LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5118
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door Radar »

Waarom is het praktisch onmogelijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als je ADHD hebt? Marcel Ruwers worstelt al langere tijd met deze vraag en werd door vele verzekeraars afgewezen. Hij wil zich verenigen met lotgenoten om te zien of ze samen een oplossing kunnen vinden.

http://www.radartv.nl/uitzending/archie ... or-adhder/

Maandag 10 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

prem
Berichten: 1987
Lid geworden op: 12 feb 2007 14:49

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door prem »

Omdat het een verhoogd risico levert?
Ik zeg maar wat hoor.

GJvdZ
Berichten: 7405
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Ik neem dat Radar toch wel de principes achter een verzekering weet. Iets met risico's en zo. Basiskennis lijkt me. Al scoor je daar geen kijkcijfers mee natuurlijk...

jochemspek
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 nov 2014 20:40

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door jochemspek »

dit geldt ook voor mensen met bijvoorbeeld stressklachten die wel geregeld bij het ziekenhuis komen, maar geen diagnose hebben. Voor phychiatrische patienten zal misschien wel hetzelfde gelden. Voor mijzelf geldt dat ik me wel kan verzekeren, maar door een 'verhoogd risico' door vage klachten 4 jaar geleden kost mij dat 600,- per MAAND. Ik ben nu aangesloten bij een zgn broodfonds, en dat geeft enige zekerheid, maar het is een erg oneerlijke situatie. Ik hoor graag hoe ik op de hoogte kan blijven van evt vervolgstappen.

Jochem

Ylse32
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 jan 2013 13:37

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door Ylse32 »

Ik kan ook niet veel anders bedenken dan dat verzekeraars denken dat mensen met ADHD vaker bij ongelukken betrokken zijn of zoiets? Ik vraag me echter af of zij daar bewijzen voor hebben. Maar... er zijn natuurlijk heel veel volwassenen met ADHD die helemaal geen officiële diagnose hebben. Zij kunnen zich dus gewoon wél laten verzekeren.
Ik dacht een jaar of vijf geleden dat ik misschien wel AD(H)D zou kunnen hebben en wilde medicijnen proberen. Mijn huisarts vond haar kennis daarover te laag en verwees mij door naar een psychiater. Die heb ik een poos bezocht, puur en alleen voor de medicatie. Ik heb en had geen bijkomende problematiek. Ik heb twee soorten medicatie uitgeprobeerd, die uiteindelijk weinig opleverde. Bovendien paste ik mijn werk aan (ben ander werk gaan doen en zzp'er geworden) en ging mijn zoon beter slapen, waardoor de klachten verdwenen. Achteraf gezien was het gewoon een combinatie van jarenlang slecht slapen door eerst mijn zoon en vervolgens ook de medicatie, en werk dat me niet lag in combinatie met de zorg voor een druk gezien. Toen ik een AOV wilde gaan afsluiten, wilde de verzekeraar mijn volledige huisartsendossier zien. En toen kwam opeens naar voren dat de psychiater destijds een diagnose naast de ADHD-achtige klachten gesteld heeft, die hij nooit met mij gedeeld heeft en die bovendien kant noch wal raakte. Ik ben daar nooit geweest met de vraag om een diagnose of therapie, er is alleen gesproken over de medicatie. Waarschijnlijk is er een fout gemaakt, ging het over iemand anders, maar ik zat ermee. Ik heb die diagnose uit mijn medisch dossier laten verwijderen, maar de toon was natuurlijk gezet en een toelichtende brief bij mijn aanvraag kon de beoordelend verzekeringsarts er blijkbaar niet van overtuigen mij geschikt te achten voor verzekering bij die maatschappij. Daar zit ik dan, kerngezond (ja, ook volgens mijn huisarts) maar zonder AOV. Dit speelde inmiddels een jaar of drie geleden. Inmiddels is er wel wat veranderd geloof ik m.b.t. het opvragen van medische informatie en zo, maar na de RADAR-uitzending van gisteren begrijp ik dat ik het dus ook niet meer hoef te proberen. Of kun je op een of andere manier ook laten 'bewijzen' dat je géén ADHD hebt? Als dat al kan, blijft het voor de verzekeraar toch verdacht. Marcel, heel goed dat jij dit aankaart. Intussen kots ik echt van alles dat riekt naar verzekeringen (en banken en hypotheken).

AEGON
Berichten: 9
Lid geworden op: 06 feb 2010 16:33
Contacteer:

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door AEGON »

Bij Aegon is ADHD geen uitsluitingsgrond voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je kunt je dus gewoon bij ons verzekeren als zzp’er. Soms duurt het acceptatieproces wel wat langer.
In het aanvraagproces wordt een gezondheidsverklaring ingevuld. Daarin worden veel vragen gesteld. Ook of iemand last heeft van ADHD. De medisch acceptant van Aegon beoordeelt het aanvraagformulier en de gezondheidsverklaring. Afhankelijk van de gemelde klachten vragen wij de aanvrager om een machtiging. Met deze machtiging vraagt onze medisch adviseur nadere informatie op bij de behandelaar. Eventueel vindt een gerichte keuring plaats.
Onze medisch adviseur (dat is een arts) geeft ons daarna advies: accepteren, accepteren met uitsluiting voor psyche (we bieden dan onze goedkopere variant zonder dekking voor psychische ziekten) of afwijzen. Dat werkt bij andere aandoeningen of ziektes precies hetzelfde. Wij proberen zo veel als mogelijk (al dan niet met uitsluiting) te accepteren. Belangrijk om te weten: elke aanvraag wordt individueel beoordeeld.
Alexander Kuipers, woordvoerder Aegon Nederland
Laatst gewijzigd door AEGON op 11 nov 2014 14:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Jennemeu
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 nov 2014 14:47

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door Jennemeu »

[quote="AEGON"].
In het aanvraagproces wordt een gezondheidsverklaring ingevuld. Daarin worden veel vragen gesteld. Ook of iemand last heeft van ADHD. De medisch acceptant van Aegon (dat is een arts) beoordeelt het

Beste AEGON, ADHD-ers hebben over het algemeen geen LAST van ADHD, behalve als ze te maken krijgen met verzekeringen etc. Ze hebben ADHD en passen hier hun leven op aan.

Auti-Mama
Berichten: 674
Lid geworden op: 26 jan 2011 07:45

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door Auti-Mama »

De ADHD-er heeft geen last, de omgeving heeft last van het ADHD-gedrag. :lol:

Maar even serieus (maar we raken wel een tikje off-topic nu): Een ADHD-er kan ook serieus last hebben van ADHD. Hoeft niet altijd (Jochem Meyer verdient er zelfs een hoop mee), maar kan dus wel.

stofzuigertje

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Als hij personeel in dienst neemt, zijn vrouw + 2 anderen... en die 4 gaat verzekeren....
En dan die 2 vreemde binnen proeftijd wegsturen en de 2 blijven verzekerd...
Jij en je vrouw en alleen jij, dat pakken ze niet dus straks alle 2 een half salaris?

Niemand gaat dit controleren... een truck die bij mijn werkte...

Stuiter
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 feb 2015 19:09

Re: Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ADHD'er

Ongelezen bericht door Stuiter »

Ik ben verbaasd!! en ik reageer voornamelijk op de reactie van Aegon.
Als je niet weet dat je ADHD hebt, krijg je gewoon een AOV.
Ben je zo slim om eens te onderzoeken, waarom jij toch wel buiten de kaders denkt, waarom jij altijd de snelste bent, waarom jij wel de meest creatieve oplossing kunt bedenken, waarom jij wel 160 declarabele uren in de maand kan draaien als de deadline dat vereist etc etc. Dan heb je wellicht eens laten testen op ADHD. Dan staat het in de boeken en is de kans op een AOV 0.
Aegon meldt dat Aegon wel AOV verstrekt, maar dan met uitzondering van arbeidsongeschiktheid voor psychische ziekten.

Mijnheer Aegon, waar heeft u de kennis vandaan dat het hebben van ADHD de kans vergroot op psychische ziekten, zoals bijvoorbeeld dementie of noem eens wat. Welke arts heeft u verteld dat er een significante relatie bestaat tussen ADHD en een andere psychische aandoening (die leidt tot arbeidsongeschiktheid)?

Zou ik een AOV bij de Aegon afsluiten, krijg ik geen uitkering als ik ineens in een psychose zou schieten??
Delta Lloyd verwoordde het (na een herkeuring op eigen verzoek) als volgt: u krijgt geen AOV, de reden is dat wij een commercieel bedrijf zijn en u bent geen 17 meer.
Mensen denk toch na! Zou Aegon Einstein als ADHDer niet verzekeren tegen een psychische aandoening?? Einstein heeft het nooit geweten!

Ik kan u vertellen dat ik de hoofdprijs zou betalen voor een AOV bij een "commercieel bedrijf", als ik al zou worden geaccepteerd.
Nu maak ik dankzij de ADHD zelf een flinke buffer, voor t geval ik ooit ziek zou worden.
En als gevolg daarvan, maak ik elk jaar de belasting/de Nederlandse staat erg blij ipv een commercieel bedrijf!

Gesloten