LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] houtkachel

Alles over onderhouden van de tuin, hoveniersbedrijven etc.
wetenhapper

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door wetenhapper »

HOME I MEER HOUTKACHEL TIPS

Houtkachels - Tips

Tips voor optimaal gebruik van uw houtkachel

Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men
daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof.

Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen.

Laat een laagje van as over in de houtkachel waar je het hout op kan leggen.

Wanneer u gebruik maakt van papier om het vuur in de houtkachel aan te
maken, gebruik dan schoon wit papier en niet geprinte magazines. Dit met het oog op het milieu. Er bestaan ook speciale aanmaakblokken voor houtkachels die gedurende anderhalf uur branden. Meestal zijn deze aanmaakblokken bij de bouwmarkt te verkrijgen.


Laat ruimte tussen de verschillende blokken hout in de kachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen.

Zorg voor droog hout met een vochtpercentage beneden de 20%. Zie hiervoor ook de houttips. Nat hout kun je niet alleen herkennen door te voelen maar ook door het geluid tijdens het branden. Het geeft een dof geluid bij het knetteren. Droog hout klinkt hoger alsof men met een ijzeren staaf op een tafel slaat. Nat hout
klinkt alsof men een boek op de grond laat vallen.

Maak een combinatie van hardhout en zachthout. Begin met het zachte hout
omdat dit sneller vlam vat en hierdoor het vuur goed mee aan te krijgen is. Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit
heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel.

Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige
verbranding die vervuiling veroorzaakt aan het milieu.

Zorg voor een vuur dat witte of kleurloze rook produceert. Wanneer de rook zwart of donker is dan zal er sprake zijn van een onvolledige verbranding in de
houtkachel.

Onderhoud zowel de houtkachel als de schoorsteen regelmatig.

fordaital

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door fordaital »

Ik constateer dat enkelen die reageren op de overlast van houtkachelrook deze niet serieus nemen ofwel boter op hun hoofd hebben.
Via de nieuwsdienst vernam ik dat in een gemeente, op bepaalde
plekken in het openbaar geen joint meer gerookt mag worden.
Dit omdat de rook daarvan overlast voor passanten geeft.
Kan zo zijn, maar zou de commissie,die dit bewerkstelligd, niet beter (of ook) hun tomeloze inzet gaan richten op de woonwijken
waar de rook van houtkachels overheerst.

hahaas

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door hahaas »

onbegrijpelijk om houtverbranding te promoten. Wind of geen wind er moet gestookt worden. De stank dringt overal in door. Je huis ventileren is niet meer mogelijk. Ik zit dus niet te wachten op de stank van een ander. Het gaat toch niet alleen om de poen? Zeer eenzijdig belicht Tros Radar! :cry:

tycho

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door tycho »

Onzinnig item over die houtkachels,hout stoken kan een hele leuke hobby zijn, [als je niemand overlast bezorgt] maar je moet niet verwachten dat je er veel geld mee bespaart,zoals in het rekenvoorbeeld, en al zeker niet als je geld gaat betalen voor het brandhout, ik spreek uit ervaring.Het opstoken van gratis meegenomen oude pallets en groentekisten e.d. kan een besparing van ca. 20 tot 30 euro per maand opleveren, hierbij ga ik er van uit dat alleen 's avonds hout gestookt wordt, overdag heb je er gewoon geen tijd voor.

klaasvd
Berichten: 160
Lid geworden op: 14 feb 2005 23:27

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door klaasvd »

wij zijn 3 jaar geleden overgestapt naar een tegelkachel, 2x per dag stoken en de kamer blijft de hele dag op temperatuur.
het 1e jaar scheelde dit 1000euro, jaren erna 1500.
de kachel blijft na 1x stoken, de kamer 12 uur lang op temperatuur houden(op 1 emmertje hout).
de uitstoot van de kachel is minimaal door het goede verbrandingsproces.

Ideale oplossing, en na ong 10 jaar heb je de investering eruit

Gast

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door Gast »

Ja en mijnwerkers longen 8)

A.Kimmelaar-Landstra

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door A.Kimmelaar-Landstra »

:!:
Een tijdje geleden hoorde ik een man zeggen dat het niet waar is dat je je schoorsteen moet laten vegen door een erkend bedrijf, omdat je anders niet verzekerd zou zijn.
Is dit nu wel waar?

Arie van Nelle

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door Arie van Nelle »

Veel verzekeringen stellen het vegen van de schoorsteen 1x per jaar verplicht. In geval van schoorsteenbrand zullen zij alleen uitkeren wanneer aangetoond kan worden dat aan deze veegverplichting is voldaan. DIt geld niet voor alle verzekeraars. Vraag dit als u dit wilt weten na bij uw verzekeringsmaatschappij.
Onze Tip!: Indien het van de verzekeringsmaatschappij niet hoeft, vraag dan dit zwart op wit te ontvangen.

Gast

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door Gast »

Ik vind het ook belachelijk dat er nu propaganda wordt gemaakt voor het stoken van hout. Aan de ene kant worden zelfs mensen die in de buitenlucht een sigaretje opsteken fanatiek vervolgd, terwijl het stoken van hout voor de omgeving vele malen erger is. Eén buurman die dat doet is genoeg om de rook in je hele huis te laten doordringen. Je kunt niet ventileren, want de rook komt juist van buiten, in de winter zelfs dag en nacht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle vuurkorven en barbecues die tegenwoordig zo in de mode zijn. Een tijdje geleden was er een Radar-uitzending over de slechte lucht in schoollokalen, maar over deze ongewenste slechte lucht in woningen wordt met geen woord gerept. Onbegrijpelijk dat ze bij Radar niet hebben stilgestaan bij deze erge vorm van milieuvervuiling, en dat ze zich alleen maar bezighouden met de financiële voordelen. Schande! :evil:

K.Uchen

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door K.Uchen »

Frankkk: Gefeliciteerd met uw eigen punt in het rechtvaardigen van asociaal (stook)gedrag. De wetgever staat aan uw zijde. En Tros-(de gezelligste omroep)-Radar natuurlijk ook. Het Astmafonds hoeft voorlopig nog niet opgeheven te worden.

h.berenschot

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door h.berenschot »

voorlichting absoluut onvoldoende;
aanschaf kachel duur
bouwen rookkanaal duur

bouwvergunning gemeente

goed brandhout duur

elk jaar sausen behangen woonkamer.

dus meer nadelen dan voordelen,eigen jarenlange ervaring.

astmafonds

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door astmafonds »

Graag willen wij nog reageren op de Radaruitzending van vorige week. De indruk die RADAR wekte over houtkachels is nogal eenzijdig, dit hebben wij dan ook de middag van de uitzending aan RADAR gemeld met de mogelijkheid om in de uitzending er nog wat info bij te doen. Hier ging men niet op in. De zaken die wij genoemd hebben:
- het stoken van een houtkachel in plaats van centrale gasverwarming is zeer slecht voor de luchtkwaliteit in Nederland (fijn stof). Nu al brengen particulieren met hun kachels en haarden 8-15 % van het fijn stof wat we zelf produceren in de lucht (vergelijk verkeer ongeveer 30 %).Erger is echter dat deze rook zo dichtbij woningen wordt uitgestoten. 50% van de blootstelling van buren aan fijn stof wordt op zo'n manier bepaald door de houtkachel.
Het stoken van hout (biomassa) kan milieuvriendelijk zijn als je het hebt over vernieuwbare hulpbronnen, maar dan spreek je wel over een professionele zeer effeciente biomassa-centrale met rookgasfilter die energie opwekt!

De consequentie van houtbranden voor het binnenmilieu in de woining is verhoogde gehaltes schadelijke stoffen, roet, fijn stof. Gezondheidsconsequenties kunnen zijn hoesten,loopneus, prikkende ogen, astma aanvallen, verminderde afweer en meer infecties van de luchtwegen zoals longontsteking. Ook kun je bij onvoldoende aanvoer van verse lucht vermoeidheid krijgen.

grs

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door grs »

Hout stoken is juist NIET milieuvervuilend, zolang het inlands hout betreft en er ook weer hout voor wordt aangeplant. Maar daar is dan weer een wettelijke compensatieplicht voor. Ofwel: een gelijkspel. We verbranden hout, maar we planten weer nieuw hout aan, wat die CO2 weer vastlegt.
Daarnaast, vergelijk het eens met olie, nu onze voornaamste bron: dat is NIET duurzaam. Voor alle olie die we opstoken, komt wel CO2 in de lucht, maar die wordt NIET weer vastgelegd in nieuwe olie. Dus de olie die we verbranden is WEL milieuvervuilend.

Brandhout is overigens maar een déél van een boom, zoals de kromme stukken en de dunne toppen.
De rest van de boom is duurzaam en wordt verwerkt in vanalles afhankelijk van de kwaliteit van de boom, zoals meubels. Alleen de slechtste en dunste delen worden brandhout.


Mensen mensen, wanneer we een discussie voeren, moet die ook inhoudelijk gevoerd worden. Ik zie hier alleen maar "ikke ikke" reacties, zowel vanuit de astmapatiënten (hebben jullie trouwens actie gevoerd om met z'n allen massaal hier te reageren? er zijn amper andere reacties!) als de voorstanders van de houtkachel.

Overigens vind ik de bron van houtkachel.be ook werkelijk onder de maat, Radar zou inderdaad beter moeten weten. Er zijn massa's goede websites over dit onderwerp te vinden. Het lijkt net alsof een medewerker een minuutje heeft gegoogled en meer niet. Erg slecht hoor!

bastian

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door bastian »

Een houtkachel van tegenwoordig op de correcte manier gestookt, Droog hout, goed afvoerkanaal, en op de correcte manier aangesloten geeft geenzins overlast!!!!! Rook is niet eens waar te nemen, en niet te ruiken. Dus ik begrijp de overdreven reacties niet. Ga naar een speciaalzaak en laat u voorlichten. Kijk desnoods naar de afvoerkanalen bij de speciaalzaken, roken of stinken die??? nee...

Ik begrijp de ophef niet, en ik was het zeker eens met de uitzending van Radar. Bekijk de gegevens maar eens bij het CBS hoeveel een puntverwarming (=hout of gaskachel) scheelt ten opzichte van een CV.

Groet Bastian

K.Uchen

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door K.Uchen »

Het is vast mogelijk om met technieken, schoon hout etc. zodanig schoon te stoken dat de omgeving er weinig/minder last van heeft. Alleen wat heb je daaraan als je buurtgenoten zich daar niet in verdiepen, en wel zwarte pluimen naar buiten stoten? Je kunt er wat van zeggen, maar je kunt het niet opleggen, of ergens je schone lucht 'opeisen'. Helaas. Haardstokers zullen dit allemaal wat overdreven vinden. Zoals een roker vroeger ook nog 'de gezelligheid' als argument kan aanvoeren. Dat hier misschien veel klagers reageren heeft er wellicht mee te maken dat er nergens anders te klagen valt. Dat iedereen er warmpjes bij moge zitten. :evil:

happy lady

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door happy lady »

Wij hebben buren met een houtkachel. Wij zelf hebben sinds vorig jaar april een design gashaard. Vanaf het moment dat de buren begonnen te stoken trok de roetuitstoot van onze buren onze gashaard in. Met als gevolg binnen een week een pikzwater ruit. Als we vlammen wilden zien moesten we de haard openmaken en iedere keer reinigen. Wij zijn meer als een halfjaar bezig geweest om samen met de kachel leverancier het probleem op te lossen. De buren vinden enkel de trek van hun eigen houtkachel belangrijk. En inderdaad, je ruikt meteen die scherpe geur door je ventilatieroosters als met hout begint te stoken. :?

aivlis

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door aivlis »

Misschien een koude douche voor RADAR omdat ze houtkachels promoot.
:x

Straks kan je helemaal niet meer leven in Nederland.Er zijn ook mensen die longklachten hebben gekregen door telkens in de frisse lucht :oops:
? van houtkachels te zitten.

TomW
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 mei 2006 11:41

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door TomW »

Graag reageer ik op de uitzending mbt het stoken met houtkachels.

Het stoken met houtkachels kan milieuvriendelijk, geurloos, zonder overlast en kostenbesparend zijn. Wel is het van belang om een duidelijk onderscheidt te maken tussen de oude openhaarden en de moderne houtkachel met een veel betere verbranding en hoog rendement. Daarbovenop is ook het stookgedrag van de gebruiker van belang. Men moet altijd stoken met schoon en goed gedroogd hout. Met het opstarten van het vuur moet men beginnen met klein hout en bij voorkeur vuren hout. Ook moet de luchttoevoer voldoende zijn.

Het probleem is dat er gebruikers zijn die nat hout stoken. Nat hout stoken stinkt en de verbranding is slecht. Bovendien komt er veel roet vrij. Het is net als in het verkeer. Men moet zich aan gedragregels houden en zo min mogelijk overlast creeren voor de medeweggebruiker. Ook met houtkachels is het van belang om rekening te houden met de buren. Niet stoken, zoals gezegd, met nat hout, niet stoken met mistig weer enz.

Indien men zich aan deze gedragregels houdt dan is er geen overlast. Er zal geen stankoverlast zijn en ook de roetuitstoot is minimaal. Bovendien is het milieuvriendelijker dan het stoken met aardgas. En niet te vergeten; ondanks de stijging van de prijs van hout is het stoken hiervan vele malen goedkoper dan het stoken met aardgas.

Dus als iedereen rekening met elkaar houdt, en men stookt met moderne houtkachels dan is een houtkachel zeker wel een goed idee.

irke
Berichten: 30
Lid geworden op: 19 jul 2005 12:22

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door irke »

wat is er nou lekkerder dan stoken op hout, goed gedroogt hout ruikt heerlijk en geeft aangename warmte,
een speksteenkachel is duur in aanschaf maar je hoeft dan maar 2 uur per dag te stoken om je huis 24 uur te verwarmen.
laat mij maar lekker funkelen.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: houtkachel

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Inderdaad ontzettend gezond, zo'n houtkachel. Jaarlijks sterven DUIZENDEN mensen in Nederland alleen al aan de gevolgen van zogenaamd "fijn stof". Hoe goed je houtkachel ook is, deze stoot altijd fijn stof uit. Net zoals dieselauto's bijvoorbeeld. Wil jij of je buren een jaartje of wat eerder de pijp uitgaan? Dat kan, met een houtkachel!


http://www.google.nl/search?hs=yUv&hl=n ... eken&meta=

Gesloten