Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
Daniellediemel
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 jan 2021 16:58

Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Daniellediemel »

Wat kan ik doen aan woonoverlast? Ik heb een buurman sinds een jaar, die zich sinds het voorjaar vreemd gedraagt. Schreeuwend door het huis, aanbellen bij ons in de avond, ons bedreigen en raar paranoïde gedrag vertonen. Hij denkt dat wij hem volgen met drones, hem constant afluisteren en bij hem inbreken. Wij werken gewoon allebei en onze jongste, thuiswonende dochter gaat, weliswaar online, naar school.
De politie is er al aan te pas gekomen toen hij op een dag helemaal doorsloeg en vertelde ons 'iets aan te gaan doen', omdat wij hem afluisterden.
Hij komt van de crisisopvang en heeft een stadsverbod voor een andere stad en een ex met twee kleine kinderen.
In het begin dachten we nog dat hij gewoon pech had en financieel aan de grond zat, maar hij schreeuwde wel erg vaak door zijn huis en nadat hij ons bedreigde, heeft hij ook andere buurtbewoners lastig gevallen, door ze op te wachten in het donker, ze te beschuldigden van samenzweren met ons etc.
Uiteindelijk blijft het steeds bij roeptoeteren, maar hoe ver gaat dat nog? Hij heeft zelf al twee keer de politie gebeld over het vermeende inbreken van ons bij hem en de drones die wij zouden uitzetten. Dat hoorden wij weer van een buurvrouw-met-hond die hij ook belaagde en waar hij de politie bijhaalde, omdat zij met ons zou samenspannen tegen hem. De politie deed er niets mee.
Wij begrijpen er niet veel van, Woonbedrijf waar wij bij huren, doet niets en zijn begeleiding vanuit de eerdere crisisopvang ook niet. Tenminste, als ik een mail stuur krijg ik geen reactie.
Ik weet nu niet, of het een tikkende tijdbom is, of dat ik mij maar erbij moet neerleggen.
Hij had laatst mijn jongste dochter op straat aangesproken. Hij kwam 'toevallig' tegelijk met haar naar buiten en vroeg haar op de koffie.
Hiervan word ik niet goed! Een man van in de dertig die een meisje van 18 aanspreekt, waar gaat dat over? Wat wil hij daarmee? Wat kan ik juridisch gezien doen hieraan? Moet het eerst ernstig escaleren voordat er stappen ondernomen kunnen worden, of is er een meldpunt?
Laatst gewijzigd door Radar op 02 jan 2021 18:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: titel door moderatie verduidelijkt

NeoDutchio
Berichten: 9687
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Wat u kunt doen is een dossier opbouwen. Bij elk voorval een notitie maken en het liefste ook de politie (bij overlast). Doe dit met meerdere buren zodat de woningeigenaar er niet meer omheen kan.
Helaas voor u gaat een dergelijke zaak niet snel.

Bob Schurkjens
Berichten: 9336
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Dit komt als heel ernstig op mij over. Heb zelf in een soortgelijke situatie gezeten met harddrugsverslaafden. Jarenlange ellende. Mentaal slopend. Heb er PTSS-achtige klachten aan over gehouden. Psychiater heeft onlangs een angststoornis bij mij geconstateerd ook al ligt deze kwestie vier jaar achter mij. Indien mogelijk: verhuis.

In het begin kun je het nog dragen. Aan het einde niet meer omdat je door je mentale reserves heen raakt. Ik schrijf dit op omdat ik mensen wil waarschuwen: onderschat dit niet. Overlastplegende huurders hebben veel rechten. De sociale verhuurder heeft een maatschappelijke taak om deze figuren te huisvesten. En daarmee een eigen agenda.

Van je verhuurder hoef je daarom weinig tot niets te verwachten. Ook al zullen ze dat niet toegeven.

Revoked
Berichten: 1687
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Revoked »

De politie doet helemaal niets. Pas als het fout is gegaan komen ze in actie. Je hebt er werkelijk niets aan.
Geen idee wat u kunt doen. Blijven klagen bij de verhuurder? Sterkte iig

moederslink
Berichten: 10087
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door moederslink »

Onderschat dit idd niet , maar deze buurman heeft sowieso ook huurbescherming.
Wanneer u de kans heeft om te verhuizen doe dat ! Desnoods naar een regio waar u niet zo 123 aan denkt. Probeer urgentie te regelen, ga in gesprek met die WBV over voorrang ivm deze situatie.
Ik weet wél dat urgentie krijgen bijna onmogelijk is, maar niet geschoten is altijd mis.
Overlast gevende buren is gekmakend!
Zo te lezen zit deze buurman in een psychose , is paranoïde .
Deze man moet geholpen worden door zijn begeleiders, probeer linksom of rechtsom die begeleiding te pakken te krijgen.
Veel sterkte!

witte angora
Berichten: 25788
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door witte angora »

Daniellediemel schreef:
02 jan 2021 17:14
Ik weet nu niet, of het een tikkende tijdbom is, of dat ik mij maar erbij moet neerleggen.
Dat weet ik ook niet. Net zomin als ik weet waarom hij zo doet, en net zomin als ik niet over zijn dossier beschik. En al zou ik over zijn dossier beschikken, dan kan ik er nog niks mee, want ik ben niet bevoegd om er iets mee te doen.

Wat je dochter betreft: ze is 18, dus meerderjarig. Als hij haar op de koffie uitnodigt, ook al is hij in de 30, dan zal ze zelf moeten beslissen of ze er wat mee doet. Zonder op zaken vooruit te lopen die zeer waarschijnlijk niet gaan spelen: het leeftijdsverschil op zich is geen issue. Ik heb er genoeg gekend waarbij er ruim 20 jaar tussen zit, en toch ging dat goed tot het eind van de rit, om het zo maar te zeggen. Zorgwekkender is het gedrag van de man, maar ik vermoed zo dat je dochter niet zo'n behoefte aan koffie heeft als hij haar aanspreekt.

Wat ik aan wil geven is dus: blijf bij de feiten die er toe doen. Al het andere veroorzaakt slechts ruis en helpt je niet verder. Benoem de feiten die aantoonbaar hinderlijk zijn en vooral: wat het met je doet.

reggie2
Berichten: 2178
Lid geworden op: 12 feb 2017 18:27

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door reggie2 »

Zorg dat je de buren mee krijgt in je klachten. Samen sta je sterk.
Helaas worden dit soort figuren in de maatschappij geplaats.
Kijk inderdaad of je kans op een andere woning hebt, want zoals Bob en Moederslink al zeggen, je hebt niks aan een dossier, wbv doet er toch niks mee.

Ik_weet_niet_alles
Berichten: 506
Lid geworden op: 18 sep 2020 14:49

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Ik_weet_niet_alles »

Ik denk dat u deze zaak het beste met een jurist kunt bespreken en dat deze de verhuurder aanschrijft op hun plicht, het verschaffen van een ongestoord woongenot.

moederslink
Berichten: 10087
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door moederslink »

reggie2 schreef:
02 jan 2021 19:25
Helaas worden dit soort figuren in de maatschappij geplaats.
(ex) Psychiatrische zieke mensen worden idd in de maatschappij geplaatst. Op zich is dat ook het streven , ook zij moeten weer socialiseren . Echter, zonder toezicht en vaak ook zonder monitoring vd medicatie inname , gaat het in no time mis.
Begeleiding wordt dan ook vaak weer geweerd , want ze denken zelf oke te zijn.
Het is echt een groot maatschappelijk probleem. Deze mensen moeten begeleid en geholpen worden , maar ze moeten ook zelf willen en er voor open staan.
De WBV doet er niets aan , zij hebben de ' plicht ' voor huisvesting te zorgen , ook voor deze mensen.

reggie2
Berichten: 2178
Lid geworden op: 12 feb 2017 18:27

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door reggie2 »

@moederslink, klopt dat zij ook recht op wonen in de maatschappij hebben, helaas is de begeleiding vaak afwezig en de naastwonenden/bovenwonenden mogen in de ellende zitten.
Ik denk dan zo, geen begeleiding...dan ook niet in een woonwijk. Zet ze dan bij elkaar, dan hebben de "gewone" mensen er geen last van.

Veldt01
Berichten: 864
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Volgens mij zaten ze ooit bij elkaar in een in meer of mindere mate beschermde woonvorm en bedacht onze regering dat dat concept te duur werd en dat het best wat goedkoper kon......

Door allerlei bezuinigingen in de zorg voor dit soort "patienten" wordt het overgrote deel inmiddels gewoon weer in de maatschappij gezet (en vaak zonder voldoende toezicht). Uiteraard is dit een risico en geeft dit een goede garantie op de nodige overlast voor de omgeving.
Heb zelf ervaring met een familielid die een buurvrouw had die 24/7 de televisie op standje max. zette omdat ze geheime boodschappen via dit medium ontving en ze goed moest kunnen verstaan....
Enkel door continu te blijven klagen bij politie/hulpverlening en woningbouw is het na enkele jaren gelukt om deze mevrouw in een passende opvang te krijgen (waar ze voorheen ook zat).
Overigens hebben de woningbouwverenigingen de verplichting om X % van hun woningen toe te kennen aan mensen met een psychiatrische status dus kunnen die ook weinig anders (en dit in combinatie met te weinig toezicht).
Kortom: als je de kans/mogelijkheid hebt zou ik inderdaad verhuizen, het alternatief is een langdurig traject ingaan en hopen op een goede afloop.

Jablan
Berichten: 3815
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Jablan »

Het meeste is al gezegd.

Tikkende tijdbom ... informeer bij de wijkagent of deze man een strafblad wegens geweldsdelicten heeft - de man mag je geen antwoord geven, de vraag op zich moet al helpen om verhuurder+politie op scherp te zetten (deze man bij voorkeur terug naar een beschermde woonomgeving)

Dossiervorming doe je ook digitaal. Heb je camera's geïnstalleerd en een goede harde schijf? Dit dossier heb je nodig om t.z.t. de verhuurder te dwingen tot huisuitzetting over te gaan. Andersom helpen beeld+geluid je bij het krijgen van urgentie, zodat je zelf sneller kunt verhuizen.

Het is iets, waarbij je een rechte rug en lange adem nodig hebt. Probeer dit niet je hele leven te laten beheersen.

ateurlings
Berichten: 57
Lid geworden op: 24 nov 2010 17:14

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door ateurlings »

Of blijven melden bij politie en woningbouw (inclusief geluid en video opnames indien mogelijk)
Of zelf verhuizen

A. Smit
Berichten: 42
Lid geworden op: 24 feb 2016 16:24

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door A. Smit »

hebben hier meer dan 10 jaar een hele familie 'tokkies' boven het hoofd gehad. terroriseerden de hele buurt. bij elk incident politie en wbv ingeseind. deden er niks mee. na 5 jaar gesprek op politiebureau met wbv erbij. hun voorstel? waarom verhuizen jullie niet? antwoord: omdat we hier willen blijven wonen. ZIJ geven overlast, verhuis hun dus maar. heeft nog jaren geduurd, totdat de burgemeester ingreep. helaas werden ze slechts 2 straten verderop geparkeerd dus ze terroriseren rustig verder.
we hoeven alleen geen helm meer op als we de tuin in lopen ...

Miep76
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 dec 2017 08:35

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Miep76 »

Een melding (blijven) maken, -eventueel met je buren- bij Landelijk GGD nr voor Zorgwekkend Gedrag 0800-1205

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... -0800-1205

theakemna
Berichten: 16
Lid geworden op: 28 jun 2005 16:06

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door theakemna »

Hallo, wij hebben hetzelfde probleem 5 jaar gehad(niet precies hetzelfde) en geen instantie die ons wilde helpen, ook de woning-verhuurder niet! uiteindelijk hebben we bij een huurverhoging geweigerd deze te betalen omdat zij ons geen wooncomfort boden!!!!!
Zij hebben ons toen uitgenodigd voor een gesprek wat uiteindelijk heeft geleid tot een urgentie-verklaring en onkostenvergoeding om te kunnen verhuizen!!! We waren na 5 jaar helemaal op van de stress en heeft nog een tijd geduurd eer we weer normaal konden leven met nieuwe rustige buren!!! Succes!!

WZZ
Berichten: 100
Lid geworden op: 14 mar 2018 13:17

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door WZZ »

Maak voor uzelf een journaal aan waarin u elk incident/ervaring kunt noteren, ovv van datum en tijd.
Is er sprake van ietwat ernstiger feiten, woningbouwvereniging en politie in kennis stellen, daarbij politie vragen mutatie in het bedrijfsprocessensysteem op te maken. Dring daar op aan, anders gebeurt het niet.
Bij zeer ernstige feiten, 112 bellen en ook in die gevallen erop aandringen dat er minstens een mutatie wordt opgemaakt.
Kortom, er moet een voldoende zijnde dossier worden opgemaakt om woningbouwvereniging en/of rechter te overtuigen dat uw buurman daar weg moet. Succes en sterkte.

Moneyman
Berichten: 21799
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door Moneyman »

En zorg ook dat je buren hetzelfde doen (zowel qua melden als qua dossieropbouw). Ik heb al heel wat van dergelijke procedures gevoerd, en ze zijn helaas ontstellend moeizaam. Die bewijzen zul je echt hard nodig hebben.

En blijf ook steeds je verhuurder aanspreken op hun plicht om jou het ongestoorde huurgenot te verschaffen (hun basale verplichting tegenover jou op basis van de huurovereenkomst).

ManonTriquart
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 jan 2021 11:20

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door ManonTriquart »

Je kunt de crisisdienst van GGZ inschakelen. Die moeten komen en beoordelen hoe ernstig de situatie is. Misschien gedwongen opname?

de auditu
Berichten: 468
Lid geworden op: 24 okt 2008 12:27

Re: Woonoverlast door buren: wat kan ik doen?

Ongelezen bericht door de auditu »

Heel herkenbaar. In onze situatie betrof het vooral bedreiging voor onze toen nog kleine kinderen. Tot dreigen met een mes. Zelf waargenomen. De politie: "Er moet eerst wat gebeuren, dan kunnen we wat doen". Ik heb het niet uitgesproken, maar ik dacht, als zoiets nog eens aan de orde is: "Go ahead, make my day, punk". Gelukkig voor mij heeft deze situatie zich niet meer voorgedaan. Kortom, van instanties valt niet veel te verwachten. u bent, denk ik, vooral op uzelf aangewezen.
ik wens u veel sterkte en vooral veel wijsheid.

Plaats reactie