Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Alle andere onderwerpen rondom jouw huis en tuin.
Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Toch een topic, want we weten, dat meer mensen hier mee zitten. Er moet veel aan het huis gebeuren, wat is de beste volgorde?

Aanleiding: Wij zitten een gebied, waar een pilotproject 'van het gas af' is opgestart. Zelf zijn we stap voor stap bezig het huis bij de tijd te brengen, zodat het te zijner tijd (over tien, vijftien jaar) goed verkoopbaar is.
Gemeente wil een warmtenet, wij willen hooguit een CV op waterstof. Dat zal alleen kunnen, wanneer het gasnet daarvoor wordt omgebouwd en of dat gaat gebeuren? Geen idee.

Kenmerken:
Bouwjaar 1957. Type doorzonwoning. 50 jaar als sociale huurwoning verhuurd met bijbehorende staat van onderhoud. Oorspronkelijk met kolenkachel opgeleverd, later vervangen door een gaskachel in de woonkamer en geisers in keuken en badkamer. Begin jaren zeventig centrale verwarming. In 1991 nieuwe ramen en kozijnen (kunststof, deels dubbel glas).

Situatie nu:
Elektriciteit: oude meterkast met 2 groepen, oude bedrading, later is er een derde groep voor de wasmachine bijgekomen, die nu in gebruik is voor de helft van de keuken.
Verwarming: een combiketel, die alleen nog voor warm water wordt gebruikt en verder een houtkachel. Graag hier niet over zeuren, het ding levert geen overlast voor anderen op, geeft prettige warmte en maakt ons minder afhankelijk van de willekeur in de belastingen op energie.
Water: de waterleidingen zijn creatief door het huis getrokken. Voor het toilet beneden komt het water van de zolderverdieping.
Gevels: overwegend glas, voorkant weinig baksteen, achterkant meer. Ooit is er spouwisolatie aangebracht, maar dat was bouwmateriaal voor een wespennest of twee, drie.
Dak: met steenwol geïsoleerd.
Asbest: De bekleding van de riolering onder het huis, alleen zichtbaar in de kast onder de trap, en verder asbestplaten direct onder de dakpannen.

Gewenst:
1 Warm water via doorloopverwarmers. Ze zijn er in 2 smaken, op 240 en op 400 volt. Maar kun je voor de badkamer 2 verwarmers van 240 volt achter elkaar zetten, elk met een eigen groep, en zo het hele huis op 240 volt houden of is een 400 volt / 3 fasen / krachtstroom aansluiting beter? Boiler is voor ons een no-go, vanwege het harde water, de kans op legionella en het energieverlies (water warm houden, terwijl je het niet gebruikt).
2 Verwarming blijft iets met radiatoren of convectorkachels, naast de houtkachel. We hebben al 2 installateurs langs gehad en allebei hadden ze hun twijfels of de dragende delen van het huis wel sterk genoeg zijn voor het extra gewicht van een vloerverwarming. Bouwjaar 1957 doet de groeten, er is ook bezuinigd op de dikte en sterkte van het beton.
3 Gevels willen we min of meer in de oorspronkelijke staat terugbrengen, ook in verband met de omgevingsvergunning en een welstandscommissie, die het liefste baksteen wil. Woonkamer aan beide kanten hout/glas met dubbele deuren; boven aan één kant hetzelfde idee met een Frans balkon. Nu is het een groot balkon met een kleine slaapkamer. Aan de andere kant boven hoeven alleen de ramen/kozijnen te worden vervangen. Wij willen hout, omdat kunststof in de zomer te veel uitzet en in de winter teveel krimpt.
4 Dak: op de ene helft zonnepanelen (zuidzuidwest), op de andere helft nieuwe dakpannen. Warm dak constructie, dat is van binnen naar buiten eerst de dragende delen, dan de isolatie en dan de dakbedekking. Welke dakbedekking past het beste onder de zonnepanelen?
5 Stroomnet nieuw. Het is vrij gemakkelijk om leidingen te trekken, alleen in de woonkamer weten we niet waar de leidingen lopen. Vooral in de keuken moeten er groepen bij en daarbij willen we het zo doen, dat er ooit nog een bijkeuken kan worden aangebouwd. De binnenmuren zijn niet geschikt voor inbouw-contactdozen, wel kun je er een leiding in uitfrezen en met opbouwspul werken. In principe moeten er vier of vijf keer meer wandcontactdozen (stopcontacten) komen.

Niet in de lijst, omdat ze binnenkort worden vernieuwd: voordeur, achterdeur, badkamerdeur, toiletraam (dat is wel uit 1957). Wanneer zien we wel, de timmerman is zelf zwaar gefrustreerd over de lange levertijden, die zijn eigen planning in de war schoppen.

Met dit alles komen we er niet uit waar te beginnen en daarom de vraag hier: wat is jouw 'beste' volgorde. Of wat zien we over het hoofd? De hele klus gaat in stappen, zodat het ons niet boven het hoofd groeit en we nog een plek overhouden om te leven - hele huis in de verbouwing is niets voor ons.

Lady1234
Berichten: 26852
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Als ik het zo lees, wilt u een heleboel geld, tijd en aandacht gaan besteden aan een woning die van top tot teen moet worden opgeknapt/gemoderniseerd, om hem na een jaar of 10/15 te verkopen.

Persoonlijk zou ik in uw situatie nu op zoek gaan naar een woning die die stappen al deels of geheel heeft doorlopen.

de auditu
Berichten: 772
Lid geworden op: 24 okt 2008 12:27

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door de auditu »

Helemaal mee eens.

ZeerPrivé
Berichten: 5262
Lid geworden op: 27 feb 2017 14:50

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door ZeerPrivé »

Eens met de lady. Geen geld meer stoppen in dit huis uit 1957, maar verkopen. Het geld wat je in dit huis wil gaan stoppen, haal je er echt nooit uit.

mahadma
Berichten: 2540
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door mahadma »

Bereken eerst de kosten van de toren vóórtdat je die toren gaat bouwen is een eeuwenoude wijsheid. Aardgasvrij levert héél veel kosten op en of dat allemaal werkt???????? In denhaag kunnen ze alles wel willen, maar betalen ze het ook? Nee.

Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Lady1234 schreef:
27 sep 2020 17:24
Persoonlijk zou ik in uw situatie nu op zoek gaan naar een woning die die stappen al deels of geheel heeft doorlopen.
We zitten goed en kunnen veel zelf doen. Alleen omdat in een pilotgebied wonen, gaan we sneller dan de rest van Nederland van het gas af. Nu verhuizen lijkt makkelijker, maar ook in een volgend huis krijgen we hiermee te maken. Dan liever hier, zodat we de extra kosten mee kunnen nemen met de rest.

Aan praktische tips hebben we meer. Met de meterkast bijvoorbeeld: is het slimmer om nu eerst die aansluiting (naar buiten) te vernieuwen, gelijk voorbereiden op meer groepen en daarna per kamer alles te aan te pakken of is het juist handiger om te wachten en pas met de zonnepanelen de verdeler te vernieuwen?

witte angora
Berichten: 30454
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door witte angora »

Jablan schreef:
27 sep 2020 16:37
We hebben al 2 installateurs langs gehad en allebei hadden ze hun twijfels of de dragende delen van het huis wel sterk genoeg zijn voor het extra gewicht van een vloerverwarming. Bouwjaar 1957 doet de groeten, er is ook bezuinigd op de dikte en sterkte van het beton.
Dit is dus een serieus probleem. In die tijd werden woningen de grond uit gestampt, met de verwachting dat ze na een jaar of wat weer de grond ingestampt zouden worden. Dat is dus niet gebeurd. In plaats daarvan zijn het nu dus koopwoningen waar je maar wat van moet zien te maken.

Ik zou eerst een bouwkundig onderzoek laten doen om te zien wat haalbaar is. Het streven is wel dat Nederland over 30 jaar van het gas af is, maar bij een deel van de woningen gaat het flink wat problemen opleveren. Ik zou dus eerst eens kijken wat er sowieso mogelijk is.

Wat altijd wel kan is een betere isolatie van muren, dak en vloer. Denk ook aan warmte-isolerend glas, ook daar is heel wat mee te winnen. Elektra moet op den duur sowieso wel een keer vernieuwd worden. Kijk even wat een gangbare termijn is, en pak dat gewoon aan. De meterkast kan dan ook gelijk aangepakt worden, afhankelijk van jullie toekomstige wensen. Dat verkoopt sowieso al beter. Desnoods kun je adverteren met: 'elektra voorbereid op...'.

Ivo.w
Berichten: 1733
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Ivo.w »

1: twee doorstroom verwarmers in serie plaatsen kan wel. Maar je zit dan nog steeds aan 7kW. Een driefase 11kW (is overigens ook 'gewoon' 230V) doorstroom verwarmer is voor de badkamer al krap aan.
En wat is er op tegen om over te gaan naar een 3-fasen (3*25A hoofdaansluiting)? Kost weinig extra als toch al de hele elektra vernieuwd wordt, en voorkomt houtje-touwtje oplossingen zoals het in serie plaatsen van meerdere warmwatertoestellen.

2: jammer dat je tot nu toe alleen installateurs hebt getroffen die in traditionele bouw denken, vloerverwarming in een dikke dekvloer van beton. Droogbouw vloerverwarming (slangen met water) weegt maar een fractie van een traditionele dekvloer met vloerverwarming en kan probleemloos op de meeste houten verdiepingsvloeren worden aangebracht. De kosten voor een Droogbouw systeem zijn wel wat hoger dan van traditionele vloerverwarming.
Als alternatief zijn er ook lage temperatuur wandconvectoren op de markt. Bijvoorbeeld van Jaga.

3: Gevels bestaan het grootste deel uit glas/kozijn. Wanneer je bij vernieuwen kiest voor minimaal HR++ glas en geïsoleerde panelen voldoet dit. Stenen geveldelen met spouw isolatie isoleren.

4: in principe kan elke dakbedekking onder zonnepanelen. Iets wat minstens 30-40 jaar onderhoudsvrij is, is wel zo prettig. Dan hoeft er pas onderhoud gepleegd te worden aan het dak wanneer de zonnepanelen vernieuwd moeten worden.

5: waarom kan er geen elektra in de binnenmuren ingebouwd worden? Inbouwdozen bestaan al vanaf 30mm diep.


Ten aanzien van de volgorde: moeilijk zo te bepalen. Om kosten te drukken combineer je zoveel mogelijk duurzaamheids-werkzaamheden met regulier onderhoud of geplande verbouwingen. Elektra dient wel uitgevoerd te worden voor je zonnepanelen of een elektrische warmwatervoorziening plaatst.

Voor de rest: kozijnen staan je vloerverwarming niet in de weg. En je nieuwe dak staat het vernieuwen van de elektra niet in de weg etc...

Bedenk je wel alvast: wanneer er in jouw wijk gekozen wordt voor een warmtenet, verwacht dan niet dat er ook in waterstof of groen gas geïnvesteerd zal worden. Het zal een of-of kwestie worden. Geen en-en. Het enige beschikbare alternatief voor een warmtenet of gasaansluiting (groen, waterstof), zal een all-electric oplossing zijn zoals een warmtepomp of een palletkachel

Lady1234
Berichten: 26852
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Vergeet het asbest op het dak niet.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Aardgas is de schoonste fossiele brandstof die er is. En is juist noodzakelijk om de energietransitie op een verantwoorde manier te laten verlopen. Vond onderstaand interview met een hoogleraar energiesystemen zeer verhelderend. Zijn stelling: van het gas af zorgt juist voor méér CO2.

Als particuliere woningeigenaar zou ik voorlopig geen enkele interesse hebben in "van het gas af". Het gaat hier om een maatschappelijk probleem, niet om een particulier probleem. En als je je huis op een reguliere manier verduurzaamt, kan je gasverbruik al fors omlaag.

https://www.ad.nl/wonen/hoogleraar-kraa ... ~ae3edac7/

peter17111962
Berichten: 560
Lid geworden op: 16 dec 2019 10:34

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door peter17111962 »

U schrijft "Aanleiding: Wij zitten een gebied, waar een pilotproject 'van het gas af is opgestart"
Ik persoonlijk zou de boel verkopen en in een andere wijk iets gaan kopen waar nog wel gas is.
De reden is het woord "pilotproject" oftewel een "proefproject" dat kan best eens betekenen dat
ook de gasleidingen uit de straat gaan worden verwijderd. Echter als dit project om wat voor reden
dan ook mislukt, omdat er, als voorbeeld, goedkoop waterstofgas komt. Er geen gasleiding in de wijk
meer ligt. en u uw huis weer eens moet verbouwen om mee te kunnen doen. Een elektrische
doorstroom verwarmer voor water zou een optie kunnen zijn, echter deze leveren veel minder
warm water als een fatsoenlijke geiser of combi ketel. Er zijn er wel die dat ook kunnen, maar die
verbruiken dermate veel stroom, dat U, als U evenveel warm water wilt als met uw ketel nu,
dat U altijd uit moet kijken van: Staat er niemand te douchen, dan mag de was machine of de magnetron
of het koffie apparaat niet aan, anders zitten we in het donker. Ja meer dan 3 maal 25 Ampere kan ook
maar een stroom aansluiting van meer dan 3 maal 25 Ampere kost minstens 4 maal zoveel aan vast recht.
Mijn advies is dan ook: verkoop de boel en gebruik het feit dat dit een gas loze wijk gaat worden als een
verkoop argument. Doe dit dam wel via een goede makelaar, dit om te voorkomen dat U van de kopers
klachten gaat krijgen als dat onzinnige gasloos project, zoals te verwachte is, gaat mislukken.

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door sjohie »

T/m energieklasse B is het zakelijk gezien rendabel, oftewel je verdient je investeringen in 10 tot 15 jaar terug. De stap naar "A" is eigenlijk niet rendabel te maken met een bestaand huis, tenzij je andere meer subjectieve/morele overwegingen ook mee neemt, en je die extra investering dus ook ziet als een investering in een beter leefmilieu, en niet puur financieel.

Het is wel aan te raden om 2 isolerende maatregelen tegelijk te doen, dan heb je nog recht op wat subsidie. Asbest zou ik even mee wachten, grote kans dat het rijk daar ook met een programma/regeling voor komt. Als dat binnen is, dus niet aan erosie onderhevig in de buitenlucht, en hechtgebonden, dan is het veilig waar het zit. Wat wel helpt is een compleet plan te laten maken door een goede adviseur, zodat je niet in het eerste jaar keuzes maakt, die je later gaan opbreken. Bijvoorbeeld nieuwe kozijnen nu, waar later geen HR+++ (triple) glas in kan.

Ivo.w
Berichten: 1733
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Altijd weer die 'rendabel' discussie...

Gek genoeg hoor je mensen daar nooit over bij de aanschaf van een nieuwe keuken a 10.000 euro, of badkamer van 15.000 euro. Of wanneer iemand een nieuwe BMW koopt, waarom geen Fiat Panda.
Of wanneer een 50" tv wordt aangeschaft...

Een groot deel van de duurzaamheidsmaatregelen levert, los van de besparingen op de energierekening, een aanzienlijke verbetering van wooncomfort op. Op allerlei vlakken hebben we fors geld over voor wooncomfort, maar wanneer dat tevens resulteert in een beetje meer duurzaamheid gaan er bij veel mensen allerlei rode vlaggen af. Zo ook in dit topic.

Dankzij mijn dakisolatie wordt het 's zomers geen 35+ graden meer op de slaapkamers. En is het er 's winters nooit meer echt koud, terwijl uitsluitend op de badkamer verwarmd wordt, en een beetje met de vloerverwarming in de gang beneden.

En met de bank onder het oude dubbelglas raam in de woonkamer, voelde je altijd "tocht" in je nek op koude dagen. Met het nieuwe HR++ glas is dat nu vele male minder.

Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Bedankt zover, alle reacties helpen om afstand te nemen en alles nog een keer van nul af te bekijken en overdenken. We zijn benieuwd wat er nog bij komt.

Isolatie verbeteren zit bij de wensen in.

Bouwkundig onderzoek of een adviseur is niet alles. Vanmorgen is de badkamerdeur eruit gesloopt en aan de bovenkant van het kozijn kwam er geen steen of cement, maar alleen zand mee. Was waarschijnlijk ooit cement en in de verkeerde verhoudingen gemengd. Handwerker werd er chagrijnig van, ondanks dat we hem hadden voorbereid op de stofwolk.

Doorstroomverwarmers / 3-fasen aansluiting. Ik moet nog naar de prijzen kijken. Op zich heeft 3 fasen onze voorkeur, koken gaat ook sneller daarmee, maar het is prettig om een alternatief in de vorm van een seriële verwarmer achter de hand te hebben. Voor dit huis is alleen een waterontharder erbij nodig.
Vanzelfsprekend is een 3-fasen aansluiting duurder in het vastrecht. Daar staat het opzeggen van de gasaansluiting tegenover, die vaste kosten raken we kwijt.

Vloerverwarming. Droogbouw is inderdaad een goede optie, kunnen we ook (deels) zelf doen, in tegenstelling tot die andere methode, en vooral de geringe dikte spreekt aan. Mijn gevoel zegt, dat het eerder vloerverwarming dan een wandconvector wordt. Dan is de indeling van de kamer flexibeler.

Gevels. Ik moet nog een afspraak met de welstandscommissie maken om erachter te komen, waarom baksteen verplicht is. Gegeven de wespennesten in de spouwmuur willen we liever het baksteen kwijt en 5-10 cm XPS plus afwerking als gevel. De isolatiewaarde daarvan is beter dan bij het navullen van de spouwmuur en dan wachten op de volgende insecten op zoek naar nestwarmte :)

Het dak. Goed om te weten, dat er meer kan. Vind het altijd apart, wanneer ergens zonnepanelen bovenop de geglazuurde dakpannen worden geplaatst. Simpel dakleer doet het ook, wanneer die kant volledig met panelen vol wordt gelegd. Asbest is een hindernis, geen obstakel. Die platen vragen alleen om een strakke planning en goede organisatie om ze goed weg te laten halen en af te voeren.


Van het gas af of niet? Wij hebben er geen moeite mee, de andere huizen hebben geen gasaansluiting en qua wooncomfort is er geen verschil.
Wat het hier wordt, gaan we meemaken. Er zijn een paar bijeenkomsten geweest - voor maart dit jaar - maar ik werd niet vrolijk van de houding van alle deskundigen. 'Wij weten wat goed voor u is'.
Dan nog allerlei bedrijven, die omzet ruiken en proberen dure systemen te verkopen, waarvan het rendement en de kosten nog in mist gehuld blijven. Dat was het punt, waarop we zijn afgehaakt en ons eigen plan volgen.
Laatste stand was een vragenlijst onder de inwoners en daar ontbrak de optie 'waterstof' totaal. Met andere woorden: de gemeente heeft al gekozen voor een warmtenet en zoekt nu naar de beste massagemethode om dit door te zetten.
Ivo.w schreef:
28 sep 2020 10:32
Dankzij mijn dakisolatie wordt het 's zomers geen 35+ graden meer op de slaapkamers. En is het er 's winters nooit meer echt koud, terwijl uitsluitend op de badkamer verwarmd wordt, en een beetje met de vloerverwarming in de gang beneden.
Dat is voor dit huis ons doel, in de andere huizen is het al gelukt en het energieverbruik is nog maar een kwart van wat het was. Wel met rondom-isolatie: dak plus buitenmuren plus luiken plus dubbel glas.

Ivo.w
Berichten: 1733
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Een standaard 3-fasen aansluiting (3*25A, wat ruim voldoende moet zijn voor een doorsnee all-electric woning) is geen cent duurder in vastrecht. Bij de overstap van 1*35A naar 3*25A heb je slechts te maken met eenmalige kosten.

Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Dat is waar. Een 400-volt aansluiting heeft onze voorkeur, wordt als klein zakelijk gezien, is wel duurder. Prijzen voor het aanpassen van de installatie vallen hier mee.

Zie trouwens, dat ik een vraag over het hoofd heb gezien. De badkamer is al vernieuwd en tijdens die klus hebben we uitgeprobeerd of er plek was voor inbouw-elektra. Het past niet, de muren zijn echt te dun.

Lady1234
Berichten: 26852
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Er zijn ook contactdozen, half inbouw, half opbouw, misschien daar eens naar kijken?

Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Bij de badkamer is het half inbouw-half opbouw geworden.
Lady1234 schreef:
27 sep 2020 17:24
Persoonlijk zou ik in uw situatie nu op zoek gaan naar een woning die die stappen al deels of geheel heeft doorlopen.
Ruim anderhalf jaar verder. We hebben de makelaarsites een paar weken doorgespit en van het aanbod worden we vooral verdrietig. Veel huizen met achter een uitbouw (en een tegeltuintje van een paar meter over), badkamers op ruime afstand van de slaapkamers (badkamer beneden in de uitbouw, slaapkamers boven). De meer interessante huizen hebben net zoveel onderhoud nodig als wij plannen. De enige positieve conclusie: als wij goed verbouwen, is elke geïnvesteerde euro bij verkoop drie euro waard.

*

Niets staat vast, want de ontwikkelingen gaan snel.

Dinsdag komt een bouwbedrijf kennismaken en de discussie gaat tussen airco en vloerwarming. Nu weet ik, dat hier mensen actief zijn, die hun huis al met een airco verwarmen/koelen en er zijn vast mensen, die een vloerverwarming hebben. Wat zijn de pro's en contra's in de praktijk van beide systemen?

Ik_weet_niet_alles
Berichten: 921
Lid geworden op: 18 sep 2020 14:49

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Ik_weet_niet_alles »

Volgens mij zou de eerste stap het vervangen van de meterkast en bedrading moeten zijn. Kosten vervangen meterkast ca. € 1.000. Geeft gelijk al een stuk veiligheid en gebeuren moet het toch een keer. Dan ook gelijk voldoende groepen laten plaatsen.

Jablan
Berichten: 6161
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Beste volgorde woningverbetering (van het gas af)

Ongelezen bericht door Jablan »

Dat gaat ook gebeuren, maar als we dan toch gaan breken ...

Om het huis goed verkoopbaar te houden, moet er meer verwarming in zitten dan alleen een houtkachel. Daarom vraag ik naar praktijkervaringen met vloerverwarming en airco.

Plaats reactie