LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hernia-operatie

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5100
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Radar »

Tienduizenden mensen per jaar krijgen een hernia. Vaak gaat de hernia vanzelf over, maar soms is er een operatie nodig.

Er is een operatie die zowel in binnen als buitenland voornamelijk positieve resultaten laat zien. De mensen die graag van deze techniek gebruik willen maken worden sinds 2006 door hun verzekeraar in de kou gezet. Hoe komt de keuze voor vergoedingen tot stand?

Maandag in Radar, 20.30 uur op Ned 1

marie1902
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 jan 2012 23:41

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door marie1902 »

Het is toch vaak zo dat de meest doeltreffende methoden niet vergoed worden! In de meeste gevallen omdat ze te duur zijn.
Maar er wordt kennelijk niet bij stil gestaan dat hoe doeltreffender de methode is, hoe meer kans er bestaat op volledig herstel en daarmee dus geen extra medische kosten meer voor de toekomst (en een gelukkige ex-patiënt).

Zelf werd ik slachtoffer van (een heel andere) medische ingreep die WEL vergoed wordt, maar waarvan de meerwaarde NIET bewezen is. Deze techniek wordt nog regelmatig toegepast EN vergoed terwijl hij behoorlijk ter discussie staat en er (goedkopere) alternatieven bestaan.
Eigenlijk gek.. zeker wanneer je bedenkt dat Minister Schippers in juli 2011 aankondigde, naar aanleiding van Kamervragen van Anne Mulder, onderzoek te willen laten doen naar behandelingen waarvan de meerwaarde niet is bewezen. En dat onderzoek wilde ze gaan bekostigen met het geld dat vrijkomt door de twijfelachtige behandeling niet uit te voeren.

Ik begrijp niets van de beweegredenen om sommige doeltreffende methoden NIET te willen vergoeden en tegelijkertijd andere ter discussie staande weer WEL (met alle nare gevolgen van dien). Ik hoop dan ook van ganser harte dat Radar een belangrijke rol kan spelen in deze kwestie en de herniapatiënten, doordat hun verzekeraar besluit de methode toch te gaan vergoeden, snel volledig hersteld zullen zijn en weer verder zullen kunnen met hun leven.
Gezondheid is immers ons meest kostbare goed.

ad.pijnaker
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 mei 2012 22:06

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door ad.pijnaker »

Toch heel raar dat deze operatie niet wordt vergoed alleen maar omdat het de resultaten eerst weer eens moeten worden onderzocht, Speelt hier weer een ander belang. Waarom veel geld uitgeven aan een onderzoek terwijl de resultaten in binnen en buitenland nagenoeg bekend zijn.
In 1986 ben ik aan een hernia geopereerd toen werd er in Duitsland al een techniek toegepast die heel effectief was zo goed zelfs dat de patiënt een dag na de operatie lopend het ziekenhuis kon verlaten. Een collega van mij heeft enkele jaren in Munchen deze operatie laten uitvoeren met een zeer goed resultaat, hij was binnen 2 weken weer volledig aan het werk, terwijl ik na mijn operatie bijna een jaar thuis ben geweest veel fysiotherapie, De kosten van mijn nabehandeling waren waarschijnlijk zeer hoog en dan nog maar niet te spreken over de kosten van de werkgever door mijn lange ziekteverzuim.
Het is toch te gek voor woorden dat een hernia-operatie zoals die nu gedaan kunnen worden niet worden vergoed terwijl het alleen maar kostenbesparend is.

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door hoiti103 »

Het is al even geleden dat ik op dit forum mijn verhaal heb gedaan. Dit was op 28 augustus 2008. Toen was de rugkliniek van Dr.Iprenburg nog gevestigd in Heerenveen.

Helaas ben ik op dit moment niet meer pijnvrij, dat komt niet door de operatie, maar door een nieuwe hernia op een ander niveau (L3/L4). De neuroloog in het ziekenhuis gaf in eerste instantie aan dat er geen hernia te zien was op de MRI-scan.

Aangezien ik erg fijne ervaringen had bij Dr.Iprenburg, ben ik met de MRI naar hem toe gegaan. Het bleek dat er wel degelijk een hernia aanwezig was, alleen op een ander niveau dan de eerste keer. Door middel van een tijdelijke zenuwblokkade toonde Dr.Iprenburg en zijn team aan dat de pijn die ik heb daadwerkelijk door de hernia wordt veroorzaakt. Dr Iprenburg was deze keer nog stelliger in de kans van slagen middels de PTED techniek. Hij wist voor 99% zeker dat ik na de ingreep helemaal pijnvrij zou zijn!

De neuroloog in het ziekenhuis kon mij alleen maar helpen door een brief te schrijven naar mijn huisarts met zijn mening, dat de pijn niet komt door de hernia, want dat was en is in zijn ogen onmogelijk. Ondanks het bewijs van de resultaten van de zenuwblokkade, ik ben een uur lang pijnvrij geweest, ik heb gehuild van opluchting, even geen pijn, dat geeft zoveel energie. Helaas dus van korte duur. De oplossing zou een behandeling in Veenhuizen zijn, alleen wordt dit dus niet vergoed.

Hieronder staat mijn verhaal van 2008. Ik hoop dat er nu beweging komt in de houding van de zorgverzekeraars, zodat ook ik weer zonder pijn kan bewegen!

Hernia-operatie in rugkliniek Heerenveen
Afgelopen woensdag heb ik met veel belangstelling het verhaal van Wubbo Ockels aangehoord bij Knevel en van den Brink.

Hij sprak daarover dat je als patient niet zomaar mee moet gaan met de adviezen van de nederlandse specialisten en dat je als patient assertief dient te zijn.

Daar sluit ik me helemaal bij aan. In het kort mijn verhaal en ik hoop dat er ooit nog eens iets gaat veranderen in de wereld van de zorg in ons land.

In december 2006 ben ik geopereerd aan een dubbele hernia, dit middels een reguliere operatie, wat neerkomt op 4 dagen ziekenhuis, 6 weken revalidatie en veellast van littekenweefsel. Uiteraard hoeft dat niet voor iedereen te gelden,bij mij is de wond op mijn rug ongeveer 10 cm, en heb ik na de operatie erg veellast gehad van het litteken en het littekenweefsel.

Begin 2008 kreeg ik weer klachten, de huisarts was in de overtuiging dat het tussen mijn oren zat, maar schreef wel pijnstilling voor.Ik wilde erg graag een second opinion, die ik na lang aandringen ook heb ontvangen.Ik ben naar een specialist gegaan in een ander ziekenhuis, met de brief van mijn huisarts waarin stond dat de klachten die de patient (ik dus) aangaf tussen de oren zitten en dat de huisarts ervan overtuigd was dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden zou zijn. De specialist gaf in het gesprek aan dat hij zich daar volledig bij aansloot en dat hij 100% zeker was dat ik geen nieuwe hernia zou hebben. Gelukkig ben ook ik wat assertiever gewordne in de loop van de jaren, en heb ik aangedrongen om toch een hernia volledig uit te sluiten.

Ik kreeg een verwijzing voor een MRI, deze zou pas kunnen plaatsvinden eind mei, in het ziekenhuis.Na overleg met de verzekeraar mocht ik naar het MRI centrum in Amsterdam. 3 weken later zat ik weer bij de specialist, hij bleef naar zijn papieren kijken, heeft me geen moment aangeken, maar het laat zich raden, ik bleek een forse hernia te hebben ter hoogte van l4/l5. Helaas kon hij niks meer voor me doen, hij had overleg gehad met de neurochirurg en die durfde een tweeede operatie niet aan. Dit zou de pijn niet wegnemen, zeker de pijn in mijn onderrug niet, aangezien dit niks met de hernia te maken zou hebben.

Uitbehandeld en zwaar onder de pijnmedicatie (o.a. morfine) zat/lag ik thuis. Via een google zoektocht kwam ik bij de nederlandse vereniging voor rugpatienten en daar las ik een item over een rugkliniek in Heerenveen. Na de benodigde informatie opgestuurd te hebben,kon ik binnen een week terecht voor een afspraak.

Dr.Iprenburg van de rugkliniek had mijn MRI bekeken, heeft mij uitvoerig onderzocht en kwam met een verassend bericht, hij wist voor 90% zeker dat hij mij voor 99% van de pijn kon afhelpen. Dit speelde af in de tweede week van mei, eind mei ben ik geopereerd in Heerenveen, geen narcose, geen opname. Na afloop gewoon naar een vertrouwde omgeving en wat hetmeest belangrijkste is, zonder pijn!!!

De techniek die Dr. Iprenburg gebruikt is van de nieuwe generatie, daar hoef je dus niet voor naar het buitenland, het is een endscopische operatie, het litteken bestaat uit 2 kleine sneedjes van 8mm, aan de zijkant van de rug.

Waar ik nu tegen aanloop is de starheid van de verzekering. Vandaar ookmijn verhaal hier, . Wubbo ockels gaf gisteren aan dat zijn operatie een stuk goedkoper was dan de reguliere operatie in nederland en dat deze daarom volledig werd vergoed.Mijn verzekeraar vergoed 75% van de marktconforme tarieven, wat neerkomt op ongeveer 1/6 deel van de kosten voor de operatie. Dit terwijl een reguliere hernia operatie een stuk duurder is, met de opname van het ziekenhuis erbij. Een reguliere hernia operatie was voor mij geen oplossing, de neurochirurg wilde mij niet opereren, ik moest maar leren leven met de pijn.

Ik ben blij dat ik het er niet bij heb laten zitten, ik ben nu pijnvrij, ook de pijn in mijn onderrug is volledig weg. Het enige waar ik nu tegenaanloop is het vergoedingssysteem van de zorg in nederland.

Deze operatie heeft ervoor gezorgd dat ik weer als normaal mens kan leven, dat ik weer kan deelnemen aan het leven welke ik had voor de eerste operatie en dat wens ik meer mensen toe, die in een soortgelijke situatie zitten, maar niet de mogelijkheid hebben de kosten van de operatie op te brengen.

Ja ik ben het er mee eens dat je je als patient niet te snel moet neerleggen bij een uitspraak van een specialist, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat er ook menswaardig wordt gekeken naar de vergoedingsstructuur?

Ton11
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 sep 2005 20:18

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Ton11 »

Dat snapt niemand, dat de meest effectieve operaties niet vergoed worden.

1 de patiënt heeft geen of veel minder pijn.
2 de patiënt heeft veel minder medicijnen nodig.
3 dokter bezoek wordt minder.
4 misschien, is de man of vrouw wel weer in staat om te werken.

Laten we aannemen dat het alles bij elkaar, per patiënt, 1000 euro per maand bespaart. Reken dat een uit in jaren, over zoveel patiënten. Dan hebben we het alleen over de hernia operaties.

BEN IK NOU GEK!

Wubo
Berichten: 676
Lid geworden op: 13 mei 2006 23:28

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Wubo »

Niet elke hernia is hetzelfde of met elkaar te vergelijken, hetzelfde als een positief of negatief effect na operatie, bij sommigen blijft resultaat uberhaubt uit en blijft de persoon met de klachten zitten.

Dan nog ben ik van mening dat er meer gedacht moet worden aan mensen met een hernia, daarnaast meer kennis en kunde op ook het onderzoeken/ontdekken van de "zeldzame" vormen van een hernia.

Er zijn zat mensen die 2-3 jaar rondlopen met een hernia en er wordt niets ontdekt, absurd dat er dan in Duitsland binnen 10minuten bekend is dat je toch een hernia hebt en hier al jaren mee rondloopt, dat moet niet kunnen.

Rob M
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2012 06:33

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Rob M »

Ik heb een polis bij De Amersfoortse en deze heb ik heel bewust gekozen. In de eerste plaats is het motto: Vrijheid van keuze vinden wij (De Amersfoortse) heel belangrijk en daarom kun je een aanvullende verzekering afsluiten om je eigen specialist te kunnen kiezen. Wel begreep ik uit de tekst van de polis dat je dan mogelijk niet de volledige vergoeding zult krijgen maar een vergoeding op basis van de 'marktprijs'. Alleen al de vaststelling van die marktprijs is onduidelijk. Want het scheelt nogal of je weer vlot aan de slag kunt of niet en of je een tijdje in het ziekenhuis moet blijven of niet. Maar aan een discussie over de marktprijs ben ik nog niet toe. Nadat ik de nota heb ingezonden kreeg ik een simpele mededeling op een standaard declaratieformulier:
"Vergoeding 0,00 want deze techniek valt niet onder de zorg die vergoed wordt."

Ik ben op 7 maart dit jaar door dr Iprenburg geopereerd en ik was nog dezelfde dag weer thuis en was en ben zonder pijn. 30 jaar geleden ben ik ook aan een hernia geopereerd en toen was ik maanden uit de roulatie. Ik hoop niet dat ik nog een keer een hernia krijg, maar ik ben voor de zekerheid maar vast gaan sparen voor operatie en juridische hulp. Verzekeraars zijn naar ik nu aan den lijve ervaar, niet geschikt voor de uitvoering van zorg met een hart. Hoe moet ik als consument uit de tekst van de polis en de mooie brochures kunnen begrijpen dat er helemaal niets wordt vergoed bij een operatie van iets gewoons als een hernia.
Bij de traditionele behandeling is er toch ook een vergoeding? Bij elke operatie door dr Iprenburg neemt de winst van de verzekeraar toe. Mijn hernia zit wel in de statistieken die mijn (extra) premie bepalen! Ik weiger om de verzekeraar te laten bepalen waar en hoe ik geholpen word. Dat is de omgekeerde wereld. Ik heb een - naar ik dacht - geweldige polis die precies dekt waar ik extra voor wil betalen.

Een waarschuwing aan mede-argelozen is zeker op zijn plaats!
Voorlopig ben ik van de straat en kan ik met de verzekeraar blijven soebatten.

maniek
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2012 10:55

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door maniek »

halo, ik heb ook een drama achter de rug,al 9 jaar jawel een forse hernia, deze zou ik niet hebben en men wilde ha/specialist/ pijnpoli geen mri doen i.v.m. de kosten, het zou psychisch zijn.
9 jaar morfine , elke dag thuis hulp/ elke 6 de week een pijn blokkade/zooltjes / andere matrassen van de thuiszorg winkel/fysio/ osteopaat/fysio/ gesprekken op psyscholoog. vlak omdat ik er depressief van werd, de gigantische pijn , de pijn van navel tot aan beide voeten elke seconde ondanks hoge dosering morfine+ blokkades.
ik moest er mee leren leven, ik had een pijn syndroom en was niet te helpen!
omdat ik ook ms heb was de operatie ook tevens niet nodig als ik een kleine hernia had en te gevaarlijk.
advies ha ; ga je mind resetten en denk wat ik voel is er niet echt.
afijn 3 x maal van huisarts veranderd en een doorverwijzing kreeg ik niet men nam steeds het dossier klakkeloos over.
omdat mijn levenszin zo in het putje verdween, Googelde ik omdat ik ervan overtuigd bleef dat ik er vanaf kon, als de contact puntjes en de irritatie weg zou gaan.
9 jaar ; hoe houd ik dit vol, waarom niet zelf iets gedaan, afijn doodmoe, gehersenspoeld dat ik het 'bedacht', er niets was, geen geld en ook geen doorverwijzingen!!


inmiddels was ik dus 9 jaar onder morfine 5 jaar pijnpoli 2 x per week naar fysio, gesprekken met artsen over dat ik anders in deze pijn moest gaan staan, contact met Brijder omdat ik ook nog eens geslaafd zou zijn, een junk dus, maar men hielp mij niet!!!!, 2 keer met spoed naar de s.e.h. / vu i.v.m. onhoudbare pijn.ik moest maar praten in een club voor mensen met onbrepen pijn!!!hun advies.
het is gewoon achteraf niet te geloven, wat een muur van fouten en onbegrip;vreselijk

de arts/ neuroloog in het ziekenhuis , was erg , heel erg onbeleefd hoe ik het in mijn hoofd haalde zijn tijd te gebruiken terwijl ik niets had, afijn ik deed mijn zegje kreeg toch een m.r.i. met zijn tegenzin.
als hier NIETS uit komt wat ik verwacht ; wil ik u de eerste jaren NIET MEER ZIEN< letterkijk zo gezegd door deze arts. maar ik kon de artsen NIET uit zoeken.
daarop was dus wel wat te zien, deze arts kreeg het zijn mond niet uit, en verwees mij weer naar de pijnpoli omdat hij niet wist dat ik daar liep, dat krijg je als je de dossiers niet door leest, en al invult wat NIET zo is.
ik had de m.r.i. en maakte direct een afspraak met met kliniek Iprenburg binnen 1 week had een proef met positief resultaat, binnen 1 week werd ik geopereerd , en binnen 5 uur was ik thuis en voelde de pijn al anders.
een week later bouwde ik de morfine af en na verloop van wat weken voelde ik herstel.

ik had mijn lijf terug, kreeg weer energie door het rusten, kon beter op mijn voeten staan omdat ik ze voelde en moest niets steeds plassen zonder zonder dat het ging.

ik ben een ander mens, voel niet meer hoe erg het was, en kan mij het amper nog voorstellen, hoe erg, zoveel ongeloof, overal een NEE krijgen omdat ik ongelijk zou hebben.
geen medewerking van artsen (uitgezonderd Iprenburg) dus strijden zonder eind omdat ik NIET werd verwezen, het op de lange baan werd gezet ik niet de poen heb voor kosten zelf te betalen m.r.i. / taxi/ operaties end dus AFHANKELIJK van medewerking.
en vooral niet communiceren, niet goed opschrijven en een arrogante houding 9 jaar lang.

Als ik dan bedenk dat de zorg verz. het niet wil betalen,
dat ik de hernia niet had (staat n.b. op beeld).
dat ik ms heb dus inoperabel.
dat ik 9 jaar morfine en andere zaken gebruikte.
Wat heeft dat allemaal mij gekost immaterieel, wat heeft dit de ziektekosten verz. allemaal gekost , wellicht tonnen euro in deze 9 jaar aan alles.

wat heeft mij dat 9 jaar van mij leven gekost, wat heb ik gestreden, maar ik kwam er NIET/ NOOIT doorheen.donquichot en de molens/KAFKA.

Volgens mij door vooringenomen ideeën, wat ben ik duur geweest, wat ben ik gekwetst, wat heeft het mijn 9 jaar leven beïnvloed/ gekost en nu moet ik ook nog deze operatie ZELF betalen, ik heb het gewoon niet , en nu geleend.
het is het waard, ik ben terug in het land der levende , ; maar het woord zorg-verzekeren triggert mijn woede hoezo zorg!!
men is onwillend geweest en de zorg doet de deur dicht.
juist door de contra- indicatie voor de gewone ingreep had men moeten bewegen deze optie juist toe te juichen.
achteraf, was deze ingreep op deze wijze op alle fronten een win-win situatie geweest en nu strijd ik voor erkenning en betaling van de kosten ( via een letselschade advocaat<prive)// gr ma

annemarie van vossen
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2012 17:07

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door annemarie van vossen »

Anderhalf jaar heb ik rondgelopen met een foraminale hernia waar de neurochirurg die ik consulteerde niet goed bij kon komen en mij naar een pijnpoli stuurde. Daar heb ik verschillende injecties gehad die niet echt hielpen. Ten einde raad ben ik op het internet gaan zoeken en kwam bij Rugkliniek Iprenburg terecht. Na het opsturen van mijn MRI bleek dat juist met de PTED techniek foraminale hernia’s het eenvoudigste zijn te verwijderen. Twee uur na de operatie liep ik zonder pijn de kliniek in Veenhuizen uit en kon naar huis. Het is een schande dat zorgverzekeraars deze ingreep niet willen vergoeden en nog erger zelfs totaal niet geïnteresseerd zijn in nieuwe en betere technieken voor patiënten die bij hen verzekerd zijn. Zorgverzekeraars zijn pure schadeverzekeraars! Als je overstapt naar een ander zorgverzekeraar dan doen ze net of alles mogelijk is maar als het er op aankomt betalen ze niet. Een grote mond over innovatie en kwaliteit maar het gaat ze alleen om geld.

Chocomelk
Berichten: 11415
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Chocomelk »

annemarie van vossen schreef:Anderhalf jaar heb ik rondgelopen met een foraminale hernia waar de neurochirurg die ik consulteerde niet goed bij kon komen en mij naar een pijnpoli stuurde. Daar heb ik verschillende injecties gehad die niet echt hielpen. Ten einde raad ben ik op het internet gaan zoeken en kwam bij Rugkliniek Iprenburg terecht. Na het opsturen van mijn MRI bleek dat juist met de PTED techniek foraminale hernia’s het eenvoudigste zijn te verwijderen. Twee uur na de operatie liep ik zonder pijn de kliniek in Veenhuizen uit en kon naar huis. Het is een schande dat zorgverzekeraars deze ingreep niet willen vergoeden en nog erger zelfs totaal niet geïnteresseerd zijn in nieuwe en betere technieken voor patiënten die bij hen verzekerd zijn. Zorgverzekeraars zijn pure schadeverzekeraars! Als je overstapt naar een ander zorgverzekeraar dan doen ze net of alles mogelijk is maar als het er op aankomt betalen ze niet. Een grote mond over innovatie en kwaliteit maar het gaat ze alleen om geld.
Dit heb je zelf moeten betalen ?

alternatief8
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2012 17:26

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door alternatief8 »

Veel mensen hebben last van rugklachten en ik heb ze zelf ook gehad.
Ben naar een kraker geweest en chiropractor maar uiteindelijk was ik na 2 weken van mijn rug af d.m.v. Quantum Touch dit is alternatief.
De verzekering wil dat je eerst een opleiding doet als beginnend arts en daarna kan je je aansluiten bij een beroepsorganisatie (wat veel geld per jaar kost) om je serieus te nemen.
Als je last van je rug krijgt ga dan zsm naar een Quantum touch therapeut en laat je rug het zelf oplossen. Dit werkt uitstekend!!!
Maar wordt niet vergoed. Je hoeft niet eerst naar een arts die je wel of niet wil doorsturen, geen dure scans en de mening van een specialist.
Het lichaam kan heel veel zelf als je het maar toelaat.
Maar in het medische circuit wordt zo veel geld verdiend dat iedereen
maar lang fysio moet hebben of geopereerd moet worden.
Ik wens de mensen veel wijsheid!!

Marja :idea:

maniek
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2012 10:55

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door maniek »

Marja , ik snap je idee , maar ik heb het ook geprobeerd > eigenlijk alles op alternatief gebied het was niet op te lossen, teveel inhoud was al uit deze ring, en wilde niet meer terug, ik heb geboetseerd, ben gekraakt, heb gepraat, heb geschilderd, heb mij laten in stralen, nou soms moet je lijf echt een ingreep.
ik gaf het een kans maar soms lukt het gewoon NIET!!!.mijn antroposofisch huisarts had ook zulke ideetjes,wat dus alleen geld koste,

wat denk je dat inwrijvingen eens per week kosten door wijkverpleegkundige, ook zijn idee.
nu ik kost nu al ruim een 1/2 niets meer!! dat heet besparen// gr

Klaountia
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2012 19:25

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Klaountia »

Nu 4 jaar geleden had ik een reuze hernia.

Na weken, toen ik echt niet meer kon, eindelijk ziek gemeld op het werk.
Ik kon alleen nog maar liggen in bed.
Als staan of lopen lukte, liep ik letterlijk krom van de pijn.

Operatie was de enige optie.
Via huisarts verwijzing naar neuroloog met een wachttijd van 6 tot 8 weken!

Met daarna een wachttijd voor een MRI en een wachttijd voor een traditionele operatie.

DEZE TIJD HAD IK NIET.
De pijn was ondanks de morfine ondraaglijk.
Ik stond op het punt op te geven, lichamelijk en geestelijk.

Via deze weg had ik maanden verder geweest, met aanzienlijke schade aan mijn zenuwen en wellicht een verslaving aan de morfine.

Via via ben ik in een privé kliniek in NL terechtgekomen.
MRI kon die week nog.
Week later uitslag.
Week daarop operatie in buitenland op microscopische manier.
Voordeel: een kleine wond en alle wervels worden in takt gehouden.

Mijn zorgverzekering vergoedde tot het maximale bedrag geldend in NL.
Vervoer naar het buitenland was niet mogelijk, het was immers MIJN keuze zo snel geholpen te willen worden.

Het tegenargument, ja maar sneller geholpen IS minder schade achteraf EN dus minder medische kosten, werd afgedaan als onbelangrijk.

Ik heb iemand moeten regelen die mij wilde brengen, maar ook daar 3 dagen kon blijven.
Ook deze kosten: vervoer, overnachtings, maaltijden etc. kwam voor eigen rekening.

Ik ben blij dat ik mij zo snel heb laten helpen.
MAAR voel mij enorm in de steek gelaten door die zorgverzekeraar!

Want ondanks mijn snelle regelen is mijn zenuw nooit helemaal hersteld, zo klem had deze gezeten.
Wat als dit langer had geduurd?
Had ik dan nog wel kunnen lopen, laat staan werken?
Om al niet te spreken over de geestelijke schade!

Willem E.
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 mar 2009 15:30

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Willem E. »

Mijn vrouw werd 8 jaar geleden plots getroffen door ondraaglijke (zenuw)pijnen aan onderste rug en linkerbeen. Om een lang verhaal kort te maken: er werd vervolgens ruim 3 jaar in het reguliere circuit maar wat aangemodderd, van huisarts tot Maartenskliniek en van zenuwblokkades via operatie via korset tot (sport)fysiotherapie, dit alles zonder resultaat. Diagnoses bleken onjuist of ontoereikend, huisarts en kliniek handelden uitgesproken laks, en uiteindelijk kwam het er feitelijk op neer dat mijn vrouw onbehandelbaar zou zijn.Ten einde raad kwamen we nog bij een Filippijns genezer terecht, die een behandelkamer vol herniapatiënten had -waarvan er meerderen vergeefs regulier waren geopereerd, zelfs tot tweemaal toe-, maar ook deze kon niets voor ons doen.
Omdat mijn vrouw te waardevol was om de rest van haar leven met helse pijnen door te brengen, alsmede (volgens haar behandelend chirurg)uitvalverschijnselen en rolstoelgebruik als gevolg, besloten we toch door te zetten, wat na lange wachttijd resulteerde in een (staande) scan. Daarbij werd voor het eerst (na 3 jaar!) betreffende hernia gesignaleerd, waar de chirurg van de Maartenskliniek deze bij een eerdere operatie (plaatsen H-vormige diam tussen wervels en op twee plaatsen vrijmaken beenzenuw; zonder effect, de pijn bleef) over het hoofd had gezien, of in ieder geval niet gesignaleerd.
Omdat een nieuwe operatie in dat gebied onwenselijk werd geacht vanwege een te groot risico, besloot betreffende chirurg ons door te verwijzen naar rugkliniek Iprenburg te Heerenveen, voor een endoscopische decompressie (PTED-methode). E.e.a. kon poliklinisch geschieden, wachttijd enkele dagen. Aldaar bleek de hernia (die er vermoedelijk al vanaf het begin zat) tot 5 cm uitgegroeid, en deze werd door dr. Iprenburg succesvol verwijderd. Dermate succesvol zelfs dat de pijn tot heden (4 1/2 jaar na dato) niet meer is teruggekeerd.
Dankzij de reguliere geneeskunde met hun ‘gouden standaard’ heeft mijn vrouw dus ruim 3 jaar kwaliteit van haar leven moeten missen, en als wij er zelf niet bovenop hadden gezeten de rest van haar leven eveneens. Betreffende operatie in Heerenveen (kosten 7.400,-) bleek tot onze grote verbazing en ondanks de doorverwijzing van een regulier chirurg niet door ‘zorg’verzekeraar Menzis te worden vergoed, want zou niet aan ‘de stand der wetenschap en praktijk’ voldoen. Baarlijke nonsens, want diezelfde stand der wetenschap en praktijk liet ons al die jaren in de steek, met groot risico om de rest van haar leven hevige pijn te moeten lijden, incl. uitvalverschijnselen. Gesteld kan dus worden dat de PTED-methode boven die ‘stand etc.’ uitstijgt, terwijl de ‘gouden standaard’ vooral van oud ijzer bleek te zijn. En dat dus terwijl de kosten van de ‘gouden standaard’ aanzienlijk hoger moeten zijn geweest (ik reken 3 jaar maatschappelijke uitval er nog niet bij), terwijl deze notabene geen enkel effect sorteerde. Dankzij die achterlopende ontwikkelingen in onze gezondheidszorg (mede veroorzaakt door CVZ en verzekeraars als Menzis, die dus kennelijk op de stoel van een chirurg mogen plaatsnemen) zullen er tal van herniapatiënten in dit land rondlopen die niet of ontoereikend worden behandeld, en aldus gedwongen zijn de rest van hun leven met pijn door te brengen, waar dat juist helemaal niet hoeft, dankzij de (ook internationaal beproefde!) PTED-methode van dr. Iprenburg. En degenen die de PTED-methode niet kunnen betalen zijn dus helemaal in de aap gelogeerd, want afhankelijk van de grillen en beperkte, vaak achterhaalde mogelijkheden van de ‘huidige stand der wetenschap en praktijk’.
Het leek me juist dit onder uw aandacht te brengen, temeer omdat er velen zijn die in een dergelijke, ongewenste positie verkeren.

Daffiedolf
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 mei 2012 18:21

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Daffiedolf »

Ik word als het goed is dinsdag 8 mei geopereerd door dokter van Iprenburg in Veenhuizen.
Een jurist heeft mij bevestigd dat de zogenaamde pted-methode niet wordt vergoed en dat een verzekering niet mag betalen voor iets wat niet is uitgevoerd (bijvoorbeeld een hernia-operatie vergoeden en het aan de patiënt zelf overlaten waar hij zich laat opereren en op welke wijze).

Na drie operaties op verschillende plaatsen en manieren, heb ik neurostimulatie gekregen als pijnbestrijding. Is in ieder geval beter dan medicijnen.

Door toeval ben ik achter de pted-methode gekomen en heb tweemaal een gesprek gehad met dokter van Iprenburg. Geen dankbare taak voor hem en geen makkelijke beslissing voor mij. Deze methode heeft echter minimale schade en daarmee hopelijk ook minimaal littekenweefsel (was één van mijn problemen).
Bovendien neem ik aan dat er nu eens geen complicaties optreden, zoals lekkage van ruggenmergvocht.

Het gesprek heeft mij doen besluiten om mij nog een keer te laten opereren. Niet om een 4e Elfstredentocht te schaatsen (zou mooi zijn), maar vooral om kans te hebben op een pijnvrijer leven.
Het is weer typisch Nederlands om je die kans niet te gunnen! Alles moet altijd "geregeld" zijn, terwijl ik in mijn eigen vak (onderwijs) steeds meer maatwerk moet leveren.

Ik zal de discussie over vergoeding uiteraard nauwgezet volgen.

Rob M
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2012 06:33

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door Rob M »

Daffiedolf veel succes dinsdag. Ik denk dat je verbaasd zult zijn van het resultaat.
In verband met de passage over de jurist die je hebt geraadpleegd, geef ik je het advies op dat punt ook een 'second opinion' te vragen en niet zomaar te accepteren dat er geen vergoeding komt. Elk geval is weer anders en de polis moet er goed op doorgespit worden. Maar eerst de operatie. Nogmaals veel succes!

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door VioletPrue »

alternatief8 schreef:Veel mensen hebben last van rugklachten en ik heb ze zelf ook gehad.
Ben naar een kraker geweest en chiropractor maar uiteindelijk was ik na 2 weken van mijn rug af d.m.v. Quantum Touch dit is alternatief.
De verzekering wil dat je eerst een opleiding doet als beginnend arts en daarna kan je je aansluiten bij een beroepsorganisatie (wat veel geld per jaar kost) om je serieus te nemen.
Als je last van je rug krijgt ga dan zsm naar een Quantum touch therapeut en laat je rug het zelf oplossen. Dit werkt uitstekend!!!
Maar wordt niet vergoed. Je hoeft niet eerst naar een arts die je wel of niet wil doorsturen, geen dure scans en de mening van een specialist.
Het lichaam kan heel veel zelf als je het maar toelaat.
Maar in het medische circuit wordt zo veel geld verdiend dat iedereen
maar lang fysio moet hebben of geopereerd moet worden.
Ik wens de mensen veel wijsheid!!

Marja :idea:
Laat je rug het zelf oplossen?!?
Wat een humor.
Ja tuurlijk, een dikke hernia, een whiplash of reuma herstelt vanzelf 'als je het maar toelaat', daar moet je vooral niet mee naar een arts gaan, die willen enkel zelf rijk worden.
Ik wens ook u veel wijsheid.

hreichardt
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 mei 2012 21:29

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door hreichardt »

Geachte lezers,

ook ik heb de nodige hernia's gehad. In 1996 aan een dubbele rughernia geopereerd. Met succes. Echter na een potje tennis in 1998 op een korte vakantie in Cyprus kreeg ik na afloop een niesbui en kwam de hernia weer op dezelfde plaats terug.Terug in Nederland geen keuze, weer opereren. Helaas kwam er een ziekenhuis bacterie bij. Moest maar veel paracetamol slikken, zou het wel beter gaan. Uiteraard lukte dit niet en heb ik me uit wanhoop in 2000 in de Alpha klinik in Munchen opnieuw laten opereren. Prima verzekerd, alles werd betaald. Enige wat ik daar te horen kreeg was dat het een half jaar maar ook tien jaar kon helpen. Nou na een half jaar was het weer over. Ben daarna vanaf 2004 tot 2008 nog minstens 20 keer gespoten voor pijnbestrijding. Ook dit vond plaats in Duitsland. Het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg had alle moed op gegeven en vond dat ik er maar mee moest leren leven.
Helaas bleek begin 2010 dat door de rughernia's waarvan er weer meerder aanwezig waren, dat mijn nek het begeven had. In het Elisabeth bleek dat ik een dubbele nekhernia had. In overleg met de dokter zou deze dubbele nekhernia geopereerd worden. Een paar minuten voor de operatie heb ik de behandelende arts nog gesproken en nogmaals gevraagd of hij ook echt de dubbele nekhernia weg zou halen. Na dat ik wakker werd bleek dat hij zogenaamd besparend had geopereerd. Slechts een niveau was geopereerd. De gevolgen waren desastreus!!
De pijn was niet meer te verdragen. Hebben ze me lekker 7 maanden late creperen om uiteindelijk nog maar een keer de volgende nekhernia operatie uit te voeren. Er was inmiddels zoveel kapot dat dit achteraf geen enkel doel meer diende. Maar och ze konden nog met spoed een neurostimulator plaatsen. Mijn laatste strohalm. Toen ik na vier weken niets gehoord had heb ik nog maar eens contact met het Elisabeth opgenomen. Bleek dat de betreffende arts nog niets eens een briefje had geschreven en kreeg ik te horen dat ik toch wel 9 tot 12 manden geduld moest hebben. Had toen al ruim een jaar niet meer geslapen, om maar niet over het pillen gebruik te praten. Uiteindelijk ben ik van woede en wanhoop naar het UZA in Antwerpen gegaan. Kon daar zo een neurostimulator krijgen, alleen werd mij gezegd dat dit nooit mijn probleem op zou lossen. Mijn linkerarm was totaal verlamd. Ze wilden daar eerst de oorzaak weg halen. Heb ze toen tevens verteld dat het met mijn rug zeker zo erg was. Binnen 3 weken hebben ze mijn nek vastgezet. moest eerst genezen en dan zouden ze binnen een jaar erna mijn rug vastzetten. Mijn nek is vorig jaar juli vastgezet en ik kon mijn geluk niet op. Helaas kon in half oktober niet meer lopen en hebben ze de dag voor kerstmis 2012 ook nog maar even mijn rug vastgezet. Ben de Belgische artsen uitzonderlijk dankbaar, en ook mijn ziektekostenverzekering die dit allemaal betaald heeft. Gaat ten opzichte van twee jaar terug heel goed met me, alhoewel ik nog een lange revalidatie te gaan heb. Wil iedereen adviseren om je niet te snel hier in Nederland weg te laten zetten. Net over de grens zitten doktoren die jouw zaak fatsoenlijker en serieuzer beoordelen.
Doe u hier uw voordeel mee.

jeani
Berichten: 136
Lid geworden op: 31 dec 2009 01:04

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door jeani »

mijn dochter is 17 en heeft nu achteraf al 6 maand een lage rug hernia... arme kind gaat al 5 maand niet naar school..sporten kan niet meer en ligt nu sinds ander halve maand plat op bed in de kamer.. een mri sloot een slijmbeursontsteking van haar heup uit maar gaf dus de hernia aan.. ze is 2 keer gespoten .. pijnbestrijding.. een paar dagen hielp het.. ze was in eerste instantie te jong voor een operatie.. maar de laatste keer bij de neurochirurg in groningen kon ze niet meer.. ze was op van de pijn ondanks morfine en weet ik veel wat ze nog meer gehad heeft ,,heel veel medi. ze staat nu op de wachtlijst voor een operatie ..kind is allang blij dat!! ze geholpen word.. dr smedema uit het martiniziekenhuis gaat haar helpen.. ze zal ff wat meer en langer pijn hebben dan een volwassen persoon.. tot die tijd redt ze het net met 4 daags lyrica... en we wachten vol spanning op een foontje wanneer ze aan de beurt is ...

jajorima
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 mei 2012 23:07

Re: Hernia-operatie

Ongelezen bericht door jajorima »

Hallo,
Onze dochter 20 jaar heeft 4 jaar lang met klachten gelopen.
Van Huisarts na Orthopeed, neuroloog, therapeut, huisarts, cesartherapie, huisarts, weer orthopeed, neuroloog, revalidatietherapie, ergotherapie, maatschappelijk werkster, huisarts, Mckenzie-therapie, rugpoli en telkens loop je weer ergens tegenaan je bent nog zo jong, ze kon niet meer sporten met haar vriendinnen uitgaan ging niet meer, werken werd moeilijk de schoolbanken werden een probleem en ga zo maar door, bij de pijnpoli wilden ze beginnen met haar te spuiten, maar hiervoor was onze huisarts weer niet, toen zelf maar weer op internet gaan zoeken en kwamen we op de site van rugkliniek Veenhuizen van Dr. M. Iprenburg.
Onze dochter heeft het formulier ingevuld en werd al snel teruggebeld, we hadden nog een mri van ( +/- half jaar oud ) en ze vroegen of we deze op wilden sturen maar dat het waarschijnlijk wel noodzakelijk was om een nieuwe mri te laten maken welke up to date was. Onze dochter werd gebeld toen dr. Iprenburg de mri had bekeken en hierop kon zien dat ze een hernia had, toch een nieuwe mri laten maken om te kijken of er in het laatste half jaar verandering waren, deze ook opgestuurd en werd onze dochter teruggebeld dat de hernia niet minder was geworden en dat we wel langs konden komen voor een eerste gesprek. Dit was zo’n fijn gesprek dr. Iprenburg legde alles zo goed uit en liet ons alles zo duidelijk zien op zijn scherm en hij legde uit wat voor haar de mogelijkheden waren, de week erna is ze al geopereerd.
Na de operatie voelde ze haar tenen weer, ze wist niet eens meer hoe dit voelde en ze kon pijnloos lopen echt super, nu 12 weken verder kan ze weer normaal hele dagen na school, normaal werken, uitgaan, ze is zelfs alweer begonnen met kleine stukken hardlopen om haar conditie omhoog te halen, natuurlijk zijn er nog kleine beperkingen maar dat is ook logisch voor een totaal herstel is langer nodig.
Ze is zo blij deze operatie te hebben laten doen ook al doet de MENZIS erg moeilijk terwijl ze ons in het begin het gevoel gaven 60% van het normbedrag te vergoeden net of wij weten wat een normbedrag is ( van Menzis achteraf een vergoeding gekregen van totaal €. 94,07 nog geen 2%).
Maar oké het is niet reëel en zeker heel oneerlijk maar onze dochter is na 4 jaar veel medische onkosten te hebben moeten maken nu heel erg blij dat ze naar dr. Iprenburg is gegaan en daarmee zijn wij als ouders ook heel erg blij mee.
Dus wij hopen dat dr. Iprenburg ( de rugkliniek Veenhuizen ) in vervolg gewoon vergoed gaat worden dit zal de zorginstellingen heel veel kosten kunnen besparen, en de patienten heel veel stress en eerdere verbetering van pijn en klachten.

Gesloten