LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hoe diervriendelijk is merinowol?

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5097
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door Radar »

De winter komt eraan! Tijd om jezelf te verwennen met een heerlijke wollen trui, sjaal of sokken. Veel van dit soort kleding wordt gemaakt van merinowol, afkomstig van het merinoschaap. Dit dier wordt veel gehouden omdat het een extra dikke vacht heeft, en dus veel wol oplevert. Maar... de schapenboerderijen staan vaak in het snikhete Australië. Radar onderzoekt hoe deze dieren worden behandeld. Hoe weet je als consument waar de wol van je winterwarmers vandaan komt?

Maandag 13 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

encore
Berichten: 1100
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door encore »

daar hoef je maar weinig onderzoeknaar te doen dan. Paar uurtjes op YouTube en je ziet dat die schapen best een rotleven hebben. Er gaan zelfs jaarlijks een paar schaapjes dood omdat ze VEEL te ruw worden behandeld. Hetzelfde als die plofkiplegbaterijenkooitjes... Same story, different country.

sjohie
Berichten: 10164
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door sjohie »

Is dit een representatief onderzoek onder een statistisch verantwoorde hoeveelheid bedrijven, of een item met niks meer dan wat beelden van 1 bedrijf waar die dieren niet de beste behandeling krijgen, wat vervolgens geprojecteerd wordt op de hele branche in een ander land, met andere dierenwelzijnswetgeving als hier in Nederland en de EU?

Josephien12
Berichten: 716
Lid geworden op: 01 sep 2010 18:39

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door Josephien12 »

Sjohie, encore heeft het antwoord op je suggestieve vraag al gegeven. Doe eens willekeurig wat filmpjes op youtube kijken.

moederslink
Berichten: 9501
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door moederslink »

Knipknip
Laatst gewijzigd door moederslink op 27 jun 2015 21:02, 1 keer totaal gewijzigd.

tenormin
Berichten: 6827
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door tenormin »

Mijn neef had (hij is pas overleden) ook een schapenboerderij. Ging als emigrant in 1956 naar Australië en ja, kwam daar eerst als knechtje (net als Zwarte Piet?) terecht. Opgewerkt, rijk geworden van de schaapjes. En vertelde vaak hoe het er aan toe ging. Niet fijn. Was ie ook met me eens, maar...'t was wel zijn inkomen. Nee, diervriendelijk was het niet/is het niet. Maar ik koop sowieso geen schapenwol; niet uit oogpunt van diervriendelijkheid maar puur egoïsme: 't jeukt en is moeilijk te wassen. Dus hypocriet antwoord, ik weet het.

pietjeplus
Berichten: 88
Lid geworden op: 04 jul 2014 01:13

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door pietjeplus »

Ons buurmeisje werkte vroeger als bediende in een fruitzaak en is later met een pruim naar de VS gegaan, ze bezit nu veel pruimenbomen en is steenrijk. Zo zie je maar dat je veel kunt bereiken als je maar echt wilt.

tenormin
Berichten: 6827
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door tenormin »

pietjeplus schreef:Ons buurmeisje werkte vroeger als bediende in een fruitzaak en is later met een pruim naar de VS gegaan, ze bezit nu veel pruimenbomen en is steenrijk. Zo zie je maar dat je veel kunt bereiken als je maar echt wilt.
Ga ergens of een 'leuke site' je grapjes vertellen, hoewel het woord grapje teveel eer is.

markkoudeis
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 okt 2014 17:18

Re: Hoe diervriendelijk is merinowol?

Ongelezen bericht door markkoudeis »

Nog voordat de uitzending is geweest kan ik mijn conclusie al trekken, ondanks het feit dat vrijwel iedereen een trui, sokken, jas of misschien een paar lekkere met wol gevoerde laarzen in zijn kast heeft liggen beschuldigen de mensen van Radar een grote groep consumenten voor dier onvriendelijk gedrag.
Binnenkort zeker een uitzending over kinderarbeid ergens in een kopermijn, moeten we zeker alle leidingen eruit trekken in huis.
Denk eens na en vraag jezelf als programmaleiding wat je hiermee wilt bereiken.... En dan nog al die onwetende winkels die wol verkopen of warme gevoerde pantoffels die nu niemand meer wil kopen, dit is niet waar we op zitten te wachten net na een recessie.
Duidelijkheid verschaffen is goed en daar is iedereen bij gebaat maar met een uitzending als deze slaan jullie de plank echt mis. Door het laten zien van wat zielige beelden generaliseren jullie slechts.

Gesloten