LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rashonden

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Plumeau
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 sep 2011 11:28

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Plumeau »

Werkelijk een schandalige uitzending! Allereerst vind ik het zeer triest dat een programma als Radar, via een verborgen camera en onder valse voorwendselen, bij een fokker binnenstapt om een registratie te maken. Laat dan ook alles zien en niet enkel een vraagstelling waar het gewenste antwoord op volgt. Wist deze mevrouw van het bezoek, of is er onder het mom van: "we hebben interesse in één van uw pups" er een afspraak gemaakt? Is de uitgezonden vraag aan de fokster, de enige vraag geweest die gesteld is? Is er ook gevraagd naar een keuringsrapport van de vader/moeder van de pups? Is er gevraagd naar de stamboom? Vast wel, maar dit is natuurlijk niet de moeite waard geweest om uit te zenden! Natuurlijk is het van belang van iedere hond dat er goed omgegaan wordt met gezondheid, maar laten we elkaar niet voor de gek houden. Je kan toch beter een hond aanschaffen bij een gerenommeerd fokker, dan via een Belgische markt of uit een kofferbak? En dan vervolgens de verwijzing naar de site rashondenwijzer.nl, die werkelijk geen één ras aanbeveelt om aan te schaffen. Kortom de negativiteit druipt er weer af. Als ik Radar was, zou ik de fokster maar trakteren op een jaar lang, gezond hondenvoer. Een aantasting op de privacy dat is het, schandalig!!!!

Lupos
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 sep 2011 13:52

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lupos »

Laten we er eens een praktijkvoorbeeld tegenaan gooien, om te benadrukken waarom ik per definitie een rashond durf te kiezen en tevens durf te stellen een gedegen kans te hebben op een gezond dier.

In veel rashonden is al lange tijd een tweedeling ontstaan, waarin fokkers altijd uitgaan van hun eigen belangen. Hierin kun je grofweg de volgende "hokjes" maken:
- honden met een originele functie
- honden met het ideale uiterlijk
Dat wil zeggen dat er grofweg 2 soorten fokkers zijn: fokken op uiterlijk, fokken op werkvermogen.

Het verschil tussen deze twee is, dat je bij uiterlijk geen goed (psychisch/lichamelijk) gestel nodig hebt om te kunnen "scoren" in de sport "rashondenshow". Zolang de hond "goed" beweegt in de ring (al is dat met pijnstilling) is er absoluut geen man overboord dat de hond ongezond is. Echter, kan deze fokker zich wel achter de oren krabben hoeveel kritiek ze uiteindelijk gaan ontvangen als er stelselmatig zieke honden worden afgeleverd.

De tweede versie, dus de fokker die fokt op functionaliteit, zit gebonden aan een paar facetten: de hond moet over het karakter beschikken om zijn taak uit te voeren, en de hond moet fysiek in staat zijn de taak uit te voeren. Zou de fokker die gaat voor functionaliteit zieke honden afleveren, dan is het heel snel gedaan met de fokker, want diegene die een hond willen die werkt en krijgen het niet, komen daar zeker niet terug.
De keerzijde van die tweede versie is, dat ze in uiterlijk "achter" blijven op de rasstandaard. Immers: het is ondergeschikt ten opzichte van de andere eigenschappen.

Een hond zoals in de tweede versie is geen graag geziene gast op een show. De honden zijn weliswaar gezond, functioneel en op de stamboom staat het ras aangegeven, maar de rasvereniging en de FCI zou de stamboom liever innemen. Want wat als die rashond nou niet echt meer aan het uiterlijk van het plaatje voldoet? Wat we in de rashondenwereld graag willen is dat de hond herkenbaar is als rashond.

Dit hele gebeuren zal mij persoonlijk worst wezen. Ik vind het zelfs een compliment als ik iemand tegenkom en aangesproken wordt met "wat voor kruising is dat?"

De oplossing? Terug gaan naar een type hond, met zijn functionaliteit, het besef dat je niet op afbetaling gisteren een hond in huis kunt hebben als je dat wilt, en het gezond verstand weer eens aanzetten in plaats van achteraf gaan klagen over het product. En dat een hond geen modeplaatje is, maar een dier waar je ontzettend veel aan kunt hebben!

Lidia
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 jan 2006 13:38

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lidia »

oggy schreef: Want zonder stamboom, is fokken zonder controle........
Controle op wat??? Dat is nou juist de grote vraag.
Mijn kater had pkd, een erfelijke, dodelijke ziekte. En een stamboom.Maar ja de fokker moest zijn geld uit de dure Amerikaanse vader terug en hield lekker zijn kop dicht.
Dus nogmaals: controle op wat??

bierton
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 sep 2011 12:40

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bierton »

Ik wilde reageren op de uitzending van gisterenavond.
Ik had zelf een Amerikaanse buldog, maar die moesten we in laten slapen na 6.5jaar ze had hd.
Dit ras is niet erkend, maar nu al kapotgefokt.
Ik zou er juist voor kiezen een hond met stamboom te nemen waarbij ik rüntgenfotos kan zien van de ouders.
Dat verminderd de kans op hd.
Als ik een "vuilnisbak"neem wat heb ik dan in huis.
Word er dan getest op gedrag?
Wat is een vuilnisbak?
Toch een kruising tussen meerdere rassen zonder stamboom.Dan loop je toch nog steeds risico op erfelijke aandoeningen.En dan hebben we helemaal geen controle meer.

Annemieke
Bij alle dieren die naar een tentoonstelling gaan word gefokt op uiterlijk.Misschien moeten we daar wat aan gaan doen.

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:26, 1 keer totaal gewijzigd.

westiefreak
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 sep 2011 13:10

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door westiefreak »

Graag wil ik even als hondenliefhebber reageren,

Het is niet allemaal negatief, er zijn wel degelijk gezonde rashonden. Ook zijn er fokkers die honden op erfelijke afwijkingen laten testen alvorens de honden in de fokkerij in te zetten. Ook zijn er genoeg fokkers die wel hun verantwoording nemen en geven een erkend verkoopcontract mee en garantie op erfelijke afwijkingen!!!
Deze fokkers worden al vaak de dwazen van de rasvereniging
genoemd om dat ze te goed bezig zijn, en daarmee een bedreiging voor de bedriegers zijn!!! De bedriegers die zitten in het kringetje van de raad van beheer en haar onderdanige erkende rasverenigingen, ja, ja,....Meestal in besturen e.d.
Gaan op kosten van de clubcenten te werk! Het zijn vaak mensen die in het dagelijkse leven gefaald hebben en over de ruggen van die arme beestjes hun achtelijke beleid voeren, Elkaar bij een vergadering van de raad van beheer weer tegenkomen onder een gezellig drankje. Toch is er een hele groep fokkers die hier ver bovenstaan en graag op een gezonde wijze het ras in stand wil houden, Nogmaals dit zijn de fokkers die schriftelijke garanties geven op erfelijke afwijkingen en de honden verantwoordings vol laten testen!!! En mog er iets niet in orde zijn dan krijgt u gewoon de centjes netjes terug of word de operatie vergoed met alle behoud van uw lieve vriend!!!, Intelen moet men verbieden!!! Dat is het ras uitbuiten en verkrachten!!! Op tentoonstellingen gaat het er niet altijd verkeerd aan toe als een keurmeester verrot is om het zo maar te zeggen dan schrijft er ook geen hond meer bij deze keurmeester in!!! De keurmeesters die honden bezitten van exposanten of andersom, die viezerikken moet je aanpakken/afvoeren!!!
Nogmaals het grote LEK zit bij de RAAD VAN BEHEER!!!!!!!!!!!
AANPAKKEN DIE HAP!!! Lang Leve de goede rashondenfokker Vraag schriftelijke garantie bij aanschaf en vraag naar de gezondheids testen van de ouderdieren, als ze die niet hebben wegwezen daar!!! Ik hoop bij God dat de ministers de raad van beheer nu eindelijk wat strengere eisen oplegt! Weg met hun monopolipositie!!!

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:24, 1 keer totaal gewijzigd.

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:24, 1 keer totaal gewijzigd.

123neeltje
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 sep 2011 14:15

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door 123neeltje »

Het is wel degelijk de Raad van Beheer, zij leggen de spelregels vast voor de fokkers voor het verkrijgen van stambomen. Hoe meer een fokker fokt is hij of zij een goede klant voor de Raad van Heer. Die enkele fokker die maar 1 of 2 nestjes per jaar fokt, met door specialisten getesten honden, daar wordt niet naar geluisterd, ik ga al jaren door het leven als dat "gekke mens" voor mij is dit een compliment. Een ieder heeft zelf zijn eigen verantwoording te nemen, maar daar zijn die grote fokkers niet van gedient. Die willen "poen" zien. En de Raad van Beheer ook. En dan keurmeesters die hun eigen vlees keuren, en dan ook nog in een bestuur plaatsnemen, alleen maar om er zelf beter van te worden. Bah.

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Lidia
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 jan 2006 13:38

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lidia »

:evil:
seconds-out schreef:
An me hoela. :twisted:
Het zijn de broodfokkers die verantwoordelijk zijn voor deze ellende.
Jak..laat dat wel duidelijk zijn...Broodfokkers zijn vaak criminelen...het welzijn van een hond intresseert ze niet, alleen het uiterlijk telt, zaken zijn zaken.
An me hoela. :idea: :idea:
Het zijn niet de broodfokkers alleen maar ook de fokkers aan gesloten bij rasverenigingen die om het brood hun mond dicht houden. Of ben je ineens geen broodfokker als je een stamboom levert? Terwijl je weet van erfelijke ziekten?
Of zoals hierboven iemand schreef de ruzie,s tussen verschillende goedwillende fokkers? Weet je uit hoeveel rasverenigingen ik die berichten binnen krijg?

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:17, 1 keer totaal gewijzigd.

seconds-out
Berichten: 1779
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door seconds-out »

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 03 feb 2012 20:18, 3 keer totaal gewijzigd.

Plumeau
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 sep 2011 11:28

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Plumeau »

Beste Second-out,

Ja inderdaad, ik ben erg negatief over het besproken onderwerp bij Tros Radar. Sterker nog, ik ben heel negatief over de consumenten programma's in het algemeen. De onderzoeken die gedaan worden zijn altijd in het belang van het programma, met de bedoeling iedereen maar flink bang te maken. Doen ze alles fout bij deze programma's? Nee zeker niet, het zou niet nodig moeten zijn om zaken zoals deze, of de woeker polis te bespreken in de media. Alle partijen zouden hun eigen verantwoording moeten nemen, ja daarin heeft u zeker gelijk.

Mijn "zaakjes" worden niet bedreigd door Tros Radar. En nee, ik ben geen schreeuwlelijk die honden fokt. Sterker nog...ik heb niet eens een hond, en ben ook niet van plan een hond aan te schaffen.

Wie schreeuwt er nou eigenlijk? Bent u soms in dienst van Radar? U reageert keurig op alle reacties van forum schrijvers, en bent zelf enorm negatief op alles wat er geschreven word. En nee, er is niets mis met undercover operaties, alleen zou het het programma sieren als ze ook de andere kant van de medaille laten zien. En niet zomaar, bij de eerste de beste fokker gaan filmen, terwijl er helemaal niet bewezen is dat hier ook ongezonde honden vandaan komen. Of kan u het tegendeel bewijzen? En uit mijn nek zwammen? Nee dat doe ik niet, kijkt u het stukje undercover nog maar eens terug op programma gemist. Dan kan u zien hoe beperkt de uitzending van het gesprek was bij de fokker.

westiefreak
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 sep 2011 13:10

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door westiefreak »

Ik wil nog steeds benadrukken dat de raad van beheer eens goed onder de loep genomen moet worden, het is ook treurig dat er een chipper van de raad die ook controle uitvoert zelf ontruimd is en niet omdat hij 100 paar oorbellen op de tafel had liggen!!! Schande!!!

De bal ligt nu bij de ministers of krijgen we na de uitzending van zembla een half jaar geleden en nu radar over een tijdje weer een uitzending waar alles over een kam geschoren word?

Beste radar, Beste zembla kijkcijfers zijn leuk maar kom hier nog eens op terug met resultaat!

Tosa Inu
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 sep 2011 13:35

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Tosa Inu »

seconds-out schreef:Aha..de raad van beheer is dus de schuldige.. :?:
Zij zijn dus die gasten die bepaalde hondenrassen helemaal kapot gefokt hebben waardoor het leven van die honden een hel is...

An me hoela. :twisted:
Het zijn de broodfokkers die verantwoordelijk zijn voor deze ellende.
Jak..laat dat wel duidelijk zijn...Broodfokkers zijn vaak criminelen...het welzijn van een hond intresseert ze niet, alleen het uiterlijk telt, zaken zijn zaken.
Als het goed is krijgen de mensen van RVB alle aanvragen binnen voor een Stamboom. :evil:
Maar de RVB krijgen ook meldingen binnen als de hond is overleden. :cry:
Met alle gegevens van eigenaar en de desbetreffende fokker. :!: :!:
Waarom doen ze er dan geen melding maken :?:
Ik neem aan dat ze kunnen zien hoeveel pups de fokker heeft aanmeld,of hoe vaak er een pup van die fokker op hele jonge leeftijd overleden is. :x
Weldegelijk begint het bij de RVB om er een beter fokbeleid van te maken,maar ook bij de RVB zitten mensen die fokken en het niet zo nauw nemen met een ras en die moeten toch beter weten,en ik durf dit neer te zetten omdat ik die ervaring heb. :evil: :evil:

Iese
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 sep 2011 17:24

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Iese »

De uitzending van Tros Radar heb ik gisteren gezien. Ik ben van mening dat er met geen enkele hond, die erfelijke aandoeningen heeft, gefokt mag worden

Ik heb zelf een Cavalier King Charles Spaniel van 3 jaar met ernstige chiari-achtige malformatie, syringomyelie en PSOM. Deze materie heb ik sinds de uitslag van de MRI van mijn hondje Daantje grondig bestudeerd en weet wat mijn hondje meemaakt. Zij krijgt de nodige medicatie. Het is een echt zorgenhondje en ik blijf zeer attent op een hondwaardig bestaan voor haar.

Wat de Cavalier betreft, heb ik liever vandaag een fokverbod dan morgen. Het is toch schandalig dat er hondjes geboren worden, die zo veel kans op ernstige aandoeningen hebben: 97% chiari-achtige malformatie (uitpuilende hersentjes in het achterhoofdsgat). 62,4% door de CM Syringomyelie (holtes met vocht in het ruggenmerg, waardoor neuropathische pijnen, 50% PSOM - glue ear; een soort chronische middenoorontsteking, waarbij een operatie geen garantie geeft op het wegblijven van de PSOM), MVD (lekkende hartkleppen) 50% tot het 6e jaar, 100% na 6 jaar, Patella luxatie 20-30%, HD 10%.

De Cavalier fokkers hebben dit hondje kapot gefokt. De Cavalier Club Nederland heeft een desastreus fokbeleid en de Raad van Beheer geeft stambomen af voor zieke hondjes,als er maar geld te verdienen valt. De RvB heeft een nieuwe fokbeleid, wat nog lang niet streng genoeg is, ter ondertekening voorgelegd aan de Cavalier Club Nederland met als ultimatum 27 april jl. Op dit ultimatum zijn geen sancties en er is nog steeds niet getekend. Toen ik de RvB een mail schreef met o.a. de vraag wanneer zij verwachten dat dit Plan van Aanpak getekend zou worden; kreeg ik als reactie dat inmenging van derden niet gewenst is. De RvB predikt op haar website dat zij het welzijn en de gezondheid van honden hoog in het vaandel hebben. Wat de Cavalier betreft zijn ze dit zeker vergeten. Deze hondjes mogen niet geboren worden en ik pleit dan ook voor een fokverbod, ook voor look a likes. Wanneer de nieuwe Dierenwet van kracht wordt, is het so wie so afgelopen met de Cavaliers omdat dan niet met ouderdieren met erfelijke aandoeningen gefokt mag worden.

Dirk1951
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 sep 2011 09:22

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Dirk1951 »

westiefreak schreef: ... De bal ligt nu bij de ministers of krijgen we na de uitzending van zembla een half jaar geleden en nu radar over een tijdje weer een uitzending waar alles over een kam geschoren word? ...
Laat de minister of staatssecretaris (en daarmee de hele politiek) zich alstublieft NIET met het fokken van (ras)honden bemoeien, daar komt alleen maar nog meer problemen van (de meeste politici hebben geen enkele notie wat het fokken van honden inhoud) ... en dan komt er weer een kromme wet bij waar niemand iets aan heeft ... gewoon een paar eenvoudige dieren welzijns regels waarmee de nVWA excessen kan aanpakken (de huidige regelgeving is op sommige punten al doorgeschoten !!!) ...

MvH1
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 sep 2011 19:43

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door MvH1 »

Beste Tros Radar forumleden.

Ik heb mijn hele leven al rashonden gehad en heb eigenlijk nooit problemen gehad qua gezondheid en gedrag.
De rassen die ik heb gehad zijn: Middenslag Keeshond (9 jaar oud geworden)Rottweilers ( 13-14 en 10 jaar oud geworden) akita Inu 13 jaar oud geworden. Momenteel ben ik in het bezit van 7 American Staffordshire Terriers. Respectievelijk 14,5/ 10,5/ 10,5/ 9/8,5/8,5 en 7 jaar oud. Ik kom alleen bij de dierenarts voor de entingen en ontwormingskuren. Mijn honden mankeren nooit iets.
Als ik ga kijken bij Dier en Recht kun ja alleen een enquete invullen als je een ziek dier hebt. Mensen met gezonde dieren kunnen deze enquete niet invullen. Dat zegt al genoeg over het resultaat van deze enquete. Wij hebben een goed fok-beleid voor ons ras en alle honden moeten een gedragstest ondergaan. Natuurlijk zijn niet alle fokkers goed bezig, maar het lijkt me een slecht plan om alleen maar kruisingen te gaan fokken. Bij een rashond weet je ook qua gedrag wat er aan eigenschappen in je ras horen te zitten. Als je maar raak gaat fokken krijg je een groot probleem.

JohnReij
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 sep 2011 20:44

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door JohnReij »

Als reactie op de uitzending van gisteravond, moet ik helaas stellen, dat het een zeer eenzijdige reportage was.

Het is een feit en een oud zeer, dat er broodfokkers zijn, waar een hond slechts handelswaar is, hier kan men reeds voor 250€ een super lieve pup kopen,
......maar beste mensen denk zelf eens na, een serieuze fokker heeft ongelofelijk veel onkosten......
Oa een geschikte dekreu zoeken (gemiddeld 500 tot 1000€ per dek), dierenartsen begeleiding tijdens de zwangerschap en bij de bevalling, de vaccinaties, meervoudige ontworming, medische controle en chipping van de puppies, het aanvragen van de stambomen, de DNA controle, om dan nog niet te spreken van de extra voeding voor moeder en pup. Een puppy kost een serieuze fokker gemiddeld tussen de 400 en 500€ ...........
hoezo een puppy voor 250€?

Bij een serieuze kennelhouder, kan men altijd terugvallen op begeleiding in raad en daad de eerste maanden na aanschaf van een puppy

Ik zelf heb een, door Sint Hubertus, erkende Golden Retriever kennel in België. Wij zijn onderworpen aan zéér strenge controle regels, zoals HD, SD, ED, cataract, en sinds 01/01/2009 verplichte DNA controle.
Mijn 3 'dames' respectievelijk 8,5jaar, 5,5jaar, en 10maanden oud (moeder en 2 dochters), ik heb slechts 1 nest per jaar met een minimale rustpauze van 1,5 jaar na ieder nest. Daar de moeder hond in mijn optiek te oud is geworden om nog een nest te werpen, heb ik in december afgelopen jaar beslist om haar een liefdevolle oude dag te bezorgen, en een puppy zelf groot te brengen om zodoende een voortbestaan van mijn kennel activiteiten te waarborgen.

Een aantal van de puppies uit mijn kennel zijn tegenwoordig actief als blindengeleide-, of assistentie hond, zowel in België alsook in Nederland..

Ik juich strengere regels dan ook alleen maar toe.
Het spijtige van de opgelegde regels is dan in mijn ogen weer wel, de verplichting om minimaal 1 show te moeten lopen met rashonden geboren na 01/01/2010, omdat daar volgens mij nog altijd teveel naar schoonheid, en minder naar karakter gekeken wordt.


De dierenartsen in het algemeen gesproken, leven goed van de problemen bij al dan niet ras huisdieren.
De meeste onder hen zullen een eigenaar overtuigen om nog eens een baxter van dit of van dat, of een pilletje zus of zo te proberen, in plaats van adequaat op te treden, en desnoods een pijnlijk advies te geven.
Indien een hond laat merken dat hij/zij pijn heeft, dat niet veroorzaakt is door een ongeval, dan ben je in 95% van de gevallen al te laat om nog op genezing te hopen, want een hond heeft een zeer hoge pijngrens, maar voor de meeste dierenartsen telt op dat moment slechts "kassa kassa"

Gesloten