LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 5 jaar zorgstelsel: de balans

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Emmy75
Berichten: 6713
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Emmy75 »

Chocomelk schreef:Dat is dus wat ik heb, krijg altijd een rekening thuis als ik bij tandarts ben geweest van die 25% die je zelf moet betalen.
Ja, dat kan inderdaad. Uiteindelijk is het een kosten/baten analyse. Het kan best zo zijn dat u met 25% bijbetalen door de goedkopere premie uiteindelijk goedkoper uitbent dat een duurder pakket die 100% vergoed. Dit zou dus een mogelijkheid kunnen zijn maar hoeft niet.
In dit verhaal als u dus voor 600,- tandartskosten maakt, komt u uiteindelijk aan de vergoeding van 450,-. Het is dus niet zo dat u maar voor 450,- aan nota's mag indienen.

Ander vergelijk welke ook belangrijk kan zijn is dat de simpele tandartsverzekering van CZ wel vergoedingen heeft voor kronen, bruggen en inlays vergoed worden. Terwijl sommige 100% instap tandartsverzekeringen dit niet vergoeden.

Een volledige prothese komt uit de basisverzekering en daar geld een eigen bijdrage voor. Deze eigen bijdrage wordt ook deels vergoed uit deze aanvullende verzekering. Overigens zijn de mensen met een volledige prothese doorgaans het goedkoopst af zonder tandartsverzekering en door het zelf betalen van de eigen bijdrage van de uitgespaarde premie.

Een tandarts kan in sommige gevallen de achteruitgang van een gebit ook aan zien komen en tijdig waarschuwen om een beter pakket te nemen. Het is verstandig dit soort dingen met een tandarts te overleggen en te vragen tijdens een controle.
Kortom het is rekenen, rekenen en nog eens rekenen.

Chocomelk
Berichten: 11409
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Chocomelk »

Emmy75 schreef: Kortom het is rekenen, rekenen en nog eens rekenen.
Inderdaad het word er allemaal niet makkelijker op + moeten we
niet vergeten dat tandartsen volgend jaar vrije prijzen hebben dus dat
zal ook niet goedkoper gaan worden...... :shock:

helleke
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 nov 2011 13:33

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door helleke »

De gezondheid gaat steeds verder achteruit.
Men wordt te dik, krijgt diabetes, lijdt aan hart- en vaatziekten, krijgt COPD, kortom men wordt steeds ongezonder. Daarbij stijgen de kosten voor de gezondheid enorm en kunnen niet meer in de hand worden gehouden.
Preventie lijkt een goed alternatief. Eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd door allerlei leefstijlprogramma's, waarbij iedereen de beste bedoelingen heeft.
Niet te begrijpen is het dan dat:
Een gezonde beroepsgroep DIETISTEN met een 4 jarige HBO-opleiding zomaar aan de kant kan worden geschoven en niet vergoed wordt per 01-01-2012 en een groep gewichtsconsulenten met (12 maanden schriftelijke cursus LOI opleiding) wel vergoed wordt!
Dit is echt niet te snappen. Een diëtist doet veel meer dan alleen gewichtsadviezen geven!
Hoe dom kun je als MINISTER- POLITICUS zijn om een gewichtsconsulent voor deskundiger dan de diëtist aan te zien?
Gaat het binnen de politiek alleen maar om overgewicht?
Mensen zijn inderdaad zelf verantwoordelijk voor hun eigen keuzes, maar waarom wordt er dan zoveel geld gestoken (waar wij verzekerden allemaal aan meebetalen) in operaties zoals maagband en gastric bypass bij morbide obese mensen? Zie ook de uitzending van Zembla van vrijdag 11-11-2011!
Hoe zou het toch komen dat er zoveel mensen zijn met diabetes mellitus en morbide overgewicht? Zou dit ook niet een gevolg zijn van industrie en fabricanten die zeer ongezonde goedkope producten maken te vet, te zout!
De diëtist is een spil in de gezondheidszorg op gebied van diabetes mellitus, COPD, cardio- vasculaire ziekten, hoge bloeddruk, ondergewicht, ondervoeding, overvoeding, maag- darm-en leverziekten, allergieën etc. etc.
Na 5 jaar zorgstelsel is gebleken dat de veranderingen niet hebben gebracht waarop gehoopt was in 2006.
Het is jammer dat de politiek het preventieve nut van diëtisten onderschat!

Emmy75
Berichten: 6713
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Emmy75 »

helleke schreef:Hoe dom kun je als MINISTER- POLITICUS zijn om een gewichtsconsulent voor deskundiger dan de diëtist aan te zien?
Heeft helemaal niets met deskundigheid te maken, maar alles met centjes.

Ben het zeker met u eens hoor. Persoonlijk ben ik van mening dat ze eens kritischer moesten kijken naar efficiënter werken van allerlei systemen ipv het pakket maar duurder maken en nog verder uitkleden.

Shine
Berichten: 2479
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Shine »

Zegt men dat de zorg vooral voor ouderen de pan uitrijzen. Ondertussen.....
- Rollators zijn voor eenmalig gebruik. Vreemd dat hier geen leen en/of uitleen mogelijk is. We smijten het liever weg in plaats van hergebruik. Gelukkig zijn er enkele personen die ze wel inzamelen, opknappen en naar het buitenland verschepen. (eigenlijk te gek voor woorden)
- In sommige gevallen geldt dit verhaal ook voor de rolstoel.
- Looprekjes, idem
- zit in het basispakket nog steeds een vergoeding voor IVF (en aanverwanten), maar vind ik dat dit in een aanvullend pakket behoort te zitten.
- zijn er nog steeds te veel inwoners die geen verzekeringspremie betalen voor de zorgverzekering. Dit zal alleen maar gaan stijgen. Mijn advies: koppel het basis pakket met bijbehorende maandpremie vast aan het loon of de uitkering. Houd het daar van in. DAn weet je tenminste dat iedereen iig de basispremie betaalt.

Ineffecientie:
- Er binnen de zorg een grote ineffecientie is.
Voorbeeld: moeder (86 jaar) wordt medio oktober met ernstige ziekte opgenomen in ziekenhuis. Op 7 november heeft ze een afspraak bij de hartspecialist (voor verschillende onderzoeken en bloedprikken) in dat zelfde ziekenhuis. Wij geven dit aan en vragen of het mogelijk is of ze die hartonderzoeken in november nu willen doen omdat ze er toch al ligt en is. Niets is minder waar. Moeder moet hier maar apart voor komen. Ook al wordt ze 1 dag eerder uit het ziekenhuis ontslagen.
(uiteindelijk bleek het helemaal niet meer nodig want ze is eind oktober overleden)
- Als je wordt doorgestuurd voor hetzelfde naar een ander ziekenhuis (ivm specialisme), dan moet je weer exact dezelfde onderzoeken doorlopen, vragenlijsten invullen. En dies meer. Resultaten van reeds eerder uitgevoerde onderzoeken schijnt erg moeilijk te zijn/gaan. Dit gedoe kost zakken met geld. Kortom, slechte onderlinge communicatie tussen ziekenhuizen onderling.

Marktwering? Ammahoela:
- Er helemaal geen marktwering is. Er zijn enkele grote verzekeringsspelers en die bepalen feitelijk de prijs.
- Er welbeschouwd nauwelijks vrije keuze is. Wil je de basisverzekering en de aanvullende verzekering splitsen (dus verschillend) onder brengen, dan kom je erg bedrogen uit. Indien je de basisverzekering er niet hebt lopen, dan betaal je meer voor de aanvullende verzekeringen elkders. Sosm accepteren ze je zelfs niet.
- Zoals al eerder door iemand gezegd: als chronisch zieke kun je amper rondshoppen. Iig niet wat betreft de aanvullende verzekeringen.
Vaak ook stelt de verzekeraar voorwaarden dat je in het 1ste jaar geen bepaalde kwalen (zie ook tandarts verzekering) mag hebben. Want die vergoeden ze dan niet. Ongeacht het feit dat je kunt aantonen dat je bij je vorige verzekeraar een uitgebreid pakket had.

Het is wel duidelijk, we zijn er allemaal enorm op achteruit. Iedereen zal gene moeite hebben dat er gaandeweg wat meer betaald moe(s)t worden voor de zorg. Maar zoals het nu is, de prijs en het feit dat inmiddels wel bekend is dat er eigenlijk helemaal geen marktwering en/of vrije keuze is doet de zorg de das om. Juist door de invoering van die marktwering (die vooral tussen de verzekeraar en zorgaanbieder plaatsvindt) zie je dat de zorg in haar algemeen zienderogen achteruit is gegaan. Zorginstellingen en ziekenhuizen bezuinigen zich suf vooral op personeel wat ten koste gaat van de zorg.

Nu wil men de tandartsen met hun prijzen ook los gaan laten, dus vrij gaan geven. Wat zoveel betekend dat je als consument eerst bij verschillende tandartsen moet gaan shoppen (prijsopgaven vragen) alvorens je te laten behandelen. UIteindelijk zal het resulteren dat de ziekteverzeraar gaat bepalen bij welke tandartsen je terecht kunt mbt vergoedingspakket. Kies je toch een ander dan......... juist vul maar zelf in!

Tot slot:
Wil je oude medicijnen inleveren heb je ook een probleem. Dan MOET je dat doen bij de apotheek inleveren waar het vandaan komt. Overlijd je moeder/vader -die aan de ander kant van nederland woont- en heb je het huis leeggehaald, zoek je het thuis verder uit en kom je medicatie tegen, dan mag je in de auto stappen en weer naar de andere kant van nederland tuffen. Het is werkelijk te zot voor woorden!
Het is dat uiteindelijk de 3e plaatselijke apotheek waar ik langs ging ze het bij gods gratie innamen. Maar anders had ik de zooi echt in de kliko gesmeten. Ik ga geen 400 km (retour) rijden voor het inleveren van een zakje medicijnen.

pokerplayer
Berichten: 2
Lid geworden op: 14 nov 2011 12:06

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door pokerplayer »

5 jaar zorgstelsel??? 5 jaar rampenstelsel zal men bedoelen. :evil: Ieder jaar grof en meer betalen en minder krijgen. Wij zijn weer eens door politek Den Haag belazerd. Maar wat kun je anders verwachten van wiite boorde criminelen. :x Je kunt er alleen maar ziek van worden en dat kost weer extra geld. Kijken wie er volgend jaar nog een goed gebit heeft. Dat zijn de grootverdieners. De rest loopt tandloos rond of met een versleten kunstklep.
Vulling eruit? Dit jaar 43.00 euro vanaf 1 januari 83.75 euro. Vrij marktwerking heet dat dan en dat zou goed moeten zijn voor de consument/patient?
Is er iemand die mij kan uitleggen waarom men in Belgie een ziektekostenverzekering heeft die net zo goed, zoniet beter is dan bij ons, echter waar de [u][i][b]jaarpremie even hoog is als hier de maandpremie.[/b][/i][/u]
Heel de ziektekostenverzekering is een farce en ongekende vorm van bedrogals je naar Belgie kijkt. Wat daar kan kan hier.

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door VioletPrue »

Shine schreef:Tot slot:
Wil je oude medicijnen inleveren heb je ook een probleem. Dan MOET je dat doen bij de apotheek inleveren waar het vandaan komt. Overlijd je moeder/vader -die aan de ander kant van nederland woont- en heb je het huis leeggehaald, zoek je het thuis verder uit en kom je medicatie tegen, dan mag je in de auto stappen en weer naar de andere kant van nederland tuffen. Het is werkelijk te zot voor woorden!
Het is dat uiteindelijk de 3e plaatselijke apotheek waar ik langs ging ze het bij gods gratie innamen. Maar anders had ik de zooi echt in de kliko gesmeten. Ik ga geen 400 km (retour) rijden voor het inleveren van een zakje medicijnen.
En die medicijnen gaan alsnog de kliko in.
Die worden namelijk niet aan een ander verstrekt.
Dus had je ze net zo goed zelf kunnen wegmieteren.

pjapelser
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 jul 2010 17:28

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door pjapelser »

De dure ziektekostenverzekering geldt alleen voor de vroegere ziekenfondsklanten. Als particulierverzekerde betaalde ik in 2004 195 euro per maand en dat is nu aanmerkelijk minder.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door bprosman »

Als particulierverzekerde betaalde ik in 2004 195 euro per maand en dat is nu aanmerkelijk minder.
Mijn ouders vonden dat ook al, dus TOCH een vorm van nivellering :wink:

Huizer57
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 nov 2011 12:28

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Huizer57 »

Beste mensen,

Ik heb helaas een uitkering vanwege ziekte, ben ook chronisch ziek.
Ik betaal per 1-1-2011 € 144,- premie per maand dat is inclusief extra verzekering ( noodzakelijk vanwege mijn chronische ziekte)
Nu wordt de eigen bijdrage naar € 220,- opgeschroefd.
We moeten ons allemaal verplicht verzekeren volgens de wet.
Maar ik heb hier niets aan omdat precies in het hele jaar mijn eigen bijdrage wordt opgemaakt door mijn medicijnen.
Kortom voor mij wordt niets vergoed maar betaal wel elke maand € 144,- waarvoor, waarom?
Vroeger in het ziekenfonds nu gewoon lekker alles zelf betalen en niets vergoed.
Mensen in een speciale groep zijn hier al jaren de dupe.
Waarom niet betalen naar vermogen?

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door VioletPrue »

pjapelser schreef:De dure ziektekostenverzekering geldt alleen voor de vroegere ziekenfondsklanten. Als particulierverzekerde betaalde ik in 2004 195 euro per maand en dat is nu aanmerkelijk minder.
Geweldig, fijn voor u!
Ik betaalde vóór de euro en het einde van het ziekenfonds fl. 65,- per maand en was beter verzekerd dan nu.
En nu betaal ik straks dik € 140,- per maand mét nog eens een eigen risico van € 220,- dat ik half januari al op heb.
Vroeger dus € 1718,- voor meer dekking, nu dik € 1900,- voor veel minder dekking en allerhande medicijnen/behandelingen die ik (al dan niet deels) zelf moet betalen.
Geweldig he, die marktwerking!

MAXIEM

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door MAXIEM »

TROS Radar

Zowel minister-president Balkellende als minister Hoogervorst hebben de burgers van dit kikkerland destijds (najaar 2005) beloofd, dat ze niet meer dan 5% van hun netto inkomen aan zorgpremie onder de nieuwe zorgverzekeringwet zouden gaan betalen. Beide "heren" hebben het Nederlandse volk naar mijn mening bewust misleid en voorgelogen. Een politicus moet immers vooruitzien en dat hebben ze naar mijn mening opzettelijk nagelaten. Bovendien zij opgemerkt, dat na 1-1-2006 tenminste 11 oud-VVDers (partijgenoten van de heer Hoogervorst!) als directeur/bestuurder bij een zorgverzekeraar zijn benoemd en dat hun salaris schommelt/schommelde tussen de 2 en 4 ton. Dus ruim boven de Balkellende-norm! Blijkbaar weet "Den Haag" de weg naar het grote geld moeiteloos te vinden.

Maxiem

duiner
Berichten: 637
Lid geworden op: 10 okt 2011 21:23

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door duiner »

MAXIEM schreef:TROS Radar

Zowel minister-president Balkellende als minister Hoogervorst hebben de burgers van dit kikkerland destijds (najaar 2005) beloofd, dat ze niet meer dan 5% van hun netto inkomen aan zorgpremie onder de nieuwe zorgverzekeringwet zouden gaan betalen. Beide "heren" hebben het Nederlandse volk naar mijn mening bewust misleid en voorgelogen. Een politicus moet immers vooruitzien en dat hebben ze naar mijn mening opzettelijk nagelaten. Bovendien zij opgemerkt, dat na 1-1-2006 tenminste 11 oud-VVDers (partijgenoten van de heer Hoogervorst!) als directeur/bestuurder bij een zorgverzekeraar zijn benoemd en dat hun salaris schommelt/schommelde tussen de 2 en 4 ton. Dus ruim boven de Balkellende-norm! Blijkbaar weet "Den Haag" de weg naar het grote geld moeiteloos te vinden.

Maxiem
daar is het smeergeld dus naartoe gegaan, naar die " mooie baantjes -beloftes" .. !!


ik vond het al zo raar, dat Hoogervorst totaal van het toneel is verdwenen !!.. :shock:
.

witte angora
Berichten: 30753
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door witte angora »

niet meer dan 5% van hun netto inkomen aan zorgpremie onder de nieuwe zorgverzekeringwet zouden gaan betalen.
Is dat zo? Ik zit met de premie op ongeveer 13%, als ik de zorgtoeslag er af haal, dan is het ongeveer 6%.

Maar goed, ik heb dan ook een vrij dure aanvullende tandartsverzekering. En dan hopen dat ik het eigen risico niet hoef te betalen.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door bprosman »

( noodzakelijk vanwege mijn chronische ziekte)
Nu wordt de eigen bijdrage naar € 220,- opgeschroefd.
Veel mensen uit mijn omgeving krijgen daar een tegemoetkoming in/voor :

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... apten-wtcg

J.Dubbeltje
Berichten: 69
Lid geworden op: 24 nov 2008 17:26

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door J.Dubbeltje »

We klagen met z'n allen, als één persoon ( dhr. Hoogervorst) de hele zaak op zijn kop kan zetten ,waarom is het dan niet mogelijk dat we dit met z'n allen weer terug zetten?
Wie zijn die paar daar in Den Haag ,tegen 16 miljoen protesterende BURGERS.


Vr.gr." Rupsje nooit genoeg". Wie vult mijn tekorten.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door bprosman »

Wie zijn die paar daar in Den Haag ,tegen 16 miljoen protesterende BURGERS.
Als ik een beetje goed opgelet heb op school (staatsinrichting) zit die minister er door die 16 Miljoen (naja t zijn dr een paar minder) STEMMENDE burgers :wink: .

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door VioletPrue »

bprosman schreef:
( noodzakelijk vanwege mijn chronische ziekte)
Nu wordt de eigen bijdrage naar € 220,- opgeschroefd.
Veel mensen uit mijn omgeving krijgen daar een tegemoetkoming in/voor :

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... apten-wtcg
Daar zijn nog aardig wat regels voor om er aan te voldoen.
Zo loop ik elk jaar dik € 300,- mis, waar ik vroeger belastingafrek had.
Enkel omdat ik wel arbeidsongeschikt ben, maar geen uitkering van het UWV ontvang.
Ook ken ik iemand die een heel nare ziekte heeft die hele specifieke behandeling nodig heeft.
Kost dik € 5000,- per jaar.
Kon ze vroeger aftrekken van de belasting, nu niet meer.
Maar ze krijgt wel elk jaar € 500,- Wtcg.
Dus € 4500,- in de min.
Goed systeem!

Cosmy
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 nov 2011 13:37

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door Cosmy »

Zorgstelsel zal elk jaar duurder worden, de topfiguren in de zorg willen in ieder geval ieder jaar loonsverhoging erbij hebben, dus de zorg wordt steeds duurder
Oplossing: met z'n allen niet meer betalen, burger ongehoorzaamheid.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: 5 jaar zorgstelsel: de balans

Ongelezen bericht door bprosman »

Maar ze krijgt wel elk jaar € 500,- Wtcg.
Beter iets dan niets. Ik zeg ook niet dat dat systeem ideaal is, de reden dat ik het noemde was meer omdat ik niet weet of Huizer57 hier van op de hoogte was.
Waarom niet betalen naar vermogen?
Dat heet "Zorgtoeslag".
Mijn dochter de "arme student" krijgt maximaal terug en betaald maar een paar tientjes per maand en ik betaal de volle mep , geen WTCG , en ook geen aftrekposten meer ondanks ook chronische ziekte/medicijnen.

Gesloten