LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Afbetaling schuld vanuit België ongunstiger?

Krijg je studiefinanciering? Of ben je al jouw lening aan het afbetalen? Bespreek hier jouw ervaringen.
kaatkaatkaat
Berichten: 9
Lid geworden op: 31 jan 2018 20:41

Re: Afbetaling schuld vanuit België ongunstiger?

Ongelezen bericht door kaatkaatkaat »

stofzuigertje schreef:Het kan nog erger....
Rusland maar 13% belasting maar Zweden.... Uh.... dat wil ik niet weten maar Duo rekende op basis van Bruto omdat netto in sommige landen lastiger vast te stellen is.

U mag verhuizen maar ze gaan echt niet voor elk land aanpassen.
Feit blijft dat veel exstudenten een studieschuld hebben. Niet persé omdat ze lui zijn niet wilde werken, maar omdat studeren en op kamers wonen in Nederland nu eenmaal duur is (en persoonlijk: ik had een opleiding van 40 uur in de week en geen financiële support van mijn ouders).

Niemand wil schulden en niemand (zowel DUO als degene met schulden) is er bij gebaat dat die studieschuld niet (grotendeels) afgelost kan worden. En het feit dat je in het buitenland woont doet daar niks aan af.

kweenie
Berichten: 15582
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Afbetaling schuld vanuit België ongunstiger?

Ongelezen bericht door kweenie »

Het gaat hier niet zozeer om of je wel of geen schulden zou moeten willen hebben. Het gaat er om dat de snelheid waarmee je de schuld afbetaalt moet 'passen'bij het inkomen. Daar is nu eenmaal een lastige norm bij te vinden als je buiten Nederland woont.

En nog even terugkomen stofzuigertje, de tarieven in Zweden zijn lang niet meer zo extreem als een paar decennia geleden. Bovendien krijg je er daar ook wel wat voor terug. Gratis onderwijs bijvoorbeeld, ook voor de universiteit.

Andersom krijg je er in Rusland als gewone burger wel erg weinig voor terug. Bijvoorbeeld wat betreft sociale zekerheid. Zaken als pensioen en werkloosheidsuitkering zijn daar bijzonder laag. Als je dan ziet dat het kale belastingtarief in Nederland voor de eerste schijven ongeveer 9 en 13 procent is, dan valt het verschil met Rusland nog wel mee.

stofzuigertje

Re: Afbetaling schuld vanuit België ongunstiger?

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Verhaal klopt volledig....

Maar Nederlandse studie van Zweden.... of de Russische, ik weet dat je voordelig werkt maar... ja voordelig werken is later armoede.
Maar een huisje op dorp, met goedkope Gazprom zonder Groningen en eigen groente en varken zelf slachten heb je minder nodig!

Elk land heeft andere regels en ik noemde deze 2 omdat die zowel duurder, lees overleden Ikea eigenaar... of Rusland, zeer goedkoop en naast de perfecte asfalt wegen nog genoeg nadelen.... Duo kan niet voor 160 landen 160 aangepaste regels maken.

Verder hebben de meeste afgestudeerden een boven modaal inkomen waar dan ook en dan is het zelden een probleem.
Alleen die tussen minimale en modaal in zitten krijgen problemen.

Verder is je opleiding ook van belang, op TU Delft is 95% van alle afgestudeerde boven modaal binnen 1 jaar...
maar de gezakte en die zijn er ook helaas vrij veel zitten met schulden en mogen vakken vullen bij buurt super en omdat ze te laag zitten betalen ze niets!

Vooral studenten die tijdelijk werkte tegen redelijk loon en weer werkloos thuis komen moeten dan de afbetaling weer stoppen bij DUO en dat gaat helaas erg traag.
Het snel claimen en traag stoppen is vooral voor uitzendkrachten die niet weten of ze volgende week werk hebben en tegen welk inkomen komen daardoor vaak in de problemen!

Bij Duo was het probleem als je te laat dit claimde dat vaak het geld op was en niets meer te halen en ze nog meer problemen kregen.
Die kant dus het innen is daarom verbeterd en de andere kant, als je werk kwijt raakte is lastiger.
Als je deze maand werkt, volgende maand uitbetaald kreeg en met deze ook bij deze genoemde lage inkomen is er dan weinig meer over.

Bij Duo kijken ze naar het UWV systeem, elke maand opgave van inkomsten en maar in buitenland wonende zijn vaak traag in doorgeven!
Vooral sterk wisselende uitzendkrachten zouden voordeel van deze maandelijkse opgave hebben maar omdat DUO geen inzage kreeg in buitenlandse belastingdienst zoals hier in NL wel....
Daar zit een groot probleem!

Gesloten