Recht of krom?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
LectoriSalutem
Berichten: 172
Lid geworden op: 13 jan 2017 19:14

Recht of krom?

Ongelezen bericht door LectoriSalutem »

Twee oude zakenvrienden zaten in de lounge van een bar met een sigaartje en een glas whisky.

Laten we ze Baardmans en Buikmans noemen. Baardmans was wat jonger en nog in business, terwijl Buikmans al wat ouder was en reeds gepensioneerd, maar vooral gefortuneerd.
In de loop der jaren hadden ze elkaar goed leren kennen en zodoende besloot Buikmans, die geen erfgenamen meer had, Baardmans’ zakelijke toekomst wat meer body te geven door hem te toe te zeggen hem ruimharig in zijn testament op te nemen. De gezondheid van Buikmans was niet meer geweldig en hij voelde dat hij niet echt lang meer te leven had…

Na nog een laatste opstekertje genomen te hebben gingen ze rond middernacht uit elkaar. Buikmans met de gedachte dit spoedig vast te leggen bij notaris Brilmans en Baardmans met de gedachte dat hij voortaan wat rustiger kon slapen.

Ruim een week later kreeg Baardmans een telefoontje dat Buikmans een verschrikkelijk ongeluk had gehad tijdens zijn zondagmiddagritje met zijn geliefde Harley Davidson motorfiets en aan de gevolgen hiervan was overleden. Hoewel het verlies van een goede vriend nooit leuk is, wist Baardmans dat hem spoedig een financiële meevaller te wachten stond.

Maar: had Buikmans zijn testament wel gewijzigd in de dagen voor het ongeval of was dat nog niet gebeurd?

Onrust knaagde aan het gevoel van Baardmans. Notaris Brilmans was een goede kennis van hun beiden. Hij kende hun situaties, wist dat Buikmans geen enkele erfgenaam had, wist dat Buikmans veel geld en goederen had, maar wist niet van het recente gesprek tussen Buikmans en Baardmans. Tevens was Baardmans niet helemaal zeker of Brilmans wel als 100% betrouwbaar te boek stond.

Die onrust werd wel heel groot toen Baardmans de notaris plots in een nieuwe Rolls Royce voorbij zag rijden, maar hijzelf nog niets had gehoord over zijn mogelijke aandeel in de erfenis van Buikmans.

Het zou toch niet zo zijn dat…….

Echter: omdat Baardmans en Buikmans geen familieband hadden, kon Baardmans niet in het bezit van een overlijdensakte een kopie van het testament opvragen bij notaris Brilmans. En juist bij gebrek hieraan had Brilmans vrij spel. Reed Brilmans wellicht in een auto die betaald was met geld wat Baardmans toe kwam?

Wat kan Baardmans doen om zijn onrust te bestrijden. Hoe kan hij toch inzage krijgen in het bewuste testament om de waarheid bevestigd te krijgen?

Edit: ik heb deze post 10 minuten geleden ook al geplaatst, maar schijnbaar vindt de moderatie het feit dat ik een bestaande situatie in mijn omgeving anonimiseer en fictief maak niet o.k.
Ik vraag me af waarom dat niet mag.

Erthanax
Berichten: 6083
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Recht of krom?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Baardmans kan zich wenden tot
(a) Snormans, de geslepen erfrechtadvocaat, of
(b) de Kale, de voorzitter van een plaatselijk chapter van een niet altijd gunstig bekend staande motorclub, die bekend om zijn overredingskracht.

kuklos
Berichten: 6286
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Recht of krom?

Ongelezen bericht door kuklos »

Moeten testamenten niet altijd gedeponeerd worden bij de rechtbank zodra ze van toepassing worden?

Komkommertijd
Berichten: 5930
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Recht of krom?

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Hij moet Bromsnor maar eens vragen, en de Notaris was ook een vriend van beide heren dus als ze beide de ½ kregen en de van Notaris wel en de andere later gemeld zou worden? Ze vertrouwde elkaar blind als vrienden, en daar zit altijd een groot gevaar van minder opletten.

Groetjes van Krom Krommer Mans.

Lady1234
Berichten: 15908
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Recht of krom?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Baardmans kan zich tot een andere notaris wenden en die verzoeken navraag te doen bij het CTR. Is er geen testament, is het klaar, is er wel een testament, dan kan dat opgevraagd worden door die notaris en als Baardmans er dan belang bij heeft, hij is genoemd als erfgenaam, kan hij inzage krijgen, in ieder geval dat deel van het testament.

Plaats reactie