Woningontruiming en deurwaardersdossier

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Mizzyirisje
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 jul 2018 14:57

Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door Mizzyirisje » 24 aug 2019 22:22

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag waarbij ik hoop dat iemand voor mij een passend antwoord heeft.

Een kennis van mij is uit huis geplaatst op 31 mei 2018. In februari 2018 is zijn dossier overgedragen aan de deurwaarder, waardoor de huur betalingen na die datum ook via de deurwaarder verliepen. De woning is uiteindelijk op 31 mei 2018 toch (door de deurwaarder) ontruimd.

Op moment van ontruiming is er een inspectie rapport opgesteld met kosten voor oa verwijderen van de vloer ed. Vervolgens heeft kennis een rekening gekregen van de deurwaarder van pakweg €8000 (waarvan €2450 aan proceskosten en kosten voor ambtelijke handelingen, dit ga ik ook nog uitzoeken want ik vind het bizar dat op een hoofdvordering van €5500 pakweg 50% aan kosten is gekomen.

Nu dus ruim anderhalf jaar later heb ik hem aangeraden woningcorporatie aan te schrijven ivm kosten nutsvoorzieningen die mogelijk nog verrekend moesten worden, dit was inderdaad het geval. Vervolgens contact gehad met deurwaarder, waarbij slechts een fractie van het te verrekenen bedrag daadwerkelijk was verrekend. Vervolgens weer mail contact met woningcorporatie, wordt er plots gezegd (anderhalf jaar later en nadat er bij deurwaarder al ruim €5000 is afbetaald) dat de rest is verrekend met de factuur van de opleveringskosten, die bij hun open staat en niet bij de deurwaarder (volgens hun staat er daar ook nog even €1500 open).

Nu wil ik graag weten of dit zomaar mag. Als je als huurder uit huis wordt geplaatst en de deurwaarder heeft jouw huurdossier in behandeling, de deurwaarder handelt de uithuisplaatsing af, is het dan geoorloofd dat een deel van het dossier dus niet is overgedragen aan de deurwaarder? Mag je er als huurder niet vanuit gaan als je weet dat de deurwaarder jouw dossier in behandeling heeft dat zij het gehele dossier in behandeling hebben? Misschien handig om op te merken dat verhuurder in deze anderhalf jaar ook nooit iets over deze vordering heeft laten weten aan huurder.

Een lang verhaal, excuses hiervoor. Ik hoop dat iemand hier een passend antwoord heeft, ik kan namelijk geen jurisprudentie of dergelijke vinden.

Bedankt alvast!

snuffel1
Berichten: 3342
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door snuffel1 » 25 aug 2019 09:46

Een uit huis zetting is een laatste middel die een WBV in zet en heeft ten doel de woning tot zich te nemen in de staat zoals die ooit verhuurd is geweest. Als blijkt dat de WBV kosten moet maken om de woning weer in verhuurbare staat te krijgen worden die kosten op de voormalige huurder verhaald. Er ontstaat een nieuwe schuld die buiten de deurwaarder om gaat en de WBV bij uitblijven van betaling van die kosten een nieuwe procedure dient te starten. Het zijn dus twee zaken geworden, uitzetting vanwege het niet voldoen van de huursommen waardoor de WBV een ontbinding van het huurcontract in de gerechtelijke procedure heeft geëist alsmede het voldoen van de huurschuld. De kosten van de ontruiming komen boven op de vordering die de deurwaarder en bepaalt het totaal betalen bedrag. Als blijkt dat de woning in een niet verhuurbare staat opgeleverd is dan worden de kosten op de voormalige huurder verhaald en ontstaat er een nieuwe schuld die los staat van de oudere schulden.
Laatst gewijzigd door snuffel1 op 25 aug 2019 10:07, 1 keer totaal gewijzigd.

sylvesterb
Berichten: 3309
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door sylvesterb » 25 aug 2019 09:49

Snuffel was eerst eerder met versturen, mijn reactie was 100% gelijk aan die van hem. Kleine tip, ga communiceren met de deurwaarder i.p.v. te "vechten" over de kosten. Probeer een deal te sluiten tegen finale kwijting.

snuffel1
Berichten: 3342
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door snuffel1 » 25 aug 2019 10:06

Ik vrees dat er op eigen initiatief geen deal gesloten kan worden maar als de persoon in kwestie hulp zoekt bij de gemeente waar hij/zij woont is er vaak veel mogelijk om tot een oplossing te komen.

Komkommertijd
Berichten: 2103
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door Komkommertijd » 25 aug 2019 10:24

Schuld Hulp Sanering lijkt me de juiste weg, want dit loopt al enkele jaren en dan is na 3 jaren aflossen de rest kwijtgescholden en ik begrijp dat hier maar een half verhaal staat, niet de situatie in 2017 met schulden voordat die deurwaarder kwam.

kokka
Berichten: 3368
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door kokka » 25 aug 2019 12:00

Het is maar zeer de vraag of deze persoon voor schuld sanering in aanmerking komt. Iemand die op zo'n manier uit huis wordt gezet heeft vaak al een lange geschiedenis van schulden en deurwaarders. Als hij al eerder in de schuldsanering heeft gezeten dan kan dat deze keer sowieso niet. Buiten dat, waarom moet de samenleving telkens opdraaien voor de rotzooi van anderen?

Mizzyirisje
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 jul 2018 14:57

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door Mizzyirisje » 25 aug 2019 12:35

Bedankt voor jullie antwoorden, schuldhulpverlening is niet de juiste weg in deze zaak, gezien er van de totale vordering nog maar €2600 openstaat en meneer deze schuld met €750 per maand afbetaald.

Het enkele punt wat ik in dit verhaal niet vind kloppen is dat dus niet alle vorderingen zijn overgedragen aan de deurwaarder en de verhuurder na anderhalf jaar even meedeelt dat er nog €1500 bij hun open staat, zonder dit eerder te hebben laten weten. Meneer ging er dus vanuit dat zijn schuld per as december zou zijn afgelost en nu wordt dat scenario weer anders.

Vandaar dat ik me afvroeg of dit zomaar kan en mag. Ik heb zelf namelijk een jaar of 8 in dezelfde situatie gezeten, waarbij er ook ongeveer €580 aan opleveringskosten werden gerekend en deze waren wel bijgevoegd in het dossier van de deurwaarder..

Moneyman
Berichten: 13133
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Woningontruiming en deurwaardersdossier

Ongelezen bericht door Moneyman » 25 aug 2019 12:48

Wees blij dat die tweede vordering niet is overgedragen. Dat scheelt je de incassokosten die de deurwaarder daar anders over had mogen rekenen. Voor wat betreft je tweede punt: anderhalf jaar lijkt misschien lang, maar de verjaringstermijn is vijf jaar. Ze zijn dus ruimschoots op tijd.

Kortom, het is dus anders gelopen dan je dacht, maar ik lees niets geks.

Plaats reactie