LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Fout in huurcontract; aansprakelijkheid?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
angel76
Berichten: 38
Lid geworden op: 16 aug 2011 14:17

Fout in huurcontract; aansprakelijkheid?

Ongelezen bericht door angel76 »

Hallo beste forum-leden,

Wellicht dat er iemand is die wat licht kan werpen in het volgende geval (zal het kort proberen te houden...):
Mijn moeder verhuurt een zakelijk horeca-pand al jaren aan dezelfde huurder, in het huurcontract was altijd een clausule in opgenomen dat de huurder 2/3 van de brandverzekering voor zijn deel nam en mijn moeder het andere deel.
Het contract is in 2009 opnieuw opgesteld door een andere partij (volgens mij een makelaar??), deze heeft echter nagelaten deze clausule te benoemen, mijn moeder is dit nooit opgevallen (ja, stom, stom,stom) en de huurder voorheen ook niet trouwens. Maar drie keer raden; een nieuwe zakelijke partner van de huurder is in het spel gekomen en die is dit meteen opgevallen en wil nu dat mijn moeder het teveel betaalde nu terug gaat betalen en dat zij voortaan dit gehele bedrag voor haar rekening gaat nemen. Dit contract is zeer recent weer stilzwijgend verlengd (5 jaar) dus ze komt er niet zomaar meer vanaf.
Kan mijn moeder de onkosten verhalen op de makelaar die de fout heeft gemaakt?? Of is dit een geval eigen schuld dikke bult had ze maar beter op moeten letten?
Het gaat hierbij om hoge verzekeringskosten!
Of heeft iemand andere ideeen die van pas kunnen komen??
Ik heb haar in ieder aangeraden om het juridisch loket te bellen en de betreffende makelaar (maar die schijnt verhuist te zijn, dus kon ze zo even niet bereiken).
Alvast bedankt voor jullie hulp!

Degrelle
Berichten: 113
Lid geworden op: 17 nov 2013 11:11

Re: Fout in huurcontract; aansprakelijkheid?

Ongelezen bericht door Degrelle »

Het contract is in 2009 opnieuw opgesteld. De huurder moet zich op dit contract kunnen beroepen en stelt terecht dat de betalingen onverschuldigd waren. De makelaar heeft een fout gemaakt maar of die 5 jaar na dato nog aansprakelijk gesteld kan worden is de vraag. Bovendien wat kunt u dan vorderen? Op zijn hoogst de courtage die hij heeft ontvangen denk ik.

Ik zou een advocaat in de arm nemen om enerzijds te kijken of het wel reeel is om het teveel betaalde over de gehele vijf jaren terug te betalen en anderzijds wat er mogelijk is aan reparatie van het contract. Tevens zou ik zijn mening vragen over de mogelijkheid mbt mede aansprakelijk stellen van de makelaar. Succes.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Fout in huurcontract; aansprakelijkheid?

Ongelezen bericht door vroem »

aangezien dit een zakelijk geschil is, hoort het niet thuis op een consumenten forum....
Bovendien wat kunt u dan vorderen?
dit lijkt mij meer dan de courtage, sterker nog de courtage is gewoon verschuldigd denk ik.
Mits aantoonbaar is dat de makelaar degeen is die de fout gemaakt heeft (wat denk ik lastig aan te tonen is, hij heeft in opdracht opgesteld, en als de opdracht zwart op wit en duidelijk is, dan nog.... want de eigenaar van het pand is dan nog altijd de opdrachtgever en degeen die al dan niet akkoord moet gaan met het opgestelde contract)>
Aangezien moeders akkoord is gegaan met wat de makelaar heeft opgeteld , is van aantoonbare fout denk ik geen sprake, en heeft moeders pech. beter opletten volgende keer, of pand verkopen als het te moeilijk wordt.

sacredfour
Berichten: 1759
Lid geworden op: 08 jul 2011 18:15

Re: Fout in huurcontract; aansprakelijkheid?

Ongelezen bericht door sacredfour »

Ga met de huurder aan tafel zitten en laat hem weten dat hij het teveel betaalde terugvordert het contract na 5 jaar opgezegd gaat worden, of de huur met verzekeringskosten sterk zal stijgen. Als hij dit niet doet, je tot een redelijke oplossing kan komen.

Gesloten