LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Discussieer hier over de documentaire Radar Extra: De Schuldvraag.
Jeroen L
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 feb 2014 10:08
Locatie: Bergschenhoek
Contacteer:

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door Jeroen L » 14 feb 2014 10:31

Laat u zich alstublieft niet afleiden door de verleiding om schuldigen aan te wijzen (banken, bonussen, hebzucht, regering, consument, etc.). Wat is dat gezegde ook alweer: "als twee honden vechten om een been..."?

De allerbelangrijkste fundamentele kwestie die aangepakt moet worden is dat er blijkbaar geen wet is die de banken verplicht stelt om hun boekhouding open te stellen aan de minister van financiën en de rekenkamer. Direct maken dus, zo'n wet! Of anders...?! Misschien zijn onze ministers en rekenkamer dan wel niet onfeilbaar, maar zonder toegang te hebben tot de relevante data kan onze regering al helemaal niets meer dan aftellen tot de volgende crisis.

En als we dan toch bezig zijn in het kader van een vergroting van organisatorische transparantie: waarom niet de boekhouding van banken openstellen aan iedereen? Of zou dat de risicovolle beursspelletjes waarmee banken onze pensioenen op het spel zetten teveel te bederven? Dan komt de ING in elk geval niet in een cirkel vast te zitten waarin ze proberen te verbergen dat het slecht gaat door de schaarse reserves aan aandelen te blijven uitgeven. Want hoe het met de ING gaat is dan sowieso al bekend.

Sudevi
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 mar 2014 22:50

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door Sudevi » 28 mar 2014 11:50

Drs. Y. Simons schreef:Het bankwezen, de farmaceutische industrie, de olie industrie, de levensmiddelenindustrie en de wapenindustrie zijn de schuldigen. En dat weet iedereen al lang. Wie betaalt bepaald immers.
Totaal uit de klauwen gegroeide bevoegdheden maken dat zij nu niet alleen beslissen over ons geld maar ook over onze levens.

Drs Yvonne Simons
Gezondheidswetenschapper en zus van een onnodig terminale patiënt.
Dus de economische crisis is veroorzaakt door iedereen behalve de normale burger? Is de normale burger er niet schuldig aan om tophypotheken te nemen? Elke normale burger heeft op elk moment een bepaald risico zijn of haar baan te verliezen en dan de lening niet meer te volbrengen, of de rente niet meer te kunnen betalen. Het is naïef te denken dat de bank het beste met de burger voor heeft, en daarom moeten wij als burgers na blijven denken en niet ons láten leiden door de top. Kritisch en rationaal nadenken is een must in onze samenleving, omdat we anders bespeelt worden. Wij zijn de mensen die de bankiers macht geven. Daarnaast ontken ik niet dat 'het bankwezen' een grote fout heeft gemaakt met financiële buffers en risicovolle investeringen maar ik toon aan dat het zwak is om alleen maar te beschuldigen. In de 'schuldvraag' laat men ook zien dat een stel al een huis had gekocht vóór dat het appartement wat zij ook bezaten was verkocht. Hierdoor zaten ze met twee torenhoge hypotheken, waardoor ze al hun geld aan rente uitgaven. Was dit een risicovolle beslissing? Ja. Maar is dat nou alleen de schuld van de hypotheekverstrekker of hadden de eigenaars ook nog inspraak? Natuurlijk wel. We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat de huizenbubbel is ontstaan doordat mensen in speculaties geloofden en de 'normale burger' ook zelf huizen kocht om met winst weer te verkopen. Een zwakke samenleving kan gebruikt worden in het spel van de macht, maar een sterke samenleving laat dit niet toe. Wanneer je in de schuld staat ben je zwak, dit is in de geschiedenis vaker te herkennen.

steven95
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 mar 2014 19:59

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door steven95 » 28 mar 2014 20:23

Ook dit klopt weer niet.[/quote]

Kun je dan bewijzen/aangeven hoe Euro´s in circulatie (in de economie) komen?[/quote]

Ga jij dan ook jouw bewering onderbouwen?
================
Er is niet slechts een manier. Er zijn meerdere manieren waarmee dit gebeurt.

Een manier is het opslingereffect (weet niet of de NL term correct is, heb een aantal jaren geleden de Engelse term geleerd en ben die helaas ook weer vergeten). Stel 5 mensen hebben allemaal een inkomen van 1.500 euro netto per maand. Zij hebben ook alle 5 dezelfde schoonmaakster in dienst die ze ieder 300 euro per maand betalen. Nu zijn er dus 6 mensen die een inkomen hebben van 1.500 euro netto in plaats van 5, en is er geld gecreëerd.[/quote]


Beste Kuklos,

Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Bij geldcreatie komt er extra geld in omloop, wat in jou voorbeeld niet het geval is. Er is namelijk steeds €7500 in omloop. Eerst verdienen 5 mensen €1500 netto, en dat is in totaal 5 x 1500= €7500.

Daarna betalen ze allemaal €300 per maand aan de schoonmaker, dus ieder inkomen vermindert met €300. Het gezamelijke inkomen van de 5 mensen is dan nog 5 x 1200= €6000. Het inkomen wat de schoonmaakster verdient is €300 x 5= €1500. In totaal verdienen de mensen gezamelijk dus nog steeds €7500.

Geld kan daarnaast niet door een schoonmaakster worden gecreëerd, dit is natuurlijk de taak van de bank.

Ten slotte zou je zelfs kunnen zeggen dat er in plaats van dat er bij geld bijkomt, juist geld naar de belastingdienst stroomt. De €1500 die de schoonmaakster verdient is het bruto inkomen, want hier is nog geen belasting over betaald. Het netto inkomen ligt dus lager dan €1500, en dat betekend dat het gezamelijk inkomen uiteindelijk nog lager ligt dan €7500. Wat je beweert over de creatie van geld klopt dus niet.

kuklos
Berichten: 5691
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door kuklos » 28 mar 2014 21:32

@Steven95, leer nu eerst eens fatsoenlijk Nederlands voordat je je aan ingewikkelder zaken waagt. Of moet ik zeggen waagd, om maar even jouw spelling te hanteren.

AnoNylz
Berichten: 149
Lid geworden op: 20 dec 2013 15:36

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door AnoNylz » 16 jun 2014 04:36

kuklos schreef:@Steven95, leer nu eerst eens fatsoenlijk Nederlands voordat je je aan ingewikkelder zaken waagt. Of moet ik zeggen waagd, om maar even jouw spelling te hanteren.
het gaat niet om letters maar getallen. De euro is failliet en dat is maar goed ook, anders zouden we nog meer oorlogen kunnen financieren in de toekomst. Tijd voor een frisse wind die al dat oude pensioengeld even wegblaast alsof je je hele leven nooit gewerkt hebt en al je tijd eigenlijk voor jan doedel is geweest, en natuurlijk zijn bangafeestjes. Blij toe dat al die arrogante lui een keer worden teruggefloten. Ik vraag trouwens af hoeveel van die waardeloze verzingetallen je verdient als je heel de dag wanbeleid moet verdedigen via het internet met behulp van zogenaamde gedragsregels.

dhc
Berichten: 4591
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door dhc » 16 jun 2014 11:01

U bent al in therapie vanwege ernstig in de war zijn?

AnoNylz
Berichten: 149
Lid geworden op: 20 dec 2013 15:36

Re: Radar Extra: De Schuldvraag - deel 1

Ongelezen bericht door AnoNylz » 16 jun 2014 14:02

Ha dat zouden ze wel willen. Mijn hart is niet te temmen, hoe graag de babyboomers dat ook zouden willen. Het duurt denk ik niet meer zo lang, gewoon het besef bij jan modaal dat er altijd minder euro's dan schuld zullen zijn en dat hij dus tot in de eeuwigheid verslaafd is aan de wil van centrale bankiers.

Gesloten