LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Afschaffen van de BTW op Europees niveau?

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
sjohie
Berichten: 9408
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Afschaffen van de BTW op Europees niveau?

Ongelezen bericht door sjohie »

Korenwolf Claudia schreef:Afschaffen van de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) in zijn geheel op Europees niveau:
- Wat levert dat de economie op?;
- Geen fraude(gevallen) meer: geen zwartwerk en iedereen een factuur?;
- Geen fraudecaroussel binnen Europa meer?;
- Geen (Europese)ambtenaren meer die de BTW controleert?;
- Producten worden goedkoper?;
- Wat levert dat de overheid op?

In mijn visie zal dan zeker de economie opbloeien en het zwartwerk neemt (geheel) af, factuur voor de verleende diensten.

De overheid zal zeker op andere wijze de niet-inkomsten van de BTW moeten compenseren doch op welke wijze dan?

Administratief gezien is het een wirwar de caroussel van BTW die niet meer controleerbaar is, de criminaliteit fraude neemt af of verdwijnt.

(Europese) ambtenaren lopen thans achter de feiten aan: vechten tegen de bierkaai!

Wat is uw visie hierop?
Dat dit een slecht idee is. Voorbeeld is de VS, waar sommige staten geen, sommige staten op enkele producten, en sommige staten op alles een vorm van BTW heffen. De staten die dat minder doen, denk aan Californië, hebben dankzij de crisis echt een probleem, aangezien BTW voor een stabiele bron van inkomsten zorgt voor een overheid, ook tijdens een crisis. In Californië neemt de stroom inkomstenbelasting en OZB achtige belastingen op onroerend goed, door de crisis fors af, terwijl de uitkeringen en andere sociale voorzieningen juist extreem stijgen in kosten voor de overheid daar.

Brandstoffen, voedsel, kleding en een aantal diensten worden altijd afgenomen in redelijk vaststaande hoeveelheden. Dit is een positief iets voor overheden, aangezien die vaak langlopende (conjunctuur doorkruisende) projecten hebben, en anders het risico lopen op enorme pieken en dalen in de inkomsten.

Het is alleen wat link, omdat sommige politici een vehikel als BTW gaan zien als een geldkraan die naar gelang nodig, wat meer open gezet kan worden.

geert_idee
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 aug 2012 14:38

Re: Afschaffen van de BTW op Europees niveau?

Ongelezen bericht door geert_idee »

Het lijkt mij een goed idee om de Btw in Nederland af te schaffen (als dat mag van Europa). Dan gaan de prijzen gemiddeld 6% laag btw en 19% omlaag. (gemiddeld 13% procent)
Alle Nederlanders hebben dan in een klap 13% meer te besteden. Dat scheelt de schatkist wel 40 miljard euro aan btw inkonsten. Dat moet ergens terugverdient worden.

Om te beginnen kunnen alle lonen en uitkeringen van iedereen in Nederland met 13% omlaag. Ook bij de overheid dus verdienen we weer direct 24 miljard. Hebben dan nog wel een gat van 16 miljard. Maar omdat de lonen omlaag gaan worden de binnenlandseproducten ook weer goedkoper en dat stuwt weer de productie en de export op. Dat betekent meer werk en weer meer inkomsten.

13% minder verdienen betekent ook weer 13% minder inkomsten belasting. Dus dat levert weer een nieuw gat op in de schatkist.

Verder is de maatregel vooral gunstig voor mensen met een hoog inkomen, hoog eigen vermogen en geen schulden (hypotheek)

Vrij complex allemaal. Lijkt mij meer iets voor CPB om dat door te rekenen.

newmikey
Berichten: 4423
Lid geworden op: 04 jul 2007 15:03

Re: Afschaffen van de BTW op Europees niveau?

Ongelezen bericht door newmikey »

geert_idee schreef:Het lijkt mij een goed idee om de Btw in Nederland af te schaffen (als dat mag van Europa)...
Vrij complex allemaal. Lijkt mij meer iets voor CPB om dat door te rekenen.
Nee hoor, het is uitermate simpel: het kan niet en gaat ook niet gebeuren. De BTW werd juist uitgevonden om het risico op belastingontduiking te spreiden over de hele keten van producent to eindgebruiker en de pakkans te vergroten. Daar is de BTW zeer succesvol in gebleken.

Dat er na 1993 problemen onstonden met bijv. carousselfraude is meer te wijten aan het z.g. bestemmingslandprincipe dan aan de opzet van de BTW zelf. Over de hele wereld is wel één of andere vorm van BTW ingevoerd of dat nu VAT heet of GST, maar niemand ziet het verdwijnen.

lucievermeer
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 jun 2012 18:28

Re: Afschaffen van de BTW op Europees niveau?

Ongelezen bericht door lucievermeer »

BTW afschaffen? Wat een onzin? Hoe kun je nou denken dat je als je de BTW afschaft, dat dit kan bijdragen aan de economie? Even een kort lesje voor de leken:

De BTW en de Loonbelasting zorgen zo'n beetje voor 100% van de inkomsten van de Nederlandse Staat. Ja inderdaad ondernemers, hoe spannend jullie ook vpb (vennootschapsbelasting) vinden, het is geen belangrijke inkomstenbron voor de overheid. Inkomstenbelasting natuurlijk wel, maar daarvoor kennen we de Loonbelasting als voorheffing voor de ib. Hoe dan ook, de btw afschaffen zou heel dom zijn. De btw genereert ontzettend voor inkomen. En wat betreft de btw fraude, dat is bijna weg te denken. Zoveel valt er niet te frauderen, het systeem is waterdicht. Je kunt slechts frauderen door een carousselfraude te plegen (intracommuntaire levering of export tegen 0%, en uiteindelijk dit langs landen laten gaan met slechte controle, en dus zodoende NIET in de landen opgeven: gevolg: wel aftrek, maar geen aangifte.) Maar dit komt bijna niet meer voor door alle controle en samenwerking (internationaal).

Dus afschaffen btw? dacht het niet...

Gesloten