LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Andere onderwerpen over opleidingen en instellingen.
Bruijnm
Berichten: 3
Lid geworden op: 30 mei 2014 19:42

Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Bruijnm »

Korte samenvatting
Noordhof bied bij elk nieuw boek een licentie aan voor een digitale oefenomgeving die 1 jaar geldig is. Deze oefenstof is verplicht door Docenten, waardoor studenten geen tweedehands boeken kunnen aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ze niet de tweedehandsboek van 30 euro kunnen kopen, maar ze een duur boek van 75 euro moeten aanschaffen. Daarnaast worden nog volledige goede boeken nu na een jaar weggegooid wat weer extra mileu belastend is en niet in de " Long term goals" van zero-emission en Circulaire economie. past.
Waarom heeft de overheid hier niet al iets aan gedaan, of de hogescholen ?

Uitleg
Recent ben ik gestart met een deeltijdopleiding bij de Hogeschool in Utrecht. Voordat de lessen begonnen heb ik de verplichte boeken aangeschaft. Omdat ik alles zelf betaal heb ik zoveel mogelijk de boeken tweedehands aangeschaft. Het belangrijkste boek was nieuw 75 euro en ik kon hem voor 30 euro aanschaffen.

Pas tijdens de les kwam ik erachter dat de er een digitale oefenomgeving is van Noordhof. Deze kan maar eenmalig gebruikt worden en is maar 1 jaar geldig. Dat betekende dat de licentie in mijn tweedehandsboek dus niet (meer) geldig was.

Als voorbereiding op de lessen moeten wij elke keer opdrachten en fimpjes kijken op de " Prepzone" en we worden geïnformeerd dat de toets vragen zeer veel zullen lijken op de oefenvragen in de " Prepzone".

De manier waarop deze Prepzone van Noordhof volledig geintergreerd is, in de les zorgt ervoor dat elke student wel een nieuw boek moet aanschaffen. Wat hen onnodig op kosten jaagt en ook extra mileubelastent is t.o.v. digitale content. ik heb Noordhof gevraagd om de licentie voor de prepzone los te kunnen kopen tegen een redelijke prijs. Hun reactie was :

1. Als ze die los verkrijgbaar zouden stellen zou de tweedehands studenten boeken markt overspoeld raken
2. Het BTW tarief op boeken is 6 % en op digitaal materiaal 21 %

Ik wordt aangeraden om een eBook te kopen die 10% goedkoper is.
Een snelle rondgang langs een online boekenwinkel laat mij zien dat een Harry Potter Steen der wijzen boek 17,99 euro kost en de digitale versie 8,99 euro. Dat is geen 10% verschil maar wel 50 % verschil. Op mijn vervolgvragen hierover geeft Noordhof helaas geen antwoord.

Aangezien ik werk zijn de extra kosten van de boeken voor mij beter te dragen dan een student die niet werkt en een leenbeurs heeft. Het is mijn mening dat studenten onnodig op kosten worden gejaagd door deze naar mijn inziens monopoly positie van Noordhof. Zeker omdat de leraren deze digitale content ook voorschrijven.

ik heb dan ook het LAKS aangeschreven. Hun antwoord is :
" Noordhoff kan zelf de prijs kiezen voor hun boeken en zij zullen deze prijs ook niet zonder noodzaak verlagen. Ik vrees dat je deze situatie zal moeten accepteren, hoe oneerlijk het ook lijkt."

Helaas is mijn toets in 3 weken en zal ik moeten heroverwegen of ik nu toch investeer in een nieuw boek om toegang te krijgen tot deze "prepzone" van Noordhof, of dat ik vertrouw op mijn capaciteit om de stof dermate tot mij te nemen dat ik een voldoende zal scoren.

Toch blijft het mij frustreren aangezien voor al mijn vervolg vakken ik dus verplicht ben om nieuwe boeken aan te schaffen, zoals dit ook geldt voor al mijn medestudenten deeltijd en voltijd.

Mijn vraag is eigenlijk : waarom heeft de overheid hier niet al iets aan gedaan, of de hogescholen ? Waarom kan de overheid Noordhof niet bewegen om de licentie tegen een redelijke prijs beschikbaar te stellen of de hogescholen aanmanen niet hun lessen en toetsen te baseren op de content van de " Prepzone" van Noordhof ?

NeoDutchio
Berichten: 12322
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Wat ik nog weet uit mijn studententijd is dat papieren boeken niet het eeuwige leven hebben. Lesstof veranderd, of er moeten andere aanpassingen gedaan worden.
In deze digitale tijdwerk gaat het nog sneller. Des te makkelijker om dan online aan te kunnen passen,

U doet een bepaalde studie en daar hoort lesstof bij. Dan is het ook aan u om dit aan te schaffen. De overheid heeft daar niets mee te maken, Gelukkig maar, als de overheid zich met prijzen moet gaan bemoeien gaat het op een dictatuur lijken.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door kweenie »

In de totale kosten van zo'n leermethode zijn de drukkosten maar een heel klein deel. Wat je zelf (en ook Noordhoff) ook al aangeeft gezien het kleine verschil tussen papier en e-book, zowel voor studie als leesboeken. Noordhoff zal toch de overige kosten in een paar jaar moeten terugverdienen. Worden er meer tweedehands boeken verkocht en minder nieuwe boeken, dan zal de prijs voor de nieuwe boeken, of eventueel voor losse abonnementen, dus zo veel hoger worden dat Noordhoff er uiteindelijk in die paar jaar het zelfde aan overhoudt. Dat betekent dus duurdere boeken en mogelijk ook hoge abonnementskosten. De mensen die de boeken wel nieuw kopen zullen dan in feite opdraaien voor de extra kosten. Ook niet echt aardig.

Bruijnm
Berichten: 3
Lid geworden op: 30 mei 2014 19:42

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Bruijnm »

Bedankt voor de reacties. Ik begrijp jullie standpunten. Het zal inderdaad een bepaald (terug) verdienmodel zijn, wat naar mijn idee een moderne " inkt-cardrige" principe of de moderne " Nespresso cups" principe volgt.
Het creëren en onderhouden van een digitale omgeving zal ook een jaarlijkse investering zijn, dat begrijp ik ook. Daar staat tegenover dat als ik de content digitaal zou aanschaffen de prijs 10 % minder zou zijn, maar bij een normaal boek is dat 50%. Het verschil is niet klein. In mijn geval een boek van 75 euro wordt dan 37,50 euro...dat is meer acceptabele prijs dan de 10% minder = 67,50 euro.

De boeken worden o.a. betaald van de studiefinanciering, wat komt van de overheid. De overheid houd dit in als belasting van wat wij verdienen of aan producten kopen. Dus de link naar de overheid zie ik wel, alhoewel zij uiteraard niet zich kunnen mengen in een bedrijf en hun beleidsvoering.

Voor mijn gevoel is dit zo'n geworteld concept dat niemand zijn vraagtekens erbij zet. Maar als niemand anders er problemen mee heeft wie ben ik dan :-).

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door kweenie »

De drukkosten zijn ook geen vast percentage van de boekenprijs, maar is eerder een prijs per pagina of per boek. Een boek drukken kost blijkbaar tussen de vijf en tien euro. Bij een studieboek van 75 euro is dat maar toen procent van de kosten, bij een Harry Potter ongeveer de helft van de prijs.

Ik denk dat het eerder bij jou en 'geworteld concept' is dat je leermethodes gewoon maar tweedehands kan blijven doorverkopen.

NeoDutchio
Berichten: 12322
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Bruijnm schreef:Daar staat tegenover dat als ik de content digitaal zou aanschaffen de prijs 10 % minder zou zijn, maar bij een normaal boek is dat 50%. Het verschil is niet klein. In mijn geval een boek van 75 euro wordt dan 37,50 euro...dat is meer acceptabele prijs dan de 10% minder = 67,50 euro.
Het is een kwestie van vraag en aanbod. Een boek die meer verkocht wordt zal voor een lagere prijs aangeboden worden. Dat Harry Potter goedkoper online weggezet wordt wil niet zeggen dat dat voor studiemateriaal ook zou moeten gelden.
Bruijnm schreef:De boeken worden o.a. betaald van de studiefinanciering, wat komt van de overheid. De overheid houd dit in als belasting van wat wij verdienen of aan producten kopen. Dus de link naar de overheid zie ik wel, alhoewel zij uiteraard niet zich kunnen mengen in een bedrijf en hun beleidsvoering.
Genoeg studenten die de huur betalen van de studiefinanciering, moet de overheid zich ook gaan bemoeien met de huurkosten? En als u boodschappen wil doen en er is nog wat geld over, moet de overheid zich ook bemoeien met de prijzen van de supermarkt?
Studiefinanciering is een tegemoetkoming in uw kosten. Wat u daarmee betaald is aan u.

tttlocke
Berichten: 4051
Lid geworden op: 30 okt 2016 21:35

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door tttlocke »

Bruijnm schreef:... Daar staat tegenover dat als ik de content digitaal zou aanschaffen de prijs 10 % minder zou zijn, maar bij een normaal boek is dat 50%. ...
Voor studieboeken zou dit verschil inderdaad kleiner kunnen zijn dan voor 'normale' boeken.
Heeft u dat onderzocht?
Dat u één boek tegenkomt, nota bene een 'Harry Potter', waarvoor dat verschil groter is, zegt natuurlijk niets.

Speedy123
Berichten: 1158
Lid geworden op: 21 dec 2014 03:07

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Speedy123 »

fonsflons schreef:Ik vind het best wel raar dat je verplicht wordt alles nieuw te kopen doordat bijkomende verplichte (digitale) lesstof alleen via 1 bedrijf (met hierdoor een monopoliepositie en een vraag maar raak prijs kan hanteren) beschikbaar is.

In mijn studietijd was het volkomen normaal om 2e handsboeken aan te schaffen. Dat digitaal niet 2e hands beschikbaar is is logisch. Dit zou echter losgekoppeld kunnen zijn van het fysieke boek TENZIJ dit fysieke boek jaarlijks aangepast wordt en anders niet meer aansluit op de digitale versie.
De afspraken worden vooraf gemaakt tussen de hogeschool en Noordhoff. Noordhoff kan niet vragen wat ze wil, de hogeschoool moet er vooraf wel mee akkoord gaan. Komen ze er niet uit, dan kan de hogeschool voor een ander boek kiezen of zelf een sylabus ontwikkelen.

Gezien de lage verkoopcijfers van studieboeken en het zeer beperkte verkoopmoment waarbij er een groot risico is om met onverkochte voorraad te komen zitten, is de prijs van Noordhoff echt niet raar. Zeker bij hogeschool studies waar bepaalde boeken maar zeer beperkt verkocht worden, dit in tegenstelling tot boeken voor de middelbare school, verdiend noordhoff echt niet zoveel geld.

renewouters
Berichten: 3493
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door renewouters »

Bruijnm schreef:Korte samenvatting
Een snelle rondgang langs een online boekenwinkel laat mij zien dat een Harry Potter Steen der wijzen boek 17,99 euro kost en de digitale versie 8,99 euro. Dat is geen 10% verschil maar wel 50 % verschil. Op mijn vervolgvragen hierover geeft Noordhof helaas geen antwoord.
Harry Potter wordt in miljoenen aantallen verkocht en is door 1 auteur gemaakt. Studiemateriaal wordt in veel lagere oplages gemaakt (voor sommige studies misschien maar enkele duizenden) en wordt door een heel team van auteurs en vakspecialisten gemaakt.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door kweenie »

fonsflons schreef: In mijn studietijd was het volkomen normaal om 2e handsboeken aan te schaffen. Dat digitaal niet 2e hands beschikbaar is is logisch. Dit zou echter losgekoppeld kunnen zijn van het fysieke boek TENZIJ dit fysieke boek jaarlijks aangepast wordt en anders niet meer aansluit op de digitale versie.
Waarschijnlijk had 'in jouw tijd' Noordhoff de boeken dan voor 100 euro verkocht, omdat ze bij de prijsstelling rekening moeten houden met hoeveel boeken ze verkopen. En dus ook met hoeveel boeken er doorverkocht zullen gaan worden.

Charlotte68
Berichten: 74
Lid geworden op: 14 okt 2017 12:02

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Charlotte68 »

kweenie schreef:De drukkosten zijn ook geen vast percentage van de boekenprijs, maar is eerder een prijs per pagina of per boek. Een boek drukken kost blijkbaar tussen de vijf en tien euro. Bij een studieboek van 75 euro is dat maar toen procent van de kosten, bij een Harry Potter ongeveer de helft van de prijs.

Ik denk dat het eerder bij jou en 'geworteld concept' is dat je leermethodes gewoon maar tweedehands kan blijven doorverkopen.
De drukkosten zijn inderdaad per pagina en het aantal boeken. De prijs wordt berekent over het aantal wat gedrukt moet worden. Soms kost een boek drukken euro 2,50, maar het kan ook voorkomen dat het 25,00 euro per boek kost. Ligt aan het aantal.

Tukjes
Berichten: 36
Lid geworden op: 22 apr 2018 23:07

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Tukjes »

Uw ideeën zijn m.i. ideeën die u binnen uw onderwijsorganisatie ter discussie moet voorleggen. De docenten zijn niet verplicht om van de prep zone gebruik te maken. Wat Noordhoff met de prepzone doet is digitaal lesmateriaal aanbieden aan docenten. Als een docent hiervan gebruik maakt heeft de docent als voordeel dat deze dit gedeelte van het lesmateriaal niet zelf hoeft te ontwikkelen. Blended learning is nog steeds een belangrijke gedachte binnen het hbo onderwijs, studenten vragen erom en het management denkt hiermee tijd, lees kosten, te kunnen besparen. Overigens is Noordhoff al heel lang bezig met dit concept en wat ik nu constateer is Noordhoff in al die jaren nog niet veel verder gekomen, zij geven aan dat de prepzone slechts gekoppeld is aan 50 studieboeken.
Wat ik boeiend vind, is dat als een student in een jaar een tentamen niet behaald heeft deze student een probleem, als het tentamen gekoppeld is aan de inhoud van de prepzone, want dan zijn de 24 maanden van het gebruik van de prepzone verstreken. Het lijkt mij dat u dit argument bij uw onderwijsinstelling naar voren kan brengen. Er zijn ongetwijfeld diverse raden in uw school waarin ook studenten zitten. Per opleiding is er zo'n raad en daarnaast is er ook nog een hogeschoolraad die voor alle opleidingen binnen uw school actief is.
Voor nu raad ik u aan om creatief te denken, samenwerken is toch de regel binnen het onderwijs en vaak zit men toch samen achter een computer, of is dat bij u anders?

GeraldRoberts
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 dec 2019 09:22

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door GeraldRoberts »

Bruijnm schreef:
02 jun 2018 08:10
Korte samenvatting
Noordhof bied bij elk nieuw boek een licentie aan voor een digitale oefenomgeving die 1 jaar geldig is. Deze oefenstof is verplicht door Docenten, waardoor studenten geen tweedehands boeken kunnen aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ze niet de tweedehandsboek van 30 euro kunnen kopen, maar ze een duur boek van 75 euro moeten aanschaffen. Daarnaast worden nog volledige essay writing service goede boeken nu na een jaar weggegooid wat weer extra mileu belastend is en niet in de " Long term goals" van zero-emission en Circulaire economie. past.
Waarom heeft de overheid hier niet al iets aan gedaan, of de hogescholen ?
De schatting van $ 1300 voor schoolboeken voor vier jaar lijkt veel te laag. Ik heb twee zonen. De ene is 13 jaar geleden afgestudeerd aan Pitt, de andere 2 jaar geleden aan de California University of Pennsylvania. ze gaven elk jaar $ 1000 of meer uit aan schoolboeken! De hoge kosten werden toegeschreven aan degene die je in je artikel noemde plus nog een grote - wanneer de professoren de handboeken schrijven. Mijn kinderen werden gedwongen de nieuwste edities te kopen, zelfs als ze ze nooit hebben gebruikt!

Komkommertijd
Berichten: 5921
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Noordhoff Prepzone- Studenten betalen teveel voor boeken

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Geen ervaring op HBO maar Universiteit er naast is gebruik oude boeken voor meerdere vakken toegestaan.
Enkele moet je gewoon nieuw kopen en bewaren voor meerdere jaren maar vele zijn online ook beschikbaar,
dat is vele KG minder want een boek of 30 is heel gewicht.

Vraag als je twijfel tussen 2 opleidingen of ze en wat het kost.
Dat een Universiteit goedkoper is dan HBO, ze betalen minder als 1/3 begreep ik van een docent die op beide les gaf.
Hij kreeg een vraag van dat haar broer minder betaalde, en hij wist het toen ook pas.

Gesloten