LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Vruchtensappen

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Vruchtensappen

Ongelezen bericht door Robjee »

Ik denk wat de markt bedoeld met 100% puur sap is ZONDER extra toevoegingen van kunstmatig suiker, kleur,geur en smaakstoffen(tenzij het nodig mocht zijn). Ongeacht het weghalen van water en het weer toevoegen,het verhitten van het sap(men wil toch niet ziek worden en ook de volgende dag nog sap drinken)blijf het toch 100% sap maar welis waar wel bewerkt.
Inderdaad zegt de Warenwet dat puur vruchtensap ook uit vruchtenconcentraat samengesteld mag worden. Wat dat betreft is er wel duidelijkheid.
De vraag is echter of er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen ongeconcentreerd vruchtensap en sap bereidt uit vruchtenconcentraat. Behalve dat het feitelijk onjuist is (het grootste gedeelte is water dat niet van de vruchten zelf afkomstig is) zijn er ook verschillen in voedingswaarde zoals kweenie aangaf.

De Warenwet maakt wel dit onderscheid met als gevolg dat de aanduiding vruchtensap alleen gebruikt mag worden bij vruchtensap. Voor vruchtensap uit concentraat is deze toevoeging (vruchtensap uit concentraat) dan ook nodig.

Artikel 1
g. vruchtensap :
1° de vergistbare maar niet gegiste waar die wordt verkregen uit gezonde en rijpe, verse of door koeling houdbaar gemaakte vruchten van één of meer soorten, en die de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit de waar gewonnen is;
2° voor zover sprake is van citrusvruchten: de sapzakjes die worden verkregen uit het endocarpium;

h. geconcentreerd vruchtensap : de waar die uit vruchtensap wordt verkregen door fysische verwijdering van een deel van het daarin aanwezige water;

Artikel 6
De als vruchtensap aangeduide waar is bereid met inachtneming van de volgende voorschriften:
a. aroma's, pulp en cellen mogen weer worden toegevoegd aan uitsluitend hetzelfde sap waarvan zij tijdens de bereiding zijn gescheiden;

Artikel 7
De als vruchtensap uit concentraat aangeduide waar voldoet aan de volgende voorschriften:
a. aroma's, pulp en cellen die bij de bereiding weer worden toegevoegd, mogen uitsluitend afkomstig zijn van:
1° het vruchtensap waarvan zij bij de bereiding zijn afscheiden; of
2° het vruchtensap van vruchten van dezelfde soort;

b. het water dat bij de bereiding wordt toegevoegd, heeft zodanige chemische, microbiologische en organoleptische kenmerken dat de essentiële eigenschappen van het sap worden gewaarborgd;
c. de organoleptische en analytische kenmerken zijn ten minste gelijkwaardig zijn aan die van een gemiddeld soort vruchtensap dat uit dezelfde soort is verkregen.


Artikel 10
1. De aanduiding vruchtensap mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor vruchtensap.

2. De in het eerste lid bedoelde aanduiding wordt aangevuld met de vermelding« gezoet» of «met toegevoegde suiker», gevolgd door de vermelding van de maximumhoeveelheid toegevoegde suikers, berekend als droge stof en uitgedrukt in gram per liter, voor zover aan de waar suikers zijn toegevoegd om een zoete smaak te krijgen,

Artikel 11
De aanduiding vruchtensap uit concentraat mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor vruchtensap uit concentraat.

Gesloten