LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Declaratiefraude in de zorg

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
vroem
Berichten: 3749
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door vroem » 07 dec 2013 11:55

http://lhv.artsennet.nl/Actueel/Nieuws6 ... artsen.htm
en
http://lhv.artsennet.nl/Actueel/Nieuws6 ... nkomen.htm

en als je dan gaat rekenen met opvragen inflatiecijfers sinds 2005 blijkt de hoofdmoot van de stijging gewoon inflatiecorrectie te zijn.

Een econoom die blijkbaar niet kan rekenen dus...
en ongelofelijk slechte journalistiek van trosradar. naast het andere punt wat ik al toegelicht heb.
twee grote missers in 1 redelijk korte maar wel belangrijke uitzending. De privé is er niets bij...

rednier
Berichten: 15
Lid geworden op: 20 nov 2013 16:51

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door rednier » 10 dec 2013 10:09

Nee hoor, hij roept gewoon wat cijfers waar elke onderbouwing aan ontbreekt.
Nu kan je over diverse zaken discussiëren en wat je wel en niet mee wilt nemen bij die berekening.
Dit draadje gaat over de uitzending waarin door een deskundige werd gezegd dat huisartsen sinds de invoering van het nieuwe stelsel 80% meer is gaan verdienen.
Als iemand beweert dat ik zomaar wat roep, heeft dus de uitzending niet eens gezien en kan zich beter uit deze discussie houden of de uitzending alsnog gaan bekijken.

Wil je de deskundigheid van die deskundige in twijfel trekken dan moet je toch met wat feiten en bronnen komen.
JIJ roept dus zomaar wat, niet ik!

rednier
Berichten: 15
Lid geworden op: 20 nov 2013 16:51

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door rednier » 10 dec 2013 10:21

Cijfers van een econoom over het salaris van huisartsen geloof ik toch eerder dan huisartsen of verenigingen van huisartsen over het salaris van huisartsen. wc-eend over wc-eend, enz.
Nooit heb ik overigens gelezen dat een zorgverlener ontslag kreeg, een grote boete of gevangenisstraf en dat ondanks bewezen fraude wordt gepleegd. ZEVENTIG behandelingen teveel bij 1 patiënt door 1 fysio.
Dit is dweilen met de kraan ver open.
Als je dan de fraude bij de zorginstellingen erbij optelt... en niemand wordt bestraft en we gaan gewoon door. Bonnetjes? néééé patiënten zijn geen controleurs, laat ons maar onze gang gaan. Die patiënten zijn ook consumenten die vaak dagelijks bonnetjes controleren, ook moeilijke van garages, enz. Maar de SP wil huisartsen in loondienst en de andere partijen worden blijkbaar bewerkt door de gezondheidszorginstellingen. Bonnetjes, zóóóó logisch.

vroem
Berichten: 3749
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door vroem » 10 dec 2013 13:30

Rednier, probleem wat ik met de getallen van die econoom heb is dat ze niet onderbouwd zijn. Hij schermde ook met andere getallen die als je dieper duikt een extrapolatie bleken te zijn van cijfers uit het buitenland waar een heel andere opzet van de zorg is qua financiering, appels met peren vergelijken dus. Wordt men in dit land steeds beter in als men over de rug van een of andere groep zijn gelijk wil halen.

Door acceptatie cijfers waar die econoom mee komt zet je dus eigenlijk organisaties als CBS aan de kant en schilder je die af als ongeloofwaardig. Jouw keus hoor. niet de mijne.
Cijfers van de NZA neem ik zelf overigens ook met een forse korrel zout, die worden momenteel ook allemaal klaargezet voor de vuilnisbak. Om de eenvoudige reden dat ook de NZA graag appels met peren vergelijkt, en inmiddels een aantal keren aangetoond met verkeerde veronderstellingen is gekomen (wel vreemd daar waar men miljoenen kostende onderzoeken laat doen). Een factor 2 verschil met de CBS cijfers is het niet vreemd, dan acht ik CBS toch wat hoger in, het is immers hun vak, rekenen. NZA zou er verstandig aan doen dat over te laten aan mensen die het wel kunnen.

rozemarijntje
Berichten: 6896
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door rozemarijntje » 11 dec 2013 08:04

@ rednier
Ben het niet volledig met je eens,ken toevallig een fsyio die gepakt is op flinke fraude,dat is toch door ontdekt en kan beroep niet meer uitoefenen!!! Wat maar goed is ook,geen kleine bedragen.

Verder ben ik het met vroem eens,enne gevangenisstraf nou ja er is nu een neuroloog die waarschijnlijk wel gaat en ook verdient,

van8eren
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 feb 2013 22:30

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door van8eren » 12 dec 2013 23:19

Ik kreeg ook facturen toegestuurd terwijl ik toen helemaal niet bi jde huisarts was geweest. Hij gaf aan dat het een foutje was, maar zo ken ik er ook nog een paar. Als je dit bi j10 patienten doet, en maar 5 reageren... kassa!

DavidsSon
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 dec 2013 13:58

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door DavidsSon » 30 dec 2013 14:17

Vandaag kreeg ik een specificatie van mijn zorgverzekeraar. In juli 2013 ben ik bij de KNO arts in het ziekenhuis geweest. Hier heb ik een kort gesprek gehad van maximaal 15 minuten waarbij ik ook even Aahh moest zeggen zodat de arts even in mijn keel kon kijken. Ook heeft hij even kort in mijn neus gekeken.

De rekening: Euro 710,15 ( waarvan Euro 350,00 voor mijn eigen rekening d.m.v. eigen risico ).

Ik heb het ziekenhuis gebeld, en daar konden ze mij niet eens precies vertellen wat er nu gespecificeerd was omdat dit met code's zou werken. Op de patiënten administratie van het ziekenhuis vonden ze het zelf ook een buiten proportioneel hoog bedrag maar helaas kunnen ze er zelf niets aan veranderen omdat de betreffende arts nu éénmaal dit had berekend in het systeem.

Ik weet echt niet wat ik hiermee moet of kan. Ik vraag me wel af waar het heen gaat in dit land.

Chocomelk
Berichten: 11419
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door Chocomelk » 30 dec 2013 15:01

DavidsSon schreef:Vandaag kreeg ik een specificatie van mijn zorgverzekeraar. In juli 2013 ben ik bij de KNO arts in het ziekenhuis geweest. Hier heb ik een kort gesprek gehad van maximaal 15 minuten waarbij ik ook even Aahh moest zeggen zodat de arts even in mijn keel kon kijken. Ook heeft hij even kort in mijn neus gekeken.

De rekening: Euro 710,15 ( waarvan Euro 350,00 voor mijn eigen rekening d.m.v. eigen risico ).

Ik heb het ziekenhuis gebeld, en daar konden ze mij niet eens precies vertellen wat er nu gespecificeerd was omdat dit met code's zou werken. Op de patiënten administratie van het ziekenhuis vonden ze het zelf ook een buiten proportioneel hoog bedrag maar [/b]helaas kunnen ze er zelf niets aan veranderen omdat de betreffende arts nu éénmaal dit had berekend in het systeem.[/b]

Ik weet echt niet wat ik hiermee moet of kan. Ik vraag me wel af waar het heen gaat in dit land.
Dit is werkelijk niet normaal !
4 patienten per uur = 2840, 60 per uur :shock:

vroem
Berichten: 3749
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door vroem » 31 dec 2013 10:40

Chocomelk, dat is een ietwat te simplistische benadering...
In dat uur komen niet alleen dergelijke patiënten langs,maar ook patiënten waar uit hoofde van de toepasbare dbc geen kosten meer te berekenen zijn. Afgezien daarvan is het alleen de omzet, niet de winst laat staan netto inkomen...daar gaat nog eerst heel veel vanaf.
Wellicht is een verkeerde dbc gebruikt, ziekenhuis moet daar inzage in geven.
Wellicht ook komt het voort uit afspraken tussen ziekenhuis en verzekeraar, daar zal dan verzekeraar uitsluitsel over moeten geven.

Jolijn
Berichten: 6321
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door Jolijn » 31 dec 2013 11:52

Vanochtend op de radio van een positief fraudegeval gehoord. Een arts wilde graag bij een kind 2 kleine operaties tegelijk doen: 1 keer gebruik ok + personeel 1 x narcose enz. Maar administratief gezien kon en mocht dit niet, vanwege de code bij betr. operaties. Die arts heeft, in overleg met de ouders, de beide operaties tegelijk uitgevoerd, en er een code bijgezocht, die zo'n beetje overeen kwam met de kosten.
Officieel fraude, maar juist kosten besparend.

eleven
Berichten: 3046
Lid geworden op: 15 okt 2013 09:23

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door eleven » 31 dec 2013 16:48

Jolijn schreef:Vanochtend op de radio van een positief fraudegeval gehoord. Een arts wilde graag bij een kind 2 kleine operaties tegelijk doen: 1 keer gebruik ok + personeel 1 x narcose enz. Maar administratief gezien kon en mocht dit niet, vanwege de code bij betr. operaties. Die arts heeft, in overleg met de ouders, de beide operaties tegelijk uitgevoerd, en er een code bijgezocht, die zo'n beetje overeen kwam met de kosten.
Officieel fraude, maar juist kosten besparend.
Ik noem dit geen (officieel) fraude.
Dit was blijkbaar een ruim denkende arts, die graag het kind niet twee keer achter mekaar wil opereren, omdat de voorschriften anders zijn.
Niet alleen het kind geen stress bezorgen en ook nog kosten besparend werken.
Geweldig.

vroem
Berichten: 3749
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door vroem » 31 dec 2013 17:07

Ineens zo principieel niet meer omdat het in dit geval niet over zelfverrijking gaat? Blijft fraude hoor, is namelijk gewoon werken buiten de regeltjes, en er is een partij met voordeel financieel.
Of de arts nu er zelf niets aan heeft doet daar niets aan af. Als we zaken zo gaan beoordelen raken we wel heel snel op een hellend vlak.
Het toont wel heel duidelijk aan hoe suf de regeltjes in dit land in elkaar zitten. Gevolg is duidelijk dat mn patient van die regeltjes de dupe is. Maar als er iets verkeerd gaat is de arts wel de pineut.

doornloosroosje
Berichten: 127
Lid geworden op: 31 mei 2008 17:42

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door doornloosroosje » 01 jan 2014 13:47

Het beeld lijkt intussen wel duidelijk. het DBC systeem zorgt voor hele hoge kosten voor de routineklusjes, terwijl de wat ingewikkelder zorg er goedkoper op wordt. Aangezien er natuurlijk veel meer routineklusjes, dan uitgebreidere handelingen zijn, lijkt mij dat dit de kosten overall enorm op moet drijven. Bovendien gaat het averechts werken, als het besef begint door te dringen, dat één stap over de drempel van de 2e lijns gezondheidszorg het onherroepelijke einde van je eigen risico is. Na één, wellicht vanwege eigen risico uitgesteld, bezoek aan een specialist kun je de huisarts dus bestoken met verzoeken om je hele body te laten scannen. En dan te bedenken, dat de verzekeraars er klaarblijkelijk met aanmerkelijke winst uit zijn gesprongen. Een ander declaratiesysteem lijkt dus nog veel meer besparingen op te kunnen leveren.

Jolijn
Berichten: 6321
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door Jolijn » 01 jan 2014 14:34

vroem schreef:Ineens zo principieel niet meer omdat het in dit geval niet over zelfverrijking gaat? Blijft fraude hoor, is namelijk gewoon werken buiten de regeltjes, en er is een partij met voordeel financieel.
Welke partij dan?

Chocomelk
Berichten: 11419
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Declaratiefraude in de zorg

Ongelezen bericht door Chocomelk » 01 jan 2014 16:17

doornloosroosje schreef:Het beeld lijkt intussen wel duidelijk. het DBC systeem zorgt voor hele hoge kosten voor de routineklusjes, terwijl de wat ingewikkelder zorg er goedkoper op wordt. Aangezien er natuurlijk veel meer routineklusjes, dan uitgebreidere handelingen zijn, lijkt mij dat dit de kosten overall enorm op moet drijven. Bovendien gaat het averechts werken, als het besef begint door te dringen, dat één stap over de drempel van de 2e lijns gezondheidszorg het onherroepelijke einde van je eigen risico is. Na één, wellicht vanwege eigen risico uitgesteld, bezoek aan een specialist kun je de huisarts dus bestoken met verzoeken om je hele body te laten scannen. En dan te bedenken, dat de verzekeraars er klaarblijkelijk met aanmerkelijke winst uit zijn gesprongen. Een ander declaratiesysteem lijkt dus nog veel meer besparingen op te kunnen leveren.
https://forum.www.trosradar.nl/viewtopi ... 6&t=141421

Gesloten