LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zwanger en contract wordt niet verlengd

Andere onderwerpen over werk en inkomen.
Julie4444
Berichten: 5038
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Julie4444 »

sjohie schreef:Echter, elke zwangerschap kent een aantal variabelen, zo leert de biologie ons dat sperma tot 5 dagen actief kan zijn binnen de baarmoeder, het is dus alleen al zeer wel mogelijk dat het daadwerkelijk zwanger worden (dus moment van bevruchting van de eicel) een aantal dagen ná de geslachtsgemeenschap is geweest. Dan is er nog de variabele van de frequentie van gemeenschap, en presto daar is een volstrekt te onderbouwen week foutmarge.
Datum waarop je uitgerekend bent wordt doorgaans vastgesteld met behulp van eenechoscopie en wordt accuraat geacht. De ontwikkeling van het kindje wordt ook beoordeeld op basis van deze datum (aan de hand van begin zwangerschap). Op basis van deze datum heb je wel of geen recht op een uitkering. Zo simpel is het.

Ja, natuurlijk duurt niet iedere zwangerschap exact 9 maanden, dat snapt iedereen. Zelf ben ik met amper 7 maanden geboren. Dat is ruim 2 maanden te vroeg: ik was ook 2 maanden later uitgerekend en moest in zo'n incubator omdat ik nog niet volledig volgroeid was.

Het zou leuk zijn als het UWV op basis van de werkelijke geboorte zou kijken, maar dat zal dan weer vervelend zijn voor andere mensen, wiens kind misschien wel veel te vroeg of te laat geboren wordt. Hoe dan ook is het absoluut niet aan te raden om hiermee te proberen te sjoemelen.

Zoals ook al eerder gezegd wil het kabinet onder andere vanwege dat soort mentaliteit van het medisch beroepsgeheim af en dat is natuurlijk ook te begrijpen. Er is dus in het algemeen al een wantrouwen en als men gaat onderzoeken ben je gewoon de sjaak als je zo fraudeert en de arts ook. Ondertussen worden mensen die wel netjes de regels volgen hier de dupe van. Lijkt me niet helemaal eerlijk...

sjohie
Berichten: 9527
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door sjohie »

mh73 schreef:
sjohie schreef:Echter, elke zwangerschap kent een aantal variabelen, zo leert de biologie ons dat sperma tot 5 dagen actief kan zijn binnen de baarmoeder, het is dus alleen al zeer wel mogelijk dat het daadwerkelijk zwanger worden (dus moment van bevruchting van de eicel) een aantal dagen ná de geslachtsgemeenschap is geweest. Dan is er nog de variabele van de frequentie van gemeenschap, en presto daar is een volstrekt te onderbouwen week foutmarge.
Dat misschien wel, maar tegenwoordig worden er vrijwel altijd verschillende echo's gemaakt, en zeker in het eerste trimester kunnen ze bijna tot op de dag zien hoever de zwangerschap gevorderd is. Daarmee zal men zich misschien niet de vingers willen branden aan het verschuiven van de uitgerekende datum, want het zal mij niet verbazen als dat zo krap komt dat de uitkerende instanties daar wellicht enige controles op loslaten.
Controles zijn een ding, maar medische gegevens opvragen een ander. Die worden, terecht, relatief goed beschermd in deze. Voordat het UWV die echo's echt in kan laten zien door een eigen arts, of welke andere medische gegevens dan ook, moeten ze wel een serieus vermoeden van fraude hebben.

Maar goed, TS moet het zelf weten. Ik persoonlijk heb er in dit geval , en met het opzoeken van het grijze gebied voor specifiek de WW uitkering, geen moeite mee. Voor wat dat dan waard is. Dit wel met het voorbehoud dat TS hier alle feiten eerlijk heeft neergezet, dat is gezien de topics hier, soms ook niet helemaal zo helaas.

Overigens, als het alleen om de eigen zaak en woonruimte ging, en "maar" 2 volwassenen, dan zou mijn mening zijn dat ze het maar lekker uitzoeken binnen de vigerende wetten en regels, dat het mis gaat met een bedrijf is niks meer dan ondernemersrisico wat ze als volwassenen bewust hebben genomen.

Ik kan het moreel voor mezelf niet rechtbreien dat een onschuldig kind, wat zo te lezen erg gewenst is, om 1 miezerige weekje, die niemand sluitend kan vaststellen, samen met zijn/haar ouders op zo'n achterstand het leven moet beginnen. Ik ben een groot voorstander van de rechtstaat, en vind dat er soms wel eens zwaarder gestraft mag worden, maar in een land als het onze, met alle welvaart en mogelijkheden, vind ik dat dit moet kunnen.

Julie4444
Berichten: 5038
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Julie4444 »

sjohie schreef:Ik kan het moreel voor mezelf niet rechtbreien dat een onschuldig kind, wat zo te lezen erg gewenst is, om 1 miezerige weekje, die niemand sluitend kan vaststellen, samen met zijn/haar ouders op zo'n achterstand het leven moet beginnen. Ik ben een groot voorstander van de rechtstaat, en vind dat er soms wel eens zwaarder gestraft mag worden, maar in een land als het onze, met alle welvaart en mogelijkheden, vind ik dat dit moet kunnen.
Ik ben het hier mee eens, maar het risico is natuurlijk ook niet niks. Als een dergelijke actie misgaat, wat een realistische kans is gezien de situatie van TS, wordt de kleine daar juist meer de dupe van.

Zolang er een dak boven het hoofd is, liefde en voldoende voeding zal de kleine niet lijden, maar als moeder of vader een strafblad krijgt en als gevolg daarvan niet meer aan werk komt (of erger, in een grote financiële put komen vanwege het moeten terugbetalen van uitkering + boete en geen vooruitzicht op een baan vanwege een eventueel strafblad), zal het effect jarenlang doorgaan en mogelijk veel meer schade doen voor het kindje.

ruud_a
Berichten: 3187
Lid geworden op: 16 nov 2007 10:00

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door ruud_a »

sjohie schreef: Ik kan het moreel voor mezelf niet rechtbreien dat een onschuldig kind, wat zo te lezen erg gewenst is, om 1 miezerige weekje, die niemand sluitend kan vaststellen, samen met zijn/haar ouders op zo'n achterstand het leven moet beginnen. Ik ben een groot voorstander van de rechtstaat, en vind dat er soms wel eens zwaarder gestraft mag worden, maar in een land als het onze, met alle welvaart en mogelijkheden, vind ik dat dit moet kunnen.
Het klinkt misschien hard, maar wetten worden niet voor een individu geschreven.
Je kunt geen wet schrijven met TS als enige uitzondering daarop.
Wat voor TS geldt, moet dan voor iedereen gelden, en dat betekent gewoon, dat de hele regeling een week langer is.
Direct daarop beginnen de mensen in de volgende week te klagen, want ook zij willen dan die uitkering.

Verder vind ik dat van die achterstand van een baby wel wat overtrokken.
Als kind woonde ik in een oud tochtig huis met grote ramen, waarschijnlijk omdat dat glas goedkoper was dan bakstenen.
We hadden in de achterkamer een potkacheltje staan met 's winters soms wel en soms geen kolen om te stoken.
We sliepen op de zolder in een kamer zonder enige verwarming en daar vroor het 's winters.
Aan het geluk van mijn jeugd heeft dat echter nooit schade berokkend.

Zeker op zo'n jonge leeftijd is er niets vreemd in de wereld om je heen.
Het hoort gewoon zo, dus je bent er ook niet ongelukkig door.
Een baby die in een kartonnen doos slaapt, is net zo gelukkig als een baby in een wiegje van 1.000 Euro.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door tijger1 »

U gaat er, gelukkig, van uit dat alles met de zwangerschap goed zal gaan. Maar u kunt voir hetzelfde geld ziek worden en dan ontstaat een hele andere situatie.

Lees bijvoirbeeld eens hier.

http://www.zwangerschapspagina.nl/stel- ... -ziek.html

Meisje1984
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 jul 2015 07:39

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Meisje1984 »

Bedankt voor alle reacties!! Ik heb zeker meegelezen, maar heb de afgelopen dagen geprobeerd dit hele financiele gedoe beetje van mij af te zetten. Teveel stress is niet goed in een zwangerschap.

Binnenkort de echo om vast te stellen wanneer ik precies uitgerekend ben. Dat is dus best belangrijk in mijn geval dan.
Inmiddels heb ik ook 2 sollicitatiegesprekken gehad; beide naar 2e ronde door, maar net niet geworden. Nu wordt het krap, omdat ik niet lang meer kan solliciteren zonder dat te zien is dat ik zwanger ben. Ik heb een universitaire opleiding en mijn specialisatie is oa met werk in een laboratorium. Met bepaalde stoffen mag je niet werken als je zwanger bent. Natuurlijk zeg ik niet dat ik zwanger ben in een gesprek, maar als dit zichtbaar is, is t voor dit soort banen kansloos. Heb ook al andere dingen brieven gestuurd, wacht nog op reacties.

Dat we een kind weinig kunnen bieden etc daar ben ik echt niet bang voor. Ik denk echt dat ik wel weer een baan vind (na de zwangerschap). Het gaat puur om de tussenliggende maanden na de ww tot na de zwangerschap. We hebben wel wat spaargeld, maar niet om zolang te overbruggen. Vriendlief is wel al veel actiever dan eerst aan het solliciteren. Hij ziet nu ook de noodzaak en reageert echt op ongeveer alles wat maar kan. Het eigen bedrijf is nog niet stopgezet.

Inmiddels probeer ik me ook minder druk te maken, vind het veel belangrijker om na zo'n lange tijd wachten te genieten van deze zwangerschap. Het worden misschien lastige maanden financieel.We gaan binnenkort bij de gemeente vragen wat daar voor mogelijkheden zijn mocht het echt moelijk worden qua inkomsten (met en zonder eigen bedrijf/inschrijving KvK).

kweenie
Berichten: 15463
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door kweenie »

Wat is de reden dat je contract niet wordt verlengd? Is je functioneren onvoldoende of kan/wil je werkgever bij nader inzien toch geen extra vaste kracht erbij? Ik zou me kunnen voorstellen dat je huidige werkgever best nog wel net iets langer van je diensten zou willen genieten en dat je dus misschien nog een paar maanden (of weken) langer in dienst zou kunnen blijven? Of zit je op de grens van tijdelijk en vast contract en kan er geen verlenging meer komen?

Misschien dat er anders eventueel iets te regelen is met de vakantiedagen en vakantiegeld die je nog hebt opgespaard en die normaliter bij de beëindiging van het contract moeten worden uitbetaald? Dat je bij wijze van spreken een maand langer in dienst blijft in ruil voor de vakantiedagen en vakantiegeld? Als je bv nog een halve maand aan waarde hebt 'staan' en je gaat een maand langer doorwerken, dan hebben jullie er beiden voordeel van: je werkgever heeft een maand extra werk die hem maar een halve maand extra salaris kost en jij hebt na de ww je ziekte-uitkering.

Nicole1971
Berichten: 376
Lid geworden op: 07 feb 2006 09:13

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Nicole1971 »

Ik heb dit draadje meegelezen, en wil je als eerste zeggen dat je VERPLICHT bent om tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent. Doe je dat niet, en je buik wordt zichtbaar, dan kan dat een reden voor ontslag zijn.
Ik heb namelijk hetzelfde meegemaakt helaas.
Het UWV vertelde me toen dat ik het had moeten melden.

Verder kan ik alleen adviseren om het zoveel mogelijk naast je neer te leggen, het zal niet meevallen nu nog een baan te vinden.
Ik hoop voor jullie dat je vriend heel snel iets vindt, zodat jij kunt genieten van je zwangerschap. Daarna kun je altijd nog gaan solliciteren.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door tijger1 »

He bent dus NIET verplicht tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent, noch kan dat een reden voor ontslag zijn.

Het enige is dat je uiterlijk drie weken voor het beoogde zwangerschapsverlof je je werkgever in kennis moet stellen.

Julie4444
Berichten: 5038
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Julie4444 »

Nicole1971 schreef:Ik heb dit draadje meegelezen, en wil je als eerste zeggen dat je VERPLICHT bent om tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent. Doe je dat niet, en je buik wordt zichtbaar, dan kan dat een reden voor ontslag zijn.
Ik heb namelijk hetzelfde meegemaakt helaas.
Het UWV vertelde me toen dat ik het had moeten melden.
Lijkt me stug. Je werkgever mag er niet naar vragen en jij bent zeker niet verplicht het te melden.
Als een werkgever om die reden je in je proeftijd eruitgooit kan ik dat wel goed begrijpen, als je het hebt verzwegen en je nog volledig met verlof zou moeten.

Nicole1971
Berichten: 376
Lid geworden op: 07 feb 2006 09:13

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Nicole1971 »

tijger1 schreef:He bent dus NIET verplicht tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent, noch kan dat een reden voor ontslag zijn.

Het enige is dat je uiterlijk drie weken voor het beoogde zwangerschapsverlof je je werkgever in kennis moet stellen.
Dit is niet correct! Ten eerste weet je werkgever 3 weken voor het verlof heus wel dat je zwanger bent dus dat slaat al nergens op. En ten tweede kost het je werkgever geld en je mag hem/haar niet willens en wetens met die kosten opzadelen. Dat waren letterlijk de woorden van het UWV!
Net zoals wanneer je een arbeidshandicap hebt, ook dat ben je verplicht te melden bij sollicitatie!

Julie4444
Berichten: 5038
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Julie4444 »

Je werkgever mag niet naar je gezondheidsomstandigheden vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Wel is het een beetje flauw om een zwangerschap te verzwijgen, maar het is niet verboden, omdat het geen effect heeft op de kwaliteit of tempo van je werk.

Een handicap daarintegen bijvoorbeeld wel.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door tijger1 »

Nicole1971 schreef:
tijger1 schreef:He bent dus NIET verplicht tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent, noch kan dat een reden voor ontslag zijn.

Het enige is dat je uiterlijk drie weken voor het beoogde zwangerschapsverlof je je werkgever in kennis moet stellen.
Dit is niet correct! Ten eerste weet je werkgever 3 weken voor het verlof heus wel dat je zwanger bent dus dat slaat al nergens op. En ten tweede kost het je werkgever geld en je mag hem/haar niet willens en wetens met die kosten opzadelen. Dat waren letterlijk de woorden van het UWV!
Net zoals wanneer je een arbeidshandicap hebt, ook dat ben je verplicht te melden bij sollicitatie!
Niet iedereen is tonnetje rond. En het gaat er om wat moet, niet wat een werkgever denkt te zien of te weten. Als je dus verlof wil, moet je dat drie weken van tevoren melden.
U bent dan door het UWV verkeerd voorgelicht over die verplichting tot melden.

Als u dus ontslagen bent daardoor had dat niet mogen gebeuren en ook toen wellicht geen zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering kreeg, is dat onjuist.

Meisje1984
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 jul 2015 07:39

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Meisje1984 »

kweenie schreef:Wat is de reden dat je contract niet wordt verlengd? Is je functioneren onvoldoende of kan/wil je werkgever bij nader inzien toch geen extra vaste kracht erbij?.
De reden is dat ik aan het maximaal aantal tijdelijke contracten zit. Ik functioneer prima en mn werkgever wil me graag houden, maar mag van hogerhand geen vast contract geven. Nog iets langer een contract hebben, gaat dus niet lukken.

Wel hebben ze deze week aangegeven mij heel graag terug te willen nadat ik er 6 mnd uit ben geweest (dus na de zwangerschap).

Ik heb zelfs mijn rechtsbijstandsverzekering gevraagd hoe het zit met zwanger solliciteren en mijn cao. Dat is inderdaad niet verplicht. Ik denk alleen dat bij volgende sollicitaties het toch al zichtbaar is dus ik er dan open over ben.

olaf79
Berichten: 8274
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door olaf79 »

Nicole1971 schreef:Ik heb dit draadje meegelezen, en wil je als eerste zeggen dat je VERPLICHT bent om tijdens een sollicitatie te zeggen dat je zwanger bent. Doe je dat niet, en je buik wordt zichtbaar, dan kan dat een reden voor ontslag zijn.
Ik heb namelijk hetzelfde meegemaakt helaas.
Het UWV vertelde me toen dat ik het had moeten melden.

Verder kan ik alleen adviseren om het zoveel mogelijk naast je neer te leggen, het zal niet meevallen nu nog een baan te vinden.
Ik hoop voor jullie dat je vriend heel snel iets vindt, zodat jij kunt genieten van je zwangerschap. Daarna kun je altijd nog gaan solliciteren.
Onzin, je bent helemaal niet verplicht te melden dat je zwanger bent. Als er naar gevraagd wordt mag je er natuurlijk niet over liegen. Overigens mag dat ook officieel niet gevraagd worden.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door tijger1 »

En als er naar gevraagd wordt, wat dus niet mag, mag je er ook over liegen. Herl simpel.

olaf79
Berichten: 8274
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door olaf79 »

Julie4444 schreef:Je werkgever mag niet naar je gezondheidsomstandigheden vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Wel is het een beetje flauw om een zwangerschap te verzwijgen, maar het is niet verboden, omdat het geen effect heeft op de kwaliteit of tempo van je werk.

Een handicap daarintegen bijvoorbeeld wel.
Als de baas tijdens het sollicitatiegesprek duidelijk aangeeft dat het nodig is dat je op een bepaald moment in het jaar aanwezig bent (bijvoorbeeld een secretaresse) en dit is precies het moment waarin de zwangerschapsverlof valt, dan is dit een reden om het te noemen tijden de sollicitatie. Doe je dat niet dan heb je de werkgever misleidt.

De zwangerschap zelf is dan geen reden voor ontslag, maar het verzwijgen wel. Verder kan ik zo geen reden noemen waarom je een zwangerschap zou moeten melden. Bovendien is dat helemaal geen ziekte.

olaf79
Berichten: 8274
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door olaf79 »

tijger1 schreef:En als er naar gevraagd wordt, wat dus niet mag, mag je er ook over liegen. Herl simpel.
Nee dat mag niet. Je mag wel kiezen om niet te antwoorden of om aan te geven dat die vraag niet gesteld mag worden. Antwoord je toch dan mag je niet liegen erover.

alfatrion
Berichten: 17823
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door alfatrion »

Heeft de werkgever een maand voor het aflopen van de overeenkomst aangegeven dat de overeenkomst werd beëindigd? Zo niet dan je heb je mogelijk nog recht op maand salaris.

Julie4444
Berichten: 5038
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Zwanger en contract wordt niet verlengd

Ongelezen bericht door Julie4444 »

olaf79 schreef:
Julie4444 schreef:Je werkgever mag niet naar je gezondheidsomstandigheden vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Wel is het een beetje flauw om een zwangerschap te verzwijgen, maar het is niet verboden, omdat het geen effect heeft op de kwaliteit of tempo van je werk.

Een handicap daarintegen bijvoorbeeld wel.
Als de baas tijdens het sollicitatiegesprek duidelijk aangeeft dat het nodig is dat je op een bepaald moment in het jaar aanwezig bent (bijvoorbeeld een secretaresse) en dit is precies het moment waarin de zwangerschapsverlof valt, dan is dit een reden om het te noemen tijden de sollicitatie. Doe je dat niet dan heb je de werkgever misleidt.

De zwangerschap zelf is dan geen reden voor ontslag, maar het verzwijgen wel. Verder kan ik zo geen reden noemen waarom je een zwangerschap zou moeten melden. Bovendien is dat helemaal geen ziekte.
Mee eens.

Gesloten