LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] KPN kan digitenne verbeteren

Hier kan je jouw mening kwijt over (digitale) televisie.
Hyllan
Berichten: 23
Lid geworden op: 23 jul 2007 17:28

KPN kan digitenne verbeteren

Ongelezen bericht door Hyllan »

De Europese standaardenorganisatie DVB lanceerde vorige maand DVB-T2. Dit is de opvolger van de standaard die KPN gebruikt voor Digitenne. KPN kan hiermee zijn tv-aanbod verder verbeteren.

Digital Video Broadcast is de Europese familie van standaarden voor digitale tv. De T (terrestrial) is de variant via de ether. DVB-T2 volgt de meer dan tien jaar oude eerste standaard op. T2 bevat een aantal technische verbeteringen, waardoor de bandbreedte 30 tot 50 procent groter is. Er passen meer zenders op en HDTV wordt mogelijk.

In de eerste fase wordt DVB-T2 ingezet om de ontvangst te verbeteren op de huidige antennes. De BBC houdt sinds deze zomer veldproeven. De BBC wil eind 2009 een HDTV-zender door gaan geven. Enkele jaren later volgen er nog twee, waarvoor ITV en Channel Four belangstelling hebben getoond. Voor de ontvangst van HD-kanalen zijn overigens nieuwe antennes nodig, die nog niet voldoende op de markt zijn.

De Britse publieke omroep is een van de voorlopers. Met reden: in het Verenigd Koninkrijk heeft kabel een veel kleiner marktaandeel dan in Nederland. In 16,7 miljoen huishoudens is minstens een televisie aangesloten op Freeview, het gratis DVB-T pakket van de BBC en de commerciële omroepen. In het tweede kwartaal van 2008 werden 1,4 miljoen tv’s verkocht met ingebouwde DVB-T antenne, daarnaast nog 800.000 set-top boxen. Dit alles blijkt uit cijfers die toezichthouder Ofcom vorige week publiceerde.

Digitenne had aan het eind van het tweede kwartaal ongeveer 600.000 abonnees. KPN gaat de strijd met de kabel aan en blijft investeren in het opstellen van masten. Ten eerste omdat die ook gebruikt worden voor Mobiel TV, volgens de standaard DVB-H (handheld). De komende jaren wordt deze dienst een grote rol toebedeeld, ook door de Europese Commissie. In Nederland heeft KPN hier nu nog het rijk alleen.

KPN heeft zijn plannen met DVB-T2 nog niet bekendgemaakt. Het kan upgraden om de dekking te verbeteren en wat meer zenders door te geven. Op termijn kan er HD worden toegevoegd. Allemaal zaken die Digitenne meer in lijn kunnen brengen met wat de concurrentie biedt. Digitenne blijft echter een instapproduct, omdat de interactiviteit ontbreekt (een signaal terugzenden is niet mogelijk) en er slechts enkele HD-kanalen kunnen worden doorgegeven.

DVB-T2 is echter ook nodig om een triple play pakket te kunnen bieden dat kan concurreren met die van de kabel. De consument eist dat ook in de slaapkamer en de kinderkamer de tv het blijft doen. De kabelmaatschappij heeft daarvoor het analoge pakket ter beschikking. KPN zal Digitenne bundelen in nieuwe IP-TV-pakketten: de premium-diensten via DSL of glasvezel in de woonkamer en Digitenne in de rest van het huis. Dit is een voorwaarde om de consument over te halen zijn kabelabonnement op te zeggen.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: KPN kan digitenne verbeteren

Ongelezen bericht door kweenie »

"KPN zal Digitenne bundelen in nieuwe IP-TV-pakketten: de premium-diensten via DSL of glasvezel in de woonkamer en Digitenne in de rest van het huis. Dit is een voorwaarde om de consument over te halen zijn kabelabonnement op te zeggen."

Ditigtenne wordt al lange tijd aangeboden samen met interactieve TV van KPN. Je kunt een tweede of derde tv dus gratis (d.w.z. voor de kosten van de decoder) op digitenne aansluiten als je ip-tv van kpn hebt.

Verder is er altijd een verschil tussen technische mogelijkheden en praktische/wettelijke mogelijkheden. 'Past' de nieuwe technologie in de uitzendvergunning die Digitenne nu heeft? Op dit moment is er ruimte in de ether om landelijk 4 verschillende kanalen te bezetten, waarop elk een bouquet zit van een x-aantal zenders. In Nederland kun je niet zomaar op elk kanaal gaan uitzenden om zenders door te geven, omdat je te maken hebt met internationale afspraken met buurlanden, omdat je natuurlijk niet wilt hebben dat er bij goede atmosferische omstandigheden een zender in het buitenland wordt gestoord (of andersom). Met zulk soort zaken heeft het redelijk geïsoleerd gelegen Britse eiland veel minder last.

Nieuwe technologie is dus één ding, de praktische, financiële en juridische uitvoerbaarheid is wat anders.

dslam
Berichten: 8
Lid geworden op: 16 dec 2008 21:28

Re: KPN kan digitenne verbeteren

Ongelezen bericht door dslam »

Het zal een goede stap zijn voor de consument.Er kan dan ook op TV geconcureerd worden(triple diensten+HD).Nu zijn we nog te afhankelijk van kabel maatschappijen mbt TV.IP-TV KPN is een mooi product alleen nu nog afstand bepalend.Digitenne is best goed maar op grote Flatscreens boven 32"wordt de kwaliteit weer wat minder.We moeten maar even afwachten op deze ontwikkeling.

jdek
Berichten: 91
Lid geworden op: 25 jun 2007 18:18

Re: KPN kan digitenne verbeteren

Ongelezen bericht door jdek »

Deze t2 techniek zal vast niet voor 7,50 euro worden aangeboden.

Gesloten