LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Mogen Curators en Advocaten doen wat ze willen.?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
HARRIE48
Berichten: 81
Lid geworden op: 10 aug 2005 15:07

Mogen Curators en Advocaten doen wat ze willen.?

Ongelezen bericht door HARRIE48 »

Mijn bedrijf is door ziekte van mijn failliet gegaan en ik ben 450.000 eigen geld kwijt.
Nu heeft de curator mijn aansprakelijk gesteld voor het ontrekken van geld aan de onderneming ?
Ik heb alles wat ik had in dat bedijf gestoken en heb helemaal niets meer,alleen een uitkering.
Geld voor een Advocaat heb ik niet en dat weet hij die curator ook,de raad voor rechtsbijstand die wijst een aanvraag af ??
Dus ik ben al veroordeeld en heb totaal geen mogelijkheid om mijn te verdedigen,je ben gewoon vogelvrij.
Ik ben nog steeds ongeneeselijk ziek,maar dat intresseerdt die aasgieren helemaal niets,hie wil perse zijn eigen salaris betaald zien de rest intreseerd hem niets,het lijken wel criminelen.

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: Mogen Curators en Advocaten doen wat ze willen.?

Ongelezen bericht door Bor Komorovski »

De curator zal dan wel eerst moeten bewijzen dat jij dat geld achterover hebt gedrukt. En procederen kost geld dat ook uit de failliete boedel moet komen.... van zijn eigen salaris.

Het is zuur dat je aanvraag voor rechtsbijstand is afgewezen, maar probeer dan contact met een rechtswinkel o.i.d. op te nemen. Ontken in ieder geval iedere beschuldiging van de curator, en bedenk zolang hij nog niet tot procederen overgaat: blaffende honden bijten niet.

HARRIE48
Berichten: 81
Lid geworden op: 10 aug 2005 15:07

Re: Mogen Curators en Advocaten doen wat ze willen.?

Ongelezen bericht door HARRIE48 »

Ik heb al een dagvaardeging te pakken en hij zal dan wel iets kunnen bewijzen denk ik,maar al het geld plus nog wat ik geleend heb is naar de schuldeisers gegaan.
Rechts winkel doet niets, en de raad ook niet omdat het een BV is in combinatie met een persoonlijke aansprakelijkheid.
was het zonder bv dan wel.

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: Mogen Curators en Advocaten doen wat ze willen.?

Ongelezen bericht door Bor Komorovski »

Of het nu met of zonder BV is, je kan hoe dan ook mijns inziens een beroep op de rechtswinkel doen. Wellicht dat ze er vanwege jouw geval niet aan willen beginnen, maar ik zou het in elk geval proberen.

Je zegt dat "de curator wel wat kan bewijzen" maar dat "al het geld naar schuldeisers is gegaan". Als dit zo is zal hij in elk geval je niet kunnen verwijten dat je geld aan de onderneming onttrokken hebt. Tenzij je vlak voor het faillissement ineens een prive-opname hebt gedaan en daarna naar het casino bent gegaan.

Een ander tricky gebied is als je vlak voor faillissement bepaalde dubieuze rechtshandelingen hebt verricht met familie of verbonden personen, met name als je dat om niet hebt gedaan. Bijvoorbeeld: een maand voor mijn onderneming failliet gaat verkoop ik een auto die 25000 waard is aan mijn broer voor 10000.

Als je een dergelijke handeling hebt verricht kan de curator de handeling laten "vernietigen", d.w.z. het wordt teruggedraaid.

Heb je minder dan een jaar voor faillissement dit soort dingen gedaan of veel geld opgenomen?

Een andere mogelijkheid die ik vermoed omdat je zegt dat "de curator wel wat kan bewijzen" maar dat "al het geld naar schuldeisers is gegaan", is onbehoorlijk bestuur. Onbehoorlijk bestuur is een speciale faillissementsaansprakelijkheid voor directeuren in een BV of NV. Als een vordering op grond van onbehoorlijk bestuur wordt toegewezen word je aansprakelijk voor het gehele tekort in faillissement.

Voor het toewijzen van een vordering op deze grond moet de curator twee dingen aantonen:
1. Er is onbehoorlijk bestuur;
2. En dit is een belangrijke oorzaak geweest van het faillissement.
Maar pas op: als je niet aan je administratieve eisen (ook lulligheden als een dag te laat zijn met het publiceren van de jaarrekening) hebt voldaan dan word je al geacht onbehoorlijk bestuur te hebben verricht en wordt vermoed dat dat een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Jij moet dan bewijzen dat dat niet zo is. Ik hoop dus dat je administratie op orde is. Verder kan onbehoorlijk bestuur van alles zijn, het gaat er dan maar net om wat de curator je verwijt.

Ik zou graag wat meer informatie zien over waar het nu precies om gaat, want hier kan je alle kanten mee uit. Jouw geval is ingewikkeld, eigenlijk zou ik de dagvaarding moeten lezen. De hamvragen zijn:
- Is het civielrechtelijk of strafrechtelijk?
- Wat heb je precies misdaan volgens de curator, welk verwijt wordt je gemaakt? Onbehoorlijk bestuur, Pauliana, of...?

Mochten er daadwerkelijk nog gelden of goederen zijn waar de curator nog geen weet van heeft dan kan je het beter eerlijk vertellen, anders ben je strafbaar. In ieder geval raad ik je aan verweer te voeren, alsnog een advocaat te proberen te vinden, en alles ontkennen wat de curator zegt.

Let wel: je moet voor de rechtbank een vertegenwoordiger (advocaat of procureur) hebben, anders word je bij verstek veroordeeld. OOK als je in persoon wel op de zitting bent verschenen!

Gesloten