LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Minder pensioen, moeten we dat zomaar slikken?

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
wumphu
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 nov 2013 12:10

Minder pensioen, moeten we dat zomaar slikken?

Ongelezen bericht door wumphu » 13 nov 2013 12:14

Als je op je pensioen gekort wordt, betekent dat kort gezegd dat je minder geld krijgt op je 'oude dag'. Maar mogen fondsen zomaar korten? En belangrijker: kun je er iets tegen doen? Heeft het bijvoorbeeld zin om naar de rechter te stappen? Ik las hier al het e.e.a erover (http://www.eerstehulpbijrecht.nl/minder ... ar-slikken) Maar zoek nog extra info.

GJvdZ
Berichten: 7410
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Minder pensioen, moeten we dat zomaar slikken?

Ongelezen bericht door GJvdZ » 13 nov 2013 12:27

Een pensioenfondsen hebben wettelijk geen verplichting om een bepaalde uitkering te garanderen, dit in tegenstelling tot pensioenverzekeringen. Een rechtzaak heeft dan weinig zin, tenzij je harde bewijzen hebt dat verlagingen worden veroorzaakt bewust wanbeleid.

By the way: als je denkt dat het hier slecht is: ga dan eens in Duitsland kijken.
Laatst gewijzigd door GJvdZ op 14 nov 2013 08:39, 1 keer totaal gewijzigd.

kweenie
Berichten: 14726
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Minder pensioen, moeten we dat zomaar slikken?

Ongelezen bericht door kweenie » 14 nov 2013 05:38

wumphu schreef:Als je op je pensioen gekort wordt, betekent dat kort gezegd dat je minder geld krijgt op je 'oude dag'.
dat valt nog te bezien. Je jaarbedrag is wel lager, maar je zult er waarschijnlijk (gemiddeld) wel een paar jaar langer van kunnen genieten dan iemand die nu (of in het verleden) met pensioen gaat. En je zult dus gemiddeld ook niet minder geld krijgen.

sjohie
Berichten: 8877
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Minder pensioen, moeten we dat zomaar slikken?

Ongelezen bericht door sjohie » 14 nov 2013 08:35

wumphu schreef:Als je op je pensioen gekort wordt, betekent dat kort gezegd dat je minder geld krijgt op je 'oude dag'. Maar mogen fondsen zomaar korten? En belangrijker: kun je er iets tegen doen? Heeft het bijvoorbeeld zin om naar de rechter te stappen? Ik las hier al het e.e.a erover (http://www.eerstehulpbijrecht.nl/minder ... ar-slikken) Maar zoek nog extra info.
Ik lees in dat artikel vaak de worden "kan", "mogelijk" en "misschien". Lijkt me niet echt een solide basis om een rechtszaak te beginnen, maar dat zal voor een advocatenkantoor geen al te groot probleem zijn, die regelen het wel zo dat betaald krijgen, onafhankelijk van het resultaat.

En daarnaast is ons pensioenstelsel wereldwijd één van de betere, zelfs nu na 4+ jaar crisis. Je moet desondanks, dus aan kunnen tonen dat 25+ jaar landelijk beleid uiteindelijk zal leidden voor minder geld voor jou persoonlijk, en dat voelt als een gevecht waar je erfgenamen de uitslag van zullen krijgen, oftewel een lang en moeizaam gevecht, zonder zekere uitslag.

Dit alles staat los van abject wanbeleid bij je eigen pensioenfonds natuurlijk, dan is het relatief wat simpeler, en hoef je slechts aan te tonen dat een bestuurder, of groep bestuurders, heeft zitten frauderen, maar dat staat los van landelijk beleid.

Ik zou het geld en energie voor bovenstaande, eerder steken in een stukje extra eigen pensioensparen in de vorm van lijfrentes ofzo, dan weet je zeker dat je er wat aan over houdt.

Gesloten