QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Discussieer hier over (auto-)rijscholen.
gdridder
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2018 10:50

QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door gdridder »

Mijn dochter Emma heeft afgelopen zomer na haar studie een vakantiebaan gehad en heeft geld gespaard om snel haar rijbewijs te kunnen halen. Doordat ze de hele zomer had gewerkt heeft ze september en oktober vrijgehouden om in die tijd met lessen te kunnen beginnen.
Zij kwam uit bij IQ-drive. Zij koos voor een compleet pakket en betaalde netjes haar lesgeld uit haar spaarpotje. Tot en met de theorie ging alles goed. Het lukte IQ-drive niet om een passende rijschool aan te bieden en omdat er eind oktober nog geen meter in de lesauto was gereden heeft Emma verzocht om ontbinding van het contract en om teruggave van het lesgeld. Hier ging IQ-drive mee akkoord omdat er wat steken waren gevallen. Op 6 november ontving Emma een email met daarin de hoogte van het bedrag wat teruggestort ging worden. Zij beantwoordde deze email met een akkoord en gaf direct haar IBAN-nummer door.
Tot op heden (half december) heeft zij nog niets ontvangen van IQ-drive. Na een periode van een paar weken hebben we regelmatig contact gezocht met het verzoek om over te gaan tot uitbetaling. Steeds troffen we een vriendelijke jongedame die het erg vervelend vond en dat ze dit door ging geven aan de leidinggevende met het verzoek dit zo snel mogelijk op te pakken. Dit is minimaal vijf keer gebeurd. Het lukt ook niet om met een afdeling administratie of een leidinggevende te spreken. Die zitten of in vergadering, zijn of telefonisch in gesprek of hebben een vrije dag (yeah, right…) Zelfs de naam van de manager krijg je niet te horen, ook niet als je deze naam wilt gebruiken om een klacht aan te melden.
Vandaag hoorde ik dat de persoon die over de betalingen gaat pas volgende week vrijdag aan de gang gaat met de betalingen. Dit is dus 21 december en met de kerstdagen daar achter zal hier nog wel een weekje overheen gaan.
We weten allemaal wat er gebeurt als je een rekening niet betaald. Je krijgt aanmaningen, administratiekosten en dreigingen met deurwaarders. Als consument sta je toch machteloos. We kunnen geen administratiekosten of andere compensatie claimen.
Mijn klacht richt zich op de ontzettend lange termijn die genomen wordt om een klant(!) die netjes heeft betaald haar geld terug te geven. Voor IQ-drive is het ‘gewoon geld’, voor Emma is het haar spaargeld. QI-drive blokkeert hier direct de mogelijkheid om bij een andere rijschool met lessen te beginnen, omdat het geld dat hiervoor nodig is bij IQ-drive staat. Zo ga je niet met je klanten om!

mahadma
Berichten: 2395
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door mahadma »

Stuur ze zelf een memo met betalingsverzoek binnen 14 dagen, als niet betaald: stuur een aanmaning met 14 dagen termijn met als mededeling erbij dat u daarna de vordering op kosten van iq uithanden geeft en zij die kosten gaan betalen. Stuur ze een brief en een gelijke email en leg een duidelijk archief aan. Met uw bewijzen dàt ze gaan betalen. Betalen ze de aanmaning niet, dan dus naar een incassoburo, die mogelijk doorgaat naar de deurwaarder.

alfatrion
Berichten: 18697
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door alfatrion »

Je kan als consument wel buitengerechtelijke kosten (incasokosten, administratiekosten) claimen. Het voor is het een vereisten dat de sportschool in verzuim. Ik raad je daarom aan om een ingebrekestelling te versturen. Je geeft in deze brief aan dat je recht op een bedrag van x euro op grond van wederzijds ontbonden, dat je dit bedrag wilt wilt hebben binnen 14 dagen en dat het bedrijf daarna in verzuim is. Op dat moment kun je zeker een incassobureau in de arm nemen. De vergoeding die hier voor wordt geregekt gaat op dezelfde manier als dat bedrijven dit doen. Dit kunnen jullie vermeerderen met de BTW omdat consumenten niet BTW-plichting zijn.

berndv
Berichten: 9055
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door berndv »

gdridder schreef:
13 dec 2018 10:53
We weten allemaal wat er gebeurt als je een rekening niet betaald. Je krijgt aanmaningen, administratiekosten en dreigingen met deurwaarders. Als consument sta je toch machteloos. We kunnen geen administratiekosten of andere compensatie claimen.
Dit recht werkt gewoon 2 kanten op, alleen veel consumenten weten niet welke stappen er te nemen zijn in welke volgorde, maar dit recht is niet uitsluitend voor bedrijven.

Komkommertijd
Berichten: 5930
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Jammer, ik vermoed dat als je vooraf op www.cbr.nl had gekeken dat ze bepaald niet bovenaan stonden.hn

En claimen, vraag eens of ze hier op het forum willen reageren....
Zo verpesten ze hun naam en soms regelen ze als ze zien dat geheel Nederland kan meelezen.....

soms helpt het.

huzky
Berichten: 70
Lid geworden op: 19 jun 2008 21:19

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door huzky »

Gaat het om QI-driver, zoals in de kop staat, of om IQ-Drive, zoals in de tekst staat? Over IQ-Drive zijn veel klachten. Ook op klachtenkompas reageren zij verder niet. Kijk maar eens op: https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/i ... 3f465234b5. Hopelijk krijgt ze tóch haar lesgeld terug op de een of andere manier. Ik mag hier waarschijnlijk geen reclame maken, maar als ze dan een rijschool kiest die is aangesloten bij een landelijk bekende organisatie, en haar lesgeld vooraf betaalt, kan ze financieel niet in de problemen komen, want daar hebben ze een speciale garantieregeling, die in werking treedt als de door haar gekozen rijschool bijvoorbeeld failliet gaat; ze kan dan altijd haar lessen bij een andere aangesloten rijschool afmaken, dus dat is zeker een punt om goed te overwegen; ze raakt in ieder geval op die manier nooit haar lesgeld kwijt (en zoveel rijscholen zijn er niet die failliet gaan of met de noorderzon vertrekken) en heeft zelf keus uit heel veel rijscholen, dus er zit er vast wel een bij die haar aanspreekt. Veel succes, zowel met het terugontvangen van haar lesgeld, als met het kiezen van een goede rijschool.

Sannie1971
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 feb 2019 17:19

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door Sannie1971 »

Hier wil ik ook even op inhaken, jammer dat ik het nu pas lees. Zou dit in een uitzending kunnen worden aangehaald. Mijn zoon Yordi heeft ook gelest bij IQ Drive. In Oktober is bij Yordi autisme vastgesteld. Helaas veel te laat, maar toen moesten we kijken wat voor hem het beste was. Hij heeft zijn theorie wel gehaald. Maar is 4x gezakt voor zijn rijexamen. Met als gevolg theorie is afgelopen. Moet hij ook opnieuw doen. Toen er autisme is vastgesteld bij yordi, gelijk IQ Drive op de hoogte gesteld. Hij moet kijken voor een andere rijschool, dit was geen probleem zeiden ze. Daar zeiden ze als we een doktersverklaring hebben dan wordt het bedrag van 366 euro overgemaakt naar jullie. Dit is inclusief faalangst. Nou oké dan. Daar zijn ze gelukkig wel soepeltjes mee. Op 9 november heb ik een mail gestuurd met doktersverklaring en rekeningnummer of ze het bedrag willen overmaken. Heb ik geen reactie op gehad. Elke week daarna heb ik gebeld hoe het nou zit. Telkens krijg ik te horen even overleggen met mijn leidinggevende,, op een gegeven moment na de 4de keer gebeld te hebben, zei ik alweer? Elke week krijg ik hetzelfde te horen.. Ja volgende week eind van de maand gaat de debiteuren eruit, dan wordt het overgemaakt.. Pfff lekker dan.. Ik had er geen hoop meer op. 5 december heb ik maar weer een mail gestuurd, weer met rekeningnummer dat we het geld 7 december op ons rekening willen hebben. Krijg ik een standaard mail terug binnen 5 werkdagen krijgen we bericht. Nou ze moeten nog steeds een bericht sturen. Wat mijn zoon daarna heb gedaan is een advocaat in de armen genomen.. De advocaat krijgt ook geen reactie meer. Ze hadden wel een bericht gestuurd met een mail die ze zouden hebben gestuurd naar yordi op 4 december om te vragen naar het rekeningnummer. Pfff die heb ik al 3x doorgegeven.. Nou ik weet niet waar heen ze dat gestuurd hebben, maar niet naar yordi. Je kon ook niet zien naar welk email adres.. Dus al met al, dit hebben ze gefaked. We zijn er zo klaar mee. Het liefst zou ik daar heen gaan en het geld terug eisen.. Het laatste bericht van de advocaat is vandaag, dat ze een deurwaarder erop af sturen.. Ik hoop zo dat dit in een uitzending komt.. Wij weten het niet meer. Emma zeker ook nog niks gehoord, het zijn wel tieners die hard sparen voor hun centen. Met vriendelijke groet Sandra
Laatst gewijzigd door Sannie1971 op 09 feb 2019 13:33, 2 keer totaal gewijzigd.

Lady1234
Berichten: 16575
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Maar waarom zou uw zoon geld terug moeten krijgen?

Sannie1971
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 feb 2019 17:19

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door Sannie1971 »

Omdat hij niet verder kan lessen bij IQ Drive, hij moet kijken voor een aangepaste rijschool

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door kokka »

is het terugbetalen van die 366 euro uit coulance dan?
of staat er in de algemene voorwaarden van het bedrijf dat je in zo'n geval de overeenkomst kan ontbinden?
Je kaapt er een topic mee, maar het is een wezenlijk ander geval. de topic starter krijgt haar geld terug omdat de rijschool overduidelijk in gebreke is gebleven.

BreejKC
Berichten: 1325
Lid geworden op: 16 jul 2012 18:36

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door BreejKC »

Edit:

Niet van het topic afwijken of de beschuldigende vinger weer eens bij de gedupeerden leggen a.u.b.. Wordt, naar mijn bescheiden mening een beetje te veel hier aan betweterigheid gedaan op die manier (zo, stort de bak sh...t nu maar over me uit).

IQ-drive (of QI-drive) heeft de toezegging gedaan dat ze het geld, mits een doktersverklaring overlegt, terug zouden storten. Gedupeerden hebben aan dat verzoek voldaan. IQ-drive (of QI-drive) moet dan gewoon haar toezegging nakomen, of gedupeerden al dan niet recht erop hebben volgens hier zelf bedachte regeltjes.

BELOOFD is BELOOFD, heet dat en niet anders! Zonder dat wij ons hier druk moeten maken of het beloofde al dan niet terecht is. Daar hebben wij, volgens mij, helemaal niks mee te maken.
Laatst gewijzigd door BreejKC op 10 feb 2019 13:56, 2 keer totaal gewijzigd.

autogek303
Berichten: 8
Lid geworden op: 28 mei 2019 08:52
Locatie: Rotterdam

Re: QI-driver betaalt lesgeld niet terug na ontbinding contract

Ongelezen bericht door autogek303 »

kokka schreef:
10 feb 2019 07:49
is het terugbetalen van die 366 euro uit coulance dan?
of staat er in de algemene voorwaarden van het bedrijf dat je in zo'n geval de overeenkomst kan ontbinden?
Je kaapt er een topic mee, maar het is een wezenlijk ander geval. de topic starter krijgt haar geld terug omdat de rijschool overduidelijk in gebreke is gebleven.
gelijk hebben en gelijk krijgen, helaas zit daar heel veel verschil tussen..

Plaats reactie