LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Telkens rijbewijs verlengen.

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
jongen114
Berichten: 5
Lid geworden op: 11 okt 2015 10:56

Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door jongen114 »

Mijn verhaal is het volgende, ik heb al sinds mijn 18de ben nou 47 het rijbewijs A+B. Nou heb ik voor 10 jaar terug een proefles genomen om het groot rijbewijs te gaan halen. Ik moest toen in een formulier aangeven of ik medicijnen gebruikte en of daar o.a. een gele sticker op zat met de tekst of deze medicatie de rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden. Ik gebruikte inderdaad al jaren een medicijn met zon sticker. Ik kreeg toen een brief van het CBR dat ik door het gebruik van die medicatie een medisch/psychisch onderzoek moest afleggen of ik wel rijgeschikt was. Ik moest toen ook naar een specialist een onafhankelijke psychiater die een verhaal heeft opgeschreven hoe het met me ging en mijn hele verhaal van vroeger wat er allemaal was gebeurd in mijn leven. Het was/is zo dat je alles zelf moet betalen, het heeft mij sinds die eerste keuring honderden euro’s gekost omdat ik telkens dan weer na 2 jaar of 5 jaar hetzelfde traject in moest omdat het rijbewijs maar tijdelijk werd verlengd. Ik zit nu na 5 jaar weer aan dat vervelend traject vast om gekeurd te worden voor het verlengen van mijn rijbewijs. Eerst krijg je een mail van het RDW, even een eigen verklaring opvragen dat zijn 2 formuliertjes dat is dan 33 euro, dan moest ik eerst een afspraak maken bij een huisarts om die eigen verklaring verder te laten invullen kosten 50 euro, nu blijkt dat ik toch weer net zoals al die andere keren naar een specialist moet wat misschien wel weer honderden euro’s zou kunnen gaan kosten, daarna komen nog kosten voor nieuwe foto’s het rijbewijs bijna 40 euro. Ik zie het zo dat ik gewoon oerdom ben geweest om ooit aan te geven dat ik medicatie gebruik met zon gele sticker want ik zit er sinds die tijd telkens aan vast dat het mij veel geld kost en ik heb het idee dat je er nooit meer vanaf komt. Ik weet 100% zeker dat er heel veel mensen rond rijden die ook medicatie hebben met een gele sticker en die nergens geen last van hebben qua gezeik van het CBR omdat het CBR dat niet weet. Als ik nooit die proefles had genomen dan had ik al die jaren die kosten en dat gedoe niet gehad. Er staat volgens mij nergens dat je moet melden bij het CBR dat wanneer je je rijbewijs al jaren hebt dat je ineens moet melden dat je medicatie hebt met een gele sticker. Mijn vraag is dan ook de volgende, mag het CBR dit allemaal zomaar doen en is dit allemaal volgens de wet want als ze mij telkens daarmee lastig vallen waarom die andere honderd duizenden dan niet die zeer waarschijnlijk ook medicatie gebruiken. Weet iemand of ik ergens een poot heb om op te staan, kan ik misschien een advocaat inhuren of zo iets dergelijks zodat ik voor eens en voor altijd van dat CBR af ben. Hopelijk weet iemand een antwoord hierop.

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door kokka »

iedereen is verplicht om het cbr in te lichten dat je lichamelijke/geestelijke gesteldheid dusdanig is veranderd dat het je rijvaardigheid zou kunnen aantasten.
dat niemand het doet is wat anders.
maar als er meer mensen in hetzelfde schuitje zitten wil niet zeggen dat jouw schuitje ineens prettiger is, hij is alleen voller

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door bprosman »

iedereen is verplicht om het cbr in te lichten dat je lichamelijke/geestelijke gesteldheid dusdanig is veranderd dat het je rijvaardigheid zou kunnen aantasten
Morele verplichting misschien wel, wettelijk ben je dat niet verplicht.

newmikey
Berichten: 4570
Lid geworden op: 04 jul 2007 15:03

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door newmikey »

jongen114 schreef:Ik kreeg toen een brief van het CBR dat ik door het gebruik van die medicatie een medisch/psychisch onderzoek moest afleggen of ik wel rijgeschikt was.
Dat lijkt mij correct.
Mijn vraag is dan ook de volgende, mag het CBR dit allemaal zomaar doen en is dit allemaal volgens de wet...
Ja
Weet iemand of ik ergens een poot heb om op te staan, kan ik misschien een advocaat inhuren of zo iets dergelijks zodat ik voor eens en voor altijd van dat CBR af ben. Hopelijk weet iemand een antwoord hierop.
Als uw "poot om op te staan" is dat u het goed moet doen terwijl er velen zijn die de wet- en regelgeving hierop met succes weten te omzeilen dan is het antwoord uiteraard nee.

Simpele vergelijking: die ene die eens een keer geflitst is toen hij door rood licht reed kan niet aanvoeren dat duizenden anderen ook door rood licht zijn gereden op plekken waar geen flitser stond opgesteld.

Door rood licht rijden mag gewoonweg niet net zoals ongekeurd rijden onder de invoed van uw medicijnen.

stofzuigertje

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Het probleem is dat als je ooit eerlijk bent en het melde je jarenlang aan de kortere periode dan 10 jaren vast zit.

Daarom ben ik graag zwaar dement en vergeet dit soort dingen te melden.
EPD is er nog niet en daarom wil ik dat graag zo houden.
Ik denk dat vele die weten dat je moeilijk van dit soort beperkende maatregelen af komt je juist gaat verzwijgen.

Als CBR voor onschuldige ziekte en je geen medicijnen meer gebruikt jaren later je toch in de korte duur bleef hangen en daarom vind ik het verzwijgen wel acceptabel.
Er worden zelden rijbewijzen geweigerd, alleen maar korten en dus hogere kosten.

Het heeft niets met veiligheid te maken, nu gezond maar morgen kan het weer anders zijn.

Als oudere moest ik voor C rijbewijs elke 5 jaren keuren en die kosten, dus toen maar laten vallen, die C en D zijn eraf gehaald zodat ik zonder keuring weer 10 jaren vooruit kon.

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door sjohie »

jongen114 schreef:Mijn verhaal is het volgende, ik heb al sinds mijn 18de ben nou 47 het rijbewijs A+B. Nou heb ik voor 10 jaar terug een proefles genomen om het groot rijbewijs te gaan halen. Ik moest toen in een formulier aangeven of ik medicijnen gebruikte en of daar o.a. een gele sticker op zat met de tekst of deze medicatie de rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden. Ik gebruikte inderdaad al jaren een medicijn met zon sticker. Ik kreeg toen een brief van het CBR dat ik door het gebruik van die medicatie een medisch/psychisch onderzoek moest afleggen of ik wel rijgeschikt was. Ik moest toen ook naar een specialist een onafhankelijke psychiater die een verhaal heeft opgeschreven hoe het met me ging en mijn hele verhaal van vroeger wat er allemaal was gebeurd in mijn leven. Het was/is zo dat je alles zelf moet betalen, het heeft mij sinds die eerste keuring honderden euro’s gekost omdat ik telkens dan weer na 2 jaar of 5 jaar hetzelfde traject in moest omdat het rijbewijs maar tijdelijk werd verlengd. Ik zit nu na 5 jaar weer aan dat ***** traject vast om gekeurd te worden voor het verlengen van mijn rijbewijs. Eerst krijg je een mail van het RDW, even een eigen verklaring opvragen dat zijn 2 formuliertjes dat is dan 33 euro, dan moest ik eerst een afspraak maken bij een huisarts om die eigen verklaring verder te laten invullen kosten 50 euro, nu blijkt dat ik toch weer net zoals al die andere keren naar een specialist moet wat misschien wel weer honderden euro’s zou kunnen gaan kosten, daarna komen nog kosten voor nieuwe foto’s het rijbewijs bijna 40 euro. Ik zie het zo dat ik gewoon oerdom ben geweest om ooit aan te geven dat ik medicatie gebruik met zon gele sticker want ik zit er sinds die tijd telkens aan vast dat het mij veel geld kost en ik heb het idee dat je er nooit meer vanaf komt. Ik weet 100% zeker dat er heel veel mensen rond rijden die ook medicatie hebben met een gele sticker en die nergens geen last van hebben qua gezeik van het CBR omdat het CBR dat niet weet. Als ik nooit die proefles had genomen dan had ik al die jaren die kosten en dat gedoe niet gehad. Er staat volgens mij nergens dat je moet melden bij het CBR dat wanneer je je rijbewijs al jaren hebt dat je ineens moet melden dat je medicatie hebt met een gele sticker. Mijn vraag is dan ook de volgende, mag het CBR dit allemaal zomaar doen en is dit allemaal volgens de wet want als ze mij telkens daarmee lastig vallen waarom die andere honderd duizenden dan niet die zeer waarschijnlijk ook medicatie gebruiken. Weet iemand of ik ergens een poot heb om op te staan, kan ik misschien een advocaat inhuren of zo iets dergelijks zodat ik voor eens en voor altijd van dat CBR af ben. Hopelijk weet iemand een antwoord hierop.
Sorry, maar dat heb je niet. Artikel 8.1 van de wegenverkeerswet zegt namelijk "Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht" Dus je zou met inachtneming van dat etiket in principe niet eens achter het stuur moeten kruipen.

Daarnaast is het zo dat het CBR beoordeeld of iemand rijvaardig is, en in het geval van medicijngebruik toetsen ze dit aan de regeling eisen geschiktheid 2000, zodra je daar op de horizon komt door invulling van zo'n verklaring, krijg je daar mee te maken. Zolang je de medicijnen gebruikt, zit je er dus aan vast.

Wat er dus mist is een meldingsplicht voor mensen die medicijnen met zo'n sticker langdurig gebruiken, dan zou iedereen hetzelfde als jij worden behandeld.

langste adem
Berichten: 1258
Lid geworden op: 20 jan 2011 12:30

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door langste adem »

Ik vind de frustratie van TS heel terecht.

Ook ik ben ervan overtuigd dat er veel mensen rondrijden die eigenlijk niet zouden mogen rondrijden. En dat zijn niet alleen gebruikers van medicijnen met zo'n geel stickertje, maar ook mensen van wie de ogen wat minder zijn geworden in de loop der jaren. Of mensen die ooit op de Antillen hun rijbewijs hebben " behaald" . Of mensen die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs maar die bijvoorbeeld al 25 jaar niet meer achter het stuur hebben gezeten.

Natuurlijk, je mag de verkeersveiligheid niet in het geding brengen. En uiteraard, als een ander door rood rijdt geeft dat jouw nog niet het recht om dat ook te doen,

Het is eigenlijk raar dat iemand die de eigen verklaring eerlijk invult ook op de langere duur steeds op hogere kosten wordt gejaagd. En bij een ander die dingen verzwijgen op die eigen verklaring is er verder geen enkele controle.

Ik denk dat er veel meer te winnen valt op het gebied van de verkeersveiligheid als er bijvoorbeeld iedere 10 jaar een verplichte opfriscursus en medisch onderzoek zou komen. Voor iedereen.

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door VioletPrue »

En dan nog iets, als u zonder het bij het CBR te melden die medicatie slikt, gewoon auto rijdt en een ongeluk veroorzaakt, kan uw verzekeraar niet uitkeren. Dan bent u zelf 100% financieel aansprakelijk. Op de sticker (ik ken ze) staat immers dat u geen zware machinerie mag bedienen. En daar valt een auto dus onder. Iemand die onder de valium zit op een snelweg laten rijden vind ik bloedlink als er niet is gekeken hoe diegene reageert op dat spul. Die sticker zit er niet voor niks op.

P.S.
Volgens mijn stickers mag ik ook niet meer buiten spelen.... :-(

langste adem
Berichten: 1258
Lid geworden op: 20 jan 2011 12:30

Re: Telkens rijbewijs verlengen.

Ongelezen bericht door langste adem »

Ik drink zelden alcohol en als ik het dan een keer drink voel ik mezelf al heel gauw draaierig worden.
En dan heb ik nog geen 0,5 promillage in mn bloed dus ik mag dan gewoon nog rijden. Maar of het verantwoord is ?

Zo gaat het misschien ook met die medicijnen.
Iemand die al jaren lang medicijnen slikt met gele stickertjes zal toch een bepaalde gewenning opbouwen en reageert misschien zelfs wel sneller dan iemand van 65 die helemaal geen medicijnen slikt.

Gesloten