LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Terugvorderen pensioenpremie met terugwerkende kracht

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
pixeldromer
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 mei 2012 10:25

Terugvorderen pensioenpremie met terugwerkende kracht

Ongelezen bericht door pixeldromer »

Beste forumleden,

Mijn partner kreeg vandaag te horen dat zij met terugwerkende kracht pensioenpremie moet betalen omdat de werkgever dit op een aantal momenten verzuimd heeft. De letterlijke mededeling:

"Van 2007 tot 2011 is geen pensioen ingehouden over de eindejaarsuitkeringen die in deze periode zijn uitbetaald.
[Werkgever] is voornemens om het bedrag dat in de brief gemeld staat voor de helft in te houden van je vakantiegeld en de rest moet in zes termijnen betaald worden."


Nu is de vraag: Mag dit zomaar? Dit is de 2e keer dat dit gebeurt. Er wordt gesteld dat er bezwaar gemaakt kan worden en dat zijn we ook zeer van plan, maar staan wij in ons recht? Of anders gezegd: staat de werkgever in zijn recht?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Terugvorderen pensioenpremie met terugwerkende kracht

Ongelezen bericht door kweenie »

De werkgever is verplicht om premie in te houden en te betalen over de pensioengrondslag (het pensioengevend loon min de franchise). Als de werkgever dit niet doet, dan is hij in overtreding.
Als de werkgever 'per ongeluk' niet de juiste gegevens heeft gebruikt, bijvoorbeeld een te laag pensioengevend loon, dan moet dat dus alsnog gecorrigeerd worden. Net als wanneer de werkgever bijvoorbeeld geen (of te weinig) belastingen had ingehouden op je inkomen.

Dat betekent trouwens ook dat je pensioenopbouw waarschijnlijk was gebaseerd op een te laag inkomen. Tegelijk met het alsnog betalen van de pensioenpremie zal dan ook je opgebouwde pensioen hoger worden.

Als er inderdaad geen premie is ingehouden op de eindejaarsuitkering en als deze wel mee moest tellen voor de pensioenen, dan zul je er dus niet aan kunnen ontkomen. Het einige is dan dat je misschien (als dat nodig is) de manier van innen anders zou kunnen afspreken, bv. over een langere termijn.

wendelaar80
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 mei 2012 14:37

Re: Terugvorderen pensioenpremie met terugwerkende kracht

Ongelezen bericht door wendelaar80 »

Ook wij hebben vorige week deze brief ontvangen.
Vandaag de brief met de definitieve berekening en alle benodigde informatie.

Ze geven aan dat er binnen de zorg- en welzijnssector langere tijd onduidelijkheid is geweest of de uitgekeerde resultaatafhankelijke eindejaarsuitkering wel onder de pensioengrondslag behoorde te vallen. Nu blijkt dus van wel.

Klopt het dat dit onduidelijk was, of is onze werkgever WEER iets vergeten in te houden. Mogen ze dit nu zomaar van onze salaris inhouden?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Terugvorderen pensioenpremie met terugwerkende kracht

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik kan mij voorstellen dat het een twistpunt is of het wel of niet tot het pensioengevend salaris behoort.

In het reglement wordt aangegeven dat een "structurele eindejaarsuitkering" wel tot de pensioengrondslag behoort. Maar kun je een variabele, resultaatafhankelijke, beloning 'structureel' noemen of niet? Structureel is zo'n onduidelijk begrip, dat daar inderdaad verschil van mening over kan bestaan.

In het algemeen wordt er bij twijfel over zo'n onderdeel van het reglement in eerste instantie gekeken naar wat de intentie was op het moment dat het reglement geschreven is. Daarnaast wordt er bij aspecten die op twee manieren uit te leggen zijn ook gekeken naar wat het bestuur van het pensioenfonds wenselijk acht.

En om zoiets zorgvuldig uit te zoeken, daar gaat wel wat tijd overheen. Het zou dan wél netjes zijn geweest als het pensioenfonds of je werkgever in elk geval zou hebben aangegeven dat er een kans zou zijn dat dit alsnog mee zou tellen. En dat je dan alsnog premie zou moeten betalen. Maar misschien dat dit ook pas kort geleden door iemand aan de kaak is gesteld?

Gesloten