Inductiekoken en minder energieverbruik

Hier kan je jouw vragen over het Testpanel kwijt.
Lady1234
Berichten: 9782
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door Lady1234 » 07 sep 2019 00:39

Maar een frites pan met olie is lekkerder dan een air fryer.

Theotrucker
Berichten: 3254
Lid geworden op: 21 jan 2018 19:42
Locatie: Landgraaf

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door Theotrucker » 07 sep 2019 01:34

Ja, vet is lekker!

Willem A.
Berichten: 4
Lid geworden op: 02 sep 2019 21:52

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door Willem A. » 10 sep 2019 11:52

Wat neemt minder stroom:
1. Pan met dikke bodem of pan met dunne bodem
2. Gebruik van de hele kookplaat (vierkante pan) of slechts b.v. 25% van die kookplaat (inhoud is dezelfde hoeveelheid)
3. Koken met een hoge temperatuur (kort) of koken met een lage temperatuur (langere tijd nodig)
4. Gebruik boost of maximale stand inductie (in mijn geval 9)
5. 3 kleine pannetjes op 1 kookplaat of gebruik van 3 kookplaten aan met 1 klein pannetje erop.

angel1978
Berichten: 6418
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door angel1978 » 10 sep 2019 12:45

Willem A. schreef:
10 sep 2019 11:52
Wat neemt minder stroom:
1. Pan met dikke bodem of pan met dunne bodem
2. Gebruik van de hele kookplaat (vierkante pan) of slechts b.v. 25% van die kookplaat (inhoud is dezelfde hoeveelheid)
3. Koken met een hoge temperatuur (kort) of koken met een lage temperatuur (langere tijd nodig)
4. Gebruik boost of maximale stand inductie (in mijn geval 9)
5. 3 kleine pannetjes op 1 kookplaat of gebruik van 3 kookplaten aan met 1 klein pannetje erop.
Wat het meeste/minste stroom neemt is totaal niet relevant en door daarop te focussen kom je niet tot de juiste uitkomst (minder energieverbruik).

Voor het koken/verwarmen/bakken is nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig en daarvoor is dus ook een vaste hoeveelheid stroom nodig ( om de energie te leveren ). Het maakt daarbij niet uit of je dit snel of langzaam doet en ook niet of je dit via een halve of hele kookplaat doet, de hoeveelheid energie om een bepaalde hoeveelheid water te laten koken is hetzelfde.

De enige relevante factor hier is het verlies tijdens het proces. De methode die je het minste verlies oplevert ( warmteverlies door gebruik van geen deksel bij koken water, warmteverlies buitenkant pan, verlies van stoom bij te lang doorkoken ) is de enige factor die van belang is als je je energieverbruik wilt verminderen gedurende het koken --> beperk het verlies zoveel mogelijk (100% gaat niet lukken). Daarmee gebruik je het minste energie.

berndv
Berichten: 6799
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door berndv » 10 sep 2019 13:42

angel1978 schreef:
10 sep 2019 12:45
Voor het koken/verwarmen/bakken is nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig en daarvoor is dus ook een vaste hoeveelheid stroom nodig ( om de energie te leveren ). Het maakt daarbij niet uit of je dit snel of langzaam doet en ook niet of je dit via een halve of hele kookplaat doet, de hoeveelheid energie om een bepaalde hoeveelheid water te laten koken is hetzelfde.
Dat heb ik hem ook al duidelijk geprobeerd te maken.
Willem A. schreef:
10 sep 2019 11:52
Gebruik van de hele kookplaat (vierkante pan) of slechts b.v. 25% van die kookplaat (inhoud is dezelfde hoeveelheid)
totaal irrelevant, zelfde hoeveelheid energie die benodigd is
Willem A. schreef:
10 sep 2019 11:52
Koken met een hoge temperatuur (kort) of koken met een lage temperatuur (langere tijd nodig)
Water kookt bij 100° Celcius. Als het kookpunt is bereikt kan de kracht van de kookplaat naar beneden tot het punt dat de temperatuur gehandhaafd blijft, meer energie zal resulteren in verlies, daar water niet harder gaat koken als er meer energie wordt toegevoegd. De opwarming van water volgt ook een redelijk vaste curve. Meer energie toevoegen zal resulteren in sneller kokend water en een kortere periode van verlies.
Willem A. schreef:
10 sep 2019 11:52
Gebruik boost of maximale stand inductie (in mijn geval 9)
zie vorige reactie
Willem A. schreef:
10 sep 2019 11:52
3 kleine pannetjes op 1 kookplaat of gebruik van 3 kookplaten aan met 1 klein pannetje erop.
het oppervlak dat contact met buitenlucht heeft met 3 pannen zal wellicht groter zijn dan met 1 pan, meer opperlvak betekent meer verlies. pitten aanzetten zonder pan is zinloos, daar er geen inductie is als er geen metaal boven zit, mijn kookplaat zal dan een F aangeven.

snuffel1
Berichten: 3345
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Inductiekoken en minder energieverbruik

Ongelezen bericht door snuffel1 » 10 sep 2019 14:03

Een inductiekookplaat verwarmt enkel de pan en niet zoals bij een keramische kookplaat de gehele zone. Daarbij is de temperatuur regelbaar en wordt er enkel bij opwarmen en op temperatuur houden vermogen afgenomen. Het is dus niet zo dat de plaat gedurende het kookproces in werking blijft maar als de temperatuur bereikt is afschakelt. Als het maximaal vermogen 2 Kwh is dan zou als de plaat een uur continu in werking is 2 Kwh afgenomen worden maar in de praktijk is dat vele malen minder omdat de plaat net zoals bij een koelkast of een verwarmingsinstallatie thermostatisch geregeld wordt. Het gebruik van geschikte pannen is essentieel omdat die een goed raakvlak hebben en de temperatuur in de pan langer vast kunnen houden. Inductie en keramische kookplaten zijn niet met de reeds verouderde elektrische kookplaten te vergelijken omdat die met een standenschakelaar waren uitgerust en gedurende het kookproces vermogen bleven gebruiken, ondingen waren het en menigeen kon er echt niet mee omgaan.

Plaats reactie