LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Is de aanvullende beurs een lening?

Krijg je studiefinanciering? Of ben je al jouw lening aan het afbetalen? Bespreek hier jouw ervaringen.
mrlemons
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 okt 2014 14:13

Is de aanvullende beurs een lening?

Ongelezen bericht door mrlemons »

Ik heb mijn studiefinanciering nu binnen en heb een aanvullende beurs aangevraagd. Alleen nu beweren mijn vrienden dat dit een lening is. Is dit het geval? Ik kon zelf alleen deze (onduidelijke) stukjes vinden:

"Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van de inkomsten van je ouders. De hoogte van het bedrag en of je uiteindelijk recht hebt op een aanvullende beurs weet je pas als je een aanvullende beurs hebt aangevraagd. Nadat je een aanvullende beurs hebt aangevraagd checkt het DUO de inkomensgegevens van je ouders bij de belastingdienst, hierop wordt gebaseerd of je een aanvullende beurs nodig hebt of niet. Het kan zijn dat het even duurt voordat de inkomensgegevens van je ouders achterhaald zijn, vraag daarom een aanvullende beurs ook ruim 3 maanden van de voren aan." (http://18ennu.nl) en

"Je beurs is een voorlopige lening. Die voorlopige lening wordt pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit geldt niet voor je aanvullende beurs over de eerste 5 maanden: die is direct al een gift." (http://duo.nl) en ook nog

"Als student kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Of je daar recht op hebt, is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is in de eerste vijf maanden een gift die je niet terug hoeft te betalen. Daarna wordt de aanvullende beurs omgezet in een lening, die wordt kwijtgescholden als de student binnen 10 jaar (de “diplomatermijn”) zijn diploma behaalt." (http://financieel.infonu.nl/).

Welke hiervan moet ik geloven? Moet ik mijn aanvullende beurs stopzetten?

Jantje7
Berichten: 984
Lid geworden op: 15 feb 2013 12:50

Re: Is de aanvullende beurs een lening?

Ongelezen bericht door Jantje7 »

Nee, je hoeft deze aanvullende beurs niet stop te zetten. De eerste 5 maanden is zo wie zo een gift, de resterende maanden wordt gezien als een lening die wordt kwijtgescholden bij het behalen van je diploma binnen 10 jaar na aanvang van je studie.

mrlemons
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 okt 2014 14:13

Re: Is de aanvullende beurs een lening?

Ongelezen bericht door mrlemons »

Jantje7 schreef:Nee, je hoeft deze aanvullende beurs niet stop te zetten. De eerste 5 maanden is zo wie zo een gift, de resterende maanden wordt gezien als een lening die wordt kwijtgescholden bij het behalen van je diploma binnen 10 jaar na aanvang van je studie.
Bedankt! Dan weet ik genoeg, 10 jaar moet ik wel halen :)

Gesloten