LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
sleepybag
Berichten: 8
Lid geworden op: 20 apr 2006 11:00

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door sleepybag » 20 apr 2006 18:02

Tienepien,

Ik heb de opsomming niet letterlijk gehaald uit het artikel "Is melk wel zo goed?", maar wel zelf zo goed mogelijk samengevat.

Verder zijn er uiteraard nog veel meer websites en wetenschappelijke onderzoeken gewijd aan de gevolgen van melkdrinken.
Bijvoorbeeld:
Melk, wat is er mis mee?,dat doorlinkt naar wetenschappelijke onderzoeken.
Melk is ongezond
Melk niet zo best voor elk
Voordracht medisch congres
Milk is bad news

En dat zijn maar zes links, die ik in een paar minuten bij elkaar heb gegoogled. Simpel het woord 'melk' in Google intikken geeft dat resultaat. De andere links verwijzen naar schoolmelk, Campina en andere vertegenwoordigers van de melkindustrie. Ik heb trouwens geen afkeer van melkveehouders of koemelkproducten, maar Campina die melk als gezond verkoopt, vertrouw ik evenveel als Heineken die bier als zodanig aan de man brengt.

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door eeliane » 20 apr 2006 18:58

Wie denkt dat er nog eerlijke mensen zijn bij bedrijven moet eens stoppen met dromen. Iedereen liegt wat af en dat altijd uit winstbejag.
Er zal ook geen bedrijf gaan vertellen dat hij al jaren iets produceert dat niet goed is want dan gaat bedrijf failliet en dat wil baas niet, vervolgens is er ook geen minister die even gaat melden dat er iets niet klopt, je zou er maar de schuld van krijgen een hele bedrijfstak te hebben stilgelegd met weet ik niet hoeveel werklozen daarbij.
Dus iedereen houd zijn mond en ach zo erg is dat toch niet een paar mensen meer of minder in de wereld denken ze dan, als ik vanavond nog maar te eten heb, mensen gaan letterlijk over lijken.
Een ieder moet zelf uitmaken uit allerlei studies die er verschijnen of men dat serieus neemt of niet maar ga er niet vanuit dan bedrijven en de overheid het goed met u voor hebben. Geloof het maar niet...

hgmwessels
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 apr 2006 21:39

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door hgmwessels » 20 apr 2006 21:49

Sinds 1987 is bij mij Crohn geconstateerd. In de tussentijd ben ik meerdere keren geopereerd. Vorig jaar zelfs 14 keer door allerlei complicaties.
Ik loop dus al die tijd (vanaaf 1987) onder controle bij een internist. ( inmiddels al 3 verschillende gehad ) Geen van deze internisten heeft ooit gesproken over het niet gebruiken van melkproducten. Ik gebruik ze dan ook dagelijks zonder problemen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar andere ervaringen.

Groeten Harry

S. ;-)

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door S. ;-) » 21 apr 2006 00:04

Heel veel gerechten en producten zijn op melkbasis.
Zijn die dan even schadelijk als een glas melk?
Of zit de schadelijkheid er dan vooral in wanneer je melk drinkt?

Harriet
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 feb 2005 10:22

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door Harriet » 27 apr 2006 11:24

Er blijft één belangrijk aspect overal onderbelicht:
Als een mens ziek wordt van een bacterie, is dat altijd de uitkomst van het 'gevecht' tussen de ziekteverwekker en de eigen afweer van de mens. De sterkste wint.....
De bacterie alleen de schuld geven is dus maar het halve verhaal.
Het verklaart ook waarom de meeste mensen niet ziek worden van de bacterie: die hebben een gezonde darmflora die er tegen opgewassen is (of ze hebben al een andere foute bacterie die sterker is dan de MAP...).
Zo had men een paar geleden ineens uitgevonden dat maagzweren toch 'gewoon' van een bacterie kwamen en niet van stress. Wel vreemd dat vooral mensen onder stress er last van krijgen? Nee: stress verlaagt de afweer (is voldoende bewezen). Kringetje rond.

Door ongezonde voeding en het misbruik van antibiotica is het met de darmflora van heel veel mensen droevig gesteld. Dat kan de basis vormen voor niet alleen Crohn, maar vele chronische klachten en de epidemisch toenemende allergieën.

Stoppen met melk als de ziekte een feit is zal de zaak hoogstens niet erger maken. De darmflora herstellen en goed houden is een belangrijke stap naar een betere gezondheid.
(En daar komt meer bij kijken dan een flesje van de supermarkt!)
Informatie te krijgen bij www.infolijn-ag.nl

Ichikoh
Berichten: 142
Lid geworden op: 23 aug 2004 13:04

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door Ichikoh » 01 mei 2006 08:32

Even om over na te denken.

Mijn moeder heeft zeker 20 jaar de ziekte van Crohn gehad, diverse onderzoeken op het Ziekenhuis hebben dit aangetoond. Ze was gevoelig voor alles en nog wat, zeker schaal en schelpdieren, vis, selderij, prei, selderie en ander zaken waar ik niet van op de hoogte was. Ongetwijfeld zal daar ook melk bij hebben gezeten. Toch heeft zij al die jaren gewoon melk gedronken en via het ziekenhuis heeft zij nooit te horen gekregen dat ze daar mee moest stoppen of minderen.

Op 52 jarige leeftijd, inmiddels 8 jaar geleden heeft zij een hersenbloeding gehad waarbij zij inmiddels van hersteld is en zij ongeveer een half procent of nog minder 'last' van heeft.
Het emotionele deel is daar nog een deel van. Huilen en lachen liggen heel dicht bij elkaar en daar zou je nog kunnen opmaken dat er iets is voorgevallen.

Nu komt het, inmiddels heeft zij geen last meer van de ziekte van Crohn en is zij genezen verklaart, ook na onderzoek is er niets meer wat er op lijkt. Een medisch wonder? Ik denk het niet, ik betwist niet dat de ziekte van Crohn niet bestaat, maar door een hersenbloeding is er waarschijnlijk een chemische reactie ontstaan waarbij de ziekte verdwenen is. Inmiddels eet ze vis, schaal en schelpdieren, de voornoemde groentes, specerijen en kruiden.

Ikzelf, 40, drink al jaren melk, karnemelk en andere melkprodukten.
Hebben jullie dan ook last van boter ed.

Mijn zoon heeft een ander probleem, eczeem, en hij lust geen boter, maar als ik stiekem deze onder z'n beleg stop, heel dun of laat het smelten bij een gebakken eitje of met kruidenboter smelten in de oven op een stokbroodje, smult hij er wel van. De volgende dag, bijna geen last meer van eczeem! Er zal wel iets goed zijn in melkproducten, niet iedereen vindt iets lekker. M'n zoon mag zeker geen tomaat, ketchup, koek of noten, terwijl hij het heerlijk vindt, gevolg eczeem. We zijn nu elke keer aan het kijken op verpakkingen of deze producten niet verwerkt zijn.

In alles zit wel iets waar je wat van krijgt, we zullen er mee moeten leren leven.

floyd
Berichten: 85
Lid geworden op: 07 sep 2005 13:45

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door floyd » 03 mei 2006 08:41

Mijn dochter heeft jaren bij de kinderarts gelopen voor darmproblemen en sinds 5 maanden drinkt ze geen melk meer, maar alleen karnemelk!!


Alle problemen zijn de wereld uit....dus het is voor ander best het proberen waard.

mobiwizard
Berichten: 43
Lid geworden op: 13 feb 2006 22:00

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door mobiwizard » 06 mei 2006 00:23

Ach, als we dan toch bezig zijn:

http://www.artu-biologicals.com/content ... aselactose

http://www.gezondheidsnet.nl/index.php? ... oryID]=800
(kijk vooral dan even naar het stukje over Lactosemalabsorptie)

En voor de afsluiting:
http://www.mlds.nl/pages/aandoeningen.p ... char=L[url][/url]

Stewardess
Berichten: 0
Lid geworden op: 26 aug 2010 20:17

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door Stewardess » 26 aug 2010 20:23

Interessant: (Lees dit en laat dit aan iedereen lezen die nog steeds gelooft dat melk gezond is)

Er werd en wordt nog steeds veel reclame gemaakt voor het drinken van melk met slogans als:

Melk is goed voor elk
Driekwart kan de man
Melk de witte motor
Melk moet
Ook zijn er soms tegengeluiden te horen. In het tijdschrift Esquire van november 1998 stond een artikel met als titel:

Melk de witte moordenaar
In Amerika proberen vele artsen en specialisten de negatieve aspecten van melk onder de aandacht te brengen, tot op heden met nog maar weinig succes en krijgen de boeren, zoals ook in Nederland, bij hun melkproductie nog steeds subsidie van het Rijk en moet men op school melk drinken. Een schilder, die veel melk dronk en bij een boer aan het schilderen was, kreeg van de boer het advies geen melk te drinken omdat dit slecht voor de gezondheid is. Op de vraag waarom hij dan wel die melk verkocht, kreeg hij als antwoord dat dit met bedrijfsvoering te maken had. Op de universiteit in Rotterdam wordt door een voedingsdeskundige aan de studenten geleerd dat melkgebruik onnatuurlijk en ongezond voor de mens is. Echter de reclame vóór melkconsumptie is sterk.

Pasteurisatie
Bij pasteurisatie wordt melk kortdurend (15 sec.) op 70-80 graden Celsius gebracht. Dit geschiedt door melk tussen 2 platen te voeren, waardoor alle melk op deze temperatuur komt. De meeste bacteriën gaan dood, ook de goede zoals de melkzuur bacteriën. Vele eiwitten en enzymen worden gedenatureerd bij een temperatuur boven de 65 graden Celsius. Het gevolg is dat enzymen en vitaminen voor 50% vernietigd worden (2).Voor de vitaminen en enzymen hebben we dus geen melk nodig. Rauwe melk bevat lactobacillus acidophilus, deze houdt bacteriën onder controle, en zal zuur worden op kamertemperatuur, terwijl gepasteuriseerde melk gaat rotten doordat de bacteriën gedood zijn. Voedt men kalveren met gepasteuriseerde melk, dan zijn ze binnen een half jaar overleden of worden erg stijf in hun bewegingen.
Merkwaardig is dat men de pasteurisatie doet om salmonella infectie te voorkomen, terwijl men in Amerika juist een salmonella infectie kreeg terwijl men gepasteuriseerde melk dronk. Immers de lactobacillus acidophilus bestrijdt de salmonella in onze darmen. (1 en 52 t/m 57).
Ook zal de Eschericha coli goed gedijen op gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk en daardoor darmstoornissen kunnen geven. De colibacterie verspreidt zich door het gehele lichaam en kan infecties geven in longen ( pneumonie), nieren, CZS en bloed. Krijgt een kalf geen borstvoeding, dan zal het ook darmstoornissen krijgen en loopt het de kans vroegtijdig te overlijden. Zowel de koemelk uit de uier als de borstvoeding bij de vrouw bevat veel antilichamen. Gekookte moedermelk kan ook ernstige darmstoornissen bij het kind veroorzaken, die weer verdwijnt als men de verse moedermelk geeft. Ook hier is de colibacterie de oorzaak.

Onderzoek in Chicago (1) heeft aangetoond dat de sterfte in 1930 op borstvoeding 1,5/1000 was, op koemelk 84,7/1000, door darmstoornissen 40 x hoger, door longaandoeningen 120 x hoger. Als men het kind naast de borstvoeding ook koemelk geeft krijgt men dezelfde negatieve resultaten (1).
Naar boven

Het natuurlijke proces
Het feit dat velen steeds melk blijven drinken is eigenlijk een onnatuurlijk gebeuren. In de dierenwereld wordt gezoogd tot het jong drie maal het geboortegewicht heeft bereikt. Dit geldt ook voor de mens. Dat is bij de mens 1 jaar, bij de olifant 3 jaar. De melk van koeien, geiten, olifanten, wolven en walrussen verschilt heel sterk van elkaar. Olifanten gedijen niet goed op geitenmelk. Alle dieren groeien alleen goed op melk van hun eigen soort. Bij huisdieren zijn de natuurlijke instincten grotendeels verdwenen. Koeien willen geen melk, maar hoofdzakelijk gras.
Naar boven

De samenstelling van de koemelk
Koemelk bevat ruim 3x zoveel eiwit als moedermelk, waarin meer suikers zitten. Het caseïnegehalte in koemelk is 20x hoger dan in moedermelk. Moedermelk bevat veel meer taurine en onverzadigde vetzuren dan koemelk, wat goed voor onze hersenen is.
Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren taaie massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier-magen-spijsverteringsstelsel van de koe. Doordat deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert het de resorptie van vele mineralen, ook in de dunne darm.
Caseïne maakt de botten bij de koe zwaarder en dikker. Doordat het calcium in de moeilijk verteerbare caseïne zit en er veel fosfor in de melk zit, kunnen we juist osteoporose, allergie en nierstenen krijgen. Osteoporose en allergie ontstaan door calcium en mineralen tekort, nierstenen door teveel uitscheiding via de urinewegen van calciumfosfaat. Voorts worden de anorganische calciumverbindingen, zoals calciumfosfaat, calciumcarbonaat, calciumhydroxyapatiet en dergelijke slecht door de darmen opgenomen omdat ze waarschijnlijk lichaamsvreemd zijn. De organische calciumzouten, zoals calciumcitraat, calciummaleaat en de aan het aminozuur gecheleerde calciumzouten worden goed opgenomen omdat ze niet lichaamsvreemd zijn. In de koemelk zit vooral het calciumcarbonaat. In de moedermelk zit meer calcium dan fosfor en blijkt het calcium beter opgenomen te worden dan uit koemelk. Er zijn drie redenen waarom voor de mens de kalk uit de koemelk geen verhoging hiervan in ons lichaam geeft:

Het calcium is moeizaam uit de caseïne te halen
Het is lichaamsvreemde calciumcarbonaat
De fosfor in de melk wordt wel goed opgenomen en trekt calcium uit de botten.
Prof. van Creveld, een kinderspecialist op de Universiteit in Amsterdam, vertelde in 1958 al dat in de oorlog veel baby's tetanisch werden door koemelk, omdat de moeder geen borstvoeding had. Een tekort aan kalk veroorzaakt een overprikkeling van de motorische zenuwbanen, waardoor spieren in een spasme kwamen. Volgens hem kwam dit vooral door het hoge fosforgehalte.
Naar boven

Praktijk ervaringen

Lange mensen, die ook snel vermoeid zijn, drinken vaak teveel melk. Doen ze dit al vanaf hun kindertijd dan krijgen ze ook slappe spieren en banden. Als ze met de melkconsumptie stoppen, knappen ze vrij snel op.
Calcium verhoogt de contractiliteit en de kracht in de spieren en remt daardoor de lengtegroei van de botten. In Nederland wordt veel melk gedronken, vooral door vrouwen. Indien het groeihormoon in de melk niet stuk is gegaan door pasteurisatie of sterilisatie dan bevordert dit ook nog de lengtegroei. Denk eraan dat coca cola ook veel fosfor bevat. In een Amerikaans onderzoek bleken veel jonge vrouwen een osteoporose te hebben door cola te intensief cola gebruik.
Een gezin kwam met hun twaalfjarige zoon bij mij, omdat hij op zijn 10e jaar incontinent voor zijn ontlasting werd en stemmen in zijn hoofd had. De diagnose was volgens de behandelende specialist: ¨schizofrenie¨. De ouders wilden niet aan de zware medicatie beginnen en kwamen bij mij, tegen de wil van de behandelaar. Volgens het homeopathische beeld had ik te maken met een fosfor- stoornis. Dit was begrijpelijk, aangezien hij 2 liter melk en 1 liter cola per dag dronk. Door dit te stoppen en hem fosfor D200 te geven, was de incontinentie in 2 dagen over en verdwenen de stemmen in 2 maanden.
Een meisje van 15 jaar kwam met haar moeder bij mij. Het kind was astmatisch en haar neus zat verstopt. Uit de homeopathische anamnese kwam ik erachter dat zij niet tegen melk kon. Haar moeder vertelde mij toen, dat haar dochter in haar eerste levensjaar astma en diarree had gehad. De specialisten wisten er geen raad mee en zij dacht haar kind te zullen verliezen. Echter op een camping vroeg een oud vrouwtje of het haar kind was die s'nachts zo huilde. Zij kreeg toen het advies het kind geen koemelk meer te geven, waarna het binnen 1 week geheel opknapte. Dit is goed gegaan tot ze op haar 12e jaar weer melk ging drinken, waarna de klachten in ongeveer 1 jaar weer terug kwamen. Mijn eerste gedachte was een kalktekort. De mastcellen gaan stuk als er een allergeen op komt. Dit zou gebeuren doordat het calcium in de cel naar buiten gaat en de histamine vrij komt. Men gebruikt lomudal om de celwand sterker te maken, maar dit blijkt helemaal niet te werken volgens de laatste onderzoekingen (38,39) De oorzaak dat calcium naar buiten treedt is de osmose. Er is te weinig calcium in de intercellulaire vloeistof. Door calcium (Sandoz) intraveneus te geven (langzaam) is dit probleem binnen 20 minuten opgeheven. Bij dit meisje verdween de astma en de neusobstructie in 20 minuten. Na 3 weken moest zij weer een injectie hebben en geen melk meer gebruiken. Na 1 jaar kwam zij weer terug voor een kalkinjectie (zij had toch weer wat melk gedronken) en nu gaat het nog steeds goed.
In mijn huisartsenpraktijk maakte ik een patiënt mee, die dag en nacht moest niezen. Zij bleek overgevoelig voor haar eigen huidschilfers. Inentingen met haar eigen huidschilfers hadden geen effect de calciuminjectie wel in 20 minuten. Ik ben er opgekomen om dit te geven naar aanleiding van een advies in het boek van dr. de Wit (6) (later Prof. KNO in Utrecht). Vroeger gaf men calciumcitraat en dit had ook effect.
Naar boven
Het lactase
Lactase is nodig voor de splitsing van lactose in galactose en glucose. In de moedermelk zit vrij veel lactose en renine, maar de zuigeling maakt voldoende lactase om dit te verteren gedurende de eerste drie jaar. Sommige volkeren, met name de Denen, Finnen, blanke Amerikanen en de Zwitsers kunnen aan de borst van de koe blijven. Zij blijven erfelijk bepaald lactase maken. Volgens Dr.Kretchmer (58) is het een natuurlijk proces dat men geen lactase meer vormt en dat de genetische bepaling daarvan tot gevolg heeft dat sommige volken alleen konden overleven door het drinken van melk, nl. daar zit lactose in. Bij de mens vindt de lactase-productie in de baby plaats in het laatste kwartaal van de zwangerschap en na de geboorte. Indien er geen lactase meer gevormd wordt in het jejunum, dan wordt de lactose door bacteriën omgezet in gas (CO2) en melkzuur, dat vocht aanzuigt. Deze veroorzaakt diarree, krampen, opgezette buik, flatulentie en sporen bloedverlies, met anemie (=bloedarmoede) tot gevolg. (9, 10 en 13).
Er bestaat een uitgebreid onderzoek bij volwassenen, die door melkgebruik de volgende darmproblemen kregen: opgeblazen buik, maagpijn, krampen, gasvorming en diarree (15).
Odze Ret et al. beschreven¨Allergische colitis in infants¨ vooral door melk, waarbij ontstekingen gepaard gaan met rectale bloedingen. Ook sojamelk, tarwe, maïs en noten(pinda's) kunnen dit veroorzaken (16).
Naar boven

Mijn praktijkervaringen met melkgebruik: vele patiënten, die ik op dieet zette of die zelf stopten omdat hun kind geen melkproducten meer mocht, reageerden gunstig, vaak na jarenlange behandeling bij specialisten. Denk er ook aan dat mensen, die veel melk drinken in verband met maagzuur problemen of medicijn gebruik, vooral de antacida, te weinig maagzuur voor de vertering van de eiwitten hebben, waardoor een tekort aan albumine ontstaat. Albumine is nodig voor de osmotische aanzuiging van vocht uit de benen om dit in de circulatie te brengen. Diuretica zullen geen effect hebben bij albumine tekort. Ook de bloeddruk is dan meestal te laag.
Yoghurt met een goede bacteriestam (lactobacillus en bifidus) splitst de lactose en is daardoor vaak goed te verdragen, ook bij diarree.
Naar boven

Melk en de ziekte van Crohn:
Een onderzoek in Engeland is tot de conclusie gekomen dat in 92% de oorzaak in de melk te vinden was. In de melk zit de mycobacterium avium paratuberculosis. Deze bacterie wordt niet gedood bij de pasteurisatie
(6 aug. 2003 Crohn Milk Bug) .

Allergie of intolerantie voor melk
Prof. Castronovo uit België vertelde dat het IgA door melk stuk gemaakt wordt. Indien de moeder tijdens de borstvoeding veel melk drinkt, dan krijgt het kind te weinig IgA en kan dan allergisch reageren met bijv. eczeem. Het stoppen van melk drinken heft de situatie op. Het IgA zit vooral aan de binnenkant van de darmen als een soort hekwerk, waardoor te grote eiwitten niet kunnen binnendringen. Indien dit hekwerk stuk gaat krijgen we het lekkende darmsyndroom ( leaky gut syndrom). Door het lekkende darmsyndroom komen te grote eiwitten in de circulatie die lichaamsvreemd zijn en waarop het lichaam reageert. De allergie kan zo ernstig zijn, dat elk spoortje in koekjes al een reactie kan geven. Ook Dr. Werthmann beschrijft de nadelige effecten van melk ( maar ook van eieren) en de daling van het IgA waardoor allergie en een atrofisch dunne darmslijmvlies ontstaat. Melk remt dus de mineralen opname, maar ook de vorming van de intrinsic factor, waardoor de opname van vit. B12 afneemt en een allergie kan ontstaan. In het bloed vinden we vaak een verhoogde IgA en IgE. Doordat het IgA gedestrueerd wordt, kunnen ernstige darmstoornissen ontstaan in de vorm van:

Chronische diarree met slijm
Verlies van bloed en anemie
Gasvorming met opgezette buik
Braken, vooral bij baby's
Nachtelijk huilen van baby's, die dan de gehele nacht gedragen moeten worden. In de homeopathie het beeld van het chamomilla-kind.

Op de luchtwegen, huid en CZS zien we de volgende symptomen:
Chronische of steeds terugkerende verkoudheden en neusverstopping
Chronische of steeds terugkerende bronchitis
Astma, hooikoorts en frequent niezen
Eczeem en andere huid uitslagen zoals urticaria. Dit kan ook ontstaan bij een borstvoedingkind wanneer de moeder veel melk drinkt. Wordt de melk bewerkt met het kefirplantje, dan gaat het goed. Volgens een Fins onderzoek (59) neemt de allergie af bij de zuigeling als de moeder lactobacillen inneemt
Middenoorontstekingen (40)
Algemene verlaging van het immuunsysteem
Groeipijnen en vroegtijdige reumatoïde artritis
Migraine en zelfs epilepsie (60)
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) (41)
Hoe eerder een kind melk van een dier krijgt, des te meer kans er bestaat op een intolerantie. Dit zijn ervaringen van verscheidene kinderspecialisten in Amerika en mijzelf. (Dr. J.Dan Bagget in Alabama, Bahna SL en Heiner DC: Allergies to milk. New York, Gune and Stratton, 1980).
Naar boven

Weinig taurine in flesvoeding: een onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk wel 50 % aminozuren bevat, vooral glutaminezuur, glutamine en taurine. In de flesvoeding blijkt maar 10% te zitten. Taurine is voor kinderen essentieel en zij kunnen dit zelf niet maken uit het methionine.

Een ernstiger bijwerking van melk werd beschreven door onderzoekers van de universiteit van Colorado en van Miami (61). Zij constateerden bij kinderen met nephrosis tussen de 10 en 13 jaar, dat het eiwitverlies via de urine stopte als ze geen melk meer kregen en daardoor aanzienlijk opknapten. Toediening van melk deed het eiwitverlies weer verschijnen met het gevolg dat hierdoor oedeem optrad. Zij concludeerden dat allergie voor melk en ander voedsel een belangrijke rol speelt in de prognose van de nephrosis.
Naar boven

Vermindering van de weerstand
Een andere amerikaaanse ervaring is dat de streptococcus beta-hemolyticus onder normale omstandigheden zelden in de keel komt, maar wel als men melk drinkt. Zowel streptokokken pharyngitis als pyodermie wordt door het drinken van melk bevorderd. Het vervelende is dat niet alleen melk dit bevordert, maar ook kaas en ijs. Hierdoor kunnen ook de groeipijnen en de artritis ontstaan, vooral als men de amandelen eruit haalt. Dit laatste geeft later meer kans op reuma.
Naar boven

De otitis media en frequente neusverkoudheden: Indien baby's en kleine kinderen geen borstvoeding krijgen is de kans zeer groot dat zij otitis media en frequente coryza krijgen. Zij gaan dan ook s'nachts veel huilen, maar dan van de pijn in de oren. De oorzaak is dan niet alleen de melk, maar bij het zuigen aan de borst gaat de onderkaak naar voren, waardoor de doorstroming van het bloed door neus en oren beter gaat en de buis van Eustachius open blijft. Dit is hetzelfde proces als het gapen en de kaak naar voren doen bij het dalen van het vliegtuig en onze oren dicht gaan. Bij de flesvoeding ligt het kind op de rug en valt de onderkaak naar achter. De buis van Eustachius klapt dan dicht. Dit gebeurt ook bij duimzuigers. De keel- en neusamandelen zullen dan ook gaan zwellen. Door te stoppen met melk schijnen de amandelen ook al te slinken. Door de kinderen kalk/magnesium en zink te geven zie je hun weerstand vooruit gaan en bedenk dan ook dat de amandelen wat vergroot blijven tot hun 4e jaar en daarna gaan slinken, vooral als men naar een warm droog land gaat.
Naar boven

Gedrag en melk
In Washington zag men de relatie van melkgebruik en een antisociaal gedrag. Juveniele delinquenten dronken 10 x zoveel melk als adolescenten met een gelijke achtergrond. De overgevoeligheid voor koemelk veroorzaakt naast een asociaal gedrag, gespannenheid, rusteloosheid, geirriteerdheid, ontevredenheid, gekke gezichten trekkerij en concentratie problemen. Anderzijds zien we ook moeheid, bleekheid, moeilijk wakker worden, donkere wallen onder de ogen, neusirritatie waarbij kinderen steeds met hun hand de neus naar boven wrijven, depressiviteit, angst en slapeloosheid. Naast melk moeten we ook letten op tarwe, suikers, graan en eieren. Melk blijkt in vele gevallen toch de grote boosdoener. (66 en 67)

ADHD=attention deficit hyperactivity disorder. (67,68 en 69)
Symptomen: hyperactiviteit en ongeduld, kan geen moment wachten, wordt kwaad als men te laat op de afspraak komt, moeite met stil zitten. Dit zijn vaak symptomen van een teveel aan circulerend histamine. Door een kalktekort kan teveel histamine vrij komen, waardoor een allergie ontstaat en bovengenoemde symptomen ontstaan. Onderzoek in Nederland wijst ook in de richting dat voeding en vooral melk ADHD kan veroorzaken. Andere voedingsstoffen zijn tarwe, chocola, eieren en pinda's.
Een teveel aan fosfor veroorzaakt moeheid en opvliegendheid. Ze bijten nogal eens van zich af omdat ze hun taak niet kunnen volbrengen en het gevoel hebben al erg veel te hebben gedaan. Denk in deze gevallen ook aan coca cola die veel fosfor bevat en agressiviteit kan geven. Bij ADHD kinderen vindt men regelmatig een tekort aan mineralen in het bloed, vooral calcium, zink en magnesium.

Te hoog fosfor gehalte in bloed veroorzaakt:

Bloedneuzen, hyperventilatie en angst om alleen te zijn
Angst voor donker en onweer
Schizofrene beelden met stemmen in hoofd
Incontinentia Alvi (onwillekeurig verlies van ontlasting)
Versterkte lengtegroei met slappe banden
Slappe spieren
Moeheid na geringe inspanning
Grote slaapbehoefte
Overgevoeligheid en voorspellende vermogens

Calcium verlies veroozaakt:
Tetanische spieren (baby's in de oorlog)
Nachtelijke kuitkrampen
Ostoperose, stukgaan van de mastcellen (allergie)
Verzwakking van het gebit
Hoewel melk zelf allergische reacties kan geven kan het ook de penicilline of aflatoxine (wat soms in de voeding van de koe zit) de oorzaak zijn. Urticaria, hooikoorts, astma en veelvuldig niezen kunnen het gevolg zijn.
Naar boven

Acne
Koeien die melk geven maken vrij veel progesteron, dat ook in de melk terechtkomt. Progesteron wordt omgezet in androgenen en deze kunnen acne nogal stimuleren. Dr. Fischer heeft dit onderzocht en gemerkt dat stoppen met melk drinken de acne weer deed verdwijnen. (1, pag.55)
Naar boven

Juveniele Rheumatische Artritis
De kinderarts Dr.J.Dan Baggett (1, pag.62) zag een duidelijke relatie tussen melkgebruik en bovengenoemde vorm van artritis. Volgens hem zat de oorzaak in een allergie voor melk. Eerder zagen we dat melk ook de streptococcus hemolyticus goed deed groeien. De keelklachten die dan ontstaan, zijn vaak de reden om de tonsillen te verwijderen. Bij 80 % van deze patiënten ontstaat volgens onderzoek later reuma, wat dus begrijpelijk is (14). Verergering van de artritis door melk zijn ook te vinden in de artikelen 62, 63, 64 en 65.
Naar boven

Juveniele Diabetes
Studies hebben aangetoond dat in koemelk een eiwit zit dat als antigeen werkt en het immuunsysteem van de pancreas aantast. Het blijkt de bètacaseïne te zijn. Deze stof is verantwoordelijk voor een auto-immuun reactie die leidt tot een vernietiging van de insuline producerende bètacellen in de pancreas, waardoor de diabetes type 1 ontstaat. Dit treedt vooral op bij baby`s en kinderen die al vòòr hun eerste jaar geheel of gedeeltelijk koemelk voeding kregen. In een Fins onderzoek bleek bij diabetische kinderen een sterk verhoogde hoeveelheid melk-proteïne-anti-lichamen te zitten. Zowel in Scandinavië als in Amerika (en nu ook in Nederland) neemt het aantal diabetici sterk toe. In al deze landen wordt zeer veel melk gedronken.
Naar boven

Gedrag en melk
Eerder vertelde ik u de relatie tussen melk en ADHD en het onderzoek in Nederland. In Washington zag men de relatie met een antisociaal gedrag. Juveniele delinquenten dronken wel 10 x zoveel melk als adolescenten met een gelijke achtergrond. De overgevoelig voor koemelk veroorzaakt dus naast een asociaal gedrag, gespannenheid, rusteloosheid, geïrriteerdheid, ontevredenheid, gekke gezichten trekkerij en concentratie problemen. Anderzijds zien we ook moeheid, bleekheid, moeilijk wakker worden, donkere wallen onder de ogen, neusirritatie, waarbij zij steeds met hun hand de neus naar boven wrijven, depressiviteit, angst en slapeloosheid. Naast melk moeten we ook letten op tarwe, suikers, graan en eieren. Maar melk blijkt in vele gevallen toch de grootste boosdoener. ( 66 en 67).
Naar boven

Hart- en vaataandoeningen en melk
Melk bevat nogal wat zout en 60% van het vet is verzadigd. In mijn opleiding werden zwangere vrouwen streng gecontroleerd op hun bloeddruk en bleek melk vaak de boosdoener te zijn. Als men van jongsaf aan veel melk drinkt, dan schijnt dit een negatieve werking op onze bloedvaten te hebben. Bij jonge mensen zag men in Amerika (soldaten) al symptomen van aderverkalking en was er een relatie met melkgebruik. Melk bevat veel cholesterol en een enzym xanthine oxidase (XO). Wanneer melk gehomogeniseerd wordt, veroorzaakt XO beschadiging van de arteriën. Door onverzadigde vetzuren, foliumzuur, MSM, vitamine B12 en B3 te gebruiken en melk te laten staan daalt het cholesterolgehalte en nemen hartklachten af.
Twee glazen melk bevat evenveel cholesterol als 3 ons biefstuk, dus vlees is ook niet ongevaarlijk.
In het tijdschrift Circulation 1993 (28) staat een onderzoek waarin duidelijk de relatie wordt beschreven tussen melk, melk producten en het voorkomen van hart en vaataandoeningen en sterfte hieraan. Doordat melk ook de opname remt van vit. B12, kan het homocysteïne in bloed gaan stijgen, waardoor meer kans op arteriosclerose ontstaat.
Naar boven

Andere aandoeningen in relatie met melk
Osteoporose: het is nu wel begrijpelijk dat melk onze kalkhuishouding niet aanvult maar juist afbreekt. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hoge fosforgehalte en de eiwitten.
De grote hoeveelheid eiwitten in melk zorgt voor een verhoging van de zuurgraad in het bloed. Dit wordt door calcium in evenwicht gebracht, wat weer stimulerend werkt op de botontkalking. De osteoklasten gaan harder werken, maar ook de osteoblasten om het bot weer te herstellen. De botaanmaak raakt echter uitgeput als de celdeling van de osteoblasten uitblijft door een tekort aan onder ander vitamine B12. Melk remt de intrinsic factor en daardoor de vitamine B12-opname. Voor de celdeling zijn naast vitamine B12 ook foliumzuur (open rug bij baby`s voorkómen), vitamine B6, vitamine E en mineralen nodig. De mineralen worden vooral in zuur milieu opgenomen, maar melk heeft een neutraliserend effect op het maagzuur.
De osteoblasten regelen de botaanmaak en hebben daar naast de vele mineralen ook vitamine D en K nodig. Een overmaat aan calcium wordt meest uitgescheiden (constipatie) of gaat in de zachte weefsels zitten. Daardoor zullen infusen met calcium geen effect hebben.
Als ons maagdarmstelsel niet goed functioneert en/of onze voeding tekort schiet, dan krijgen we een dunne huid en dunne botten. (artikel: Excessive calcium causes osteoporosis, no. 36)
Naar boven

Kanker en melk
In melk zitten oestrogenen en deze kunnen vooral borstkanker stimuleren, net zoals de pil dit kan doen. Vooral de Amerikaanse biochemicus professor Colin Campbell waarschuwt voor de gevaren van melk en het verkrijgen van borstkanker. Publicaties in de Lancet (50) wijzen op de relatie tussen het groeihormoon (GH), insulin-like growth factor (IGF-1)in melk en kanker. Bij een verhoging van GH, zoals bij acromegalie bestaat, is een verhoogde kans op borst- en prostaatkanker. Een verhoging van het IGF-1 heeft dezelfde gevaren (70).
Deze twee stoffen schijnen door de pasteurisatie niet stuk te gaan en de groei van kankercellen te bevorderen. Een onderzoek in 1981 vermeldde al dat melk kanker van prostaat en colon kon veroorzaken (71,72).
Dat Nederland de langste vrouwen van de wereld heeft is waarschijnlijk het gevolg van de hoge melkconsumptie. Dit gebeurt nu ook in Japan. Nadat men daar ook melk is gaan drinken zijn de vrouwen gemiddeld 11,5 cm langer en 8,6 kg zwaarder geworden en zijn ze 3 jaar vroeger gaan menstrueren.
Naar boven

Leukemie en de melk.
(1 en 78) In melk kan het bovine leukemie virus (BLV) zitten. Aan de koe is meestal niets te merken. Dit virus gaat niet dood bij de pasteurisatie van melk en kan bij de mens lymfatische leukemie veroorzaken. De oorzaak ligt enerzijds in een te grote belasting van ons weerstandsvermogen en anderzijds aan een verlaagde weerstand bij de mens. Vaak is er een tekort aan selenium, zink, vitamine B12, vitamine C en A en l-lysine. Deze combinatie helpt goed bij alle virale infecties. Door deze combinatie heb ik patienten hiermee beter gekregen.

Melk en het gebit
De meeste moeders denken dat melk het gebit versterkt, maar Dr Frances Castano, een onderzoeker van het gebit, constateerde (1, pag.63+64) juist een vernietiging ervan. Koemelk die in de mond blijft, wordt niet verwerkt, maar wordt zuur en is een goede voedingsbodem voor bacteriën in de mond. Deze commensalen zorgen voor plak-vorming op de tanden waardoor deze als het ware wegsmelten (3). Het duidelijkst was dit te zien bij kinderen die met een flesje melk naar bed gingen. Water is dan beter.
Naar boven

Vitamine B12, foliumzuur en de melk
Dr. Wright heeft een onderzoek gedaan bij astmatische kinderen en zag een relatie tussen melk en een tekort aan vit. B12. Baby's en kleine kinderen knapten op door toediening van vit. B12 en stoppen met melk en melkproducten. Doordat melk het zuur bindt, worden vele mineralen niet opgenomen zoals zink, magnesium, calcium, mangaan, etc. Ook de intrinsic factor wordt geremd, waardoor vit. B12-opname slechter wordt. Indien de moeder tijdens de zwangerschap veel melk drinkt, gebeurt hetzelfde. Dit kan aanleiding zijn tot een vroeggeboorte, miskraam, ondergewicht van het kind en allergie van het kind na de geboorte.
Vit. B12 en foliumzuur zijn essentieel voor de celdeling ( waarschijnlijk vit. B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat ook). Alleen foliumzuur geven om een open ruggetje te voorkomen kan een vit. B12 -tekort opwekken waardoor een miskraam ontstaat. Beide vitaminen dienen tijdens de gehele graviditeit gegeven te worden en er mag geen melk gedronken worden.
Andere indicaties om vit. B12 te geven zijn:

Zwangerschap bij vrouwen boven de 30 jaar
Meerling-zwangerschap
Frequente graviditeit achter elkaar, anders zal het derde en vierde kind te vroeg geboren worden. Frequente miskramen en infertiliteit, zowel bij de man als de vrouw.
Bepaling van het vit. B12-gehalte in bloed heeft weinig zin omdat dit niets zegt over de concentratie in de weefsels.

Ervaringen

In mijn huisartsenpraktijk was een vrouw die al 13 x een miskraam had doorgemaakt. Volgens de gynaecoloog had ze genoeg vit B12. Desondanks heb ik haar toch vit. B12 en foliumzuur gegeven, waarna zij zwanger werd van een zoon.
Een man kwam op mijn spreekuur met de klachten: Moeheid Gevoel op vilt te lopen 20 jaar tevoren maagoperatie bij onderzoek: positieve Babinski en afwezige buikhuidreflex.
Mijn diagnose: vitamine B12-tekort, maar volgens bloedonderzoek had hij genoeg vitamine B12 in zijn bloed. 3 injecties met vit. B12 deden zijn klachten verdwijnen.
Naar boven

Melk en het vrouwelijk geslachtsapparaat
In het boek Hormone Heresy van Sherrill Sellman schrijft zij dat melk een versterking geeft van het Pre -Menstrueel Syndroom, zoals buikkrampen, gevoelige borsten, myoom vorming, veel bloedverlies (kalk remt fluxus) en pijnlijke endometriosis.
Naar boven

Multiple sclerose en melk
In epidemiologische onderzoekingen blijkt een verband te bestaan tussen een hoge vetconsumptie en de kans op MS. Vooral verzadigd dierlijk vet blijkt een oorzaak te zijn. In hersenweefsel van MS-patienten is steeds een verhoogd gehalte aan verzadigde vetten gevonden (48).
Koemelk met een hoog verzadigd vetgehalte schijnt bij MS-patienten de excacerbaties te doen toenemen. Vooral kinderen die koemelk krijgen in plaats van borstvoeding hebben volgens een enquête bij 26000 MS-patienten in Amerika vaker deze aandoening. Deze correlatie werd ook gevonden in 21 andere landen (50).
Een onderzoek van Swank (47) gedurende 35 jaar bij 150 MS-patienten gaf duidelijke aanwijzingen dat een dieet met weinig verzadigd vet significant minder verergering gaf dan diegenen die 20 gr. vet per dag aten. De laatste werden vaker ernstig invalide en 80 % overleed door verschillende oorzaken. Van de patiënten die zich aan het dieet hielden overleed 31%. De excacerbaties kwamen weer terug bij patiënten die het dieet stopten.
Een ander onderzoek toonde aan dat onverzadigde essentiële vetzuren beschermen tegen MS. In borstvoeding zit veel van het omega-6-vetzuur, wat in koemelk maar gering is.
Het gebruik van vis (door de omega-3-vetzuren) werkt beschermend tegen MS.

Er wordt ook een relatie gezien tussen veel melk drinken en amyotrofische lateraalsclerose. Ander onderzoek wijst op een relatie tussen zware metalen, multiple sclerose en ALS (73+74). Zink, selenium en andere mineralen drijven zware metalen ons lichaam uit, maar melk remt de mineraalopname.
Naar boven

Het Chronische Moeheids Syndroom
Dit syndroom vindt zijn oorzaak in een allergie en/of darmstoornissen. Men heeft melk, granen en suiker vaak als schuldige gevonden. Naast ernstige moeheid, slapte van de spieren en moeizaam wakker worden, hebben deze patiënten diarree en/of bloedarmoede en chronische infecties. Zie ook mijn ervaring in begin van dit artikel.

Conclusie: koemelk is voor het kalf en moedermelk voor onze kinderen. De moedermelk bevat enzymen en onverzadigde vetzuren (indien ze voldoende aanwezig zijn in de voeding) die de hersenen van kinderen voeden. Dit is van belang voor ons denkvermogen. Maar daarom moeten we niet ons hele leven melk blijven drinken, want dan worden we een melkmuil. Een melkmuil blijft in zijn ontwikkeling stilstaan en wordt dus nooit volwassen.
Een groot deel van de blanke bevolking kan koemelk verdragen, maar de koemelk die we nu drinken is zo bewerkt, dat deze voor ons nog van weinig waarde is en zelfs schadelijk kan zijn (75). Dit aspect heb ik niet aangehaald in bovenstaand artikel. De volle melk direct van de koe geeft al veel problemen en de pasteurisatie of sterilisatie vermeerdert dit.
Producten van melk, zoals kaas, rechtsdraaiende yoghurt met lactobacillus en kwark zijn voor velen goed te verdragen, behalve als men allergisch voor melkproducten is.
Het is begrijpelijk dat er zoveel melk gedronken wordt, want de reclame stimuleert dit. Vreemd is het dat artsen, specialisten en vele mensen kwaad worden als de negatieve aspecten van koemelk op tafel komen. Waarom wil men dit niet horen? Is dat bedreigend en waarom dan? Al deze gegevens komen niet uit de alternatieve hoek, maar uit de reguliere medische wetenschap.
Naar boven

Literatuurlijst

Frank A. Oski, M.D.: Don't Drink Your Milk, boek met uitgebreide literatuuropgaven, bijgewerkt tot en met 1996
Ingri Cassel February 2000 Idaho Observer: Does Milk Really Look Good On You?
Charles R. Attwood, M.D., F.A.A.P.: The Great Americal Milk Myth, April 1999
Michael Dye: COW'S MILK IS FOR CALVES, juni 1999
Biochemie. Dr.F.Smet enL.P.Lambers. Uitg. Bohn, Scheltema +Holkema
Dr.G.De Wit: keel-neus-oorheelkunde 1962 Erven J.Bijleveld in Utrecht
P.Bergner: the healing power of minerals. Prisma Publishing
Hypochlorhydria in healthy old people. Gut 1992 Oct: 33(10): 1331-7 Baby's en kinderen:
Paediatrics 1992; 89 (6): 1105-1109: baby's die koemelk kregen op de leeftijd van 6-12 maanden, hadden in 30% bloedverlies en ijzer verlies via darmstelsel
Paediatrics 1991; 87 (4): 439-444 en in Lancet 1978 2 (8087): 437-439: 20% van de baby's lijden aan darmkrampen en flatulentie door de eiwitten in de melk
Pediatrics 1995; 126(2): 163-170 Odze R et al. Allergic colitis in infants vooral door melk
Nature 1978; 272 (5654): 632: het drinken van melk door kinderen verlaagt hun immuun-systeem en veroorzaakt recidiverende infecties
Journal of Paediatric Gastroenterology and Nutrition 1993; 16 (1): 2 : melk voldoet niet aan de standaard van de voeding voor kinderen en doet hen alleen schade
Drs.J.R.Tisscher: de invloed van voeding op reuma. Folia Orthica 1997/nr 2 Darmstoornissen:
Postgraduate Medicine 1994; 95(1)113-120 ongeveer 50 miljoen Amerikanen ervaren darmstoornissen in de vorm van opgeblazenheid, maagpijn, krampen, gasvorming of diarree door melkproducten
Allergische colitis bij kinderen. Odze R et al. Pediatrics 1995;126(2): 163-170. Diabetes:
Diabetelogia 1994; 37 (4): 381-387: hoge melkconsumptie op jeugdige leeftijd veroor-zaakt een verhoogde kans op juveniele diabetes
Drash AL. Nutr and the MD 1993;
(2):1-3. 19. Virtanen and Aro: Dietary factors in the aetiology of diabetes, Ann. Med.26(6):469-478, dec. 1994
Virtanen SM and al. Cow´s milk consumption, HLA-DQB1 genotype, and type 1 diabetes. Childhood diabetes in Finland study group. Diabetes 2000:912-7
Fava, et al.:Relationship between diary product consumption and the incidence of IDDm in childhood in Italy, Diabetes Care 17(12):1488-90, dec.1994
Diabetes Care 1994;17 (1):13: de kans op juveniele diabetes is 1 1/2 maal zo groot als kinderen op jeugdige leeftijd melk drinken
Diabetes 1996;45 (2):178-182: eiwitten in koemelk spelen een fundamentele rol in de ontwikkeling van IDDM (=insulin dependent diabetes mellitus)
Nutrition Almanac. Lavon J. Dunne. Diabetes door melk, 5e edition,p.76
New England Journal of Medicin 1992 and 1996
Norris and Pietropaolo: J.of Endocrinological Invest. Juli 1994 and Juli 1999 22(7) 568-80. Milk, proteïns and diabetes. Hart- en vaat-aandoeningen:
Journal of Dairy Science 1991; 74 (11):4002-4012: melk verhoogd het bloedcholesterol en bevat teveel verzadigde vetten
Circulation 1993; 88 (6):2771-2779: melk en melk- producten consumptie veroorzaakten een verhoging van de sterfte aan hartziekten volgens een onderzoek in 40 landen
Lifestyle Capsules p.309: 2 glazen melk bevatten evenveel cholesterol als 3 ons biefstuk. Osteoporosis:
Dr Hans Diehl,Dynamic Living p.108: Culturen met hoogste melkconsumptie hebben het meeste osteoporosis, een aandoening die zelden voorkomt bij culturen waar geen melk gedronken wordt
Harvard nurses Study: Cumming and Klineberg, Am. Journal of Epidemiology
American Journal of Clinical Nutrition 1995; 61(4): 909: eiwitrijk voedsel ( waaronder melk) verhogen de zuurgraad in het bloed, wat geneutraliseerd kan worden door kalk uit de botten
Dr. Forest H. Nielsen, U.S Department of Agriculture, in Nutrition Today jan/febr 1988; 4-7: groenten, fruit, noten en peulvruchten bevatten veel borium, wat calciumverlies uit de botten tegengaat. Melk bevat weinig borium en veel fosfor en eiwitten en daarom geen voeding tegen osteoporosis
American Journal of Public Health 1997;87(6):992-997: meer heupfracturen bij vrouwen door het drinken van melk
Pim Dekker mei 1999: osteoporosis is een typisch westeuropees probleem. (ook sept '99)
Excessive calcium causes osteoporose.2000 copyright artists cooperative groove Union U.A.
Esquire nov. 1998: melk de witte moordenaar. Ontstekingen en allergie:
NTvG 1998 April 11;142(15):828-9
Lancet1997 Oct 11;350(9084):1060-4
Annals of allergie 1994;73:215-219: recidiverende otitis media door melk, pinda's en tarwe
Annals of allergy 1994; 72:462-468: ADHD en de relatie met voeding waaronder vooral melk
Dr.Jonathan Wright M.D.:vitamine B12 tegen astma en de negatieve werking van melk op de opname van vitamine B12 (Ortho april 1991)
Wetzel N.C. Growth failure in school children associated with vit.B12+deficiency. Science 110, p.651, 1949
Simon S.W. Vitamin B12 therapy in astma and chronic dermatosis. J.Allerg. 22,p.183,1951
Bray G.W. the hypochlorhydria of astma in childhood. Quart.J. Med, p.181, Jan.1931
Kokkonen et al. Impaired gastric function in children with cow´s milk intolerance. Eur.J.Ped. 132, p.1, 1979 Multiple sklerosis:
Swank RL, Dugan BB: Lancet 336:37-39,1990
Baker R: Lancet i26, 1963
Acta Neurol. 16(4): 189-197,1994
Lancet ii:1061-1066, 1974. Kanker:
Jeff Holly: The Lancet, vol. 351, number 9113, 9 Mei 1998:1393-96+1373-5. Salmonella, shigella en lactobacillus:
J. Dairy Res. 1991 Nov;58(4):485-96
Appl Envron Microbiol. 1997 Jul;63(7):2747-53
Br.J.Nutr:2002 Sep;88 Suppl 1:S101-8
Med. Microbiol. Immunol. (2001) Dec, 190(3):97
Gastroenterology 2001 Sep;121(3):580-91
J Nutr.2000 Feb;130(2S Suppl):396S-402S
Pediatrics 59:98 1977
Lancet 2001;357(9262):1076-9. Kalliomäki M et al
Lancet 1983;2:865. Migraine
Clin. Res 74A,1975. Deling B et al: hypersensitivity to foods in steroid dependent nephrosis
J.R.Soc.Med.1985 May,78(5);410-3. Juvenile rheumatoid arthritis and milk allergy
Br.J Rheumatol.1997 Aug;36(8):905-8. Juvenile chronic arthritis
Immunol Invest 1989 JUL;18(6):753-64
Arthritis Rheum 1986feb;29(2):220-6. Arthritis exacerbated by milk
Pediatr. Clin. No. Amer 22:277,1975. Crook. W.G. food allergy
J. Learn. Disabil 20(5):260+61,1987. Nutrition and foodallergy
J. Learn. Disabil 8:354,1975. Walker S. Drugging the American child
Textbook of Nutritional Medicine by Melvin R. Werbach
Cancer Research; vol.55 (juni 1995),p.2463-9
Cancer. Res.(1981) 41(9,part2)3685-3689
American Journal of Clinical Nutrition 2001;74.549-554
Lynne Mc Taggert. Wat artsen je niet vertellen. Lemniscaat Rotterdam. Pagina 278 met uitgebreide literatuuropgave
MD jaargang 2.nr.7/8, 2001. Uitgeverij Ode postbus 2402. 3000CK Rotterdam
Milk: A Cruel and Unhealthy Product www.peta-online.org/mc/facts/fsveg8.html
Dr. Peter J. D`Adamo with Catherine Whitney: Eat Right for Your Type ISBN 0-399-14255.
Autism, vol3(1)85-95;007426. 1362-3613(199903)3:1
Virgil Hulse, MD. Mad Cow and Milk Gate. ISBN 0-9654377-0-1

Miss Tascha
Berichten: 275
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door Miss Tascha » 26 aug 2010 21:48

Lekkere waardeloze copy-paste op een topic waar al vier jaar niet meer op was gereageerd.

En wat is nu je bijdrage hieraan?

dhc
Berichten: 4599
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door dhc » 26 aug 2010 21:58

denk ook dat niemand dat waardeloze stuk tekst gaat lezen...Stewardesje had kennelijk ff tijd voordat ze terugvloog....
Tip: Vlieg ver weg!

Effebezigom
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 sep 2010 11:36

Re: Baterie in melk staat in verband met Ziekte van Crohn?

Ongelezen bericht door Effebezigom » 27 sep 2010 12:46

Er staan veel waarheden in maar ook veel wat ik niet kan onderbouwen natuurlijk.
Ik zal de proef op de som nemen...en ga kijken of het verschil uitmaakt.
Mijn kind heeft de diagnose ADHD, heeft 3 mnd borstvoeding gehad toen de flesvoeding tot 3e levensjaar (1 t/m 3 jaar 1 fles p.dag) waarom? Ik dacht als moederzijnde daar zitten alle vitamine in en de pillen vergat ik elke keer. Bij overschakeling van Borst naar fles kreeg mijn zoontje eczeem en last van krampjes toch kreeg ik het advies 'doorgaan' dat is normaal hij moet wennen.
Trouw neemt mijn zoon elke dag een bordje muesli met halfvolle melk (geen dagverse) daarnaast nog dranken waarin yoghurt of halfvolle melk inzit. Dit doet hij al een paar jaar. Vanuit gaan dat het gezond is en hij heeft het nodig.

Zelf ervaring:
Ik had in mijn jeugd veel last van zuur en oprispingen, dokter beveelde van de cola af te blijven, zo gezegd zo gedaan had geen baat.
Tot enkele jaren geleden ik last blijk te hebben van mijn galblaas, alles wat vet was kwam eruit, ik bleef overgeven. Als ik iets at wat niet vet was bleef het zitten, 'melk' kwam er ook uit en dingen waar melk in zat. Ook andere vette producten zoals 'fetakaas', croissantje, yogonaise, boter...noem maar op er was weinig wat ik nog kon eten.
Ook viel ik toen behoorlijk wat kilo's af!
Maar om het verhaal kort te houden kan ik melk nog steeds niet verdragen en de rest van de producten kan ik wel zonder moeite tot me nemen.

Als verzorgende hoor ik oudere mensen vaak klagen dat ze maagpijn krijgen na het drinken van melk..?!?!
Dus ik wil het verhaal van Stewardess niet in zijn geheel afdoen als onzin.
Nogmaals ik neem de proef op de som bij mijn zoon, kijken of zijn gemoedstand veranderd...in zijn druk koppie..

Gesloten