Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Kavazo
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 dec 2020 08:38

Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door Kavazo »

Mijn kleindochter speelt, net als duizenden andere kinderen, het spel Adopt Me van de site ROBLOX. Dit is een onschuldig spelletje voor kinderen vanaf 5 jaar. Daarin kunnen diertjes geruild worden die je kunt verdienen met opdrachten doen. Er komt geen echt geld aan te pas, alleen spelletjesgeld dat je verdient door diertjes op te voeden. Dus onschuldig.

Nu heeft NL kennelijk een wet die ruilhandel verbiedt via spelletjes. Ik kan me voorstellen dat dat gaat om echt geld. Hier gaat het om spelletjesgeld, GEEN echt geld. De ruilhandel in Adopt Me is vanaf 1 december door het spel verboden, omdat de wet in NL het verbiedt. Ik snap hier niets van. Voor heel veel kinderen is de lol van het spel er nu af. Ruilen van diertjes was een van de belangrijkste dingen in het spel. Geldt die regel nou echt voor ruilen waarbij geen echt geld is betrokken?

Hieronder het antwoord van Adopt Me op mijn vraag hierover:

Melody (Adopt Me Support)
Dec 2, 2020, 17:27 EST

Hi there!

To comply with laws in The Netherlands and Korea, trading for Korean players in Adopt Me has been disabled as of Wednesday 16th Sept 2020, and trading for Dutch players in Adopt Me has been disabled as of Tuesday 1st Dec 2020.

Gifting items to other players is still allowed. Additionally, players can still use the Ice Cream Truck and the Hot Dog and Lemonade Stands to give away the food and drinks, but they’re automatically set to free.

For more information, please refer to our knowledge base article on the subject: https://help.playadopt.me/hc/en-us/arti ... 0055159273

We apologize for the inconvenience. If you have any questions about this change that are not covered in the article linked above, please feel free to ask.
~ Melody ~
Adopt Me Support
Laatst gewijzigd door Radar op 03 dec 2020 10:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast ter verduidelijking

zeug
Berichten: 78
Lid geworden op: 23 mei 2018 01:10
Beste antwoord
Gekozen door Kavazo

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

door zeug » 04 dec 2020 16:20

berndv
Berichten: 9056
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door berndv »

Geen idee of er een wet is die dit verbiedt, u zou ze kunnen vragen om welk artikel het specifiek gaat. Maar aan de andere kant, denk ik niet dat het verder heel erg veel nut heeft.

Als ik het gelinkte artikel lees dan is het niet zo zeer gericht op wetgeving die met kinderen te maken heeft, maar met wetgeving in het algemeen die voor iedereen geldt.

KevinVandermeulen
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 dec 2020 21:14

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door KevinVandermeulen »

Hallo, mijn kind zelf speelt dit spel ook.. die vind het ook niet leuk dat dit is gebeurd. Ik ben zelf erg handig in de it en daarom is er een oplossing en dat is: ‘download een vpn app’ hierbij ga je op een ander WiFi netwerk (zoek wel naar een met goede recensies) en dan zou je in dat spel wel kunnen ruilen

mirandalitjens
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 dec 2020 15:21

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door mirandalitjens »

Hallo Kevin,

Kun je me uitleggen welke VPN app een betrouwbare is en hoe dit dan verder werkt?
Helaas weet ik niet hoe dat werkt en heb wel een verdrietig kind die Adopt me elke dag speelde.
Sinds vanmiddag zijn ook nog eens gekochte items verdwenen.
Hebben hier meer mensen last van?

Groeten Miranda


LosInlog
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 dec 2020 16:10

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door LosInlog »

Ook hier twee verdrietige kinderen die al eeuwen bezig zijn hun diertjes neon te maken om ze daarna te “traden”.
Wat een wanstaltig iets om dit te verbieden. Ik kan wel iets anders bedenken wat ze kunnen verbieden in dit land!
Het is dus niet meer mogelijk in Nederland en in Korea om te ruilen op Roblox, ik neem aan dat dit Noord-Korea is, leuk regime daar, fijn om samen met dat land in de schijnwerpers te staan. Helaas is er niets aan te doen maar wel fijn om even gal te spuwen. Jammer ook voor Roblox, die zullen veel accounts zien verdwijnen.

Willifrid
Berichten: 16
Lid geworden op: 04 dec 2020 18:10

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door Willifrid »

Lijkt mij dat ze niet helemaal begrepen hebben wat het probleem is. Nederland heeft geen verbod ingesteld op on-line spelletjes, maar wel op onderdelen die op gokken lijken, zoals het met echt geld betalen voor zaken in het spel en voor het kopen van "Lootboxen" voor echt geld.
Een lootbox is een doos met daarin een aantal zaken die de speler voordeel geven in het spel. Het probleem is echter dat je nooit weet wat er nou precies in zo'n lootbox zit als je hem koopt. En dat is dus gokken en dat heeft de overheid terecht verboden.
Dus die hele wet waarop men zich beroept heeft geen enkele invloed op het spel, want het gok element speelt niet eens een factor. Er is sprake van ruilhandel en er wordt niet eens met echt geld gewerkt. Misschien zou je ze dat eens in jouw beste Engels uit kunnen leggen.

Groningen234
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 dec 2020 22:12

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door Groningen234 »

Ja ik vind het ook heel raar. Ik kon online ook niet vinden welke wet dit op precies betreft want dan wil ik er wel een mailtje aan wagen. Ik heb het wel via VPN geprobeerd te spelen. Ja het werkt maar het netwerk is daardoor veel instabiele en je wordt regelmatig uit de game gegooid hierdoor. Heeft iemand de link naar de precieze wet?

Groningen234
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 dec 2020 22:12

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door Groningen234 »

https://kansspelautoriteit.nl/faq/veelgesteld-loot/

Ik heb de info inmiddels gevonden, ik ben bang dat het geen foutje is van Roblox:
De Kansspelautoriteit heeft op 19 april 2018 bekendgemaakt dat een aantal loot boxes in strijd is met de kansspelwet. De bedrijven die deze loot boxes in hun spellen aanbieden, kregen tot 20 juni 2018 de tijd aanpassingen te doen. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk. Een optie is loot boxes helemaal uit het spel te halen en bijvoorbeeld te vervangen door 'direct buy': gamers kopen dan van tevoren bekende items. Er is dan geen sprake meer van een (verboden) kansspel. Omdat de virtuele items dan nog steeds verhandelbaar zijn, lijden spelers geen financiële schade. Een andere optie is het (opeens) stopzetten van de mogelijkheid tot verhandelen van de items. Hoe game-designers hun spellen aanpassen, bepalen zij zelf. Klachten over de gekozen handelwijze moeten aan het bedrijf dat dit doet worden gericht.

madbarkers
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 dec 2020 13:37

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door madbarkers »

Dag Groningen234,

Als jurist ben ik het hier niet mee eens.
De mogelijke oorzaak is hoogstwaarschijnlijk door een recente rechtspraak van 5 november.
https://solv.nl/blog/rechtbank-loot-box ... tegen-ksa/

Laten we eerst het praktische deel bekijken:
Adopt Me verbied trading. Wat mij betreft, is dit geen juiste oplossing tegen de KSA gezien het feit dat gebruikers nog steeds met middel van digitale valuta 'Robux' Adopt Me Currency kunnen aanschaffen. In aanvulling hiervan, als Roblox Corporation en dreamcraft (Adopt me group) van mening zijn dat zei in strijd zijn met de Nederlandse KSA, is het juist praktisch om het 'kopen' van Adopt Me Currency met digitale valuta te verbieden.

Nu het Juridische gedeelde:
Roblox Corporation en dreamcraft zijn mogelijk van mening dat de rechtspraak van Electronic Arts tegen KSA ook het platform van Roblox kan Beïnvloeden. Als eerste wil ik erop wijzen dat in de 'algemene voorwaarden' van Roblox Corporation ondubbelzinnig staat geschreven dat het verboden is om elk vorm van gok- of casinospellen waarbij op enige wijze echt geld is gemoeid verboden is.
https://en.help.roblox.com/hc/en-us/art ... nity-Rules
Als tweede wijst Roblox Corporation ten alle tijde de gebruiker erop dat de minimale leeftijd 18 jaar is om het digitale valuta 'Robux' aan te schaffen. Persoonlijk weet zelf niet helemaal de regels wanneer deze digitale valuta in een winkel verkocht wordt (in de Intertoys of Game Mania bijvoorbeeld) maar het zou logisch zijn dat feitelijk de minimum leeftijd daar ook 18 jaar is. Staat namelijk ook in de algemene voorwaarden wanneer iemand bijvoorbeeld een Xbox Live lidmaatschap of een Paysafecard wilt kopen echter zijn veel medewerkers niet op de hoogte van deze regels

Vergeet niet dat de Adopt Me het meest gespeelde videogame is binnen het Roblox platform met een gemiddelde omzet van 10 miljoen dollar per jaar. Roblox Corporation heeft alleen zichzelf hiermee (met een hoop gedupeerde spelers) wanneer zei beluiten om consequenties toe te passen. Dreamcraft heeft eenmaal meer macht om wat flexiebeler met de algemene voorwaarden om te gaan.

N.B. U kunt hier wel een petitie tekenen om deze discussie kenbaar te maken bij de Tweede Kamer
https://secure.avaaz.org/community_peti ... Rryo0I7bE0

Kavazo
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 dec 2020 08:38

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door Kavazo »

Beste Zeug,
Ik heb veel aan uw antwoord gehad. Heb me meteen aangemeld voor een VPN verbinding. Wist niet eens dat dat bestond, maar het is in elk geval altijd veel veiliger om via VPN het net op te gaan. Dat ik nu in Adopt me ook geen probleem meer heb is eigenlijk mooi meegenomen. Bedankt dus.

sylvesterb
Berichten: 4418
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door sylvesterb »

Kavazo schreef:
03 dec 2020 08:46
Er komt geen echt geld aan te pas, alleen spelletjesgeld dat je verdient door diertjes op te voeden. Dus onschuldig.
Dat er geen echt geld aan te pas komt is onjuist! Je kunt credits kopen met echt geld en hiermee item aanschaffen, deze items kun je weer met andere ruilen. En net zoals in de echte wereld heb je ook "scammers" binnen dit "onschuldige" spel die erop uit zijn om items van zeer jonge kinderen af te nemen, via het ruilen. Zo onschuldig is Roblox niet en zonder te ruilen is het spel veel veiliger voor jonge kinderen. Ik ga dus niet voor mijn dochter van 10 (die dit spel ook speelt) een VPN aanschaffen en ben blij met de wetwijziging die jonge kinderen beschermd!

QuintyWesterink
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 dec 2020 20:06

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door QuintyWesterink »

Ik ben zelf 14 jaar en speel het spel. Ik vond het leuk om te doen totdat ik opeens niet meer kon ruilen. Ik begon op het internet te gaan zoeken waarom dit was en hoe je het kon voorkomen. Helaas kon ik geen oplossing vinden. De spelers van het spel kunnen nog wel in het spel, maar niet meer ruilen. Ze kunnen nog wel andere spelers diertjes geven. Dit leidt ertoe dat kinderen elkaar gaan zeggen dat als zij dat diertje geven, dat anderen hen een ander diertje moeten geven. Natuurlijk zijn niet alle kinderen eerlijk. Ik denk dat de regering dit juist wilde voorkomen, maar het 'scammen' (op oneerlijke wijze diertjes krijgen) is nu alleen maar erger geworden. Adopt Me had laatst een update zodat er minder kans was dat je gescammt kon worden. Ik snap dus niet waarom het ruilen nu verboden is. Ik hoop dat ze het nog gaan veranderen.
Laatst gewijzigd door QuintyWesterink op 07 dec 2020 20:25, 1 keer totaal gewijzigd.

.,.
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 dec 2020 15:36

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door .,. »

Ik speel zelf ook roblox en persoonlijk vind ik dit absurd. We kunnen niet meer ruilen in adopt me, royal high en murder mystery. Deze spellen zijn goed beveiligd tegen scammers door nieuwe updates.

Ruilen in deze spellen is technisch gezien het zelfde als eten kopen. Je weet wat je geeft je weet wat je krijgt. Het is je eigen keuze om iets te ruilen of kopen. Alle andere landen mogen ook gewoon ruilen waar dus niks mis mee is.

sammy.van-den-akker
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 jan 2021 11:32

Re: Nederlandse wet verbiedt online spelletje voor kinderen

Ongelezen bericht door sammy.van-den-akker »

Hallo,

Ik ben zelf 18 jaar en ik speel het spel Royale high echt heel veel, maar sinds die nieuwe update vind ik het een stuk saaier want ik vond traden leuk. Ik maakte er nieuwe vrienden, ik vond het altijd gezellig, en ik heb er nog nooit problemen gekregen. Ik vind dan dat Nederland de wet moet maken dat traden toegankelijk moet zijn van of 16+ of 18+. Op die manier kunnen mensen rond die leeftijd en er boven wel gewoon plezier aan hebben. Hetzelfde zouden ze dan eventueel kunnen doen bij Adopt Me. Zelf speel ik dat niet maar veel andere wel. Als je dan daar ook een minimum leeftijd inzet voor traden dan hebben mensen er plezier in EN kunnen ze traden.

Plaats reactie