dlanor schreef: ↑09 jan 2020 13:21
Vorig jaar een auto verkregen uit erfenis van mijn vader en mee naar Finland genomen, ingevoerd en geregistreerd.
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
De auto is de auto van mijn moeder dat was hij al sinds de aankoop, de verzekering in NL stond ook op naam van mijn moeder alleen het kenteken staat op naam van mijn vader.
Dus u hebt geen auto verkregen uit een erfenis, uw moeder heeft verzaakt om de administratie goed te verwerken na het overlijden van uw vader.
dlanor schreef: ↑09 jan 2020 13:21
De politie Utrecht heeft de auto 's avonds in beslag genomen want er zit een buitenlandse kenteken plaat op(Fins dus) maar in het glas van de ramen staat het oude NL kenteken gegraveerd.
Dat heeft er dus niets mee te maken.
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
Pas nu, na mijn melding vorige week bij de RDW, zeggen ze dat er een fout was gemaakt, en nu sinds een paar dagen, hebben ze de tekst aangepast dat behalve de erfgenamen, ook de partner van de overledene het kenteken dient aan te passen.
Was uw moeder geen erfgename van uw vader dan? Normaal gesproken is de partner gewoon erfgenaam, waarom zou dat dan apart benoemd moeten worden? Wellicht ter verduidelijk, maar geen fout.
Voor andere overeenkomsten (telefoon, internet, verzekeringen) zal het blijven doorlopen totdat de ondernemer een overlijdensbericht heeft gekregen. Maar als het zo is dat er niets geregeld is na het overlijden en alle overeenkomsten en verzekeringen op naam van uw overleden vader staan, dan is er geen enkele overeenkomst rechtsgeldig. Wees dan maar blij dat er nooit brand geweest is of iets anders is voorgevallen.
Het lijkt mij ook sterk dat bij aankoop van een huis na het overlijden wel de naam van uw vader op de eigendomsbewijs komt te staan. Waarom zou dat met lopende zaken wel zo zijn?
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
Finland heeft hier geen moeite mee, heb ik na gevraagd, dus in Finland is het legaal om een kenteken op je overleden partner te hebben als de achternaam klopt en het adres klopt.
Dit lijkt mij zeer sterk. Voor zover ik weet moet je in elk Europees land een eigenaar kunnen achterhalen van een motorrijtuig. In België gaan ze zelfs zo ver dat ook een huurder van een auto in de betreffende auto moet zitten. Dit om te voorkomen dat een auto voorzien van buitenlandse platen nergens belasting betaald en dus ook onverzekerd rond rijdt. Een controlerende instantie in een ander land kan een tenaamstelling opvragen. Als de tenaamgestelde overleden is, dan is er dus geen eigenaar bekend en mag de auto niet de weg op.
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
Dus NL is fout om de regels van NL toe te passen op een auto die wel voldoet aan de regels in een ander EU land, daar gaat het mij om.
De regels in heel Europa zijn gelijk, een motorvoertuig moet een eigenaar hebben als deze zich op de openbare weg bevind.
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
Nu zou ik eerst hier in Finland de auto moeten her-registreren met haar voorletter, met het her-registreren een korte apk keuring en dan dat bewijs naar de NL politie sturen in NL.
Dat had dus direct na het overlijden moeten gebeuren. Maar om verdere problemen te voorkomen moeten alle overeenkomsten waar de naam van uw vader op staat aangepast worden.
dlanor schreef: ↑18 jan 2020 11:59
Echter, de politie weet dat ze in een grijs gebied zaten omdat er geen proces-verbaal is opgemaakt,geen bekeuring, geen rechtszaak, niets de auto kan volgens de politie opgehaald worden bij de domeinen na betaling van de opslag kosten.
Ik heb wel eens gereden in een gesloten verklaring op een moment dat het niet mocht. Ten alle tijden fout. Staande gehouden door een agente en ik heb geen bekeuring gekregen. Wil dat zeggen dat het dan toch een grijs gebied was? Wellicht snapte de agent het probleem dat er ontstaan is. Er is geen opzet in het spel geweest, de auto is netjes verzekerd en er is niets geks gebeurd met de auto. De agent in kwestie mag een afweging maken. Ja, uw moeder zit fout, maar de agent vond dat niet verbaal waardig. Het kon altijd zijn dat er een agent voorbij gekomen was die volgens de letter van de wet wilde werken, dan had u wel degelijk een prent kunnen krijgen. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat het een grijs gebied was omdat u geen bekeuring hebt gekregen.