LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hypotheekrente-aftrek

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
loesje 2
Berichten: 408
Lid geworden op: 08 nov 2006 20:05

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door loesje 2 » 13 nov 2006 14:03

Priewjet, als jou huur fiscaal aftrekbaar wordt, ga jij dan ook meebetalen aan het onderhoud van jou huurwoning? Zoals bijv. aan een nieuw dak, schilderwerk enz. Dat wordt nu betaald uit de gemeeschaps pot. Ik heb al eerder gemeld, dat er per huurwoning gemiddeld per jaar al 25% van de huurprijs aan kosten bij moet, dit geld ontvangen woningcoöperaties nu uit de belastingpot die ook gevuld is door woningbezitters! Kortom ik betaal ook mee aan jou huurwoning!

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 14 nov 2006 00:06

Hmmm dus zonder rente aftrek hebben we huizen genoeg ? Vreemd, ik dacht toch echt dat mensen in huizen wonen en niet in een rente aftrek.
Dat heb ik nergens beweerd. Ik heb het over de vraagkant en niet over de aanbodkant van de huizenmarkt.
Overigens: voor al degenen die niet zijn overtuigd van de nadelen van de hypotheekrenteaftrek is dit wellicht nuttig om te lezen (pdf-bestand)
www.seo.nl/assets/binaries/publicaties/899.pdf

ook aardig is dit artikel over de problematiek van de doorsnee huurder zonder huursubsidie:
http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=414841

taxpayer
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 nov 2006 00:49

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door taxpayer » 14 nov 2006 01:02

De discussie blijft maar volhouden, terwijl de oplossing zo simpel kan zijn.
De fiscale bijtelling bedraagt (voor bijna iedereen) 0.6% van de woz waarde. De politiek kan heel simpel dit percentage verhogen naar 0.7 (of hoger) en de fiscale bijtelling wordt hoger en dus de mogelijke aftrek lager. Voor de huizen/hypotheek houders niet fijn, maar het is niet anders.
Veel interessanter is de discussie dat huurders de hypotheekaftrek als een subsidie zien. Deze discussie is zo oud als het socialisme. Zolang de overheid bij anderen het geld haalt is het prima.

Veel redelijker is de vraag, waarom wordt er een maximaal eigenwoning forfait gehanteerd van E 8.900,-- Dit is duidelijk de pijn.
Hier druipt het eigen belang vanaf. Immers max 8900 en onbeperkt aftrekbaar, voor zover de financiering geregeld kan worden.
Dit moet gezien worden als een grote schande.

Moet er nu nog verdere discussie volgen?
Ik dacht het niet.

EigenHuis
Berichten: 2
Lid geworden op: 14 nov 2006 11:29

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door EigenHuis » 14 nov 2006 12:07

Hallo,
Door de hypotheekrente aftrek zijn huizen duurder, dus hypotheken duurder. Vervolgens krijg je een deel van de rente die je over die te dure hypotheek betaalt weer terug.
Schaf je de aftrek af dan krijgen mensen die al een huis met hoge hypotheek hebben dat niet meer en worden zij eenzijdig benadeeld.

Stel je betaalt 12*600*30=216000 rente en je krijgt 12*200*30 =72.000 terug.

Als door welk soort belasting maatregel dan ook hypotheekrente aftrek voor bestaande woningeigenaren wordt afgeschaft, geleidelijk of direct, dan worden hun rechten aangetast en hun geld afgenomen en verdeeld over de samenleving. Je kunt nooit een belastingmaatregel invoeren die op het individu afgestemd is. Dus dat deze woningeigenaar na afschaffing van de hypotheekrente aftrek zijn 72000 euro nog steeds in 30 jaar terug krijgt, alleen via een andere weg wordt erg moeilijk.

Ja, de meeste huurders zien de hypotheekrenteaftrek graag verdwijnen, het geld van woningeigenaren met hoge hypotheek komt dan deels naar hen toe. Woningen worden goedkoper, en huren gaan omlaag...maar inderdaad, dan ook meteen de huursubsidie afschaffen en ze laten meebetalen aan hun woningonderhoud.

Hypotheekrente aftrek afschaffen, zelfs al is het alleen voor nieuwe kopers leidt tot een daling van de woningprijzen, al is het misschien niet nu, dan wel over 5 of 10 jaar, of gewoon gemiddeld lager. De hypotheek die je hebt wordt niet minder, en de lasten gaan omhoog. Ook dat is niet eerlijk. Minder pijnlijk, maar nog steeds niet eerlijk.
Als daar tegenover staat dat een gelijk deel (waardeverlies woning) weer terug komt via belasting dan valt het misschien nog mee.
Lijkt me daarom wel mogelijk om het af te schaffen (geleidelijk) voor nieuwe kopers.

Is dat oneerlijk? Ik denk het niet, de huizen prijzen gaan dan ook omlaag / stijgen minder snel en dat compenseert het belasting voordeel dat ze kwijt raken, en iedereen die al een woning heeft en weer een nieuwe woning wil kopen zal dan ook geen aftrek meer krijgen over nieuwe deel van de hypotheek. En er zullen ook nieuwe hypotheekprodukten komen die daar weer op afgestemd zijn.

Nederland wil ook geen kapitaal vernietigen, zo zijn we 800 miljard rijk aan woningen, en na afschaffing aftrek nog maar 600 miljard...hopla, 200 miljard verdwenen. Ach ja, je kunt natuurlijk ook 40 jaar lang 5 miljard laten verdwijnen...

Starters bevoordelen? Iemand die gisteren een woning kocht was ook een starter op een reeds dure woningmarkt en heeft nooit een voordeel gehad, voor alles het volle pond betaald. Zelfs geen premie A woning of zo kunnen krijgen omdat zelfs die te duur zijn / niet / zeer beperkt beschikbaar zijn. En binnenkort mogen ze hun aftrek ook nog eens inleveren??? Te triest voor woorden.

Huidige hypotheek producten zijn ook afgestemd op huidige regels, neem je nu een hypotheek dan krijg je steevast het advies om een spaarhypo/belegginshypo/mix/deels aflossingsvrij te nemen. Stel je zelf voor liever af te lossen ivm mogelijke afschaffing hypotheekaftrek dan wordt je voor gek verklaard door je hypotheek adviseur...maar goed "als u er echt op staat..."

Begrijp ook niets van de politiek, twee jaar lang masseren ze de bevolking via propaganda, zogenaamde versprekingen van ministers, uitgelekte berichten, allerlei instanties organisaties en belangenverenigingen tot zelfs EigenHuis toe (schandalig dat die een jaar lang hebben gesuggereerd dat het onvermijdelijk is...en later zeiden dat ze geen misverstanden wilden en gewoon tegen zijn maar gewoon ieders mening wilden weergeven), dat afschaffen hypotheekrente aftrek onvermijdelijk is. Dit kabinet zal er nog niet aan toornen, maar de volgende kabinetsperiode, tja...
Maar net voor de verkiezingen roepen ze opeens dat ze er niet aan komen, en PvdA is helaas zo dom om in vekiezingsprogramma te zetten dat ze er wel aan komen... dachten vast dat iedere partij wel met een voorstel zou komen, maar nee hoor, de meeste zeggen "We komen er niet aan", geen wonder dat PVDA stemmen verliest.
Was dat een politieke strategie?

EigenHuis
Berichten: 2
Lid geworden op: 14 nov 2006 11:29

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door EigenHuis » 14 nov 2006 13:25

Betaalt hij dan rente? Heeft hij een lening afgesloten om zijn huur te kunnen betalen? En dan nog, zou hij alleen de rente mogen aftrekken en niet de volledige huur. Een woningeigenaar krijgt ook geen aftrek over het aflossingsdeel.

forumradar
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 nov 2006 23:58

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door forumradar » 15 nov 2006 00:05

Wanneer de hypotheekrente wordt afgeschaft stort de huizenmarkt in. Dat is een feit.
Het is te makkelijk om te stellen dat na een ingestorte huizenmarkt de waarde weer zal stijgen. Onderzoek en ervaring in het buitenland leert namelijk dat de devaluatie van de huizen 18 tot 20% in het eerste jaar is en dat dit oploopt tot 30% na 5 jaar! Dus geen oude niveau na 5 jaar. In de meeste gevallen heeft een woning over die 20% zo'n 15 jaar gedaan.
Het is een enorme kapitaal vernietiging. Veel huizenbezitters zitten dan met een te hoge schuld ten opzichte van het onderpand. Doorstromen is dan onmogelijk omdat men alleen kleiner of goedkoper kan gaan wonen. Een betere oplossing is meer woningen zodat starters meer mogelijkheden krijgen. Overigens is het erg naief om de afschaffing deels of geheel in het verkiezingsprogramma te plaatsen zoals de pvda.
Nog erger is het te moeten vaststellen dat huiseigenaren te naief zullen zijn en zonder benul van de de bovenstaande kennis op deze partij gaan stemmen.

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 15 nov 2006 11:59

Wanneer de hypotheekrente wordt afgeschaft stort de huizenmarkt in. Dat is een feit.
Dat is het niet per definitie. Wel is het zo dat hoe langer je wacht, des te groter zal de kans daarop toenemen.
Onderzoek en ervaring in het buitenland leert namelijk dat de devaluatie van de huizen 18 tot 20% in het eerste jaar is en dat dit oploopt tot 30% na 5 jaar! Dus geen oude niveau na 5 jaar. In de meeste gevallen heeft een woning over die 20% zo'n 15 jaar gedaan.
Hangt er maar vanaf met welk buitenland je het vergelijkt. In het geval van Zweden (veelal door tegenstanders van beperking/afschaffing aangehaald als afschrikwekkend voorbeeld) waren de prijzen wel degelijk na 5 jaar weer op het oude niveau terug.
Veel huizenbezitters zitten dan met een te hoge schuld ten opzichte van het onderpand.
Dat is het risico van het kopen van een eigen woning. Menig koper van een woning denkt ten onrechte alleen aan de mogelijkheid van een waardestijging.
Overigens is het erg naief om de afschaffing deels of geheel in het verkiezingsprogramma te plaatsen zoals de pvda.
Nog erger is het te moeten vaststellen dat huiseigenaren te naief zullen zijn en zonder benul van de de bovenstaande kennis op deze partij gaan stemmen.
Ook binnen het CDA en de VVD is er al lang sprake van een discussie over de houdbaarheid van het huidige stelsel van hypotheekrenteaftrek. Kan alleen niet al te openlijk worden gesteld uit angst voor de kiezer. Net als bij de Nederlandse Vereniging van Banken of Vereniging Eigen Huis. Verder is het stelsel in internationaal perspectief gezien niet houdbaar. Kortom: het is al lang niet meer de vraag of er een aanpassing komt. Het is alleen nog de vraag wanneer. Huiseigenaren zijn pas naief als ze denken dat er niets zal gebeuren.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door Walter van V » 15 nov 2006 12:41

Verder is het stelsel in internationaal perspectief gezien niet houdbaar.
waarom niet?

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 15 nov 2006 16:49

waarom niet?
Omdat het in internationaal perspectief gezien leidt tot te hoge loonkosten en tot onderbesteding in de economie. Daarnaast kun je op verschillende niveau's in de economie te maken krijgen met een minder gunstige credit rating (gezien de omvang van het uitstaand uitgeleend bedrag dat mede door de hypotheekrenteaftrek wordt gestimuleerd). Uiteindelijk alles leidend tot een onnodig hoge werkloosheid. Al in 2004 heeft de OESO een rapport uitgebracht met daarin de aanbeveling tot afschaffing van de hypotheekaftrek en in 2006 deed het IMF hetzelfde. De rapporten als pdf bestanden zijn hier te vinden:

www.oecd.org/dataoecd/40/21/31818634.pdf
www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/cr06284.pdf

In het rapport van de OESO staat op pagina 8: "High tax subsidies for owner-occupied housing, especially mortgage financed, have reduced economic efficiency, may have accentuated price volatility and are unlikely to have achieved their social objectives. While the government has taken several steps in recent years to limit mortgage interest deductibility when owner-occupiers withdraw housing equity, it should go much further in this direction. Tax subsidies for owner-occupied housing should be phased out. "

In het rapport van het IMF staat op pagina 25/26: "The Financial System Stability Assessment of 2004 recommended, over the medium term, to phase out the tax deductibility of mortgage interest, preferably in a gradual fashion to avoid disruptive effects. 31 Among the reasons for eliminating this incentive, (i) tax deductibility of mortgage interest introduces a distortion in the housing markets—making holding mortgage debt attractive and reducing the incentive to pay back the principal; (ii) this policy favors wealthy households, as the tax advantage increases with higher tax brackets and is larger the larger the real estate assets of a household; (iii) removing tax deductibility would help the budget in the context of rising costs related to population aging; and (iv) the revenue received from removing tax deductibility could be used for policies that more directly aim to make housing affordable for low-income households that currently cannot afford a house due to high house prices."

Verder zijn met name pagina's 28 t/m 34 van het IMF-rapport interessant (er staat in Nederland in absolute waarde gerekend meer aan leningen uit dan in Frankrijk bijvoorbeeld)

aapje1963
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 apr 2006 23:01

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door aapje1963 » 18 nov 2006 02:44

(sorry voor mijn event fouten komt door een hersenprobleem dus kan ik helaas niets aan doen, het spijt mij als u even 2x moet lezen?

Ik begrijp dit geheel niet, waar gaan we al de mensen die deze aftrek weldegelijk nodig hebben :!: dan heen :?:
Waar moeten zij wonen?

Eerst willen ze me de W.A.O al afpakken en nu dit, waneer kan ik weer eens zonder maagpijn slapen, waneer houd de nachtmerry op?


We hebben dit middel in Nederland niet voorniets aangeschaft, om mensen hun huurhuis uit te krijgen!
En dat ze veelandere belastingen zullen ontzien indien de aanvulling wegvalt geloft u toch zelf niet, het gaat toch puur om de winst en niet de belangen van de mens.

De gedachte van bv en huurder is dat de koopbewoner rijk is of iedergeval meer geld als hen heeft, en dit is echt dik onterecht.
Ik ken bv ook mensen met huurwoning subsidie erop, en alletwee werken. alleen een groot deel niet opgeven aan belasting.
Dus wie bepaald dit of de koophuis bezitters rijk zijn, ik denk dat meerendeel er keihard voor moeten werken, helemaal degene die nog niet zo lang kopers zijn, dit kan allerlij oorzaken hebben, van een verloederende huurbuurt aan toe, dat je als net mens met normen en waarden je niet meer veilig voelt om met je kinderen in zo'n buurt te wonen, tot een jaar of 6 houd je het uit dan illen de kinderen de tuin uit, en dit is goed voor hun vorming.
Maar dat kon helaas niet buiten was gevaar, vuurwapens schietgekken invallen drugs, druks verkoop in de schuren, met bankje en koelkast erin, en de politie die kan er zelfs niet tegenop, wat dan, wat moet je als ouder, je gaat diep extra studeren en een huis kopen, en ja met hulp van de hyp aftrek, dus wie is er rijk, wie kan het missen, zullen we dan ook al de huurders hun subsiedie afpakken, NEE? Waarom dan niet?
We moeten reeel zijn dit die aftrek heeft alle kopers tot het kopen gebracht, en dat heeft Nederland windeieren gelegd, alzo, anders hadden we geen huurhuizen genoeg, wat dan?


Nee als ze het gaan afpakken kan ik iedereen garanderen dat het een zooitje wordt, want waar moeten we heen de huurhuizen zitten vol :!: Jaren wachttijden...

Veel ouderen hebben hun huis verkocht en wonen nu in huurhuis, zij waren slim en zijn altijd ingeschreven gebleven(ook niet echt eerlijk)
Ze halen wel een huis weg voor een mens met minder geld, terwijl hun opzet is goedkoper zitten geen ellende meer alles doet huurbedrijf(woningcorporatie), dus rentenieren, ik gun het ze hoor..., maar eerlijk?

Ze zaten al zo laag in de hypotheek na al die jaren, toch?

Maar om kort te zijn zal Nederland op zijn kop komen :evil:

Dan komt er echt ellende en armoede en mensen die opstraat gezet worden, en event gaan kraken want je moet toch met je kinderen slapen? :?:

Moeten wij dan naar andere landen gaan vluchten, voor woonruimte?
Als de Hypothek niet optijd betaald wordt heb je snel problemen, dit laten ze niet oplopen, dus, wat te doen in zo'n situaatie, wie lacht er dan?

Degene in de huurwoningen en wie hebben...het voor hun mogelijk gemaakt dat zij kunnen huren???

De kopers, sommige met wat meer geld andere met wat minder, maar zeker niet allemaal RIJK :!:

Doordat zij gingen kopen bleven de huurhuizen vrij zodat een grote groep andere deze huurhuizen, kunnen verzieken en uitwonen, en dit volk zegt nu bv pak dat geld maar af die hebben zat..

Ik wil hiermee niet alle huur huuis bezitters over een kam scheren :!:
Ik heb het over bepaaldegroepen, die dit doen, het intreseerd ze niet stichting maakt weer!

Is dat ook geen reden waardoor ook veel mensen moesten kopen om te kunnen wonen met dak boven je hoofd?
De grote stroom mensen die Nederland te verwerken krijgt, zij moeten toch ook een huis?

Ik vind afblijven van die subsidie, trek dan een grens bij de hele rijke met dikke panden en dikke autto's die merken het niet, trekken het wel weer anders af, deze mensen hebben hulpjes die het voor ze regeld en krijgen geen maagzweer!
Je pakt hooguit hun zakcentje af. :wink:

Maar meerendeel heeft het odig om te leven, levens behoud, als dit afvalt komt er armoede in de plaats, kinderen naar goedkopere scholen, en kinderen niet meer op cociaale clubjes.
Dus we kriijgen nog meer ongecontroleerde jeugd, met een verschrikkelijke toekomst, waarom zouden ze leren, waar moetten ze wonen, alleen de rijke die ik koophuizen blijven met event aftrek deze kinderen gaan het maken in de toekomst, maar onze kinderen dan.
HEtgaat verder, het gaat ons niet alleen gebeuren als we verhuizen, nee ook bij sommige hypotheek acties die bij de notaris komen voor bv andere rente/andere bank dit wordt ook als nieuwe hypotheek gezien, dus w komen allemaal aan de beurt ook al verhuis je nooit meer.
Dat wilde ik even kwijt als mens :shock: , niet iedere eigenhuis bezitter is persee rijk :!:
Ze moetten er voor knokken, jazeker en de aftrek moet blijven :evil: anders verwacht ik een ernstige onoplosbaare zaak in Nederland, kunnen we wel eens schrikken, kunt u daarmee leven?

Aapje
Almere
Ik laat het hier maar bij, maar vrees in Nederland het ergste, in de toekomst, en ik zou niet meer weten op wie ik stemmen moest, ja tegen hypotheek rente afschaffers, maar dan heb je weer een ander idioot idee van andere partij.

De mooiste baan is?

Je qua loon geen zorgen hoeven te maken en zeker niet over hypotheek aftrek

JE schuldig maken aan behoorlijke fouten, en doorbetaaald krijgen, en een herkanzing, dus geen ontslag zoals wij dit kennen!

En als je de baan in deze sector hebt....zit je fin gebakken krijgt vette bonus mee, en alles is zo courupt als het maar kan dus de een dekt de ander, zeker bij de grote bedrijven in ons land en buitenland de bekende steekpenningen.
En als wordt ontslagen...niet huilend naar huis van wat nu, wel nee je hebt al 4 opties gekregen voa SMS dus alleen meer verdienen, dit zijn de feiten.
De beste baan......juist.

Dit wilde ik even kwijt door mijn ernstige ziekte ga ik geen discussies aan ik geef mijn mening een ander mag anders denken, moet kunnen.

Maar het zijn spannende tijden, voor vele......

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 18 nov 2006 14:46

Ik begrijp dit geheel niet, waar gaan we al de mensen die deze aftrek weldegelijk nodig hebben dan heen
Als mensen de hypotheekrenteaftrek nodig hebben, dan kunnen ze geen eigen huis betalen. Dat het dan misloopt: is het risico dat men dan bewust heeft willen lopen door het kopen van een huis.
Ik ken bv ook mensen met huurwoning subsidie erop, en alletwee werken. alleen een groot deel niet opgeven aan belasting.
Omdat er huurders zijn die mogelijk ten onrechte huursubsidie ontvangen moet de hypotheekrenteaftrek maar blijven bestaan?

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 19 nov 2006 11:51

Inmiddels zijn een aantal topambtenaren van verschillende ministeries het er ook over eens: beperken van van de hypotheekrenteaftrek is hard nodig. Vooral om de kosten van de vergrijzing aan te pakken.
http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article1160053.ece
http://www.ad.nl/binnenland/article822351.ece

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 29 nov 2006 11:45

Opnieuw spreekt de OESO zich uit voor afschaffing van de hypotheerenteaftrek
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5440 ... tml?p=24,1
Laatst gewijzigd door mr T. op 29 nov 2006 18:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door Bor Komorovski » 29 nov 2006 12:30

Ik neem aan dat je afschaffen bedoelt i.p.v. aftrekken...

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door mr T. » 29 nov 2006 18:16

Ik neem aan dat je afschaffen bedoelt i.p.v. aftrekken...
Zo is het. Heb het al hersteld

gewone man
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 mar 2009 15:59

Re: Hypotheekrente-aftrek

Ongelezen bericht door gewone man » 29 mar 2009 16:08

afschaffen ,geloof het maar niet snijden in eigen vlees bij de politici
afschaffen zou het kunstmatig duur der worden van de huizematkt ten goede komen en starters kunnen ineens weer gewone prijzen betalen.
Maar nederlandse systeem is uniek in de wereld en er word vast nog veel overgepolderd voor dat de hypocriet aftrek verdwenen is.

Gesloten