LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gestegen medicijnkosten

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5100
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Radar »

Sinds 1 januari dit jaar betalen we bij de apotheker meer voor onze medicijnen. Soms wel tientallen euro’s per recept. Waarom eigenlijk?

Daarnaast laten we zien dat we de afgelopen jaren met zijn allen miljarden euro’s teveel hebben betaald.

Live uitzending: maandag 19 januari 2009, 20.30 uur, Nederland 1
Herhaling: woensdag 21 januari 2009, 15.25 uur, Nederland 1
Laatst gewijzigd door Radar op 19 jan 2009 09:53, 1 keer totaal gewijzigd.

mderooij
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jan 2006 16:05

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door mderooij »

Sinds wanneer is geld verdienen verboden? Volgende week dan ook graag uitlichten hoeveel ziekenhuizen, tandartsen, artsen etc. in rekening brengen en hoe dat zich verhoudt tot de geraamde kosten.

Inkoopvoordelen zijn ook niets nieuws. Elk bedrijf werkt zo, dus ook een apotheek; we leven hier niet in een communistische staat.

Zo'n verzekeraar op TV z'n beklag laten doen over hetgeen hij moet uitkeren is ook geen sterk punt; die vult net zo goed z'n zakken, om in populistische termen te blijven. En die moet zich helemaal niet gaan bemoeien met de bedrijfsvoering van apothekers; moet ie niet ergens een ziekenhuis kopen of zo, zodat ie zelf meer overhoudt?
Laatst gewijzigd door mderooij op 19 jan 2009 21:02, 4 keer totaal gewijzigd.

haarlem79
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:45

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door haarlem79 »

"Voor de apotheker betekent dit dat hij het medicijn dat hij goedkoop heeft ingekocht maar en voor veel geld mag declaren bij de zorgverzekeraar, niet meer aan de patient mag meegeven."

Kansloos hoe suggestief bovenstaand verhaal is. Misschien handig om ook wat te vertellen over de clawback van de overheid of over het gestegen eigen risico terwijl medicijn kosten zijn gedaald!
Laatst gewijzigd door haarlem79 op 19 jan 2009 21:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Mazzomrx
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:46

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Mazzomrx »

Wat een onzin!!!!!!

Ik ben benieuwd of jullie ook AH gaat doorlichten! Pffff zij besparen nog meer op hun inkoop dankzij hun eigen productielijnen en verdienen dus nog meer over onze rug......

hahahahahhaahhaha wees toch blij met zo'n zorgstelsel!!!!.......

Beetje wijzen naar de apothekers terwijl ze (overheid) zelf niet hun eigen ziekenhuizen efficiënt kunnen laten draaien.........

marjan1979
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:55

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door marjan1979 »

Geweldige uitzending...

En wie krijgen het morgen en de rest van de week en langer op hun bord? De apothekersassistenen...

Ja, werken word echt leuk zo...

angeliquedeklein
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:56

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door angeliquedeklein »

Ik ben hetmet marian eens, als je bij elkaar telt welke werkzaamheden er verricht moeten worden voor een "normaal" recept bij de patient in de handen is en dus hoeveel dit kost aan assistentenloon en dergelijke is het niet gek. Staat u erbij stil wat voor tijd en geld erin gaat zitten als een recept zelf gemaakt moet worden.
300 capsules bijvoorbeeld zijn niet zomaar gemaakt. Daar is een assistente wel even mee bezig. En dus kost zij geld. Tel hierbij grondstoffen en dergelijke bij op. Dan ben je het wel kwijt. En dus wordt er niet veel op verdiend...

En dan nog het gezeik met de zorgverzekeraars die willen dat je een bepaald merk afleverd omdat ze hier een deal mee hebben.... En dan maar zeuren op de apptheken...Wij krijgen de schuld, terwijl de verzekeraars het grotendeels doen...wordt idd een leuke werkdag morgen..

lexgolf85
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:12

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door lexgolf85 »

Ik vind het jammer voor alle apothekersassistentes, maar ga toch maar eens goed vragen aan je baas (de apotheker) hoeveel geld hij/zij afgelopen jaren heeft verdient

Heb enige tijd terug stage gelopen bij een generieke fabrikant en gezien hoeveel kortingen er gegeven worden. Daar sla je steil van achterover, moeten normale mensen hun hele leven voor werken wat zij in een paar jaar verdienen.

Geld verdienen moeten we allemaal, maar wel in alle redelijkheid aub

eg27
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:09

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door eg27 »

Wederom met verbazing gekeken naar een uitzending van Tros Radar. Jammer dat dit 'consumenten'-programma het toch altijd weer presteert het verhaal eenzijdig te vertellen...

angeliquedeklein
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:56

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door angeliquedeklein »

Er is de afgelopen jaren ook veel verdient door de apothekers, maar hier was niets oneerlijks aan. Zo was de wet en als gevolg hiervan de bedrijfsvoering. Zou jij iets verkopen voor 10 EUR als het ook voor 20 kan? Ik niet...en kan me dus zo helemaal voorstellen dat mijn baas zo gehandeld heeft de afgelopen jaren.

De apothekers zijn ook niet diegene die hier hard over klagen....

lexgolf85
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:12

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door lexgolf85 »

Wederom met verbazing gekeken naar een uitzending van Tros Radar. Jammer dat dit 'consumenten'-programma het toch altijd weer presteert het verhaal eenzijdig te vertellen...
Wat had er beter belicht moeten worden volgens jou dan?
Verhaal klonk volgens mij toch aardig goed en de toch wat ondoorzichtige structuur van de vergoedingen in farmaland werd m.i. in begrijpelijke taal uitgelegd.

Sharky51
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:09

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Sharky51 »

Geneesmiddelen zijn maar 7% van de hele gezondheidszorg, denken we nu echt dat de premies omlaag gaan.
Ook de opslagen zij complete onzin.
De vergoeding voor gewone receptregels is verlaagd naar € 5,00
Voor gewone bereidingen is de opslag € 15,40 ongeacht wat voor een bereiding.
Er is een speciale toeslag voor bijzondere bereidingen € 78,00.
Het gaat dan om steriele bereidingen of bereidingen met grondstoffen die gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Voor deze bereidingen zijn dan ook speciale apparatuur en kleding nodig.
Verder bestaan er nagenoeg geen zelfstandige apotheken meer.
Apothekers werken dus bijna allemaal in loondienst en verdienen dan echt geen € 300.000.
Ben zelf trouwens geen apotheker, maar werkzaam in een bereidings apotheek en weet dus hoeveel werk het is.

RGMF
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:12

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door RGMF »

Er wordt hier wel erg gemakkelijk over het hoofd gezien dat de kortingen en bonussen niet naar de apotheker zijn gegaan, maar naar de apotheek. Dit is niet hetzelfde. Hier werden bijvoorbeeld assistenten van betaald, en die moeten nu in veel gevallen verdwijnen. Gevolg: zelfde hoeveelheid werk met minder mankracht en dus gaat dit als eerste ten koste van de kwaliteit van de zorgfunctie. Medicijnen kosten geld, simpel, maar daar is het salaris van de apotheker echt niet de voornaamste boosdoener van.

Wat verdienen zorverzekeraars zelf eigenlijk? Heeft iemand daar wel eens over nagedacht?

etjvries
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:11

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door etjvries »

Ik wilde reageren op de uitzending over de apotheek tarieven. Ik ben zelf apotheker (in loondienst).
Jullie zijn volgens mij vergeten te vertellen dat het huidige tariefsysteem van apothekers (en ook andere zorgverleners) is bedacht door de regering. Wij worden afgespiegeld als zakkenvullers, maar het is de overheid die dit in de hand gewerkt heeft.
Verder is er ook vergeten te vertellen dat een deel van de bonussen en kortingen terugbetaald worden aan de zorgverzekeraar middels de claw-back. Deze gelden worden niet verrekend in de premies, maar blijven in de spaarpot van de zorgverzekeraar zitten.
Ik vind het dan ook vanuit jullie perspectief erg kortzichtig om de zwarte piet naar de apothekers toe te schuiven. De zorgverzekeraars zijn net zo erg. En de overheid, vertegenwoordigd door dhr. Eelce van Veen, nam mijns inziens een erg naieve positie in.

Ik weet niet hoeveel informatie van deze mensen uit de uitzending is geknipt, maar deze uitzending kwam op mij erg onsympathiek over. Ik vind dat jullie hier in ieder geval iets over moeten zeggen in jullie volgende uitzending. In ieder geval e.e.a. te nuanceren over hoe de apotheek tarieven tot stand gekomen zijn en hoe deze zijn opgebouwd.

Vriendelijke groet, Else Schmitz-de Vries

sophie.k
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:10

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door sophie.k »

Beste radar,

Op dit moment is farmacotherapie mijn scriptie onderwerp en kom alle besproken onderwerpen van de uitzending tegen.Wat mij opviel in de uitzending is de rol die de aptheker zou moeten vervullen voor de consument en welke rol de verzekeraar zou moeten vervullen.
Het is o.a een taak van de apotheker zijn consument het beste voor te lichten over medicijnen en het gebruik ervan. Dit kan ook leiden tot het voorschrijven van bijvoorbeeld verschillende medicijnen, die wel vergelijkbare behandelingsdoelen hebben.Omdat individuen toch anders reageren op de verschillende medicijnen. De apotheker zou echter niet beperkt moeten worden in zijn advies en zorgfunctie doordat een zorgverzekeraar preferentielijsten hanteert. Met als resultaat dat geld beslist wat de beste behandeling is, ipv deskundig en op maat gegeven advies. En daarnaast patienten die problemen ondervinden met een medicijn van de preferentielijst geen keuze hebben dan zelf te betalen. (Dat apothekers verwijzen naar de mogelijkheid om naar een verzekering te gaan met vrije keuze vergroot dus op een positieve manier de stem van de consument. Doen!)
Schandalig dat verzekeraars op deze manier met de deskundigheid van apothekers omgaan en geld als dekmantel gebruiken als excuus om slechtere zorg aanbieding te verdedigen.

mderooij
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jan 2006 16:05

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door mderooij »

Geld verdienen moeten we allemaal, maar wel in alle redelijkheid aub
En wie bepaald wat redelijk is, jij? Radar? Salonsocialisten als het PvdA en de SP?

Over die kortingen, als er zo veel "korting" gegeven wordt waarom heet het dan nog korting en zijn al die afnemers die de volle mep betalen dan benadeeld? Zo kun je wel aan de gang blijven. Blijft kwestie van vraag/aanbod, gunst, (preferentie)beleid (van verzekeraars!) waarbij de apotheek ook een gewone onderneming is die gezond wil blijven. Als daarbij extra resultaten geboekt kunnen worden, prima.

Mocht het iemand niet bevallen, emigreer naar Venezuela. Gratis zorg van grote vriend Chávez, wel even op de partij stemmen graag ..
Laatst gewijzigd door mderooij op 19 jan 2009 21:34, 1 keer totaal gewijzigd.

lillytjuh
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:20

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door lillytjuh »

Wil iedereen die denkt dat dit een objectief onderzoek was morgen even de apothekersassistenten in dit land willen komen ondersteunen?
En dan aub niet klagen over de lange wachttijden!!!!

Wat ik mis in het stukje is: ook de apotheek medewerkers moeten betaald worden. Ik kan je verzekeren dat dat geen vetpot is! Vooral niet als je ziet wat ze moeten doen en moeten doorstaan!

Mijn baas krijgt een vast salaris..... echt geen tonnen per jaar!

Wij in de apotheek moeten alle regels uitleggen aan de patienten. Oke willen we graag doen maar de zorgverzekeraar had zelf ook wel kunnen communiceren met hun patient! Waarom hebben de zorgverzekeraars hun patienten niet verteld dat de cholesterol remmers niet meer worden vergoed vanaf 1 januari? En waarom pas op het laatste moment dat de benzo's niet meer worden vergoed? Is het normaal dat mensen continu weggestuurd worden bij de apotheek om een artsenverklaring te laten ondertekenen zodat ze hun medicijnen die ze echt nodig hebben vergoed krijgen? En om dan nog maar niet te praten over de tijd die we nu weggooien aan het invullen van artsenverklaringen! Deze tijd krijgt een apotheek ook niet vergoed..... dat soort dingen gaan allemaal af van de receptregelvergoeding!

Ik pleit er voor dat morgen een aantal mensen van de zorgverzekeraars eindelijk eens een handje komen helpen bij het uitvoeren van hun regeltjes!

Volgende uitzending graag eens wat mensen van de werkvloer aan het woord! Regels verzinnen kan een kind nog...... het uitvoeren ervan is hele andere koek!

Mazzomrx
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:46

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Mazzomrx »

Lekker makkelijk allemaal ; beetje wijzen naar de apotheker ;

Hierbij roep ik Radar op om inzichtelijk te maken wat de zorgverzekeraar en alle managers en directeuren in dat bedrijf er aan verdienen!!!

Tsjonge tsjonge tsjonge beetje de verdiensten van 7 % belichten terwijl er gewoon ziekenhuizen omvallen alsof het starters in het MKB zijn.......

Trouwens een lagere inkoopprijs betekent niet een bonus! Want anders had ik nml heel veel bonus verdiend tijdens de hamsterweken van de AH

Mochten jullie na het gedoe over de woekerpolis de verzekeraars niet meer lastig vallen of zo????!!!!

Riccy
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 20:57

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Riccy »

Deze uitzending geeft me een nare bijsmaak.

Wie garandeert me dat UVIT niet een af andere deal heeft gemaakt met de fabrikant van het merkloze middel. Om zijn eigen prestatiebonus te verhogen zeker.
Waarom noemt die man van UVIT die fabrikant Rabassi of zo, ook zo nadrukkelijk?
Wat een nare man, hij keek ook echt zo van haha nu zal ik es ff iemand gaan terugpakken of zo, nu kan ik es ff lekker een snauw geven....jakkes.
Zag je trouwens ook bij die vrouw van zorgeverzekeraars nederland.

Als mijn huidige geneesmiddel goed werkt en me goed bevalt moet ik van mijn verzekering over naar een ander middel. Als ik dat niet wil krijg geen vergoeding meer. Ik ben blij dat mijn apotheek me verteld waar ik mijn pillen nog wel gewoon vergoed krijg, zodat ik kan overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Van mijn apotheek krijg ik hulp en ondersteuning, mijn verzekeringsmaatschappij is alleen maar lastig en bureaucratisch.

Wat ik heb gemist is een verhaal van de gewone apotheek. Gewoon een bij mij uit de stad die getroffen wordt door de prferentie.

Maar die man van uvit vertrouw ik werkelijk voor geen meter...de dubbele bodem ligt er duimendik op. En over Radar heb ik nu ook mijn twijfel omdat ze dit toestaan en zelfs regiseren.

controverse
Berichten: 37
Lid geworden op: 12 jan 2009 22:33

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door controverse »

Weer zo'n bout-onderwerp van Radar.

Limburg2009
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:20

Re: Gestegen medicijnkosten

Ongelezen bericht door Limburg2009 »

Wat een eenzijdige, onvolledige reportage. Nieuws uit de oude doos. Dat apothekers en farmaceutische groothandels grootverdieners zijn is toch ech geen nieuws meer? Zo kennen we er nog wel een paar.
En hoe zit het met de zorgverzekeraars zelf? Ze besparen nu miljoenen op hun uitgaven aan vergoedingen en de inkomstenkant heeft beslist ook niet te lijden onder de aardig opgevoerde ziektekosten premies.
Het hele preferentiebeleid slaat de plank mis. Want als de winsten van de farmaceutische groothandels en apothekers zo sterk terug lopen, dan wordt het vanzelfsprekend tijd om eens lekker te bezuinigen op onkosten en te gaan reorganiseren.
En wie zou daar nou weer de klos van zijn? Beter een assistente minder, dan het nieuwste model Porsche te moeten missen.
Is mischien ook een leuk item: "tot hoeveel ontslagen heeft het nieuwe geneesmiddelen vergoedingssysteem al geleid?"

Gesloten