LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hernia-operaties niet vergoed

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5115
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door Radar »

PTED is een operatie die voor veel hernia-patiënten het laatste redmiddel is om van hun ondraaglijke pijn af te komen. De resultaten die met deze operatie geboekt worden, zijn spectaculair. Verzekeraars vergoeden PTED echter niet. Sommige patiënten hebben om deze reden al de gang naar de rechter gemaakt. Waarom is er geen vergoeding, en wat heft het procederen tot dusver opgeleverd?

Maandag 25 maart in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

sjohie
Berichten: 10230
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door sjohie »

Dat procederen, als ik deze uitspraak uit 2009 lees, is blijkbaar niet erg succesvol?

Decol35
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 apr 2012 16:08

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door Decol35 »

Schandalig de tegenwoordige maatschappij waar we in zitten,de ouderen hebben al die jaren keihard gewerkt en overal aan betaald,en nu zijn we aan het vergrijzen,dus ze moeten maar dood gaan aan de pijn dan zijn ze er op een goedkope manier vanaf,maar o wee als die mensen die dat ingesteld hebben het zelf eens gaan krijgen,of hun ouders dan komt er wel hulp en dat hoort dan niemand dat gaat allemaal achter gesloten deuren,we zitten in een hele smerige verziekte wereld waar wij als burger niets aan kunnen veranderen er wordt hier voor je gedacht en je wordt geleefd naar de maatstaven van die fijne gasten die ze daar voor aan stellen.fijn hoor zo'n regering,ze pakken je geld af,ze maken uit wat je eet en drinkt en hoe je moet leven,behalve die brave heren zelf die doen lekker wat ze willen met ons geld nog even dan zijn we allemaal verzekerd voor een hoop geld ,waar we eigenlijk al middenin zitten en je krijgt er niets voor terug,alleen dadelijk een houten jas met een deksel erop die je ook nog zelf mag betalen.en zij zijn dan blij ze hebben liever dat we vandaag dood gaan dan morgen.ik heb hier geen goed woord voor.zielig voor je medemensen die zo ziek zijn en je moet afwachten wanneer ze je helpen.ik leef met ze mee.je vraag je alleen af waar je nog voor verzekerd bent.vriendelijke groet:Decol.

kss
Berichten: 224
Lid geworden op: 03 nov 2006 19:11

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door kss »

iedere keer deze discussies ... ik zou zeggen als de operatie te weinig bewezen is, dan meldt je dat toch gewoon niet en laat je de oude behandeling "administratief" door vergoeden alsware je nog ziek was, ook al ben je beter, want volgens de argumenten van de zorgverzekeraar ben je nog ziek.

lijkt mij de beste oplossing.

liesl80
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 mar 2013 21:32

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door liesl80 »

Ik vind Radar een mooi en kritisch programma, en dat heeft nederland nodig, maar ik denk wel dat ze niet moeten onderschatten hoeveel ze de publieke opinie beinvloeden. En waarom krijgen ze nooit de tegenpartij aan tafel? Dat vind ik steeds minder geloofwaardig.. dat pleit steeds meer voor een eenzijdig beeld. bovendien moeten ze dan uitkijken wiens kant ze kiezen, want een verhaal heeft altijd 2 kanten.

Wat me namelijk bezighoudt, is dat een specialist die roept dat zijn behandeling werkt, (of dat in dit geval nu zo is of niet dat moeten we dan maar geloven) volgens hen niet wetenschappelijk onderzoek naar de werking hoeft te doen om zijn behandelingen vergoedt te krijgen. Ik als zorgverlener vind dit een zorgelijke zaak. In deze tijd van commercialisering van de zorg, moeten we uitkijken dat goede reclame het niet gaat winnen van de harde feiten, en daarmee echt werkzame veilige behandelingen. Je hoeft niet iedereen op zijn blauwe ogen te geloven, er zitten altijd enkele rotte appels tussen die voor geld veel roepen. (daarmee bedoel ik gelukkig een klein deel) Hoe sneu het ook klinkt dat iemand pijn heeft. als jullie nu honderden patienten hadden geinterviewd was het misschien geloofwaardiger geweest.

Onze zorg heeft nou eenmaal te maken met financiele tekorten en de tijd dat alles maar kon is helaas voorbij.. dus het CVZ moet keuzes maken. Mensen willen tenslotte niet meer zorgpremie betalen, en waar wil je alles dan van betalen? Goede pijnstilling, in de vorm van morfine wat normaal gegeven wordt bij hernias zou het lijden dragelijk moeten maken, en daarmee de pijnreflex moeten verminderen zodat de tussenwervelschijf normaal binnen 3 maanden weer op zijn plek komt. Als ik deze mensen zo hoor, hebben ze deze behandeling niet afdoende gehad, anders hadden ze nooit zoveel pijn ervaren.. Maar dergelijke berichtgeving van radar speelt voornamelijk in op de emotie van mensen (en van de presentatrice), en werkt met dergelijke uitspraken kwakzalverij en harde commercie in de hand.

Dus, radar, over het algemeen ben ik blij met jullie kritische blik, dat houdt de mensen scherp, maar pas op dat jullie niet te eenzijdig het verhaal belichten en mensen niet op basis van emoties proberen te overtuigen van standpunten die de kwaliteit van zorg in de weg staan!
Mvg, een verontruste doc

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door hoiti103 »

Beste Doc,

ik ben een beetje verdrietig na het lezen van uw verhaal. Ik ben zo'n patiënt, die helaas door de reguliere zorg niet geholpen kan worden. Ik gebruik morfine pleisters, kort werkende morfine en helaas toch nog steeds beperkt in mijn leven. Nu besef ik dat dat voor veel mensen geldt, maar hier hebben we het over pijn, pijn die niet nodig is. Dat de operatie (pted) werkt heb ik zelf mogen ervaren. Helaas heb ik nu op 2 andere niveaus nieuwe hernia's. Ik heb deze nu al meer dan een jaar en als ik de financiële middelen zou hebben, zou ik me meteen laten opereren. De fysio doet wat hij kan en ook ik probeer alles om mijn leven wat minder pijnlijk te ervaren.

Morfine heeft naast de positieve werking op pijn, ook negatieve kanten. Ik voel me behoorlijk aan de kant gezet, somber en machteloos.

De PTED techniek heeft zich al bewezen, het is jammer dat de reguliere zorg hier niet voor open lijkt te staan. Medici die deze techniek beheersen, zouden zoveel mensen kunnen helpen. En ik heb het niet over mensen die vandaag last van hun rug krijgen en morgen geopereerd willen worden. Ik heb het over mensen zoals ik, die er alles aan doen om weer mee te mogen en kunnen doen in de maatschappij maar die door de pijn behoorlijk beperkt zijn.

Ik hoop dat de behandeling uiteindelijk zal worden vergoed en ik hoop dat de neurochirurgen er dan klaar voor zijn en de techniek beheersen.

wales
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 mar 2013 12:45

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door wales »

Beste Doc ,wat betreft u reactie de PTED methode wordt uitgevoerd in 30 landen ,en heeft zich al veelvuldig bewezen . Waar ik van op kijk is u reactie volgens mij heeft u zich niet verdiept in de PTED materie anders zou u zich niet zo uitlaten .ik zelf ben hernia patient ,zit al 10 jaar onder de medicatie met alle bijwerkingen van dien. Heb in december contact gezocht met Dr van iprenburg zit nu op goed keuring van mijn werkgever te wachten voor deze operatie . Voor verdere informatie verwijs ik u door naar het medische blad spine . Hierin staan meer dan een onderzoek die verricht zijn naar PTED.
Maar ik denk dat voor u meer het spreekwoord op gaat wat de boer niet kent eet hij niet.
Dus de mensen met pijn moeten de rest van hun leven maar zware medicatie gebruiken ,met alle schade aan de organen , en bijwerkingen. Om nog maar niet te spreken over de kosten ,voor de maatschappij (b.v. door arbeidsongeschiktheid .) , Ik begrijp dat er mensen in de samenleving zijn die willen profiteren van een andere zijn ongeluk .Maar de ik ben er voor 100% van overtuigd dat dit niet opgaat voor Dr Iprenburg . En ook niet voor Tros - Radar .

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door hoiti103 »

liesl80 schreef: Goede pijnstilling, in de vorm van morfine wat normaal gegeven wordt bij hernias zou het lijden dragelijk moeten maken, en daarmee de pijnreflex moeten verminderen zodat de tussenwervelschijf normaal binnen 3 maanden weer op zijn plek komt. Als ik deze mensen zo hoor, hebben ze deze behandeling niet afdoende gehad, anders hadden ze nooit zoveel pijn ervaren.. Maar dergelijke berichtgeving van radar speelt voornamelijk in op de emotie van mensen (en van de presentatrice), en werkt met dergelijke uitspraken kwakzalverij en harde commercie in de hand.
Nog even hierop terugkomen, heb er toch wel een beetje wakker van gelegen, dat is dom van me, maar goed. Beste Doc, heeft u misschien een behandeling voor al die patiënten die al jaren leven met pijn en pijnmedicatie? Ik sta open voor uw suggestie! En met mij nog honderden anderen die ook niet de financiële middelen hebben de noodzakelijke operatie te kunnen betalen.

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door hoiti103 »

liesl80 schreef:Dus, radar, over het algemeen ben ik blij met jullie kritische blik, dat houdt de mensen scherp, maar pas op dat jullie niet te eenzijdig het verhaal belichten en mensen niet op basis van emoties proberen te overtuigen van standpunten die de kwaliteit van zorg in de weg staan!
Mvg, een verontruste doc

En dan ook nog even een reactie naar aanleiding van bovenstaande opmerking, u geeft aan dat op basis van emoties mensen worden overtuigd van standpunten die de kwaliteit van zorg in de weg staan. Kunt u wellicht aangeven op welke wijze de PTED techniek de kwaliteit van zorg in de weg staat?

En is de kwaliteit van leven niet een nog belangrijker criterium? Ik red me redelijk, maar ik kan niet zeggen dat ik mijn leven op dit moment als kwalitatief prettig ingevuld ervaar. Ik doe 's avonds mijn sokken aan, aangezien mij dat 's ochtends niet lukt door de pijn. In de zomer geen probleem, dan maar geen sokken, maar met de temperaturen nu, zijn warme voeten ook wel zo aangenaam. Wanneer ik mijn eerste oxynorm van de dag heb ingenomen, duurt het ongeveer 20min. alvorens ik weer een heel klein beetje kan bewegen zonder pijn. En zonder pijn is relatief, ik heb de grens van aanvaardbaar al meerdere malen aangepast. Ik hou van het leven, de pijn zorgt wel voor behoorlijk kwaliteitsverlies. En ik ben echt niet de enige!

masha08
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 mar 2013 16:09

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door masha08 »

Doc,

Uw reactie maakt me eerlijk gezegd een beetje boos. Ik ben vorig jaar door dr. van Iprenburg geopeerd.
Voor die operatie lag k jn het ziekenhuis met zoveel pijn dat ik er echt over nagedacht heb er een eind aan te maken. Dit was terwijl ik morfine, diclofenac en lyrica gebruikte. Het hielp helemaal niks.
De neurlogen daar wilden mij geen verwijzing geven naar de klinkek an dr. van Iprenburg.
Net als u zijn deze neurologen helemaal niet goed geinformeerd over de PTED techniek.
Misschien zouden neurochirurgen in Nederland niet zo onwelwillend tegenover deze techniek moeten staan.

puma73
Berichten: 5877
Lid geworden op: 28 nov 2003 13:41

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door puma73 »

masha08 schreef:Doc,

Uw reactie maakt me eerlijk gezegd een beetje boos. Ik ben vorig jaar door dr. van Iprenburg geopeerd.
Voor die operatie lag k jn het ziekenhuis met zoveel pijn dat ik er echt over nagedacht heb er een eind aan te maken. Dit was terwijl ik morfine, diclofenac en lyrica gebruikte. Het hielp helemaal niks.
De neurlogen daar wilden mij geen verwijzing geven naar de klinkek an dr. van Iprenburg.
Net als u zijn deze neurologen helemaal niet goed geinformeerd over de PTED techniek.
Misschien zouden neurochirurgen in Nederland niet zo onwelwillend tegenover deze techniek moeten staan.
De neurologen handelen correct, het verwijzen naar de kliniek van de ENIGE arts in Nederland die deze operatie uitvoert wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekeraars. Daarmee houden zich aan de afspraken zoals neergelgd door het CVZ.

En meestal hoort bij enige een gepeperde rekening.

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door hoiti103 »

puma73 schreef:
De neurologen handelen correct, het verwijzen naar de kliniek van de ENIGE arts in Nederland die deze operatie uitvoert wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekeraars. Daarmee houden zich aan de afspraken zoals neergelgd door het CVZ.

En meestal hoort bij enige een gepeperde rekening.
Het CVZ geeft advies, de verzekeraars hoeven daar niet in mee te gaan. Het advies van het CVZ is NIET bindend!

puma73
Berichten: 5877
Lid geworden op: 28 nov 2003 13:41

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door puma73 »

hoiti103 schreef:
puma73 schreef:
De neurologen handelen correct, het verwijzen naar de kliniek van de ENIGE arts in Nederland die deze operatie uitvoert wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekeraars. Daarmee houden zich aan de afspraken zoals neergelgd door het CVZ.

En meestal hoort bij enige een gepeperde rekening.
Het CVZ geeft advies, de verzekeraars hoeven daar niet in mee te gaan. Het advies van het CVZ is NIET bindend!
Daarom wordt de operatie niet vergoedt door de zorgverzekeraars?

Dat het advies van het CVZ niet bindend is wil nog niet zeggen dat de zorgverzekeraars het niet volgen, die denken ook alleen maar aan de geldbuidel. Zorgverzekeraars gaan (bijna) altijd met het advies van het CVZ mee.

sjohie
Berichten: 10230
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door sjohie »

Decol35 schreef:Schandalig de tegenwoordige maatschappij waar we in zitten,de ouderen hebben al die jaren keihard gewerkt en overal aan betaald,en nu zijn we aan het vergrijzen,dus ze moeten maar dood gaan aan de pijn dan zijn ze er op een goedkope manier vanaf,maar o wee als die mensen die dat ingesteld hebben het zelf eens gaan krijgen,of hun ouders dan komt er wel hulp en dat hoort dan niemand dat gaat allemaal achter gesloten deuren,we zitten in een hele smerige verziekte wereld waar wij als burger niets aan kunnen veranderen er wordt hier voor je gedacht en je wordt geleefd naar de maatstaven van die fijne gasten die ze daar voor aan stellen.fijn hoor zo'n regering,ze pakken je geld af,ze maken uit wat je eet en drinkt en hoe je moet leven,behalve die brave heren zelf die doen lekker wat ze willen met ons geld nog even dan zijn we allemaal verzekerd voor een hoop geld ,waar we eigenlijk al middenin zitten en je krijgt er niets voor terug,alleen dadelijk een houten jas met een deksel erop die je ook nog zelf mag betalen.en zij zijn dan blij ze hebben liever dat we vandaag dood gaan dan morgen.ik heb hier geen goed woord voor.zielig voor je medemensen die zo ziek zijn en je moet afwachten wanneer ze je helpen.ik leef met ze mee.je vraag je alleen af waar je nog voor verzekerd bent.vriendelijke groet:Decol.
Tsja, als die "ouderen" zich echt goede rentmeesters hadden getoond van wat er na de oorlog allemaal is opgebouwd, dan hadden we de klap van de vergrijzing nu niet gehad in de overheidsfinanciën en de gezondheidszorg, maar hadden ze daar zélf de nodige voorzieningen voor getroffen. Dat is immers iets wat de planologen bij het CBS al tientallen jaren riepen, en ze dus hadden kunnen weten. :wink:

Ginaatje
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 mar 2013 17:38

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door Ginaatje »

Weer zo'n typisch staaltje Nederlandse zuinigheid. Ik vraag mij wel eens af waarom er zoveel geld wordt uitgegeven aan onderzoek t.a.v. innovatie terwijl je het toch niet vergoed krijgt. Juist door het wel vergoeden, komt er marktwerking op gang en kan het dus goedkoper worden.
Overigens vind ik dat net als bij oogoperaties die ervoor zorgen dat je geen bril meer hoeft te dragen. Schijnt ook niet vergoed te worden. Tja, een bril is goedkoper.

hoiti103
Berichten: 46
Lid geworden op: 28 aug 2008 11:21

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door hoiti103 »

Ginaatje schreef: Overigens vind ik dat net als bij oogoperaties die ervoor zorgen dat je geen bril meer hoeft te dragen. Schijnt ook niet vergoed te worden. Tja, een bril is goedkoper.
Bij een oogoperatie heb je een goed alternatief, een bril, ik heb als rug patiënt geen alternatief, alleen pijnmedicatie of een lening aangaan voor de operatie. In dat opzicht vind ik de PTED-vergoeding wel iets anders dan een oogoperatie. Blijft uiteraard dat de vergoede / niet vergoede zorgkosten best wel tot discussies leiden, daarvoor was ook een instantie in het leven geroepen die neutraal en onafhankelijk zou kijken naar de mogelijkheden. Helaas blijkt het CVZ vaak niet neutraal en danst behoorlijk naar de pijpen van de verzekeraars.

Ginaatje
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 mar 2013 17:38

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door Ginaatje »

hoiti103 schreef:
Ginaatje schreef: Overigens vind ik dat net als bij oogoperaties die ervoor zorgen dat je geen bril meer hoeft te dragen. Schijnt ook niet vergoed te worden. Tja, een bril is goedkoper.
Bij een oogoperatie heb je een goed alternatief, een bril, ik heb als rug patiënt geen alternatief, alleen pijnmedicatie of een lening aangaan voor de operatie. In dat opzicht vind ik de PTED-vergoeding wel iets anders dan een oogoperatie. Blijft uiteraard dat de vergoede / niet vergoede zorgkosten best wel tot discussies leiden, daarvoor was ook een instantie in het leven geroepen die neutraal en onafhankelijk zou kijken naar de mogelijkheden. Helaas blijkt het CVZ vaak niet neutraal en danst behoorlijk naar de pijpen van de verzekeraars.
Eens, maar gelukkig snap je ook het punt wat ik wilde maken.

Ginaatje
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 mar 2013 17:38

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door Ginaatje »

puma73 schreef:
hoiti103 schreef:
puma73 schreef:
De neurologen handelen correct, het verwijzen naar de kliniek van de ENIGE arts in Nederland die deze operatie uitvoert wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekeraars. Daarmee houden zich aan de afspraken zoals neergelgd door het CVZ.

En meestal hoort bij enige een gepeperde rekening.
Het CVZ geeft advies, de verzekeraars hoeven daar niet in mee te gaan. Het advies van het CVZ is NIET bindend!
Daarom wordt de operatie niet vergoedt door de zorgverzekeraars?

Het is wel de enige (in Nederland) die durft te handelen waarvoor een arts is opgeleid. Wetenschap betekent toch zoiets als onderzoeken? vooruitgang? Wel eens gehoord van die paarse krokodil? En wat betreft die gepeperde rekening, daar kunnen alle andere ook wat van. Het is niet voor niets dat de zorg zo duur wordt ondanks de zogenaamde marktwerking. Tenminste dat vind ik.

Dat het advies van het CVZ niet bindend is wil nog niet zeggen dat de zorgverzekeraars het niet volgen, die denken ook alleen maar aan de geldbuidel. Zorgverzekeraars gaan (bijna) altijd met het advies van het CVZ mee.

marcelkerssies
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 mar 2013 12:49

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door marcelkerssies »

allen,

sinds vandaag 26-3-2013 mag ik me ervaringsdeskundige noemen. Vanochtend in het Park MC in Rottterdam geholpen door dr Haranghi. Na een korte operatie en lokale verdoving, 3 uurtjes plat op de rug stond de fysio naast mijn bed om eruit te gaan en te gaan lopen. Vandaag dus afwisselend lopen/rusten en nog steeds pijnvrij. Vannacht nog even hier slapen en dan morgen naar huis. Mijn vrouw kon haar ogen niet geloven toen ze op bezoek kwam! Ook ik liep al maanden met morfine ed rond. Andere optie voor mij was verwijderen rugwervel om bij de hernia te kunnen (gelukkig was mijn neurochirurg bekend met de techniek en besloot me gelijk door te verwijzen.)

Nu even afkicken van de morfine en blij zijn dat je pijnvrij bent. Gelukkig heb ik een werkgever voor wie het een kort rekensommetje was wat economisch ook de beste manier hier is.

VGZ heeft liever dat je een wervel inlevert dan dat je weer pijnvrij rondloopt. Zal me over 2 weken nog even melden met hoe het dan gaat!

stofzuigertje

Re: Hernia-operaties niet vergoed

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Vraag je werkgever!

Als je weet wat 1 maand thuis zitten kost en als je 2 jaren ziek moet zijn voor afkeur of slechts €8000,- voor binnen 1 maand weer aan 't werk????
Dus als je verzekeraar weigerde, speel het via de werkgever en als de werknemers dit wel mogen komen de huisvrouwen over enkele jaren ook wel.

Helaas is het niet anders maar als er diverse werkgever zo gaan besparen op ziekte kosten zal het snel opgelost zijn.

Gesloten