T op rijbewijs bij verlenging

Andere onderwerpen over auto en vervoer
Wilmar62
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 apr 2020 10:47

T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door Wilmar62 »

Bij de eerst volgende vernieuwing/vervanging van mijn rijbewijs (april 2021) zou automatisch de categorie T bijgeschreven worden op mijn rijbewijs. Ik ben in het bezit van een trekker certificaat. Toen ik in 2015 vroeg of ik de T bij op het rijbewijs kon laten zetten, kreeg ik te horen dat dit niet nodig was, omdat het automatisch bij verlenging er op zou komen. Nu heb ik echter in augustus 2019 een ongeluk gehad en was mijn rijbewijs tijdelijk ingenomen. Vanaf 11 december is hij tevens ongeldig verklaart. Na onderzoeken en gezondheidsverklaringen mag ik nu weer rijden. Eindelijk (na maanden worstelen met het CBR en RDW) heb ik mijn rijbewijs weer terug. Maar nu is de T er niet opgekomen omdat op het moment van aanvragen mijn rijbewijs (tijdelijk) ongeldig was.

Nu ben ik de dupe van één regeltje in de wet, nl. dat mijn rijbewijs op het moment van de aanvraag ongeldig verklaard was.
Bij vele mensen, die nog nooit een tractor hebben bestuurd, wordt er automatisch een T op het rijbewijs gezet In de praktijk betekend dit dat mensen die nog nooit op een tractor hebben gereden, na verlenging er automatisch een T op krijgen. Dit kan volgens mij uitzonderlijke gevaarlijke situaties opleveren. Terwijl ik, met ervaring nu weer opnieuw Tractor examen moet gaan doen. Dit kan toch niet waar zijn!!??

berndv
Berichten: 9056
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door berndv »

Tja, ik zou haast zeggen dat u die van mij wel mag hebben, ik heb hem gekregen, maar gebruik hem nooit en zal hem ook nooit gaan gebruiken. Het is vervelend inderdaad, maar als dit de regels zijn, dan kunt u richting het CBR vrij weinig beginnen, ze bepalen niet de regels, zij voeren ze uit. Wellicht kunt u met dit verhaal bij de ombudsman terecht. Maar of dat iets gaat uithalen, betwijfel ik.

Theotrucker
Berichten: 5013
Lid geworden op: 21 jan 2018 19:42
Locatie: Landgraaf

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door Theotrucker »

Kun je met dat certificaat niet bij de gemeente terecht?

snuffel1
Berichten: 3982
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Uw trekker certificaat kon tot juli 2016 omgeruild worden voor een T rijbewijs na die datum verloor het certificaat de geldigheid en kon toen nog niet op een ander geldig rijbewijs bijgeschreven worden, u had dus en een T rijbewijs en een ander rijbewijs als u dat certificaat tijdig voor een T rijbewijs had omgeruild. Het is al jaren het geval dat rijbewijzen een geldigheidsduur van tien jaar hebben en het klopt ook dat bij vernieuwing de T categorie automatisch wordt toegevoegd en dat is in uw geval in 2021 tenzij er dwingende redenen zijn om u geen T categorie toe te wijzen. Mocht het zo zijn dat u het trekker certificaat niet voor een T rijbewijs heeft omgeruild dan heeft u al die tijd niet beroepsmatig op een trekker mogen rijden. Als blijkt dat er bij vernieuwing in 2021 van uw rijbewijs geen redenen zijn om u de T categorie te onthouden dan mag weer een trekker besturen.

snah441
Berichten: 27
Lid geworden op: 22 aug 2010 14:36

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door snah441 »

Wat gebeurd er als u uw rijbewijs nu voortijdig verlengd , zou de T er dan wel op staan ?

snuffel1
Berichten: 3982
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Normaliter krijgt men 3 maanden voor het ongeldig worden een brief of een bericht van het rdw en vanaf dat moment kan het rijbewijs vernieuwd worden. Misschien is nu al vernieuwen mogelijk maar of dan het T rijbewijs al bijgeschreven wordt zal toch bij de gemeente nagevraagd moeten worden. Jammer genoeg heeft TS nog niets teruggekoppeld want als het ongeval tractor gerelateerd is kan dat T rijbewijs door het cbr onthouden worden.

Irene van Houte
Berichten: 101
Lid geworden op: 21 jun 2018 10:04

Re: T op rijbewijs bij verlenging

Ongelezen bericht door Irene van Houte »

snah441 schreef:
29 apr 2020 23:02
Wat gebeurd er als u uw rijbewijs nu voortijdig verlengd , zou de T er dan wel op staan ?
[/quote


Heb je op 1 juli 2015 een rijbewijs B, dan krijg je het trekkers rijbewijs automatisch bij geschreven
je rijbewijs bij je eerst volgende vernieuwing. Zo is het en niet anders.....bron Rijksoverheid...

Aanvulling ...Je moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen..

Plaats reactie