LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Discussieer hier over (auto-)rijscholen.
Kirsten80
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 apr 2012 04:05

Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Kirsten80 »

Hallo allemaal,

Inmiddels is het alweer 12 jaar geleden dat ik m'n eerste rijles heb gehad. Ik vond toen autorijden echt heel leuk en bedacht me toen niet hoeveel het me zou gaan kosten. Ik had er toen heel veel zin in en ik dacht dat ik het ook wel snel zou halen. Ik reed in Amsterdam. Ik was er vaak, dus het leek toen voor mij de meest logische keus om daar te gaan lessen en rijexamen te doen. Maar na heel veel lessen en 4 x gezakt te zijn kon ik de rijlessen niet meer betalen door m'n studie en andere omstandigheden. Daarnaast was ik het ook helemaal zat en ik nam me voor zodra het financieel beter ging om het weer op te pakken. Helaas heeft dit nog al een heel tijd geduurd, ik was laks, ik schoof het voor uit, ik vond rijden ook niet meer leuk en ik was best onzeker geworden. In die periode moest ik ook in verband met mijn studie 2 keer naar het buitenland, dus ik moest geld opzij leggen voor m'n exchange program en m'n stage. Het kwam er gewoon niet van, waar ik nog steeds spijt van heb.

Maar goed. Ik vond het toch niet fijn om afhankelijk te zijn van openbaar vervoer en/of van andere mensen. Dus ik besloot om het weer op te pakken. Sinds vorig jaar augustus ben ik weer begonnen bij een aardige jongeman, hij is eigen baas. In plaats van Amsterdam, werd het Naarden/Bussum/Eemnes. Hoewel ik hem in het begin, soms iets te bot vond en soms iets te hard. Heb ik hem beter leren kennen en vond ik hem wel een goeie rijinstructeur. Ik nam veel van hem aan en ik weet dat ik door hem veel beter ben gaan rijden en goed gaan kijken. Maar toch, het enige wat bij mij overneemt is faalangst, paniek gedachtes en heel veel zenuwen. Ik ben ze nu wel iets meer de baas, maar toch is het merkbaar dat ik zenuwachtig ben en onzeker. Hierdoor ben ik vaak niet besluitvaardig achter het stuur, wat dus zeer gevaarlijk kan zijn. Mijn rijinstructeur weet dat en hij deed echt zijn uiterst best om mij te helpen hiermee door veel te praten en laten zien dat het niet eng is om te rijden, zolang ik oplet en alles op tijd zie en op tijd naar handel. Maar uiteindelijk ben ik natuurlijk degen die het moet doen. Ik heb echt m'n best gedaan en ik ben wel iets meer m'm zenuwen de baas, maar toch de onzekerheid die ik heb wilt niet helemaal verdwijnen.

Inmiddels zitten we in April en ben ik ongeveer 30 lessen (1 les is 2 uur) verder en m'n portemonnee een stuk lichter. Er hebben lessen tussen gezeten dat het goed ging, dat ik het idee kreeg, hij is tevreden, ik moet zo doorgaan en dan kan ik binnenkort afrijden. Maar helaas wisselde dit ook af met lessen dat het niet goed ging en dat ie me dan zo afkraakte dat ik er onzeker van werd en waardoor ik het gevoel kreeg dat ik de slechtste bestuurder ooit ben. Maar net zo goed, hij me zo de grond intrapte, wist hij me ook een hele goeie peptalk te geven. Hij kan echt de tijd nemen en uitleggen wat ik fout deed, waarom het fout is, waarom het gevaarlijk kan zijn en hoe ik het had moeten doen. De lessen ging dus goed en slecht, helaas heeft hij tot nu toe nog niet echt een indicatie kunnen geven wanneer ik mag afrijden. Hij wilt dat mijn zelf verzekerdheid en besluitvaardigheid optimaal is, zodat tijdens de rij examen, mocht ik zenuwachtig zijn en dat ik alsnog zelfverzekerd en besluitvaardig overkom bij de examinator. Eerlijk, ik ben al niet echt een zelfverzekerd persoon, dus ja, denk dat ik met heel veel lesuren erbij ook niet helemaal zelfverzekerd zal zijn. Ik hoor van iedereen, leren rijden doe je echt wanneer je je rijbewijs hebt.

Vrienden sporen me aan om m'n rijinstructeur the vragen om een rijexamen voor me aan te vragen. Omdat ze vinden dat ik genoeg lesuren heb gehad en dat ik het gewoon rijexamen moet proberen. Sommige vrienden vinden dat ik aan het lijntje wordt gehouden als vast inkomen voor hem. Ik denk daar niet zo over. Betreft het aanvragen van de rijexamen. Helaas durf ik dat niet te vragen aan mijn rijinstructeur, ben bang dat ik hem zal beledigen en eerlijk ik weet niet eens of ik er zelf echt klaar voor ben, aangezien mijn eigen rijinstructeur niet eens vindt dat ik er klaar voor ben.

Ik heb de laatste tijd wel gedacht dat ik er klaar voor was, maar na mijn laatste les, wat dus weer slechter ging was het duidelijk dat m'n rijinstructeur daar niet zo over dacht. Hij vindt dat ik een auto kan besturen, parkeren, hij kan me niet meer zo veel leren. Maar hij vind dat ik niet goed genoeg kijk, niet ver genoeg kijk, dat ik onzeker overkom en dus niet besluitvaardig ben. Zolang ik dat niet onder de knie heb zal ik de examen niet halen. De ene keer zegt hij het rustig en sluit dan af met het komt wel goed. De andere keer zegt ie het op een lompe/botte manier, waardoor ik me nog slechter voel.

Maar hij heeft gelijk, hoewel het beter kijken en besluitvaardig zijn beter gaat, zit ik me af te vragen of het zal helpen als ik naar een andere rijschool ga. Eentje die gespecialiseerd is in mensen die onzeker zijn achter het stuur en faalangst hebben. Misschien dat een soort speciale begeleiding mij wel kan helpen. Ik heb gekeken op internet, maar er is zoveel keus. Ik weet het echt niet meer.

Ik vind het zeer moeilijk om een besluit te nemen om te blijven bij hem of toch naar een ander gaan. Ik heb ook niet echt de indruk meer dat ie me nog wilt als leerling eigenlijk. Hij heeft het druk.

Nu ik mijn ervaringen heb samengevat, kunnen jullie mij je mening geven? Doorgaan met deze rij instructeur? Of stoppen?

Als ik stop, weten jullie misschien een goeie rijschool die weten hoe ze om moeten gaan met leerlingen met faalansgt?

Ik ben zelfs aan het overwegen om weer in Amsterdam te gaan rijden, omdat ik het toch prettiger vond daar. Wat vinden jullie?

Graag hoor ik van jullie!

Alvast bedankt.

Groetjes,

Kirsten
Laatst gewijzigd door Kirsten80 op 15 apr 2012 17:39, 1 keer totaal gewijzigd.

Instructeur 69
Berichten: 188
Lid geworden op: 16 aug 2011 18:50

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Instructeur 69 »

Kirsten80 schreef:Hallo allemaal,

Ik vind het zeer moeilijk om een besluit te nemen om te blijven bij hem of toch naar een ander gaan. Ik heb ook niet echt de indruk meer dat ie me nog wilt als leerling eigenlijk. Hij heeft het druk.

Nu ik mijn ervaringen heb samengevat, kunnen jullie mij je mening geven? Doorgaan met deze rij instructeur? Of stoppen?

Als ik stop, weten jullie misschien een goeie rijschool die weten hoe ze om moeten gaan met leerlingen met faalansgt?

Ik ben zelfs aan het overwegen om weer in Amsterdam te gaan rijden, omdat ik het toch prettiger vond daar. Wat vinden jullie?

Graag hoor ik van jullie!

Alvast bedankt.

Groetjes,

Kirsten
Ik ben o.a. faalangstinstructeur en als ik jouw verhaal lees is jouw instructeur dat duidelijk niet. Kwaad worden, schelden, afkraken enz. heeft op een faalangstige leerling een averechts effect. Je bent in ieder geval verstandig dat je niet, zoals je vrienden zeggen, een examen gaat eisen. Dit zou n.l. zeer onverstandig zijn. Vrienden baseren dit op het aantal genoten lessen terwijl ze je nooit hebben zien rijden. Nog enkele keren zakken maakt je alleen maar faalangstiger en onzekerder. En dat realiseren vrienden zich dikwijls niet. Ze gunnen je een examen/rijbewijs op basis van vriendschap. Ik zou overstappen naar een faalangstinstructeur. MAAR: realiseer je wel dat dit voor echt faalangstige leerlingen wil zeggen dat er nog (veel) meer lessen zullen volgen. Faalangstige leerlingen moeten dikwijls langer wennen aan verandering. Ook zou ik je adviseren een ieder geval een TTT te doen en een faalangstexamen. Gezien het feit dat je al 4 x opgeweest bent kom je bij de BNOR terrecht. Vroeger noemde ze dat een staatsexamen. Wat bij veel rijscholen niet bekend is dat je ook daar een faalangstexamen kunt doen.

Winterman
Berichten: 856
Lid geworden op: 15 jan 2012 13:54

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Winterman »

Als ik jouw verhaal lees en de onzekerheid die daar uit spreekt dan denk ik dat je er nog echt niet klaar voor bent.

Dan komt die laatste zin
Ik ben zelfs aan het overwegen om weer in Amsterdam te gaan rijden, omdat ik het toch prettiger vond daar.
Huh? :shock:

Onzeker zijn, faalangst hebben en dan in Amsterdam willen gaan rijden?

Leo The Emperor
Berichten: 4625
Lid geworden op: 12 dec 2010 16:19

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Leo The Emperor »

En als je nu, bij het begin van de rijles, het hele bovenstaande verhaal eens met de instructeur bespreekt .. :?

rozemarijntje
Berichten: 6897
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door rozemarijntje »

ik moet zeggen dat winterman wel een punt heeft,
als je faalangst hebt etc,dan in een druk ams gaan rijden?

en wat leo zegt misschien eens met je intructeur over hebben?
maar schelden enz,dat moet en mag helemaal niet,zou ik niet moeten hebben.

ik weet wel toen ik reed,was ik ook wat onzeker,wij weten niet in welke mate je het hebt?
ik had zoiets,van ik mag nu rechtsaf he,ik heb voorrang en dan deed ik het voor ik antwoord had,wilde bevestiging zeg maar..
tot ik wel een keer echt op mijn lazer kreeg nou ja..even een hartig woordje ,zo van ..en nu is het afgelopen,je gaat gewoon normaal rijden zonder wat te vragen,als het fout gaat grijp ik wel in..
oke :mrgreen: die week erop dacht ik,je kan het krijgen zoals je het hebben wilt,er gebeurde niks?
ja 2 wk later werd het aangevraagd...oeps..
dus in hoeverre is het bij jou erg??

je moet ook niet teveel naar je vrienden luisteren is allemaal goed bedoeld,maar jij gaat nog meer druk voelen..de ene heeft 30 lessen nodig de ander 20..de ander 70?ik zeg maar wat...

maar hoe komt het dat je 12 jaar geleden heel goed reed en nu ineens zo bent?
is er iets gebeurd in het verkeer??

sephora30
Berichten: 4061
Lid geworden op: 22 nov 2010 11:15
Locatie: hutje op de hei

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door sephora30 »

Met alle respect maar als ik jouw verhaal zo lees kun je beter blijven fietsen.
Dat zeg ik niet om je te beledigen maar als je zo bang en onzeker bent en dat al jaren lang, en al 4x gezakt, denk ik dat het nooit beter zal gaan.

Ook al zul je doorgaan en toch een keer slagen, dan zul je in mijn ogen nooit een goede chauffeuse worden.

Er zijn trouwens toch ook rijscholen die speciaal voor mensen in jouw situatie lessen hebben of bestaat dat niet meer?

CSM
Berichten: 511
Lid geworden op: 31 aug 2011 10:37

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door CSM »

Grondig oneens met sephora30. Ik zou als ik jou was het advies van instructeur 69 volgen.

ciske
Berichten: 10821
Lid geworden op: 17 mar 2011 11:13

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door ciske »

CSM schreef:Grondig oneens met sephora30. Ik zou als ik jou was het advies van instructeur 69 volgen.

mee eens, en als ik dit lees..
Er hebben lessen tussen gezeten dat het goed ging, dat ik het idee kreeg, hij is tevreden, ik moet zo doorgaan en dan kan ik binnenkort afrijden.
Lijkt het wel alsof je alleen voor die man aan het rijden bent.

Volg op wat instructuur 69 hier zegt.

Kirsten80
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 apr 2012 04:05

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Kirsten80 »

Hoi iedereen,

Graag wil ik jullie bedanken voor jullie reacties. Ik waardeer het zeer.

Instructuur 69,
Ik denk niet dat hij er in gespecialiseerd is. Maar ik begrijp zijn frustratie ook wanneer ik weer dezelfde fout maak. Maar ik weet dat als hij negatief reageert dat hij het goed bedoelt. Maar goed het werkte inderdaad averechts en ik raakt alleen maar meer gefrustreerd van. Inmiddels ben ik er wel meer aangewend en kan ik het wel iets meer van me afzetten tijdens de lessen. Dat spoort hij me zeker aan, hoor! Maar bijna met elke les stap ik de lesauto in met een knoop in m'n maag en hopen dat het goed gaat en zit ik mezelf in m'n hoofd aan te praten dat ik het GOED moet doen, zodat hij niet boos wordt.

Ik begrijp dat wanneer ik weer van rij instructeur verander dat het mij meer geld gaat kosten. Maar weet jij misschien goeie rijscholen omgeving Amsterdam of Naarden/Bussum die gespecialiseerd zijn in leerlingen die faalangst hebben?


Winterman,
Inderdaad, het gevoel heb ik ook niet echt. Ik ben een leerling en ik vind dat ik af moet wachten wanneer mijn rij instructeur vindt dat ik er klaar voor ben, dan pas. Maar ja, ik hecht ook zeker waarde aan de meningen van m'n vrienden. Ze willen ook niet dat ik teveel betaal en sommige merken dat ik er alleen maar meer onzeker van wordt. Zoals ik aangaf waren er ook lessen geweest dat het best goed ging. En als het een paar keer achter elkaar goed ging dan dacht ik, ik moet gewoon zo doorgaan en dan begint hij er wel over wanneer ik af kan rijden. En dan gaat er een les slecht, en dan lijkt afrijden opeens weer zo ver. Zo gaat het af en aan.

Ik begrijp dat het vreemd is voor jou dat ik overweeg om weer in Amsterdam te gaan rijden. Maar ik heb dus vroeger daar gereden. Als ik Amsterdam vergelijk met Naarden/Bussum, is Amsterdam een stuk overzichtelijker, de wegen zijn breder, en qua gevoel vond ik het een stuk prettiger rijden dan waar ik nu rij, naar mijn gevoel is het net een doolhof daar. Ik krijg het zo druk in m'n hoofd wanneer ik daar rij. In Amsterdam ga je niet in de stad lessen, maar West, omgeven Sloterdijk. Qua drukte valt het echt mee. Maar het kan er ook aan liggen, dat ik toen een stuk jonger was en meer durfde.


Leo The Emperor,
Dat heb ik gedaan. Hij weet ik dat ik al 4 x heb afgereden. Hij weet dat ik een zenuwpees ben en dat ik onzeker ben. Ik heb hem duidelijk laten weten dat ik het niet zo waardeer om op zo een manier: vooral in het begin hoe hij overkwam, op m'n fouten gewezen word. Maar hij heeft mij laten weten dat hij er ook soms gefrustreerd van raakt hij probeert er rekening mee te houden om niet niet negatief over te komen. Maar ja, hij blijft ook maar een mens.
Dat begrijp ik. Maar helaas kan ik die knop van m'n onzekerheid niet in 1 keer omdraaien bij mij. Ik heb me weten aan te passen aan hem en hij ook aan mij. Maar hij is gewoon eenmaal een persoon die zegt wat hij denkt en waar het op staat. Ik wil ook niet iemand die m'n hand vasthoud ofzo. Maar misschien heeft hij het punt bereikt en kan hij niks meer doen voor mij als rij instructeur. Daarom zit ik me dus af te vragen of ik van rijschool moet veranderen.

rozemarijntje,
Zoals ik al aangaf hierboven aan Winterman, vind ik Amsterdam overzichtelijker, Naarden-Bussum is net een doolhof.

Hoe het komt dat ik 12 jaar geleden niet zo was. Ja, omdat ik al 4 x ben gezakt, is toch best vaak. Maar waar het ook aan ligt, is denk ik dat ik als passagier bijna een ongeluk heb gehad op de snelweg.Toen ik weer opnieuw was begonnen vorig jaar augustus was ik ook echt bang achter het stuur op de snelweg. Met behulp van m'n rij instructeur, ben ik stuk minder bang geworden op de snelweg. Ik vind het nog steeds spannend, vooral met het invoegen, maar snelwegen gaan me veel beter af nu.

Hoe erg het bij mij is... Nou voor de rijles moet ik me mentaal voor bereiden en mezelf vertellen dat ik het wel kan en dat ik goed ga rijden. Eerste 15 lessen had ik een knoop in m'n maag en m'n handen die trilden gewoon, heel irritant. Tijdens de lessen, heb ik het druk in m'n hoofd en krijg ik zweet handen. Werd ook wel is paniekerig, omdat ik niet wist wat ik moest doen en was ik dus bank om een beslissing te maken. Wat dus erger werd zodra ik een fout maakte. Ik zat me dus echt op te vreten tijdens de lessen hoe ik zo een stomme fout kon maken en ik voelde me echt heel rot als m'n instructeur een nare/botte uitleg gaf van wat ik fout deed, werd alleen maar zenuwachtiger. Legde hij het op een aardige manier uit, dan werd ik dan minder zenuwachtig van maar toch. De lessen erna gingen wel iets beter, maar een terugval had ik wel, niet zo erg als in het begin. Maar die waren er wel. Hoewel de lessen in het algemeen beter gaat, vraag ik me toch af of het nog wel zin heeft om bij hem te blijven...

sephora30,
Ik vat het niet op als een belediging! Iedereen mag zijn of haar mening geven. En echt, hoe jij denkt dat heb ik vaak genoeg gedacht. Ik dacht het vanochtend nog. Maar als ik mezelf vergelijk met hoe ik in het begin reed en nu. Dan heb ik wel veel vooruitgang geboekt. Dat heeft mijn rij instructeur ook gezegd. Hij beaamt dat ik nooit de beste chauffeuse zal worden, maar dat ik zeker niet de slechtste ben. Ik heb dankzij hem wel veel geleerd en ben ik beter gaan rijden. Maar de onzekerheid dat krijgt hij er niet uit bij mij. Het is iets wat ik zelf moet doen. Zoals ik al eerder aangaf net zo goed, hij me zo de grond intrapte, wist hij me ook een hele goeie peptalk te geven.

Er is niks mis met hem en zijn manier van lesen geven, want er zijn genoeg leerlingen die bij hem slagen. De ene leerling kan het makkelijker afzetten dan de ander. Want ik heb ook gehoord dat er een leerling was weggegaan bij hem omdat zij er niet tegen kon hoe hij deed. Dus ja, ik denk dat het mijn beeld is van wat ik van hem heb, dat ik bang ben voor hem en dat ik op m'n lazer krijg, omdat het in het begin dat vaak gebeurde. Ik word ook onzeker door hem, raak er van in de war, omdat hij ene keer zo positief kan zijn en andere keer kan hij best gemeen en negatief overkomen, waardoor ik dus weer flink onzeker word. Nogmaals ik hoef niet iemand die super lief softie is ofzo. Maar iemand wijzen op fouten mag ook wel op een normale manier. Wat hij nu wel meer doet, maar hij heeft me zo vaak rot laten voelen, dat ik dat beeld van hem er gewoon niet meer uit krijg.

Dus ik dacht misschien als ik een nieuw rij instructeur vind iemand die weet hoe hij/zij met zulk leerlingen om moet gaan. Iemand die een leerling niet onzeker zal maken, zou denk ik voor mij al goed zijn en ik zal me dan meer zelfverzekerder voelen en overkomen. Dus beter ga rijden.

Ik heb besloten om het weer te doen, dus dit keer moet ik het afmaken. Er zijn genoeg scholen die het aanbieden, maar het zijn er zoveel dat ik daarom hier ben om advies en ervaring te vragen. Want ik weet gewoon geen keus te maken als ik weg ga bij m'n huidige rijschool.

CSM,
Helaas ben ik dus zelf ook vaak eens geweest met sephora30. Nu heb ik het dan niet, dus ik wil het gaag afmaken. Ik zal goed erover nadenken wat ik ga doen.

Nogmaals iedereen bedankt voor jullie mening, ervaringen en adviezen. Als iemand een goeie rijschool kent die weet om te gaan moet leerlingen als ik, hoor ik het graag. Ik zal ondertussen blijven zoeken naar rijscholen en reviews. Of ik moet weer dit goed bespreken met m'n huidige rij instructuur, maar ik krijg hem niet te pakken. Misschien omdat hij het heel druk heeft, maar dat was hij al sinds ik bij hem reed, of misschien is de koek voor hem ook op en is ie me zat.

Ik hou jullie op de hoogte.

Groetjes,

Kirsten

rozemarijntje
Berichten: 6897
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door rozemarijntje »

@kirsten

kijk! die angst die snap ik heel goed,ik ben na een aanrijding jaren terug ,toen zat er een vrachtwagen bij ons in de zijkant...ook bang geweest,vooral als ik naast mijn man zat,ik was constant aan het meerijden(je weet de bewegingen maken en bv remmen,langzamer rijden)...die angst daar moet je je echt overheen zetten,is makkelijk gezegd,maar geloof me...is beter.

en ik denk ook dat je het advies van instructeur ter harte moet nemen.
ga op zoek naar een rijschool die gespecialiseerd is..of in ieder geval een rustiger iemand die jou op je gemak stelt,dat is belangrijk.

en meid 4x zakken,gebeurd echt veel hoor...
denk dat je nu niet op je plek bent!!
het rijden hoort juist leuk te zijn en bij een fout hoor je geen gestreste leraar te hebben...
ga op zoek!! dat is het advies dat ik je kan geven.
zeg ook eerlijk dat je ooit dat bijna ongeluk hebt gehad...enz...dan komt het wel goed..

succes

brieziet
Berichten: 265
Lid geworden op: 01 nov 2005 13:09

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door brieziet »

Alleen al dat je nu nog steeds zegt dat je goed moet rijden omdat je bang bent dat de rijinstructeur uitvalt als je een fout maakt lijkt mij reden genoeg om een andere instructeur te nemen.
Je vind het rijden al moeilijk genoeg, daarbij moet je niet nog eens de druk voelen van .. " jee straks wordt hij weer boos"

Hij zal best een goede instructeur zijn, ik vind het heel knap van je dat je hem begrijpt en zelfs verdedigt, maar daarbij leg je weer het probleem bij je zelf. Je begrijpt dat hij uitvalt omdat je dezelfde fouten blijft maken. Dat is niet jouw probleem maar de zijne, faalangst of niet, een instructeur / leraar moet geduld hebben en het gewoon nog een keer uitleggen.

Dus ik zou zeggen, zoek iemand bij wie je je wel prettig voelt en die geduld met je heeft. Dan hoef je alleen nog te concentreren op het verkeer en alles wat op je afkomt, zonder ook nog eens steeds in het achterhoofd te houden dat de instructeur boos kan worden.

succes!

Miss Tascha
Berichten: 276
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Miss Tascha »

Beste Kirsten,

Rijlessen moet wel leuk zijn!
Ik ben zelf heel onzeker geweest met rijlessen, maar had een geweldige instructeur die me daarbij heeft geholpen. Eerst had ik een paar lessen bij een andere instructeur, maar die was zo ongeveer zoals jij de jouwe beschrijft, en dat werkte dus niet.
Als ik jou was zou ik een paar proeflessen bij verschillende instructeurs nemen en bij degene gaan lessen waar je je prettig bij voelt. Ook een tussentijdse toets kan enorm helpen, er wordt daar alleen gekeken naar wat je kan en wat je nog kan verbeteren. Ze rekenen je er niet op af, en je kan zelfs vrijstellingen voor bijzondere verrichtingen verdienen. Voor mij heeft het destijds veel geholpen.
Ik wens je veel succes met verder lessen!

Winterman
Berichten: 856
Lid geworden op: 15 jan 2012 13:54

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Winterman »

ciske schreef: Lijkt het wel alsof je alleen voor die man aan het rijden bent.

Volg op wat instructuur 69 hier zegt.
In combinatie met instructeur 69 vind ik dat een zeer pikant advies.
Zal wel aan mij liggen.

Winterman
Berichten: 856
Lid geworden op: 15 jan 2012 13:54

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Winterman »

Kirsten

Ik ben in Den Haag opgegroeid en voor mij is een tram slechts een vervelend ding dat in de weg rijdt en dat je moet negeren. Zelfde geldt voor bussen. Er rijden er te veel om je druk om te maken en er zitten alleen maar idioten achter het stuur die denken dat ze de baas op de weg zijn. Voor vrienden van mij die uit andere delen van het land komen, zijn trams en bussen ronduit angstaanjagend. Zeker aan trams kunnen zij helemaal niet wennen. Vandaar mijn bevreemding waar het Amsterdam betreft, maar als jij je daar wel veilig voelt moet je het gewoon doen.

Waar ik, als ik in jouw geval eens aan zou denken is een meerdaagse cursus, bijvoorbeeld bij de ANWB. Meerdere dagen achter elkaar rijden zorgt voor gewenning en vergroot het zelfvertrouwen.

Succes.

De betere
Berichten: 74
Lid geworden op: 09 okt 2008 22:53

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door De betere »

Kirsten

Je zou ook gewoon is een les bij andere rijschool kunnen proberen, zoek er 1 die ook automaatles geeft, en vraag naar een instructeur die beide doet.
Grote kans dat een automaat een grote verlichting voor de rijtaak is, meer aandacht voor het verkeer.
Ik snap dat een automaat een beperking is, maar na 2a3 jaar rijervaring, kun je met een paar lessen alsnog schakel examen doen. ( als je dat al wilt na gereden te hebben in een automaat )

Als je twijfelt over je rijvaardigheid en/of onzeker bent is het sowieso aan te raden om rijschool te kiezen met meerdere instructeurs ( overstap mogelijkheden) en mogelijkheid van automaat rijles

Het is namelijk zo dat een rijschool zonder die mogelijkheden, je vaak niet wijzen op die mogelijheid, de goede eenmanszaken natuurlijk uitgezonderd.

Kirsten80
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 apr 2012 04:05

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Kirsten80 »

Ciske,
Ik begrijp wat je bedoelt. Ik weet dat ik dit door voor mezelf doe en voor iedereen's veiligheid. Maar ik kan er niks aan doen dat ik me zo druk om maak wat vindt. Ik hecht nou eenmaal heel veel waarde aan zijn beoordelingen en meningen. Hij is ook degene die mij leert hoe ik moet rijden en bepaalt wanneer ik klaar voor ben om af te rijden. Maar je hebt zeker gelijk dat ik iemand anders moet vinden, want dit werkt zo echt niet, als ik me ook nog is zit druk te maken om hem.

rozemarijntje,
Ik heb heel veel respect voor je dat eroverheen heb weten te zetten. Het lijkt me ook super heftig om zoiets mee te maken en het rijden weer op te pakken. Eerlijk gezegd begrijp ik zelf niet waarom in mijn geval, zo een impact op mij heeft gehad. Ik had bijna een ongeluk, we konden het toen net ontwijken. Ik heb er helemaal niks aan overgehouden, dan dat ik alleen ontzettend geschrokken was. Pas toen ik weer begon te lessen merkte ik hoe bang ik was op de snelweg. En inderdaad vrachtwagens die te dichtbij me reden vond ik al helemaal niet prettig. En voor wat? Dacht ik, omdat ik bijna een ongeluk heb gehad? Kom op! Mijn reactie en doen op de snelweg vond ik meer gepast voor mensen die wel een ongeluk hebben meegemaakt. Inmiddels heb ik me er overheen weten te zetten, zo nu en dan vind ik het nog wel spannend, maar ik ben zeker niet meer zo bang.

Bedankt voor je advies en je mening. Ik zie nu in dat mijn rij instructeur ook heel veel invloed heeft op mijn onzekerheid achter het stuur. Hij maakt het erger door uit te vallen en/of sarcastiche opmerkingen te geven of hij krikte m'n zelfvertrouwen omhoog door aan te geven dat het goed gaat. Nou daar raak je toch van in de war! Maar zoals ik al eerder aangaf aan Sephora30, ik heb een bepaalde beeld van hem, die is zo geworden tijden de eerste lessen. Hij kon echt gemeen zijn, hoor! Maar dat vond hij natuurlijk niet, hij dacht dat ik het wel kon hebben. Ondanks dat hij dat nu niet meer is en ook omdat ik weet hoe hij is en hij houdt zich in, krijg ik dat beeld er gewoon bij mij niet meer uit. Altijd achter het stuur ben ik dus inderdaad niet alleen bezig met zo veel mogelijk geconcentreerd te zijn op de weg, maar dan zit ik ook druk te maken over hem. Ik heb zo iemand inderdaad niet nodig.

Ik ben ook op zoek geweest naar andere rijscholen, maar ik vind het echt moeilijk om een keus te maken. Ik ga er ook de tijd voor nemen, niet te lang, want dan verloop m'n theorie examen weer. Hahaha.

brieziet,
Bedankt voor je mening en advies. Zoals ik hier aangaf aan rozemarijntje, weet ik nu dat ik zo een rij instructeur niet nodig heb in een auto. Druk maken en bang zijn voor hem tijdens het lessen is overbodig. Kijk ik wil hem niet zwart maken, want is hij is zeker een goede instructeur. HIj heeft mij wel heel veel geholpen en bijvoorbeeld m'n angst op de snelweg weten te verminderen. Ik weet dat ik tegenstrijdig klink over hem. Dan weer goed en dan weer niet goed. Maar hij is goed en heeft me tot een bepaald punt veel weten te leren en ik heb ook echt met hem gelachen. Maar z'n persoonlijkheid/karakter en in combinatie met m'n ervaring met hem in het begin tijdens het lessen, voel ik me niet op m'n gemak bij hem en zit ik me druk te maken over hem.

Ik zit al best lang bij hem, al een half jaar, ik maakt me ook druk om als ie niks zei, want dan kon ik aan z'n gezichtsuitdrukking zien wat hij van iets vond. Dat was nog erger, er waren momenten geweest dan ik kon merken aan z'n houding en gezichtsuitdrukking dat ik iets fout had gedaan, maar dan zei hij niks. Zelfs als ik erom vroeg. Dan raakte ik nog meer in de stress/paniek, dan zat ik in m'n hoofd echt alles opnieuw af te spelen, wat ik fout had gedaan. Soms kon ik het niet eens meer terug halen, kreeg gewoon min of meer een black out ofzo. Mooie ervan is dat we dan ergens stil gingen staan en dan ging ie het dan uitleggen. Maar ja, hoe goed hij het ook bedoelde, hoe hard ik m'n best deed om het te herinneren. Ik kon het soms echt niet meer voor me halen. Zelfs als hij het tekende voor me op kladblok. Dan voelde ik me echt DOM en achterlijk! Wanneer ik het echt niet meer voor me wist te halen, liet ik het soms eerlijk weten dat ik het echt niet meer weet, maar ik heb ook vaak genoeg uit angst, maar voorgedaan dat ik het wel wist en dat ik het zal onthouden. Was gewoon bank voor z'n reactie. Eenmaal thuis wanneer ik een stuk rustiger was, dan probeerde ik het weer opnieuw voor me te halen en z'n uitleg. Dan wist ik me het wel weer grotendeels te herinneren.

Miss Tascha, Winterman, De betere,

Gezien jullie ook ongeveer dezelfde advies meegeven. Wil ik jullie ook bedanken. Het is duidelijk dat ik van instructeur moet veranderen.

Hij is een perfecte instructeur voor iemand die zelfverzekerd is, alles snel oppakt en snel/goed/ver kijkt en die ook lekker bijdehand is. Misschien als ie me 12 jaar geleden had les gegeven, ging het een stuk soepeler. Ik stond toen heel anders tegenover autorijden. Maar nu. Ik zie duidelijk in en ook dankzij jullie meningen, want jullie zijn objectiever, dat hij niet meer de juist instructeur is voor mij.

Miss Tascha, mag ik vragen bij wie je hebt gereden en waar je hebt afgereden?

Groetjes,

Kirsten
Laatst gewijzigd door Kirsten80 op 15 apr 2012 15:34, 1 keer totaal gewijzigd.

witte angora
Berichten: 24019
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door witte angora »

:)
Laatst gewijzigd door witte angora op 15 apr 2012 15:37, 1 keer totaal gewijzigd.

ciske
Berichten: 10821
Lid geworden op: 17 mar 2011 11:13

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door ciske »

Miss Tascha schreef:Beste Kirsten,

Rijlessen moet wel leuk zijn!
Ik ben zelf heel onzeker geweest met rijlessen, maar had een geweldige instructeur die me daarbij heeft geholpen. Eerst had ik een paar lessen bij een andere instructeur, maar die was zo ongeveer zoals jij de jouwe beschrijft, en dat werkte dus niet.
Als ik jou was zou ik een paar proeflessen bij verschillende instructeurs nemen en bij degene gaan lessen waar je je prettig bij voelt. Ook een tussentijdse toets kan enorm helpen, er wordt daar alleen gekeken naar wat je kan en wat je nog kan verbeteren. Ze rekenen je er niet op af, en je kan zelfs vrijstellingen voor bijzondere verrichtingen verdienen. Voor mij heeft het destijds veel geholpen.
Ik wens je veel succes met verder lessen!

Ben het hier helemaal mee eens, ben zelf ook in Amsterdam wezen afrijden dus ook lessen , ik zou eventueel wel mensen hier bij mj in de buurt kunnen vragen bij wie hun de lessen hebben gevolgd(zaten er ook een paar met faalangst bij)

Kirsten80
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 apr 2012 04:05

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Kirsten80 »

Beste witte angora,

Dat is mijn officiele naam en Kirsten is mijn roepnaam, omdat het makkelijker uitspreekt. Sorry. Maar mag ik je vragen om jouw post weg te halen?

Alvast bedankt!

Groetjes,

Kirsten80
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 apr 2012 04:05

Re: Advies doorgaan of stoppen met m'n huidige rij instructeur??

Ongelezen bericht door Kirsten80 »

Ciske,

Als je dat wilt doen. Heel graag. Ik heb zoveel sites bekeken en ze komen allemaal over dat ze goed zijn en ik heb de slagenspercentage bekeken bij CBR. Het helpt wel, maar ervaringen van andere mensen zou ik zeer waarderen.

Ik ben nog steeds aan het bedenken Amsterdam of Naarden/Bussum. Ik begrijp zoals Winterman het zegt dat trams voor mensen die niet in Amsterdam wonen angstaanjagend zijn. Maar ik had toen ik daar reed echt geen moeite ermee. Ik was daar ook heel vaak, zat daar op school, veel vrienden woonden daar. Maar het is zooo lang geleden. Misschien als ik daar weer rij dat ik daar heel anders over denk.

Zoals Miss Tascha het adviseerde, wil ik dus sowieso proeflessen proberen bij verschillende rijscholen. Zowel Amsterdam en in Naarden/Bussum. Ik ben heel erg benieuwd hoe ik zal rijden met een andere instructeur naast me.

Gesloten