Een defecte gasmeter. En nu?

Alle andere onderwerpen rondom jouw huis en tuin.
Berteman
Berichten: 259
Lid geworden op: 24 mei 2017 18:05

Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Berteman » 06 sep 2018 19:32

Door de netbeheerder laten vervangen, is het kortste en meest logische antwoord. Maar zo eenvoudig is dat niet.

Twee jaar geleden zijn in m'n woning nieuwe (slimme) meters geplaatst. Nu is de gasmeter al kapot, maar geen nood: die zou vandaag vervangen worden.

Stipt op het afgesproken tijdstip belt vanmorgen vroeg de allervriendelijkste monteur aan en start meteen met het vervangen van de elektriciteitsmeter. Die hangt in de 'hal', in een kast die, op maat gemaakt, de meter en de lelijke dikke kabels en buizen aan het zicht onttrekt. So far, so good en geen probleem.

De monteur vraagt vervolgens waar de gasmeter is. Ik neem hem mee naar de keuken, open een kastje en trek het achterwandje los (dat met magneten op zijn plaats wordt gehouden), open een luikje en daarachter, half verscholen in de (buiten) muur hangt de gasmeter.

De monteur is met stomheid geslagen. Hij zegt dat meter daar helemaal niet mag hangen en begrijpt ook niet, dat daar twee jaar eerder een nieuwe meter is geplaatst. Volgens hem is door vocht de meter kapot gegaan, want zo'n moderne meter zit vol met electronica. En ja, vocht en electronica zijn elkaars vijanden.

De monteur maakt foto's en overlegd met zijn baas. De meter mag daar niet hangen en er wordt geen nieuwe geplaatst. Vrolijk meldt 'de baas', dat ik 'binnenkort' een offerte kan verwachten om de meter te verplaatsen naar een 'toegestane' plaats. De gasmeter moet volgens 'de baas' en de monteur, altijd en meteen bereikbaar zijn om in geval van een brand, de gastoevoer meteen te kunnen afsluiten.

Omdat ik deze woning huur, vraag ik 'de baas' of hij de offerte de huiseigenaar (een woningcorporatie) kan doen toekomen. Immers, toen ik hier kwam wonen, hing de gasmeter op de plek waar hij nog steeds hangt. 'De baas' meldt dat hij contact opneemt met de 'woningbouw'.

Aan het einde van de middag staan 'de baas' en een opzichter van de woningcorporatie voor de deur. Of ze de 'vreemde situatie' even mogen bekijken. 'De baas' vraagt aan de opzichter, hoe dit kan. Tja, antwoord de opzichter, de gasmeter hoort in de hal. Ik weet ook niet hoe dit kan maar die meneer heeft dit zo geaccepteerd dus als de meter verplaatst moet worden, dan moet hij dat maar betalen. Wij gaan dat niet doen, want zoals ik al zei, de gasmeter hoort in de gang. En in andere huizen in de straat zit die ook in het halletje, dus ja...

Enfin, toen ik hier kwam wonen, hing de meter op de plek waar hij nu hangt. De vorige bewoners waren nogal van verbouwen, klussen, verplaatsen en 'verbeteren' en waarschijnlijk hebben zij de meter verplaatst (of laten verplaatsen). En ik weet nog, dat het plaatsen van de nieuwe keuken in 2012 nogal wat vertraging opliep door die gasmeter en uiteindelijk is door de aannemer in overleg met de woningcorporatie, de huidige wonderlijke constructie bedacht om het mooi en strak af te werken.

Wat moet ik nu? Ik wil wel graag een werkende gasmeter, maar om het verplaatsen zelf te betalen? Ben ik daartoe verplicht? Wat vinden jullie?

mahadma
Berichten: 1409
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door mahadma » 06 sep 2018 19:48

Uitgaande van het feit dat u er kwam wonen dat de gasmeter hing waar deze nu aangetroffen is en dat u huurder bent: Dit is een probleem voor de verhuurder. En de meter is door de netbeheerder daar geplaatst, dus tegen de voorschriften. Dus zie ik geen oordeel dat u dit zou moeten betalen,
Laatst gewijzigd door mahadma op 06 sep 2018 19:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Ivo.w
Berichten: 287
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Ivo.w » 06 sep 2018 19:49

Hoe de kosten verdeeld worden over de netbeheerder en de verhuurder is in principe niet uw probleem.

En wel om het volgende:

De verhuurder heeft geaccepteerd dat de woning door de vorige huurder werd opgeleverd met de gasmeter op de huidige plaats. Tenzij nadrukkelijk in het huurcontract of een bijlage daarvan is vastgelegd dat de gasmeter op die plaats onder de door u overgenomen 'zelf aangebrachte voorzieningen' valt, maar die kans acht ik zéér klein.

Bovenstaande maakt dat u niet verantwoordelijk bent voor de kosten.

Dat de huidige kapotte meter twee jaar terug op die vreemde plaats geplaatst is, maakt dat de netbeheerder de situatie geaccepteerd heeft. Daar nu op terug komen nu er problemen zijn, is op zijn minst discutabel.

Of de huidige positie van de gasmeter door de beugel kan, is niet zomaar te beoordelen. Maar het is bij oudere bouw wél volkomen onzin dat een gasmeter per definitie in de gang bij de voordeur moet zitten. Je komt volop gasmeters tegen in kelders, trapkasten, meterkast in de woonkamer, schuur of keuken.

Het belangrijkste is dat je je niet laat intimideren. Het is volledig de verantwoordelijkheid van de verhuurder en netbeheerder dat u gas geleverd kunt krijgen. En eventuele aanpassingen zijn niet voor uw rekening.

Bob Schurkjens
Berichten: 5781
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens » 06 sep 2018 20:01

Hoe bent u er achter gekomen dat de meter stuk is? En wat is er stuk? U hoeft verder niets te betalen. U huurt uw huis en u huurt de meter. Voor beiden betaalt u maandelijks huur. Laat beide verhuurders het lekker onderling uitzoeken.

Lady1234
Berichten: 4888
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Lady1234 » 06 sep 2018 21:04

Uiteraard zijn die kosten niet voor u. Maar wat ik niet begrijp, is dat u het zelf niet gevaarlijk gevonden hebt, dat die meter in een kastje achter een wandje geplaatst/vervangen werd.

Ivo.w
Berichten: 287
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Ivo.w » 06 sep 2018 21:33

Lady1234 schreef:
06 sep 2018 21:04
Uiteraard zijn die kosten niet voor u. Maar wat ik niet begrijp, is dat u het zelf niet gevaarlijk gevonden hebt, dat die meter in een kastje achter een wandje geplaatst/vervangen werd.
Wat een vreemde redenering. Wanneer iemand zelf geen enorm verstand van zaken heeft en er een monteur komt die het prima vindt om op die plek een nieuwe meter te plaatsen, waarom zou de 'leek' daar dan vragen bij stellen?

Lady1234
Berichten: 4888
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Een defecte gasmeter. En nu?

Ongelezen bericht door Lady1234 » 06 sep 2018 22:08

Op de gasmeter zit een hoofdkraan om bij nood direct af te kunnen sluiten. Daar hoeft een “leek” geen “enorm verstand” van te hebben, om vraagtekens te zetten bij die verborgen opstelling.

Plaats reactie