Post Finasteride Syndroom

Andere onderwerpen over gezondheid en voeding
Trivaldi46
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 dec 2018 11:20

Re: Post Finasteride Syndroom

Ongelezen bericht door Trivaldi46 »

Beste Gedoetje. Ik heb ruim tien jaar Finasteride 1 Mg per dag geslikt! Na een paar jaar begon ik mij onzeker te voelen en begon ik drukke plekken te vermijden. Op een gegeven moment op vakantie in het buitenland kreeg ik zomaar ineens in het restaurant van het hotel een paniekaanval ( ik wist toen niet dat het een paniekaanval was ). Ik werd heel raar en duizelig in mijn hoofd en werd daardoor heel angstig. Ik kon niet recht lopen en kreeg hartkloppingen. Ik voelde me dronken en heel wazig in mijn hoofd !
Die vakantie was verpest want ik bleef een vreemd angstig en afwezig gevoel houden. De wereld om mij heen leek niet echt. Het was alsof ik als een soort geest naar de buitenwereld keek. Echt heel vreemd en beangstigend.
Ik heb een jaar niet kunnen werken. Ik had veel buikpijn en was niet mijzelf. Ook was ik erg moe.
Een internist kwam erachter dat mijn b12 vitamine erg laag was. Onderzoeken volgden zonder dat er een oorzaak gevonden werd.
Mijn b12 werd opgekrikt met injecties. Eerst iedere week en daarna iedere maand levenslang.
Na een paar maanden begon ik mij beter te voelen. Nog niet de oude maar ik had minder last van angst en ik voelde mij weer langzaam aan helderder worden.
Opeens las ik de negatieve berichten over Finasteride. Ik herkende echt bijna alles helaas. Alleen heb ik nooit last gehad van libido verlies of geen erectie meer krijgen etc.
Ik ben gelijk gestopt met Finasteride. Dat is nu denk ik twee jaar geleden. Mijn haar is iets dunner geworden .Ik voel mij nog steeds niet zoals voor het gebruik van Finasteride maar de ergste klachten zijn weg . Ik kan er nu goed mee leven. Wel is het zo dat als ik een injectie met vitamine b12 oversla de klachten in lichte mate terug komen. Dus mijn advies is laat je b12 eens nakijken. Wellicht heeft bij jou de Finasteride de opname daarvan in de darmen ook verstoord waardoor je nu een tekort hebt met alle klachten die daarbij horen.
Er is een site van de b12 stichting waarop je veel kan lezen over de symptomen bij een tekort. Ik denk dat jij er veel in herkent. Geef dus niet op. Ik was radeloos en kon echt niet tegen de angstgevoelens wazigheid niet helder denken etc. Maar nu gaat het echt beter gelukkig.

Trivaldi46
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 dec 2018 11:20

Re: Post Finasteride Syndroom

Ongelezen bericht door Trivaldi46 »

Y2H. Lees mijn reactie
Ik begrijp precies wat je doormaakt. Laat je b12 testen en is die te laag. Lager dan 300. Begin dan met injecties. Ik ben er aanzienlijk door verbeterd. Het heeft tijd nodig. Na een paar weken voelde ik verbetering en na een jaar ging het aanzienlijk beter. Ik slikte toen nog Finasteride omdat ik nog niet de link daarmee had gelegd. Toen ik uiteindelijk ook daarmee stopte ging het nog beter. Wat ik schreef in mijn vorige verhaal is dat ik nooit helemaal de oude meer ben geworden maar ik heb geen paniekaanvallen meer gehad en ik ben ook helderder etc. Dus er is nog hoop.
Ga naar je huisarts en laat je vit b12 testen . Kijk ook een op de site van stichting b12. Ik ben er van overtuigd dat Finasteride de opname van b12 verstoord.

Ditismijoverkomen
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2020 16:17

Re: Post Finasteride Syndroom

Ongelezen bericht door Ditismijoverkomen »

Hallo Radar,

Vorig jaar kreeg ik van mijn huisarts 1 mg dagelijks Finasteride voorgeschreven op basis van mijn klachten m.b.t. haarverlies.

Ik heb Finasteride 1 mg een enkele maand dagelijks genomen (30 pillen). Toen ik tegen het einde van die maand seksuele problemen kreeg, ben ik ermee gestopt. Zowel mijn huisarts als de bijsluiter beweerden dat de bijwerkingen zouden weggaan na het stopzetten van de medicatie. Symptomen in mijn geval zijn: verminderd libido, verminderd erectievermogen, gebrek aan nachtelijke/ochtend/spontane erecties, verminderd spermavolume, verminderde kracht in ejaculatie, verminderde seksuele/plezierige sensatie en gevoelloosheid van de penis.

Deze symptomen zijn nooit meer weggegaan.

Na 8 weken begon ik mij zorgen te maken en ging ik terug naar mijn huisarts. Deze beweerde dat het onmogelijk was dat ik aanhoudende symptomen had van Finasteride met zo'n korte periode van inname en deze dosis. Hij schreef me Viagra voor en zei dat ik dat maar moest proberen om het vertrouwen in mijn erecties terug te winnen omdat het waarschijnlijk tussen mijn oren zou zitten.

Ik heb mijn leven zo gezond mogelijk ingericht en heb ik geprobeerd er niet te veel over te stressen en me te focussen op andere dingen in mijn leven. Ondanks deze veranderingen zijn mijn symptomen na een jaar nog niet weggegaan. Hoewel ik aanvankelijk nog wel wilde geloven dat het misschien tussen mijn oren zat, is die hoop inmiddels echt vervlogen.

Gedurende het laatste jaar ben ik bezig met het ene ziekenhuisonderzoek na het andere om te achterhalen waar het probleem in kan zitten. Fysiek onderzoek bij de uroloog toonde geen abnormaliteiten. Bloedonderzoek van de uroloog toonde een verhoogd prolactinegehalte. Inmiddels ben ik al zover dat ik een MRI scan van mijn hersenen heb laten doen. Daarvan ben ik in afwachting van de resultaten.

Inmiddels ben ik een jaar verder en heb ik de nodige informatie op internet gevonden. De Volkskrant heeft eigenlijk niet lang voordat ik mijn huisarts sprak nog een artikel uitgebracht over de mogelijke permanente gevolgen voor seksueel functioneren en vruchtbaarheid door gebruik van Propecia/Finasteride. Er is maar één ding in mijn leven waar ik echt van baal: Dat is dat ik dit artikel niet heb gezien voordat ik mijn voorschrift kreeg.

Hoe kan het dat mijn huisarts niet op de hoogte is van recente nieuwsberichten en literatuur over medicatie die hij zelf voorschrijft? Hoe verantwoord is het van een huisarts om nationale waarschuwingsberichten bij voorbaat klakkeloos weg te wuiven als bangmakerij of speculatie?

Inmiddels weet ik ook dat Finasteride oorspronkelijk bedoeld was als een prostaatverkleinend middel en dat haargroei eigenlijk een 'bijwerking' van langdurig gebruik van dit middel is.

Hoe kan het, dat een middel wat bedoeld is als prostaatkankerbestrijding, op de markt kan komen als een middel wat aan gezonde jonge mannen kan worden verkocht voor cosmetische doeleinden, met een onvolledig en onjuist verhaal over de veiligheid? Ik heb er ontzettend spijt van dat ik mijn huisarts destijds op zijn woord heb geloofd en dat ik niet een grondig eigen onderzoek heb gedaan via Google voordat ik dit middel innam.

De laatste jaren is er veel medische literatuur gepubliceerd die sterk impliceert dat Finasteride in een subset van patiënten permanente bijwerkingen geeft van een zeer ernstige aard die de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. De kennis was er dus allang, maar mijn huisarts heeft er niet naar gehandeld. Ik moet het nu iedere dag aan den lijve ondervinden. Ik heb er weinig vertrouwen in dat ik in mijn huidige fysieke toestand een intieme partner kan hebben. Dit lot wens ik mijn ergste vijand niet toe.

Ik vraag mij oprecht af: Hoe kan het op dit punt nog dat dit medicijn niet zeer omstreden is of simpelweg verboden is in Nederland?

berndv
Berichten: 9056
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Post Finasteride Syndroom

Ongelezen bericht door berndv »

Ditismijoverkomen schreef:
17 okt 2020 17:17
Ik vraag mij oprecht af: Hoe kan het op dit punt nog dat dit medicijn niet zeer omstreden is of simpelweg verboden is in Nederland?
Geen idee hoe dat kan. Ik vind het meest stuitende nog dat de huisarts niet op de hoogte is/was van eventuele bijwerkingen van dit middel. En dat hij dus niet vooraf u voldoende heeft geinformeerd over de mogelijke gevolgen bij het gebruik van dit medicijn. Het is namelijk niet direct iets van het afgelopen jaar dat dit bekend is geworden. Ik kom al vele artikelen, zowel Nederlands als Engels, van jaren geleden waar deze bijwerking in besproken wordt, en ook dat het in sommige gevallen niet een tijdelijke bijwerking is, maar de bijwerking blijft als gestopt is met het medicijn.

Of het middel van de markt moet, weet ik niet. Maar ik vind wel dat de voors en tegens duidelijk aan de patient voorgelegd moeten worden, inclusief de mogelijke bijwerkingen.

Chefstef
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 sep 2020 15:34

Re: Post Finasteride Syndroom

Ongelezen bericht door Chefstef »

Je kan op het internet echt waslijsten vinden met nare bijwerkingen van finasteride

Plaats reactie