Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
Leonie!
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jun 2017 09:54

Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leonie! »

hoi

Ik loop ieder jaar tegen dezelfde problemen aan bij het aanvragen van kwijtschelding. Tot dit jaar kreeg ik wel altijd kwijtschelding voor waterschapsbelasting en gemeentelijke heffingen. Het ging lastig, maar het lukte. Mensen die bijvoorbeeld een uitkering hebben krijgen het al vanzelf, omdat al hun inkomsten al bekend zijn bij gemeente etc. Ik moet ieder jaar minimaal 40 kopieën van alles wat met mij te maken heeft inleveren.

Dit jaar ging het anders. Ik probeer het zo kort mogelijk uit te leggen.

Kwijtschelding is meestal mogelijk als je bijvoorbeeld een uitkering hebt, of een inkomen wat niet hoger is dan 110 %(geloof ik) van die ondergrens.
Ik heb geen uitkering, maar werk met een contract van 12 uur in de week. Daar kan ik, zeer zuinig, met mijn 2 kinderen van rondkomen. Maar dan kan ik niets dan alleen eten, alle lasten betalen en een beetje sparen voor mijn kinderen. Het is zo'n 10.000 euro per jaar. Ik krijg ook kinderalimentatie, 90 euro per kind per maand. Natuurlijk krijg ik ook huurtoeslag, kindgebonden budget en zorgtoeslag.
Sinds vorig jaar heb ik er gelukkig een baantje bij kunnen vinden wat ik kan combineren met mijn vaste baan(ik werk geen vaste dagen of tijden). Dit is seizoenswerk, dus niet hele jaar door, maar het geeft mij een extra buffertje.
Op het moment van aanvragen kwijtschelding waterschapsbelasting heb ik maar 1 baan. Nu is mijn verzoek tot kwijtschelding daar afgewezen, omdat ik "te weinig" verdien.... Ze vinden dat ik een aanvullende uitkering moet aanvragen. Maar dat is niet mogelijk omdat ik over een jaar gezien wel op bijstandsniveau zit. Waterschap kijkt alleen naar die bepaalde periode en niet het hele jaar. Hoe krom!
En nu de Gemeentelijke heffingen... ook een verhaal apart. Daar krijg ik halve kwijtschelding, omdat ik te veel spaargeld heb. Dus... omdat ik zuinig leef, niet rook bijvoorbeeld en geen kleding koop voor mezelf en dat geld apart zet, krijg ik geen kwijtschelding. Ik moet het dus iedere maand allemaal over de balk smijten, dan krijg ik volledige kwijtschelding!
Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Bedankt voor het lezen, ik hoor graag hoe anderen dit probleem tackelen. Ik word namelijk gestraft voor zuinig omgaan met mijn geld.
Gr Leonie
Laatst gewijzigd door Leonie! op 28 jun 2017 17:16, 1 keer totaal gewijzigd.

ManchesterU15
Berichten: 330
Lid geworden op: 20 jan 2017 15:50

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door ManchesterU15 »

De bedoeling is, als je genoeg spaargeld hebt, dat je net als iedere burger, gewoon je lasten betaald.

sacredfour
Berichten: 1764
Lid geworden op: 08 jul 2011 18:15

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door sacredfour »

Je moet in bezwaar gaan tegen de afwijzing kwijtschelding. Gebruik al je argumenten die je hier hebt gegeven. Doe dit schriftelijk en gebruik als referentie: bezwaarschrift afwijzing kwijtschelding.

snuffel1
Berichten: 3984
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Kwijtschelding voor belasting en heffingen krijgen wordt steeds moeilijker want er wordt niet alleen naar het inkomen gekeken maar de betaalcapaciteit telt zwaar mee. De gemeente verleende aan mensen met een bijstand uitkering kwijtschelding van de gemeente belasting maar dan mocht er geen sprake zijn van spaargeld omdat er dan sprake is van betaalcapaciteit. Het waterschap berekend het inkomen weer anders want die standaard uit van de betaalcapaciteit en nu blijkt dat iemand met een bijstanduitkering 10% van die uitkering kan sparen? dus geen of een gedeeltelijke kwijtschelding. Gemeentes besteden de gemeentebelasting steeds vaker uit aan een extern bureau die ook de waterschapsheffing verzorgd en die focussen zich op de betaalcapaciteit want tussen de berg formulieren die u dient in te vullen is wel iets te vinden waardoor toch blijkt dat u geen recht heeft op gehele danwel gedeeltelijke kwijtschelding.

jonis
Berichten: 1964
Lid geworden op: 23 okt 2007 01:45

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door jonis »

Voor het waterschap moet je gewoon in bezwaar gaan met de door jouw genoemde argumenten.
Voor de kwijtschelding van de gemeente doet de gemeente inderdaad een vermogenstoets en heb je maar bijv slechts recht op kwijtschelding van de helft van de belastingen.
Om voor de volledige kwijtschelding in aanmerking te komen ga ik je niet adviseren om gewoon het teveel vermogen thuis te sparen omdat het op de bank niets oplevert ( :wink: ) maar je kunt bijv wel rekeningen vooruit gaan betalen zoals bijv de ziektekostenverzekering....dat beperkt het vermogen enerzijds in het begin van het jaar en je betaalt dan ook iets minder aan het ziekenfonds anderzijds.
Resultaat gaat dan wel zijn dat het jaar erna je weer wat meer vermogen hebt en je probleem weer wat groter is.

Leonie!
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jun 2017 09:54

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leonie! »

ManchesterU15 schreef:De bedoeling is, als je genoeg spaargeld hebt, dat je net als iedere burger, gewoon je lasten betaald.
dat ben ik helemaal met u eens. maar die regels moeten ook voor anderen gelden. iemand met hogere jaarinkomsten(lees: bijstandsuitkering) dan ik krijgt wel kwijtschelding.
ik heb gewoon betaald hoor, maar het is niet terecht vind ik

Leonie!
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jun 2017 09:54

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leonie! »

mijn punt is niet dat ik moet betalen, dat heb ik ook gedaan, het is alleen krom, dat als ik onverantwoord omga met mijn geld, ik wel kwijtschelding krijg. ik zou dus kunnen gaan roken, veel meer kunnen gaan eten(lekker dik en vadsig worden), dure televisie en mobiel, een auto kopen en de daarbij behorende benzine...
maar ik heb gekozen dat niet te doen
Laatst gewijzigd door Radar op 29 jun 2017 17:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Bericht aangepast door Moderator. Reden: verwijderde quote, offtopic bijdrage

MaaikeM
Berichten: 56
Lid geworden op: 28 dec 2011 17:07

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door MaaikeM »

Ik ben dit jaar ook in een situatie gekomen dat zuinigheid niets meer opleverde. Heb een aanvullende bijstandsuitkering, maar ook dan kom je dus niet in aanmerking voor automatische kwijtschelding. Dus ook ik heb de afgelopen 3 jaar steeds die hele papierhandel opgestuurd. Dit jaar was helaas mijn bankrekening toch te goed gevuld. Ik heb aan het begin van het jaar een schadevergoeding van een paar honderd euro gehad, ik kreeg een paar honderd euro terug van stroom/gas en ik leef zuinig. Zo met alles bij elkaar op kwam ik boven de grens uit. De grens van wat je mag hebben ligt hier ongeveer op 1500 tot 1700 euro (afhankelijk van oa je huur en je zorgpremie). Dat is dus in totaal! Bij mijn gemeente is er ook geen sprake meer van gedeeltelijke kwijtschelding. Dus ik leef op bijstandsniveau maar moet wel ruim 500 euro aan gemeentelijke belastingen etc aftikken. Qua basiskosten betaal ik (alleenstaand) aan afvalstoffen en rioolheffing evenveel als mijn ouders, waar 3 mensen in huis wonen. Maar goed, ze staan uiteindelijk in hun recht, want ik heb teveel geld en moet dus gewoon betalen. Het voelt wel zuur, het geld wat ik terug kreeg van zuinig doen met stroom en gas kon direct door om de belastingen van te betalen.

Om hier nog aan toe te voegen, ik zet in de winter amper de verwarming aan. Dan trek ik dikkere kleding aan, want ik vind dat ik wel wat leukers kan doen met mijn geld dan stoken. Dus daarom steekt eea me nu toch wel, en heb ik me dan maar voor genomen om komende winter lekker de verwarming aan te gooien ;). Heel toevallig komen die belastingaanslagen ook altijd zeer kort nadat het geld vd stroom etc teruggestort is :roll:

Volgens mij controleren ze ook je uitgaven, hier moet je bankafschriften van de afgelopen maanden inleveren. Kunnen ze zien wat er binnenkomt en wat je saldo is, maar je uitgaven zien ze natuurlijk ook. En een auto mogen ze mee nemen bij het berekenen van je vermogen, ligt er wel aan wat die waard is.

snuffel1
Berichten: 3984
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Ik gaf in een eerdere reactie al aan dat kwijtscheldingen zeer moeilijk te verkrijgen zijn want de gemeentes krijgen steeds minder budget terwijl ze steeds meer taken uit dienen te voeren. In een grijs verleden konden gemeentes het minimabeleid zelf bepalen met onder andere een vrijstelling van de gemeentebelasting als men een bijstandsuitkering had. Anno nu moet iemand bewijzen dat hij/zij in aanmerking komt voor kwijtschelding en dan kan zelfs het spaargeld meetellen voor de betaalcapaciteit want de banken zijn verplicht het saldo dat op 31 december van het afgelopen jaar aan de belastingdienst door te geven. Bij het vaststellen voor kwijtschelding van de gemeente belasting worden die gegevens gebruikt en als er echt niets te halen valt wordt weer een kwijtschelding verleent. Het waterschap kijkt veel verder wat betreft de kwijtschelding van heffingen en zijn daarvoor ook op de vingers getikt maar leven nog steeds in de middeleeuwen want als een kip drie eieren legt is er één voor het waterschap.

gosewijn
Berichten: 2431
Lid geworden op: 10 apr 2014 18:00

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door gosewijn »

Als je hier in de Gemeente kwiitschelding krijgt ,wordt dit autm. doorgegeven voor alle instanties , zelfs op water krijg je korting. wat mij opvalt is dat elke gemeente eigen regels handteerd . Tevens kun je aanspraak maken op diverse kosten ,hobby / bril/ etc. Wat aardig kan oplopen.
Spaargeld max 200,00 auto max 2000,00 , daarboven krijg je niets.

Leonie!
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jun 2017 09:54

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leonie! »

gosewijn schreef:Als je hier in de Gemeente kwiitschelding krijgt ,wordt dit autm. doorgegeven voor alle instanties , zelfs op water krijg je korting. wat mij opvalt is dat elke gemeente eigen regels handteerd . Tevens kun je aanspraak maken op diverse kosten ,hobby / bril/ etc. Wat aardig kan oplopen.
Spaargeld max 200,00 auto max 2000,00 , daarboven krijg je niets.
zohee.. welke gemeente is dat :shock:
ik heb hier 1 x een verzoek ingediend bij de bijzondere bijstand voor mijn dochter, die moest een laptop, verplicht, voor school. de mevrouw moest serieus lachen. daar doen ze hier niet aan hoor. ik vroeg niet eens om het hele bedrag, maar een tegemoetkoming :roll:
maar dat spaargeld is wel een dingetje. "de overheid" adviseert iedereen een buffertje van minimaal 500 euro te hebben.. voor onverwachte dingen. zoals een kapotte wasmachine ofzo. dan is 200 euro echt niet veel...

Radar
Site Admin
Berichten: 5026
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Radar »

Offtopic berichten door Moderator verwijderd.

harkja
Berichten: 376
Lid geworden op: 14 jul 2015 01:18
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door harkja »

Radar schreef:Offtopic berichten door Moderator verwijderd.
oh :shock:

Bob Schurkjens
Berichten: 8681
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Ik vraag me af hoeveel tijd en energie je wel niet kwijt bent met het invullen van paperassen en het ophoesten van je privegegevens om die bij je gemeente in te leveren. Veertig kopieen aan privegegevens!

Zelfs als je kwijtschelding krijgt betaal je toch. Met je privacy en je energie. Krijg je geen kwijtschelding dan betaal je dus dubbel.

wilhelmima1
Berichten: 694
Lid geworden op: 06 feb 2012 19:13

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door wilhelmima1 »

Bob Schurkjens schreef:Ik vraag me af hoeveel tijd en energie je wel niet kwijt bent met het invullen van paperassen en het ophoesten van je privegegevens om die bij je gemeente in te leveren. Veertig kopieen aan privegegevens!

Zelfs als je kwijtschelding krijgt betaal je toch. Met je privacy en je energie. Krijg je geen kwijtschelding dan betaal je dus dubbel.
Plus het feit dat het HH standaard alle verzoeken tot kwijtscheldingen afwijst met als reden dat iedereen dit moet betalen en bezwaren om die reden ook worden afgewezen.
Mensen met een laag inkomen niet uitgezonderd.

Leontien57
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 aug 2016 12:21

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leontien57 »

Sinds de gemeentelijke heffingen over zijn gegaan in de handen van Sabewa, drie jaar geleden, krijg ik
ook geen automatische kwijtschelding meer, terwijl ik die jaren wel heb gekregen.
Iedere keer wordt het afgewezen.
Vorig jaar was het omdat ik een lening van 500 euro had terug betaald aan iemand en dit jaar waren ze het er níet mee eens dat ik een autootje van 750 euro had gekocht.
Ik zit niet zo maar in de bijstand, al heel wat jaar, maar door lichamelijke gebreken, zodat werken voor mij onmogelijk is.
Dit jaar ben ik met de afwijzing naar mijn contactpersoon gegaan van de Sociale Dienst, die voor mij een bezwaarschrift schreef.
Ik ben nog steeds afwachtend op t antwoord...

Hawk-Eye
Berichten: 1148
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Hawk-Eye »

gemeente houd \zich gewoon aan de regels, als je bijvoorbeeld wel bijstand aan zou vragen krijg je dit ook niet als je zelf genoeg geld hebt op de spaarrekening, kun je een heel verhaal ophangen hier maar regels zijn regels zoals men dat zo mooi zegt en een ieder valt daaronder...

krom? soms wel...

Leonie!
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jun 2017 09:54

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door Leonie! »

Hawk-Eye schreef:gemeente houd \zich gewoon aan de regels, als je bijvoorbeeld wel bijstand aan zou vragen krijg je dit ook niet als je zelf genoeg geld hebt op de spaarrekening, kun je een heel verhaal ophangen hier maar regels zijn regels zoals men dat zo mooi zegt en een ieder valt daaronder...

krom? soms wel...
je bent het niet eens met mijn verhaal, maar ik denk dat je niet goed gelezen hebt... ik krijg geen kwijtschelding omdat ik te weinig inkomen binnenkrijg.... ik heb niet te veel spaargeld...

er zijn namelijk helemaal geen echte regels voor dit soort zaken. als ik om uitleg vraag krijg ik geen duidelijk antwoord van hoe hoog of laag mijn inkomen mag(moet) zijn.
jij zegt regels zijn regels, dus vertel mij ze maar. ben je werkzaam bij hoogheemraadschap?

wilhelmima1
Berichten: 694
Lid geworden op: 06 feb 2012 19:13

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door wilhelmima1 »

Zoals al meer mensen gemeld hebben houdt het HH er een eigen mening op na op gebied van ontheffing toekennen. Beter gezegd niet meer toekennen van ontheffing. Ze gebruiken daarbij zo ongeveer alle smoezen/redenen om de aanvraag af te wijzen.
De uwe vormt geen uitzondering. Hoop dat Gemeentes dit gaan oppakken en meenemen in hun minima beleid en op een andere manier mensen met een inkomen op of onder het Bijstandsniveau hiervoor financieel tegemoet komen.

gosewijn
Berichten: 2431
Lid geworden op: 10 apr 2014 18:00

Re: Kwijtschelding Waterschapsbelasting /Gemeentelijke heffingen

Ongelezen bericht door gosewijn »

Alle informatie staat op de site van de gemeente waar u woont. Er zijn Gem die meer geven dan de regeltjes voorschrijven.
Als een Gem moeilijk doet , mail naar de plaatselijke Sp wil wel helpen.

Gesloten