LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rashonden

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5510
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Rashonden

Ongelezen bericht door Radar »

Hoe weet je zeker dat de rashond die je koopt ook echt gezond is? Dat blijkt lastig te controleren. De stamboom bij een rashond zegt niets over de gezondheid van het dier. Veel rashonden kampen met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken. Wij tonen hoe doorgeschoten fokbeleid ernstige en schrijnende gezondheidsproblemen voor bijna alle rashonden oplevert.

Maandag 19 september, 20.30 uur, Nederland 1

viboku
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 sep 2011 21:32

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door viboku »

Beste Tros Radar forumleden,

Helaas kunnen wij er over mee praten dat veel rashonden kampen met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken.
Laatst gewijzigd door viboku op 06 okt 2011 18:49, 1 keer totaal gewijzigd.

Fleurtjuh666
Berichten: 632
Lid geworden op: 26 mar 2010 19:57
Locatie: Nijmegen

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Fleurtjuh666 »

Natuurlijk heel erg wat er met de pup van bovenstaande gebruiker gebeurd is, moet er niet aan denken dat mij dat zou overkomen, maar om nu meteen alle fokkers over één kam te scheren.

We hebben zelf thuis, geheel volgens de richtlijnen, een keer een nestje Border Collies gefokt, en er is helemaal niets mis met deze dieren.
Ik wil het zeker niet goedpraten dat het zo mis is gelopen bij bovenstaande gebruiker, maar ik vind dat je uit zo'n ervaring niet deze uitkomst kunt halen.

En Radar, natuurlijk zegt een stamboom niets over de gezondheid. Ook vuilnisbakkenrassies (zoals ze dat zeggen) kunnen allerlei problemen hebben. Even voor de goede orde, niks mis met rasloze honden hoor!

newmikey
Berichten: 4570
Lid geworden op: 04 jul 2007 15:03

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door newmikey »

Wij hebben een OES, inmiddels 6 jaar oud en een heerlijk beest. Nog steeds regelmatig contact met de fokster die nog altijd graag hoort hoe het met "haar" nestjes verlopen is en veel zorg heeft over opvanghonden van mensen die OES'en op marktplaats zetten of ze uiteindelijk toch niet aankunnen. Ze plukt en groomt hem ook nog één keer in het jaar (tegen betaling uiteraard) en het is dan net of er een familielid uit het buitenland bij haar over de vloer is. Ook veel contact met andere OES'en, fokkers en baasjes en ik kan niet anders zeggen dat het een warm bad is.

Er is veel aandacht voor het niet te lang doorfokken, voor genetische defecten (bij OES'en is dat heupen, staar en nog wat zaken) de rasvereniging is redelijk tot zeer aktief en er is goede sociale controle, opvangadressen voor honden die tussen wal en schip dreigen te vallen, kortom een solide en zorgzame groep fokkers en bazen met kennis over- en liefde voor- dit toch wel ietwat bijzondere en eigenwijze ras.

bobske
Berichten: 84
Lid geworden op: 09 sep 2010 04:49

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bobske »

Het fokbeleid moet een keer flink aangepakt worden. Veel fokkers gaan alleen voor het uiterlijk want daarin valt de eer en roem te verdienen. Jaren geleden liep ik met de Shih Tzu's een paar show maar daar was ik gauw van genezen. Een belachelijke vertoning is het gewoon. Hoe hoger een hond scoort hoe belangijker de fokker is en hoe de reu gevraagt wordt om teven te dekken. Gezondheid??? Dat is niet belangrijk al zeggen ze van wel. Neem nu de Shih Tzu als voorbeeld. Ik heb 4 prachtige Shih Tzu's...allemaal bij erkende fokkers en allemaak hebben ze erfelijke aandoeningen. Dus heb ik eens goed onderzoek gedaan naar de gezondheid van de Shih tzu en andere rassen en wat blijkt.
20 % van Shih Tzu's heeft HD, ze kampen met oogaandoeningen, nieraandoeningen, huidaandoeningen, patella luxatie, dat de schedel te klein( ze moeten namelijk steeds kleiner) en gedragsproblemen. Wat voor gezondheidstesten zijn er bij dit ras verplicht??0, niks,nappa,....sommige fokkers testen de ogen maar verder worden de honden nergens op getest qua erfelijke aandoeningen terwijl dit ras enorm populair is. Ik heb de rasvereniging al een paar keer voor opheldering gevraagt maar tot nu toe nog steeds geen reactie ontvangen.
En zo gaat het veel rassen. En de raad van beheer??? Die was zijn handen in onschuld. Maakt wel reclame met teksten als verantwoordelijk een gezonde rashond kopen maar als mensen ze met de cijfers confronteren roepn ze dat ze enkel afstammingspapieren uitgeven en dat het geen garanties zijn voor gezonde honden.
De goede fokkers die wel enorm hun best doen om hun geliefde ras te fokken op de juiste manier kunnen niet tegen de commerciele fokkers op.
De regering moet met strengere regels komen en laten we beginnen om die stomme schoonheidswedstrijdsjes te verbieden want honden zijn meer.

oggy
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 sep 2011 08:06

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door oggy »

Helaas heb je 2 soorten fokkers, 1 die is alleen maar aan het vermeerderen, en 1 die probeert het ras te verbeteren. Soms is het geval dat je een reu of teef gebruikt, meerdere keren, en er later pas achter komt dat hij/zij een erfelijke aandoening/afwijking heeft. Als je er achter komt, moet je gelijk die lijn stil leggen voor de fok. Helaas gebeurd dit te weinig. De ene fokker doet het wel, maar de fokker die zijn broer/zus heeft, doet het weer niet. Hierdoor blijf je met het probleem zitten. Soms is de populatie ook zo klein, dat je daardoor wel het risico loopt, dat je het ras niet meer kunt fokken. Dan is er nog een andere kant van een ras hond. Bij een ras hond kun je gezondheid en erfelijkheid achterhalen. Bij ras loze honden is dit helaas veel lastiger, omdat de honden niet zijn geregistreerd. Je weet nooit welke hond er een aantal generaties voor zitten. Dus is bij een bastaard nooit bekend of er ver voor in de bloedlijn iets aan de hand is of niet. Maar helaas zijn er meer fokkers die aan het vermeerderen zijn, dan aan ras verbetering.

Lupos
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 sep 2011 13:52

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lupos »

In mijn werk ben ik verbonden met honden, in het dagelijks leven heb ik 3 rashonden in mijn huis rondlopen. Allen kerngezond.
Ik heb mij aangemeld op dit forum vanwege deze uitzendingen. Vorig jaar was er in Zembla een uitzending over de rashond, en daarvoor was er al een documentaire over de BBC.
Enerzijds vind ik het prima dat hier aandacht aan besteed wordt, anderzijds ergert het me, dat de informatie zo enorm eenzijdig is!
Ik heb 2 rassen: de Duitse Herder en de Labrador Retriever. Beide rassen kampen met gezondheidsproblemen en beide rassen zijn immens populair. Toch had ik er, bij de aanschaf van mijn honden, alle vertrouwen in dat ik gezonde honden zou krijgen. De rashondenfokkerij bestaat namelijk niet alleen uit fokkers die voor de uiterlijke tendensen van een ras kiezen, maar ook uit fokkers die fokken om ermee te werken. Oftewel: om de hond te laten functioneren waar hij van origine voor bedoeld was. Deze fokkers stellen gezondheid dan ook ver voorop, met als gevolg dat het uiterlijk vaak minder voldoet aan het modebeeld van een ras. Het is tevens een kant van fokken waar je weinig tot nooit iets van hoort. Waarom niet? Omdat elke rasvereniging van hondenrassen waar ook mee gewerkt kan worden, deze honden liever niet ziet. Ze zijn namelijk niet "mooi". Op show ziet men ze liever verdwijnen dan in de ring staan. Toch zijn deze rashonden net zoveel rashond als de "mooie" exemplaren op shows.
En dan komen wij bij de kern van de zaak: de hele maatschappij draait om schoonheid. We doen niets liever dan pronken met onze veren, met de kinderen, met een mooi huis, een nog mooiere auto en tja, daar horen dieren ook bij.
De mooiste hond vind ik persoonlijk een hond die in zijn element is. Een hond die kan doen wat in zijn genen zit, die wil samenwerken met de baas en die over een gezond gestel beschikt zodat hij dat ook kan doen.

En dan kom ik bij de keerzijde van deze uitzendingen over rashonden. Natuurlijk, het is niet goed wat er in de rashondenfokkerij gebeurt en het is prima dat er aandacht aan besteed wordt. Maar reclames als "kruisingen worden ouder" zijn voor mij tenenkrommend. Waarom? Omdat elk gezin dat overweegt om een hond aan te schaffen, door dit soort uitspraken recht in de armen van de malafide broodfok geduwd wordt! Het zou enorm fijn zijn om het eenzijdig beeld hierover breder te laten worden en de eenzijdigheid eraf te halen, zodat men een compleet beeld kan vormen over wat wij onze honden allemaal aandoen, en wat wij andere honden aandoen om onze hond te verkrijgen! Vlak de kruisingen hierbij zeker niet uit.

Ik begon mijn betoog met de opmerking dat ik in het dagelijks leven verbonden ben met honden middels mijn werk. In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die ondoordacht een hond hebben aangeschaft. Ondoordacht is meestal stamboomloos. Deze honden mankeren vaak van alles. Bovenal mankeren ze vaak een stukje socialisatie uit hun jeugd, met alle gedragsproblemen die daaruit voortvloeien. Ook de rashonden zie ik absoluut medische en psychische problemen, maar grotendeels tref ik stamboomloze honden. Bedenk goed dat maar een relatief klein gedeelte van de hondenpopulatie in Nederland een stamboom bezit. De stamboomhonden worden geregistreerd bij een rasvereniging, de Raad van beheer en als ras bij een dierenarts. Ik vraag mij dan ook ten zeerste af hoeveel gezonde rasloze honden ten opzichte van de zieke rasloze honden er zijn? Want hoe controleer je dat immers? Hoe ga je na onder welk "ras" zo'n kruising of stamboomloos hondje valt?

walterlodewyckx
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 sep 2011 18:50

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door walterlodewyckx »

Er is belangrijk nieuws m.b.t. de rashondenproblematiek vanuit de Belgische overheid.

Wat we al wisten is nu ook - en dat is nieuw - wetenschappelijk bewezen.
Het voortbestaan van rashonden IS in gevaar.

Het Vlaams Consortium ‘Inteelt, Erfelijke Ziekten en de daaraan gerelateerde Gedragsproblemen bij (ras)honden’ dat onder auspiciën van Vlaams minister-president Kris Peeters de problematiek bestudeert en adviseert bij de uitstippeling van het overheidsbeleid ter zake, heeft de minister-president ervan kunnen overtuigen om 50.000 euro vrij te maken voor een unieke wetenschappelijke studie.

Bij het fokken van rashonden selecteren fokkers vaak op uiterlijke kenmerken en sommigen passen de techniek van ‘inteelt’ toe.

Inteelt bij rashonden is de voortplanting van onderling nauw aan elkaar verwante rashonden. Bijvoorbeeld combinaties als ouder/kind, broer/zus, grootouder/kleinkind, oom/nicht, neef/nicht… Het laten paren van rashonden die nauw aan elkaar verwant zijn, houdt grote genetische risico’s in omdat beide partners veel genetisch materiaal gemeenschappelijk hebben en het risico dat de puppy’s defecte genen erven, stijgt. Defecte genen kunnen in mindere of sterkere mate afwijkingen en erfelijke ziekten doorgeven (denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de koningshuizen). De inteeltcoëfficiënt geeft weer hoe groot het risico is dat defecte genen worden doorgegeven en is afhankelijk van de graad van verwantschap van beide ouderdieren.

Aan de hand van de verwantschap van de ouderdieren (een zogenaamde pedigree-analyse) heeft de wetenschappelijke studie voor 11 hondenrassen onder meer de inteeltcoëfficiënt kunnen berekenen en belangrijke conclusies kunnen trekken met betrekking tot de ‘vitaliteit’ en de ‘overlevingskansen’ van die hondenrassen.

Conclusie? Het voortbestaan van rassen zoals bijvoorbeeld het Belgische griffonnetje, het Brusselse griffonnetje en de Ardense koehond is ernstig in gevaar ! Er zijn ook gegevens beschikbaar voor bijvoorbeeld de Mechelse herder, Duitse herder, golden retriever, labrador en de Vlaamse koehond (bouvier des Flandres).

De minister-president heeft op zaterdag 10 september 2011 dan ook belangrijke maatregelen aangekondigd in de fokkerij van rashonden.

Ik ben altijd bereid om u meer informatie te bezorgen.

Met vriendelijke groet,

Walter Lodewyckx
[email protected]
onafhankelijk lid van het Consortium ‘Inteelt en Erfelijke Ziekten bij (ras)honden’

bobske
Berichten: 84
Lid geworden op: 09 sep 2010 04:49

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bobske »

Lupos je hebt gelijk. Honden zijn meer dan een schoonheidsideaal. Honden zijn helemaal niet gelukkig op die tentoostellingen. De hele dag in zo'n drukke zaal, de hele dag gepluk, geborstel, gespuit, mensen die aan ze willen zitten.....allemaal stress.
Onder strengere eisen versta ik meer erfelijke gezondheidstesten, geen inteelt een gedragstesten voor alle rassen groot en klein want geloof me...die kleine hondjes kunnen flink agressief zijn. Zo kun je een zuivere en stabiele bloedlijn krijgen met gelukkige en gezonde honden.
Ik hoor ook steeds meer kruizingen zijn gezonder en boomertjes zijn nu enorm populair maar je krijgt een mix van erfelijke defecten van beide rassen. En broodfokkers en handelaren springen er handig op in.

Lupos
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 sep 2011 13:52

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lupos »

bobske schreef:Lupos je hebt gelijk. Honden zijn meer dan een schoonheidsideaal. Honden zijn helemaal niet gelukkig op die tentoostellingen. De hele dag in zo'n drukke zaal, de hele dag gepluk, geborstel, gespuit, mensen die aan ze willen zitten.....allemaal stress.
Onder strengere eisen versta ik meer erfelijke gezondheidstesten, geen inteelt een gedragstesten voor alle rassen groot en klein want geloof me...die kleine hondjes kunnen flink agressief zijn. Zo kun je een zuivere en stabiele bloedlijn krijgen met gelukkige en gezonde honden.
Ik hoor ook steeds meer kruizingen zijn gezonder en boomertjes zijn nu enorm populair maar je krijgt een mix van erfelijke defecten van beide rassen. En broodfokkers en handelaren springen er handig op in.
Precies. Echter, bij de labrador retriever bijvoorbeeld zijn best wel wat tests bekend die gedaan kunnen worden met betrekking toch genetische defecten. De rasvereniging stelt er 3 verplicht: heup dysplasie, elleboog dysplasie en oog problemen (cataract). Fokkers kunnen zelf meer doen: EIC (activiteit aandoening), CNM (spier/bot aandoening), optigen (genetische ogentest).
Inteelt is bij de labrador al aan banden gelegd. Nauwe verwanten mogen niet met elkaar versmolten worden. Lijnteelt wordt echter wel gedaan en is ook discutabel, maar dat is iets anders dan inteelt.
Tot slot heb je het over gedragstesten. Dat je dat bij de ouderdieren doet is natuurlijk helemaal prima, maar de vele agressie casussen van nu, komen vooral door een gebrek aan (kennis van) opvoeding van honden. Heel veel mensen beseffen niet dat ze met een hond, een roofdier met potentieel leiderschap in huis halen. Zo klein als het pupje allicht dan nog is. Het is geen uitzondering als ik bij mensen thuis kom die inmiddels bang zijn voor hun eigen hond en dit zover hebben laten komen door een gebrek aan kennis over de hond. Echter wijkt dit te ver af van deze discussie, hoewel ik er heel graag meer aandacht aan zou geven.

groet,

Dorine

[email protected]

tonlil
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 jun 2005 18:20

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door tonlil »

Ik ben heel lang zeer actief geweest in het kynologische wereldje.Ook in mijn ras kwamen veel gezondheidsproblemen voor, waardoor het steeds moeilijker werd om een geschikte gezonde combinatie te vinden. Ik kon het mijn geweten niet meer verenigen om mensen een hond te verkopen met de wetenschap dat wel flink mis kon gaan.Je moet er toch niet aan denken dat je mensen (zeker als er ook nog kinderen in het gezin zijn)een hoop ellende op hun nek krijgen. Met een aantal gelijkgestemde fokkers aangegeven bij het bestuur, maar helaas door kortzichtigheid werd het gezien als een aanval op persoonlijke vlak. Teveel mensen verlenen hun zgn "status"aan hun functie. En dan ons keurmeesterkorps. Er zijn keurmeesters die alle rassen mogen keuren. Geen enkele keurmeester kan alle rasstandaarden onthouden en ook hier telt het eigenbelang erg mee.Hoe meer vriendjes met het bestuur hoe meer keuraanvragen. Bevriende fokkers en bestuursleden worden geplaatst met honden die behoorlijke ras- en gezondheidsafwijkingen hebben .Waagt een keurmeester het als eens om kritiek te leveren wordt hij/zij nooit meer gevraagd en in de ban gedaan. Zolang een bestuur eeuwen kan blijven zitten zonder aangesproken te kunnen worden op hun functioneren lees rasblindheid en fouten verandert er niets. De RVB kan en wil ook niet veel veranderen, want ook hier speelt actie eigenbelang en te grote rol. Ingrijpen overheidswege??? Al jaren wordt er gepraat, maar er verandert niets.

J.WS
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 sep 2011 11:33

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door J.WS »

Het is zeker niet slecht om de gezondheidsproblemen binnen rashonden nogmaals onder de loep te nemen want veel rashonden kampen met zulke erfelijke aandoeningen dat hun (vaak korte) leven verre van prettig is.
Helaas hebben nog veel mensen het idee dat een stamboom een 'garantiebewijs' is voor een gezonde hond, dit is het niet en ook nooit geweest, het is namelijk niet meer/minder dan een afstammingsbewijs.
Debet binnen het rashondenwereldje zijn toch de keurmeesters welke steeds extremere uiterlijkheden willen zien (ronde hoofden, kortere neuzen etc) en (helaas) veel fokkers welke hierin meegaan, zonder stil te staan bij de gezondheidsproblemen welke deze veroorzaken. Bij de meeste rassen is de rasstandaard dan ook al vele malen aangepast door de rasverenigingen omdat deze als kippen zonder koppen hierin meegaan.
Keurmeesters dienen een flinke opfriscursus te krijgen en zich te houden aan de originele rasstandaard i.p.v. hun eigen smaak. Daarnaast dienen de allround keurlicenties afgenomen te worden om de simpele reden dat allround keurmeesters helemaal niet kunnen bestaan. Wanneer men op de leeftijd van 25 jaar mag beginnen met keuren en men zou zich voor gemiddeld 3 rassen per jaar kwalificeren, dan is een keurmeester al ruim 100 jaar bezig voordat deze alle rassen zou mogen keuren.
Het is niet slecht om bepaalde vormen van inteelt/lijnteelt tegen te gaan, maar ... laten we niet vergeten dat elke hedendaagse rashond is ontstaan uit inteelt en lijnteelt.
Zijn kruisingen en look-a-like's gezonder?
Ik heb daar mijn twijfels over, kruisingen komen voort uit rashonden en rashonden uit kruisingen. Er bestaan geen statistieken van of testen op erfelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen, en hoeveel kruisingpups en look-a-like's laten op zeer jonge leeftijd al het leven bij de verschillende broodfokkers/puppyfabrieken/en thuisfokkers welke niet zo nauw kijken.

Lupos
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 sep 2011 13:52

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lupos »

J.WS schreef:Het is zeker niet slecht om de gezondheidsproblemen binnen rashonden nogmaals onder de loep te nemen want veel rashonden kampen met zulke erfelijke aandoeningen dat hun (vaak korte) leven verre van prettig is.
Helaas hebben nog veel mensen het idee dat een stamboom een 'garantiebewijs' is voor een gezonde hond, dit is het niet en ook nooit geweest, het is namelijk niet meer/minder dan een afstammingsbewijs.
Debet binnen het rashondenwereldje zijn toch de keurmeesters welke steeds extremere uiterlijkheden willen zien (ronde hoofden, kortere neuzen etc) en (helaas) veel fokkers welke hierin meegaan, zonder stil te staan bij de gezondheidsproblemen welke deze veroorzaken. Bij de meeste rassen is de rasstandaard dan ook al vele malen aangepast door de rasverenigingen omdat deze als kippen zonder koppen hierin meegaan.
Keurmeesters dienen een flinke opfriscursus te krijgen en zich te houden aan de originele rasstandaard i.p.v. hun eigen smaak. Daarnaast dienen de allround keurlicenties afgenomen te worden om de simpele reden dat allround keurmeesters helemaal niet kunnen bestaan. Wanneer men op de leeftijd van 25 jaar mag beginnen met keuren en men zou zich voor gemiddeld 3 rassen per jaar kwalificeren, dan is een keurmeester al ruim 100 jaar bezig voordat deze alle rassen zou mogen keuren.
Het is niet slecht om bepaalde vormen van inteelt/lijnteelt tegen te gaan, maar ... laten we niet vergeten dat elke hedendaagse rashond is ontstaan uit inteelt en lijnteelt.
Zijn kruisingen en look-a-like's gezonder?
Ik heb daar mijn twijfels over, kruisingen komen voort uit rashonden en rashonden uit kruisingen. Er bestaan geen statistieken van of testen op erfelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen, en hoeveel kruisingpups en look-a-like's laten op zeer jonge leeftijd al het leven bij de verschillende broodfokkers/puppyfabrieken/en thuisfokkers welke niet zo nauw kijken.
Goed betoog!! :idea:

Ik heb er absoluut geen bezwaar tegen als de rasstandaard terug gaat naar een "type" hond, in plaats van een bepaald uiterlijk. Laat de hond maar weer eens functioneel worden in plaats van een modeplaatje.
Nog mooier zou het zijn als dit geheel wordt opgenomen in de uitzending en de belichting van de andere kant van de rashond ook wordt opgenomen! Ik stel mijn honden hiervoor wat graag ter beschikking en ik weet zeker dat er vele fokkers zijn die hieraan mee zouden willen werken om de eenzijdigheid van dit soort uitzendingen te elimineren en naar breder perspectief te trekken. Voorts is het wel interessant om eens na te gaan in hoeverre het hier gaat om look-a-likes of daadwerkelijk stamboomhonden, daar de stamboomhonden in Nederland nog altijd in de verre minderheid zijn ten opzichte van de look-a-likes of kruisingen!

WESTIEFIENTJE
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 sep 2011 16:12

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door WESTIEFIENTJE »

Westie met stamboom uit Schimmert.

Wij kochten in juli 2010 een west highland white terriër pupje in Schimmert.
Bij haar werd op een leeftijd van 10 maanden primair cataract vastgesteld door het Belgische oogpanel, waarvan wij het verslag van het oogonderzoek ter opsporing van erfelijke oogaandoeningen in ons bezit hebben.
Op vraag van de oogspecialisten gingen wij te rade bij de fokker en de WHWTC voor de oogonderzoek uitslagen die toegankelijk zijn.
De fokker reageerde niet. De WHWTC liet ons weten geen inzage te kunnen krijgen omwille van
“privacy regels” en omdat zij GEEN CONVENANT hebben met de raad van beheer.
Omdat wij dit antwoord geenszins bevredigend vonden gingen wij met deze zaak verder naar de raad van beheer.
Wij waren zeer verwonderd toen de WHWTC ons dan plots toch liet weten dat er wel een convenant is en dit sinds 2004 !!!!! Ook lieten zij aan ons weten dat de fokker zijn honden NiET laat testen !
In het clubblad Westie nieuws (maart 2011) publiceert hij nochtans wel dat zijn ouderdieren onderzocht zijn op cataract !!!!
Hieruit leiden wij af, dat gezien er sinds 2004 een convenant bestaat, zij ons direct hadden kunnen vertellen hoe het zat met de fokker van onze westie en hem al lang op zijn vingers hadden moeten tikken. Wij begrijpen dan ook niet dat de rasvereniging zulke fokkers tolereert; dan strookt er toch iets niet met hun gezondheidsbeleid !
Gezien het convenant, zijn wij ook van mening dat de vereniging verplicht is om de oogtesten te publiceren. Zij hebben volgens ons in hun verplichtingen verzaakt en de informatie alleen in het bestuur gehouden.
Wij hebben alles binnen onze mogelijkheden gedaan om de oogjes van onze westie te redden, zij heeft een cataractoperatie ondergaan. Van de fokker kunnen we dit echter niet zeggen.

Tosa Inu
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 sep 2011 13:35

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Tosa Inu »

Wij hebben ook een rashond gehad,maar helaas hebben we hem ook moeten laten inslapen.
16 juni geboren 2010, en 4 juli 2011 in laten slapen.
Een Tosa Inu is nou bepaald geen ras die je overal ziet,maar ze zijn in principe al kapot gefokt.
Bij wie kan je terecht als je er met de fokker niet uitkomt,want die vind dat je maar een andere pup moet nemen wat wij dus niet willen, het enige wat wij willen is ons geld terug omdat het een aangeboren afwijking is,dus een andere pup is dan ook geen optie.
De fokkers reageren niet op vragen,wat je dan nog bozer maakt,zo vriendelijk en hartelijk deze mensen waren tijdens de aanschaf van een pup,des te associaler zijn deze mensen om zo met mensen om te gaan en z'n emotie's.
Er staat nergens [be]geschreven of dat je te maken heb met een slechte fokker.
Over het algemeen zijn alle pups in huisselijke kring opgevoed.
Je moet langskomen of je wel geschikt bent als baas voor zo'n ras.
En ze zijn dan ook nog gezond verklaard door de dierenarts.

Fokker,Dierenarts,Raad Van Beheer.

Drie bedrijven die er voor moeten zorgen dat er een gezonde bloedlijn onder een rashond hoort te zijn.
Er kan al veel uit het bloed gehaald worden,en als je een rashond wil dan ben je als koper ook bereid om meer te betalen voor een goede gezonde hond.
Ik ben voor een keurmerk van deze bedrijven.
Fokkers moet weten waar zij mee bezig zijn en iedereen moet kunnen zien of de fokker goed staat aangeschreven,zowel op internet, als bij de dierenarts waar de fokker komt.
De dierenarts moet weten dat hij zijn naam en praktijk hoog zou moeten houden
en dat hij niet aan de malefide praktijken van de fokker kan meedoen, in het boekje van de pups moet komen te staan waar hij al aan twijfelt en er moet standaard bloed afgenomen worden bij pups van een fokker.
Voordat er een stamboom word uitgegeven moet er weer een bloedproef gedaan worden.Als het een fout nest is kunnen ze er al iets aan doen.
Ze kunnen er gelijk voor zorgen dat er uit die combinatie niet meer gefokt gaat worden en dat ze dan ook geen stambomen afgeven aan een fout nest. Doen ze dat wel keurmerk intrekken en er moet een lijst komen zowel bij Dierenartsen als bij Raad Van Beheer van foute fokkers.
Mensen moeten dan zelf keuze's gaan maken,de enige keuze die er nu is, is welk ras nemen we nu met het risico dat hij ziek is ipv gezond.
En natuurlijk zijn er ook goede fokkers die weten waar ze mee bezig zijn,maar de ellende groeit sneller de pan uit dan dat er goeie fokkers bij komen.
Dat is ook frustrerend voor deze fokkers.
Ik hoop dat er toch nog iets positief uit gaat komen,zowel voor mens als dier.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bprosman »

Mensen moeten dan zelf keuze's gaan maken,de enige keuze die er nu is, is welk ras nemen we nu met het risico dat hij ziek is ipv gezond.
Wat ik erg opvallend vond was het commentaar van een dierenarts dat het aanschaffen van een rashond de GROOTSTE kans gaf op ziekten en afwijkingen.
Vooral het voorbeeld van de Bulldog (ben er even vanaf of dat de Engelse of Franse was) waarbij een normale bevruchting en bevalling al niet meer mogelijk is. Dit beest zou in de natuur dan ook gewoon uitsterven.

bobske
Berichten: 84
Lid geworden op: 09 sep 2010 04:49

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bobske »

Laten we ook de thuis en tuin fokkers niet vergeten die toevallig een hondje met stamboom hebben en de buurman heeft ook een met stamboom en een nestje fokken maar totaal niet weten waar ze eigenlijk mee bezig zijn.
Bij de erkende fokkers wordt ook heel veel fraude gepleegt.
Pups zonder stamboom leggen ze bij een moederhond met pups die wel een stamboom hebben. Kunnen ze extra geld voor vragen. Ik ken een paar van die trucjes van mijn voormalige baas fokte rashonden en deed dat niet altijd volgens het boekje.

Dirk1951
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 sep 2011 09:22

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Dirk1951 »

Er zijn foute fokkers (hoe populairder het ras, hoe meer), maar die hebben alleen bestaansrecht omdat er "foute" kopers zijn, mensen die vandaag besluiten een hond te willen nemen en die dan liefst ook nog de zelfde dag willen hebben, zonder zich in het ras van hun keuze te verdiepen (Een goede fokker zal aan deze mensen ook geen hond willen leveren).

Van elk ras zijn er fokkers van gezonde honden zonder erfelijke afwijkingen, maar je moet alleen geduld hebben. goede fokkers, en de puppie bemiddeling van rasverenigingen hebben meestal lange wachtlijsten en bij sommige rassen kan het dan ook vele maanden duren voor je aan de beurt bent ... en dan nog geven ze niet aan iedereen een hond mee.

Fokkers hebben geen enkel belang bij het fokken van ongezonde honden ...

En dat rasloze honden gezonder zouden zijn is ook maar een verzonnen verhaal, ten eerste bestaat "de" rasloze hond niet, deze groep honden bestaat uit honden, uitéénlopend van rashonden waarvoor géén stamboom is afgegeven tot mengelmoesjes waarvan niet meer te achterhalen is uit welke rassen deze is samengesteld.

En van deze groep honden is geen registratie ... hoe kan je dan zeggen dat ze "gezonder" zijn als groep

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door bprosman »

En van deze groep honden is geen registratie ... hoe kan je dan zeggen dat ze "gezonder" zijn als groep
Door te tellen hoe vaak ik met een rashond wel niet bij de dierenarts gezeten heb vergeleken met een "vuilnisbakkie". De leeftijd die de niet rashonden gehaald hebben tov de wel rashonden. Ook heb ik nog nooit een bastaard gehad met HD (ze zullen er misschien best zijn maar ik ben ze nog niet tegengekomen).

Lupos
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 sep 2011 13:52

Re: Rashonden

Ongelezen bericht door Lupos »

bprosman schreef:
En van deze groep honden is geen registratie ... hoe kan je dan zeggen dat ze "gezonder" zijn als groep
Door te tellen hoe vaak ik met een rashond wel niet bij de dierenarts gezeten heb vergeleken met een "vuilnisbakkie". De leeftijd die de niet rashonden gehaald hebben tov de wel rashonden. Ook heb ik nog nooit een bastaard gehad met HD (ze zullen er misschien best zijn maar ik ben ze nog niet tegengekomen).
ah gebaseerd op 1 voorbeeld... ja da's inderdaad dan wel een duidelijk wetenschappelijk statement. :mrgreen:

Gesloten