LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Andere onderwerpen over werk en inkomen.
nancyq
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 dec 2007 07:41

i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door nancyq »

TERUGBETALEN HUURTOESLAG VAN 1400 EURO

Mijn dochter verdient iets meer dan het minimumloon en rijdt in een BESTELauto van de zaak.
Wanneer ze voor 2006 huursubsidie aanvroeg was het voldoende een loonstrookje bij de Woningbouwvereniging in te leveren en op basis daarvan werd de hoogte bepaald.
Nu vraagt ze huurtoeslag aan via internet; daar kun je kiezen tussen jaaropgave/loonstrookje of belastingaangifte.
Ze heeft voor de keuze loonstrookje gekozen.

Nu (eind 2007) is haar belastingaangifte voor 2005 genomen (+ bijtelling auto) voor het bepalen van de huurtoeslag en moet ze ruim 1400 euro terugbetalen.
Voor die auto betaald ze trouwens al 1000 euro per jaar bij haar belastingaangifte!

Ik ben van mening dat ze door het overhevelen van huursubsidie naar huurtoeslag ernstig tekort gedaan wordt.
Immers, netto krijgt ze niks meer in handen. (netto salaris ongeveer 1150 euro)
Na aftrek van vaste lasten zoals huur, energie, ziektekostenverzekering e.d. blijft er bitter weinig over om van te leven.
Zeker wanneer ze 2 jaar huurtoeslag moet gaan terugbetalen, is werken bijna niet leuk meer
Hoe kunnen we het best protesteren tegen dit onrecht??

Mr. Floppy
Berichten: 268
Lid geworden op: 07 jul 2007 10:25

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door Mr. Floppy »

Als je dochter van tevoren alles goed had nagekeken en uitgezocht, dan had ze dit allemaal geweten, en had ze daar zelf actie op kunnen ondernemen.

Laat ze in ieder geval nakijken of alles wel klopt, zodat ze niet onterecht gaat terugbetalen.

Verder zal ze er niks aan kunnen veranderen.
De enigste mogelijkheid is een betalingsregeling treffen. Info daarover staat op de correspondentie die ze van de belastingdienst krijgt, of op de website.

kweenie
Berichten: 15619
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door kweenie »

Voor het bepalen van je inkomen voor alle toeslagen telt altijd het totale inkomen. Dit is het inkomen na aftrek van aftrekbare lasten (zoals ook bv. hypotheekrente) en na bijtelling van bv. een auto van de zaak. Volgens mij was dit voorheen ook al zo, maar blijkbaar heeft de woningbouwvereniging dat anders (en verkeerd) gedaan. Vandaar dat ze nu waarschijnlijk ookmoet terugbetalen over de tijd dat het via de woningbouwvereniging ging.

Dat ze voor die auto ook al inkomstenbelasting betaalt doet niet zo ter zake. Dat zou immers ook het geval zijn als haar gewone inkomen hoger zou zijn geweest. Maar bij een laag inkomen is de waarde van de auto van de zaak, en daardoor de bijtelling, natuurlijk wel een groot deel van het inkomen.

Wat ze nog wel kan doen is de auto niet privé gebruiken. Als je bij de werkgever aangeeft dat je minder dan 500 km per jaar privé rijdt, en als je een goede kilometeradministratie bijhoudt van de gereden (zakelijke) kilometers, dan hoef je de auto niet mee te tellen bij de inkomstenbelasting. Dus een lager inkomen, geen 1000 euro inkomstenbelasting die je moet betalen en recht op hogere toeslagen. Als ze snel is, dan kan dat nog voor het komende jaar worden geregeld.

Maar daar heb je voor het verleden niets meer aan. Er zit niets op dan die 1400 euro naheffing te betalen. En vragen om een betalingsregeling bij de belastingdienst. Ik denk dat dat wel lukt.

Frankkk
Berichten: 416
Lid geworden op: 28 dec 2005 09:12

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door Frankkk »

@kweenie: voor huursubsidie werd gekeken naar verzamelinkomen van 2 jaar terug, vermogen en hoogte huur. De aanvraag werd gedaan bij het ministerie van VROM.

Doordat werd gekeken naar het verzamelinkomen van 2 jaar terug, wist je van tevoren waar je aan toe was voor het hele lopende subsidiejaar van 1 juli tot 1 juli het jaar erop.

Als je destijds niet te maken had met een fiscale bijtelling doordat je toen geen auto van de zaak had, dan kan het goed zijn dat je niet door hebt dat het je verzamelinkomen verhoogt, zodat je op minder toeslagen recht hebt.

Zolang je dus minder verdient dan de inkomensgrens voor toeslagen, kan een auto van de zaak dus flink nadelig uitpakken doordat je én meer belasting moet betalen én minder toeslag krijgt.

kweenie
Berichten: 15619
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door kweenie »

Klopt, dat is ook wat ik bedoel met dat ze (voor de toekomst) aan kan geven dat ze de auto niet privé gebruikt. Dat scheelt bijtelling én recht op toeslag.

opgelucht!
Berichten: 105
Lid geworden op: 16 nov 2007 11:21

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door opgelucht! »

Voor de toekomst zou ze echt eens moeten overwegen om die auto van de zaak niet meer privé te rijden. Als je 1000 euro bij je inkomen opgeteld krijgt, dan val je bij zo'n laag inkomen dik overal buiten. Je kunt dan bij wijze van spreken beter een klein oud autootje rijden van jezelf, het is dan ook makkelijker aannemelijk te maken dat je de auto van de zaak niet privé gebruikt.

Als je wilt aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak dan moet je elk ritje opschrijven, zelfs het kleinste ritje naar de supermarkt en zo. Het is pas in het nieuws geweest dat ze van de Belastingdienst hebben staan flitsen bij woonboulevards, bouwmarkten en grensovergangen om privégebruik van bedrijfsauto's en leaseauto's van de zaak te controleren. Als je een klein zuinig privé-autootje hebt dan kun je voordeliger uit zijn dan met die bijtelling!

Overigens: als je aantoonbaar met twee of meer bestuurders één auto van de zaak rijdt, dan is er een regeling dat het bedrijf maar 300 euro bij hoeft te tellen voor die auto, ongeacht de waarde. Ben je met twee bestuurders, dan is dat 150 euro per persoon, dat is nog te overleven. In de meeste gevallen heb je die ruimte wel in je inkomen vóórdat er ongelukken met je toeslagen gebeuren.

In ieder geval moet je in dit soort situaties wel op zoek naar de randen van de mogelijkheden in de sfeer van aftrekposten! Het is en blijft een spel van kat en muis, en als je het aangifteprogramma goed gebruikt dan kun je heel veel tips van de Belastingdienst zelf benutten.

Voor wat betreft die terugvordering: altijd beginnen met bezwaar maken, daarmee koop je tijd, bijvoorbeeld om voor de terugbetaling te sparen. Verlies je de zaak uiteindelijk, dan probeer je een zo gunstig mogelijke betalingsregeling te treffen. Beslist doen hoor, bezwaar maken tegen die terugvordering! Maak gebruik van het feit dat het een grote puinhoop is bij de BD, maak overal kopieën van en zorg dat je kunt aantonen dat je een bezwaar hebt ingediend. Het kan héél lang duren voordat de zaak is afgehandeld, koop die tijd en geef jezelf je rust terug!

kweenie
Berichten: 15619
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik neem dat als je uitstel krijgt omdat je bezwaar maakt, dat je dan wel rente moet betalen over de schuld. De rente die je moet betalen aan de belastingdienst is hoger dan de spaarrente die je kunt krijgen, dus of dat zo voordelig is...

opgelucht!
Berichten: 105
Lid geworden op: 16 nov 2007 11:21

Re: i[b]n de problemen door terugbetalen huurtoeslag[/b]

Ongelezen bericht door opgelucht! »

zover ik weet niet, maar je moet in je bezwaar wel uitstel vragen, ik weet niet zeker of ze dat standaard geven, dus maar wel even vragen!

Gesloten