LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] bijstand en kindsdeel erven

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
yari
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 feb 2007 16:56

bijstand en kindsdeel erven

Ongelezen bericht door yari »

Hoewel hier op forum al wat info staat die bruikbaar is, open ik liever ff nieuwe "draad" omdat elke situatie vaak net ff weer anders is :wink:

Is het echt onmogelijk als iemand al tal van jaren in de bijstand zit, geen sollicitatieplicht heeft ivm invaliditeit , nog 2 zussen heeft en beiden "in goeden doen" zijn, en de moeder als langstlevende niet bereid is geweest om bij leven al delen te schenken aan de kinderen, bv straks na aftrek successierechten etc , kosten crematie enz, mogelijk iets van 35.000 euro per kind geërfd zou worden?

In de bijstand zou je iets van 5200 euro spaargeld mogen hebben.

De moeder is niet echt helder meer(begin dementie), zeer op materie ingesteld, en helaas te "voorzichtig" om ook maar iets uit handen te geven, achterdocht die past bij dementie.

De 2 zussen zouden dit dolgraag anders zien, de band is onderling prima en vinden het terecht dat de invalide zus en na zoveel jaren van toch wel armoede, via hun later indien nodig een bedragje kan krijgen.
Geen grote bedragen cash of via overboeking, maar onregelmatig en bv soms een nota betalen voor de zus.

Wat is er eventueel en rechtsgeldig/juridisch enz nog optioneel?

alvast dank!

Yarie

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: bijstand en kindsdeel erven

Ongelezen bericht door marcel75 »

Op het moment dat de diagnose Dementie al gesteld is, kun je eigenlijk niet meer met schenkingen beginnen zonder dat deze door de rechter uiteindelijk onderuit gehaald worden.

Ook aan gezond mens kun je dwingen om te schenken, als moeder dat niet wil, is dat haar goed recht.

In dat geval moet er inderdaad successierecht betaald worden, maar wellicht hebt u nog baat bij een vordering uit de nalatenschap van vader. Maar of dat speelt, is afhankelijk van de inhoud van een eventueel testament van vader.

yari
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 feb 2007 16:56

Re: bijstand en kindsdeel erven

Ongelezen bericht door yari »

Hoi Marcel,

De moeder erkent de beginnende dementie niet...zal ook niet naar arts willen of gaan "want ze is nog prima oke enz" :wink:
Dementie is vanuit haar familiekant bekend, vooral de beginjaren valt dit nog niet zo op en wordt gezien als wat vergeetachtig en passend bij de 70+ leeftijd.
De kinderen merken het wel , maar omdat contact verder goed is laten ze vooral in haar eigenwaarde.

Ze is overigens de enige in hele familie, haar man overleed jong en qua bezittingen kreeg ze als langstlevende de hypotheekvrije woning met flinke (over)waarde toen + nog aardig spaartegoed, woning is verkocht en ze leeft ahw nu van de opbrengst in een nu gehuurde seniorenwoning.

Desalniettemin en omdat ze zuinig leeft, zal er tzt nog aardig bedrag resteren, en ze heeft een testament die standaard is zoals destijds toen haar man nog leefde.

Gesloten