LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zorgverzekeringen

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 4731
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Radar »

Zorgverzekeringen worden steeds duurder maar ze verzekeren steeds minder. Toch blijven veel mensen zitten. Is het verstandig over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Bent u oververzekerd? En wat wordt er aan u verdiend? Radar laat het vier grote vergelijkingssites uitleggen.

Naar het uitzenditem

Jano1954
Berichten: 0
Lid geworden op: 20 nov 2009 17:04

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Jano1954 »

Afgelopen week het premievoorstel voor 2010 van mijn ziektekostenverzekeraar ontvangen. Dit maakte mij weer erg boos.
Hoe kan het anno 2009 bestaan dat je steeds meer moet betalen voor steeds minder service. Als dit gebeurde bij bijvoorbeeld Albert Heyn lijdt het voor mij geen twijfel of deze grootgrutter ging binnen een maand DSB achterna.
Eigenlijk zouden wij als consument onze macht moeten gebruiken om deze trend te doorbreken. Hoe ?? Dit kan volgens mij door de Lakeman methode toe te passen door het hele systeem simpelweg te ontwrichten door massaal te weigeren om de premie te betalen.

Bovendien zou de overheid moeten bepalen dat een ziektekosten verzekeraar verplicht is om wanneer er nieuwe polisvoorwaarden komen de veranderingen t.o.v. de vorige voorwaarden aan te geven en exact te omschrijven waar de wijzigingen zitten.
Nu is het wel wat al te makkelijk voor de zakkenvullers om nieuw voorwaarden in te voeren zonder dat de consument weet waar de veranderingen zitten.
Daar is nu geen doorkomen aan om het zelf uit te zoeken..

Groet,

Jan

jonis
Berichten: 1856
Lid geworden op: 23 okt 2007 01:45

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door jonis »

Eigenlijk zouden wij als consument onze macht moeten gebruiken om deze trend te doorbreken. Hoe ?? Dit kan volgens mij door de Lakeman methode toe te passen door het hele systeem simpelweg te ontwrichten door massaal te weigeren om de premie te betalen.
Jaja...de lakemanmethode, was dat niet de man die heldhaftig riep om de centen weg te halen en de boel failliet te laten gaan....en die nu weer aanschuift of de curator niet alsnog wil schikken, misschien moet je eens een gedupeerde vragen wat die daarvan vind....

Lakeman wil nu minnelijke regeling met DSB
Financieel activist Pieter Lakeman richt zich toch maar niet meer op een massaclaim van 1 miljard euro richting de DSB Bank. Dat is onmogelijk geworden door het faillissement. "Hypotheekleed is altijd voorstander geweest van een minnelijke regeling."

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door VioletPrue »

Ik zou wel over willen stappen, maar dat kan niet. Ik word gegarandeerd geweigerd voor mijn aanvullende verzekeringen, omdat ik chronisch ziek ben.

Shine
Berichten: 2475
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Shine »

@ Violetprue: en hier zeg je de waarheid als een koe.
Voor chronisch zieken is overstappen (hoe graag ze ook zouden willen) onmogelijk. Verzekeraars willen alléén gezonde mensen in hun portefeuille.
Verder is het voor de consument niet meer te doen om fatsoenlijk te vergelijken. De vele kleine lettertjes maken het tot een onbegaanbaar en onbegrijpenlijk bos.
Een wirwar aan struiken en takken, met veel, héél veel doornen.

Het hele ziektenkostenstelsel mag wat mij betreft per direct op de schop. De beoogde opzet voor deze door politiek D.Haag vrijgegeven markt is haar doel volledig voorbij geschoten. Het wordt duurder en duurder, onbetaalbaar. Nog even en het aantal onverzekerden stijgt nog meer dan ons allen lief is.
Het hele ziektenkostenstelsel is 1 grote commerciele maffiabende geworden.

Verder mag ik hopen dat Independer dit keer niet behoort tot de 4 onafhankelijke!!! vergelijkingssites.

clipper
Berichten: 34
Lid geworden op: 10 okt 2005 08:32

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door clipper »

Al jaren benadruk ik op diverse sites om - welke verzekeraar je ook kiest - geen naturapolis af te sluiten, maar een restitutiepolis. Een naturapolis kun je vergelijken met een contract met een grootgrutter, waarbij je - tegen een door die grootgrutter te bepalen bedrag - verplicht wordt om die karige en goedkope levensmiddelen te gebruiken die hij je voorschotelt. En die daarnaast bepaalt dat je fors bij moet betalen als je de spruitjes die hij in de aanbieding heeft afslaat, en spinazie bij de buurman haalt.

Met een restitutiepolis heb je al die problemen niet. Althans met een goede restitutiepolis, want er zijn ook naturapolisboeren die hun polis wel een keuzepolis noemen, maar bij nader onderzoek blijkt dat helemaal geen restitutiepolis te zijn. Met een restitutiepolis ben je in principe vrij om - waar dan ook in de EU - de zorgaanbieder te kiezen die jou het beste uitkomt. En dan eet je dus spinazie zonder dat je daar extra voor betaalt

Bij de invoering van de Zorgwet kon Nederland niet om het aanbieden van een restitutiepolis heen, omdat Europa het door Hoogervorst bedachte systeem anders zou hebben verboden. Liever had Hoogervorst ons allemaal verplicht om verplicht gebruik te maken van de karige zorg die er in Nederland voorhanden is. Maar met kreten als "dan moet u de rekening eerst zelf betalen" (wat helemaal niet waar is) werd in elk geval het goedgelovige volk voldoende bang gemaakt om het op voldoende grote schaal van die restitutiepolis af te houden. Het grootste deel van het volk zit dus nu al jaren vast aan zo'n naturapolis, waarbij je verplicht wordt het te doen met de "levensmiddelen" die jouw grootgrutter toevallig in de aanbieding heeft.

En karig is de Nederlandse zorg (die de naturapolisboeren aanbieden). Zo hebben we in ons land maar 38 huisartsen per 100.000 inwoners, (dat is minder dan een derde van wat in de omringende landen normaal is per 100.000 inwoners - snapt u nu waarom u nooit meteen bij uw huisarts terecht kunt ?), minder dan de helft van het aantal speciailisten dat men in bijna heel europa heeft per 100.000 inwoners, en minder dan een derde van het aantal ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners - ook weer, in vergelijking met de ons omringende landen als Belgie, Duitsland en Frankrijk. En voor wie het wil checken: zie http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal ... =equal&pi=, Het spreekt boekdelen. In feite liggen we op het niveau van Albanie en Roemenie.

Dat alles wel tegen de hoogste premie "pro kopf", want in de gezondheidszorg staat absoluut de patient of de zorg niet centraal. Uw geld wordt gestoken in iets wat door de opeenvolgende regeringen al jarenlang als een werkverschaffingsproject wordt gezien, en dat alleen ter wille van de goede sier de naam "gezondheidszorg" maar draagt. Van call-centremedewerker tot reclamemaker voor deze of gene verzekeraar, van verzekeringsbobo tot ziekenhuisdirecteur, van WMO-ambtenaar tot rolstoelhandelaar, allemaal zijn het lieden die nog geen ziekenhuisbed kunnen opmaken, maar die wel meevreten uit de door ons allen zo goed gevulde ruif. Geen wonder dat velen spreken van "te weinig handen aan bed", en van wachtrijen voor echte zorg. En niet voor niets kent de Nederlandse man en vrouw het hoogste percentage van "ongezonde jaren" in zijn leven van alle Europeanen. (Dat is het aantal jaren van het leven dat in goede gezondheid wordt doorgebracht ten opzichte van het aantal jaren dat men niet in goede gezondheid verkeert - definitie WHO).

Wat u ook kiest: zorg er voor dat u niet ook nog eens u zelf dwingt van deze karige zorg gebruik te moeten maken door een naturapolis te nemen. U zou toch ook zo'n wurgcontract met gedwongen winkelnering niet bij AH of de C1000 willen hebben ? Een goede raad: zoek een maatschappij uit die een echte en goede restitutiepolis aanbiedt, die u niet dwingt om tweederangsmedicatie te gebruiken, en u vrij laat om - als het echt nodig is -om naar een ziekenhuis of specialist in de aangrenzende landen te gaan. Het zal per maand hooguit een of twee euro schelen, maar dan bent u in geen geval meer afhankelijk van de spruitjes die de zorgverzekeraar u hier wil voorschotelen. En met de Europese Richtlijn "grensoverschrijdende zorg" die er bijna is, zal "winkelen" bij andere zorgaanbieders dan de naturapolisboeren hier in de aanbieding hebben, alleen maar veel gewoner worden, en dat is dus ook een reden om u niet door een naturapolis te laten knechten.

Clipper

pamjet
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 nov 2009 10:32

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door pamjet »

Wordt het niet eens tijd dat er een echte basis regeling komt gewoon via het rijk.
Nu moeten de verzekeraars er aan verdienen, de verzekeringssites.
Als er minder premie ingelegd wordt gaat uiteindelijk voor iedereen de premie weer omhoog en zullen de mensen die iets minder handig zijn om alle sites en verzekeringen te beoordelen weer de dupe zijn. dit zullen altijd de mensen zijn die iets minder handig zijn, ouderen en minder opgeleiden.

Iedereen krijgt in een fase van zijn/haar leven wel met de gezondheidszorg te maken! Dit moet gewoon niet aan de private sector overgelaten worden.

Longimanus
Berichten: 0
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:15

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Longimanus »

@Clipper, hoewel een deel van je betoog hout snijdt, ga je een beetje de mist in als je er over begint dat in Nederland de slechte zorgverzekeringen tot gevolg hebben dat de Nederlander minder gezonde jaren heeft. Hier leg je een verband dat er niet is. Dat in Nederland een en ander samenvalt, wil niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is.

Ook daar waar je meedeelt dat de directeur, in een zorginstelling, geen bed op kan maken sla je er naast. Ik heb liever een goede dokter en controller aan het roer, dan een die zelf een bed op kan maken.

Longimanus
Berichten: 0
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:15

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Longimanus »

De laatste spreker in dit programma beweerde dat alleen (min of meer) ziekenhuiszorg van invloed is op het eigen risico. Huisartsenzorg zou daar niet onder vallen. Dat is slechts in zoverre maar waar, dat het consult er niet onder valt, de door de huisarts voorgeschreven medicijnen en het laboratoriumonderzoek gaan wel degelijk ten laste van het eigen risico!

JohanFlintrop
Berichten: 0
Lid geworden op: 23 nov 2009 21:41

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door JohanFlintrop »

Iemand enig idee hoe ik gratis lid kan worden van FC Groningen?
En hoe kom in dan in aanmerking voor die collectiviteitskorting bij Menzis.

Dit lijkt mij een hele handige manier om te besparen.

paid
Berichten: 23
Lid geworden op: 03 jun 2009 19:02

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door paid »

Shine schreef:@ Violetprue: en hier zeg je de waarheid als een koe.
Voor chronisch zieken is overstappen (hoe graag ze ook zouden willen) onmogelijk. Verzekeraars willen alléén gezonde mensen in hun portefeuille.
Verder is het voor de consument niet meer te doen om fatsoenlijk te vergelijken. De vele kleine lettertjes maken het tot een onbegaanbaar en onbegrijpenlijk bos.
Een wirwar aan struiken en takken, met veel, héél veel doornen.

Het hele ziektenkostenstelsel mag wat mij betreft per direct op de schop. De beoogde opzet voor deze door politiek D.Haag vrijgegeven markt is haar doel volledig voorbij geschoten. Het wordt duurder en duurder, onbetaalbaar. Nog even en het aantal onverzekerden stijgt nog meer dan ons allen lief is.
Het hele ziektenkostenstelsel is 1 grote commerciele maffiabende geworden.

Verder mag ik hopen dat Independer dit keer niet behoort tot de 4 onafhankelijke!!! vergelijkingssites.
Weten jullie wat het vreemdste aan dit verhaal is?
Óók ik behoor tot de groep chronisch zieken , en word dus bij een overstap geweigerd i.v.m. *aanvullende verzekeringen*
Ik heb op CHRONISCHE INDICATIE wekelijks fysiotherapie nodig...... hierdoor, en dat klinkt zeer vreemd .... word ik niet geaccepteerd bij de *goedkopere* ziektekostenverzekeraars ... MAAR ...
Mijn fysiotherapie komt uit het basispakket omdat het op CHRONISCHE INDICATIE is voorgeschreven.
Verder ben ik *gezond* en kost ik de zorgverzekeraars (zeker aanvullende verzekering) zeer weinig, net als vrijwel iedereen 75% van de kosten voor jaarlijkse controle bij de tandarts.

Nu MOET ik van de overheid mijzelf verzekeren, KAN dus NIET over naar een andere zorgverzekeraar want mijn invaliditeitsuitkering is niet hoog genoeg te *sparen* voor het risiko dat ik zorg nodig zou hebben anders dan uit het basispakket ....
Aftrekken van de basispremie bij de belastingdienst is een lachertje, is een vastgesteld bedrag wat bijna 100 euro lager zit dan ik daadwerkelijk kwijt ben, en aftrekken van de aanvullende verzekering krijg ik door mijn lage uitkering maar een héél klein percentage van terug.

Dus ik MOET verzekerd zijn van de overheid, maar kan niet honderden euro's per jaar besparen door over te stappen anders moet ikzelf te hoge risiko's dragen vanwege aanvullende verzekeingen ...
dat mag de overheid mij eens klip en klaar uitleggen met hun *acceptatieplicht* voor zorgverzekeraars.

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door VioletPrue »

paid schreef:Aftrekken van de basispremie bij de belastingdienst is een lachertje, is een vastgesteld bedrag wat bijna 100 euro lager zit dan ik daadwerkelijk kwijt ben, en aftrekken van de aanvullende verzekering krijg ik door mijn lage uitkering maar een héél klein percentage van terug.
Wees maar niet bang, ook dat kleine voordeel ben je volgend jaar kwijt.
Dan kun je de premie voor de zorgverzekeringen namelijk gewoon niet meer aftrekken.
Ook de vaste aftrek voor arbeidsongeschiktheid wegens chronische ziekte of handicap komt te vervallen.
Dus gaat je verzamelinkomen omhoog en is er kans dat je minder zorg- en huurtoeslag krijgt.
Ook heeft dat weer gevolgen voor de (mogelijke) kwijtschelding van gemeentelijke- en waterschapsbelasting.
Mooi opgelost he?
Mocht je meer willen weten, google even op Wtcg.

ron1
Berichten: 815
Lid geworden op: 18 jun 2008 19:16

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door ron1 »

Als ik lid wordt van de voetbalclub AZ...................krijg ik dan korting op mijn zorgpremie of loop ik wel erg veel risico ?

clipper
Berichten: 34
Lid geworden op: 10 okt 2005 08:32

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door clipper »

Longimanus schreef:@Clipper, hoewel een deel van je betoog hout snijdt, ga je een beetje de mist in als je er over begint dat in Nederland de slechte zorgverzekeringen tot gevolg hebben dat de Nederlander minder gezonde jaren heeft. Hier leg je een verband dat er niet is. Dat in Nederland een en ander samenvalt, wil niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is.

Ook daar waar je meedeelt dat de directeur, in een zorginstelling, geen bed op kan maken sla je er naast. Ik heb liever een goede dokter en controller aan het roer, dan een die zelf een bed op kan maken.
Longimanus,

Ongetwijfeld spelen zaken als voedingspatronen op de achtergrond ook een rol. Ziekte van Crohn komt bijvoorbeld niet voor in landen waar men minder zuivel gebruikt. En ook milieufactoren spelen een rol. Wij hebben de smerigste lucht van heel Europa om in te ademen, en de dichtheid van geneesmiddelen- en hormoonafval is nergens zo groot als bij ons. Maar zou dat geen reden zijn om juist extra in te zetten op een goede gezondheidszorg ? Met het door calvinisten gestuurd verleden van ons land is misschien wel verklaarbaar waarom wij zo een karige gezondheidszorg hebben, maar op zijn plaats is het niet. Als, zoals thans het geval is, van elke euro die door de burger voor zorg wordt betaald, nog geen zestien cent besteed wordt aan echte zorg (zie voor de cijfers de site van het RIVM en CPB) en de overige 84 cent aan zaken die feitelijk als werkverschaffing dienen te worden geclassificeerd, dan is dat niet het goede antwoord op de gezondheidsproblematiek waarmee met name Nederland wordt geconfronteerd. Wat ik bedoelde met mijn weergave, is dat wij minder aan die werkverschaffing moeten doen, en meer professionals dienen in te zetten. Helaas eten als gevolg van de huidige situatie echter ook deze professionals zo buitengewoon goed uit de ruif, dat ook zij niet genegen zijn hun aantallen drastisch omhoog te laten gaan: Huisartsen en specialisten vormen zeer hechte en welhaast middeleeuws aandoende gildes, voor wie het geld een belangrijke rol speelt, en die daarom niet aan uitbreiding van hun aantallen zullen meewerken. Er is dus veel te doen, maar voor de verzekerde / patient is er geen beter middel van verzet dan gebruik te gaan maken van de - al meteen een paar kilometer over de grens - veel betere zorg in andere EU=lidstaten. Dan wordt men in NL wel gedwongen het beter te gaan doen. Alleen: daar heb je wel een restitutiepolis voor nodig die je niet dwingt genoegen te nemen met de dorpsgrutter.

axasjaak
Berichten: 233
Lid geworden op: 20 sep 2007 12:24

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door axasjaak »

Beste VioletPrue ,
Via intermediair PMA kan iedereen collectiviteitskorting krijgen bij Menzis ,
naar eigen zeggen wordt iedereen geaccepteerd ook voor de aanvullende verzekeringen , zonder medische vragen.
In uw geval zou ik het zeker proberen.

prop
Berichten: 0
Lid geworden op: 26 nov 2009 21:58

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door prop »

Dat zorgverzekeringen duur zijn weten we allemaal. De premie van een top-verzekering al helemaal. Waarom krijgen mensen die een minimum inkomen hebben een door de gemeente meebetaalde top-verzekering. Ze kunnen toch ook gewoon het laagste en goedkoopste basis- pakket nemen?

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door VioletPrue »

prop schreef:Dat zorgverzekeringen duur zijn weten we allemaal. De premie van een top-verzekering al helemaal. Waarom krijgen mensen die een minimum inkomen hebben een door de gemeente meebetaalde top-verzekering. Ze kunnen toch ook gewoon het laagste en goedkoopste basis- pakket nemen?
Omdat de mensen die de uitgebreide verzekering hard nodig hebben (chronisch zieken, gehandicapten en ouderen) vaak een minimum inkomen hebben.
Die kun je niet enkel een basisverzekering geven, want dan wordt veel van wat zij nodig hebben niet vergoed en moeten zij dit zelf betalen.
Als zij daar massaal Bijzondere Bijstand voor aan gaan vragen, is die pot in no time leeg en lopen de terkorten voor gemeentes snel op.
En waarom mag iemand met een minimum inkomen niet goed verzekerd zijn en iemand die een hoger inkomen heeft wel?
Kijk eens hoe goed die opvatting in Amerika heeft uitgepakt!

Arkena
Berichten: 0
Lid geworden op: 27 nov 2009 09:20

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Arkena »

Longimanus schreef:De laatste spreker in dit programma beweerde dat alleen (min of meer) ziekenhuiszorg van invloed is op het eigen risico. Huisartsenzorg zou daar niet onder vallen. Dat is slechts in zoverre maar waar, dat het consult er niet onder valt, de door de huisarts voorgeschreven medicijnen en het laboratoriumonderzoek gaan wel degelijk ten laste van het eigen risico!

Precies het antwoord wat ik zocht, dank u wel. Vroeger vielen de medicijnen bij de particuliereverzekering idd buiten het eigen risico. Door de opmerking tijdens het programma kreeg ik de indruk dat dat nog steeds zo zou zijn en dus zeer interessant. Maar dat is dus afhankelijk van het medicijngebruik.

Arkena
Berichten: 0
Lid geworden op: 27 nov 2009 09:20

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door Arkena »

JohanFlintrop schreef:Iemand enig idee hoe ik gratis lid kan worden van FC Groningen?
En hoe kom in dan in aanmerking voor die collectiviteitskorting bij Menzis.

Dit lijkt mij een hele handige manier om te besparen.

Het geldt niet alleen voor FC Groningen, volgens mij begonnen ze met de vraag of ze lid was van een voetbalvereniging. Mocht ook een ander zijn.

marietje224
Berichten: 233
Lid geworden op: 11 aug 2009 14:57

Re: Zorgverzekeringen

Ongelezen bericht door marietje224 »

ik kan ook niet overstappen,puur omdat ik teveel mankeer,ze kijken wel link uit!
ja de basis maar daar heb ik niet veel aan,ik gebruik veel uit het aanvullende.
en de tandarts ook....
dus zit aan een premie van 146 euro.
en dan nog de dingen die jezelf moet bekostigen omdat het rijk die niet meer vergoed,die alle mensen over 1 kam scheren.

en zo wordt het elk jaar erger....
maar hulp bieden aan allerlei goede doelen in het buitenland in deze positie is geeeeen enkel probleem,ned heeft het toch zo goed?kijk naar serious request.
van de staat nog eens 3 miljoen erbij ,tuurlijk waarom niet,wij betalen wel hoor...

Gesloten