LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 'Sloop no claim uit zorgwet'

Heb je vragen omtrent verzekeringen? Of je hebt een duidelijke mening over verzekeraars? Geef hier jouw mening.
Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door Dilbert29 »

Directeur Gaston Sporre van zorgverzekeraar Achmea vindt dat de no claim uit de nieuwe zorgwet moet worden 'gesloopt'. Het is een 'gedrocht', zei hij in het AD van zaterdag. Zijn collega Eelke van der Veen van Agis zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat de no claim de verzekerden remt in hun medische klandizie.

Dat was wel de bedoeling. Mensen die voldoende terughoudend zijn, krijgen aan het eind van het jaar 255 euro terug. Volgens Menzis-directeur Roger van Boxtel snappen de mensen weinig van de hele kwestie. Men gedraagt zich er dan ook niet naar.

De verzekeraars merken tot nog toe maar één effect van de nieuwe regeling: vragen, rompslomp en kosten bij de administratie.

GroenLinks kondigde zaterdag aan dinsdag tijdens het Vragenuurtje voor de Tweede Kamer vragen te stellen aan de regering over deze kwestie.

Bron : nu.nl

Is de no claim in de zorgverzekering nu echt zo'n probleem/mislukking? Graag reacties van jullie kant.

vladja
Berichten: 537
Lid geworden op: 10 okt 2004 10:39

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door vladja »

De no-claim regeling is een onding. Het vreet een hoop administratief geld op, dat beter gebruikt kan worden.

De chronisch zieken en ouderen, die qua inkomsten toch al aan de onderkant van de inkomens zitten, krijgen dit geld nooit.

Gezonde mensen, die toevallig 1 keer naar een polikliniek moeten in een jaar, piesen ook al naast de pot, door het krankzinnige declaratiesysteem, wat ingevoerd is. Een bezoek van 5 minuten aan een polikliniek kost al snel meer dan de no-claim, omdat er voor alle mogelijke onderzoeken etc. betaald moet worden, terwijl die niet gedaan zijn maar nodig hadden kunnen zijn.

En de regering maar roepen bij het berekenen, dat iederen er op vooruit gaat: "En dan heb je ook nog het geld van de no-claim. Als je dat er bij telt, heb zoveel meer. Dus je gaat erop vooruit."

Voor veel mensen is dat dus niet zo. Afschaffen en wel onmiddellijk. Vroeger had je de medicijnen knaak, het specialisten-geeltje. Allemaal snel afgeschaft, want het kostte meer dan het opbracht.

Vladja

Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door Dilbert29 »

Ben ik geheel met je eens. Toevallig heb ik het afgelopen jaar geen dokter of zo nodig gehad, dus ik verwacht het hele bedrag terug te kunnen krijgen, maar mensen hier verderop in de straat hadden echt het ene na het andere ding en krijgen dus geen cent terug.

Het nieuwe declaratiesysteem is een ramp, de rekening van ziekenhuis en dokter is er zeker niet duidelijker op geworden en je betaald voor dingen die niet nodig zijn, maar wel hadden kunnen zijn.

Ik ben ook een voorstander van afschaffen, per onmiddelijk.

SJZ
Berichten: 4095
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door SJZ »

1. De PvdA wil de no-claim graag afschaffen
2. Het CDA was ook niet zo heel gelukkig met die no-claim.
3. Eén basisverzekering voor iedereen is een oud PvdA-idee, de PvdA wil en zal dit niet afschaffen
4. Zoals het er nu naar uitziet wordt de volgende regering een PvdA-CDA regering onder premier Bos

Nou, tel je knopen maar. Als ik het CDA was, dan zou ik denken: ik wil eigenlijk ook wel van die no-claim af, maar dat regelen we volgend jaar in de formatiebesprekingen. Heb je iets waar je de PvdA mee tegemoet kunt komen, en je hebt meteen "wisselgeld" om iets anders terug te eisen.

Dus tot en met 2007 zal die no-claim wel blijven, en daarna vervalt-ie.

rebbel
Berichten: 103
Lid geworden op: 23 aug 2005 11:23

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door rebbel »

Heele jaar betaald en geen gebruik gemaakt van Arts of wat dan ook. Nu moeten de verzekeraars dokken en beginnen nu te zeuren. Gewoon betalen die centen en wel zo snel mogelijk.Ik ken mensen die voor dat geld niet naar een docter zijn gegaan toen dat eigenlijk wel moest. En waarom dat ze pas in April betalen is mij ook een raatsel.Zeker voor de rente die ze nog even mee pakken.Die rente moeten ze wat mij betreft ook aan de verzekerden betalen.Dus kom maar op met MIJN geld. Is toch 510€. :twisted:

Mk
Berichten: 902
Lid geworden op: 01 aug 2005 19:51

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door Mk »

No claim afschaffen prima, maar dan wel weer premiedifferentiatie, waarbij mensen met een hoger risico dus ook een hogere premie betalen. In het oude stelsel werkte dat ook zo, meestal op basis van leeftijd en soms op basis van specifieke risico's.

karr-2
Berichten: 1996
Lid geworden op: 10 apr 2005 15:30

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door karr-2 »

Ik was voorheen verzekerd bij FBTO en ook daar heb ik navraag gedaan. Het no claim bedrag wordt pas in april uitbetaald als er een claimoverzicht van de voorgaande tijd verstrekt wordt. Op mijn vraag waarom het allemaal zo lang moest duren kreeg ik als antwoord "Maar meneer, de regering wil het toch zo...."

januca
Berichten: 80
Lid geworden op: 15 feb 2005 12:51

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door januca »

Van mij mag de no-claim afgeschaft worden. Het is onrechtvaardig, bureucratisch en een onzinnig grote kostenpost.

karr-2
Berichten: 1996
Lid geworden op: 10 apr 2005 15:30

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door karr-2 »

Het idee erachter, mensen bewust maken van de kosten en stimuleren er minder gebruik van te maken is goed, maar in de praktijk werkt het voor geen meter. Voor de mensen die gezegend zijn met een goede gezondheid is het leuk zo'n extra bedrag, voor mensen die helaas een mindere gezondheid heb is het nutteloos omdat ze er altijd ver over heen gaan en dus nooit geen cent terug krijgen.

anna100
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 okt 2004 16:06

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door anna100 »

Allemaal leuk en wel, maar dan moet die premie ook met 255 Euro omlaag. Ze hebben het immers eerst in rekening gebracht voordat je het al dan niet terugkrijgt.

Mathilde D.
Berichten: 2080
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Het is maar de vraag of de no-claim niet werkt. Er kan nog niets gezegd worden over het effect van de no-claim. Het no-claim voorschot van 2005 krijg je pas in april a.s terug. Misschien dat het dan zal doordringen, waar het hier eigenlijk om gaat. Ik zou het redelijk vinden om nog een jaar af te wachten om het effect van de no-claim te bestuderen. Elke bezuiniging is natuurlijk meegenomen, want dat scheelt uiteindelijk iedereen in zijn portemonnee.
Hoe wordt die besparing bereikt?
De meeste mensen zijn niet chronisch ziek en hebben af en toe een kleine kwaal. Ze kunnen zelf kiezen hoe ze met die kwaal omgaan:
- snel naar de huisarts en naar de specialist?
- of even afwachten: misschien gaat het vanzelf wel over
- en heb ik de medicijnen wel echt nodig? (de huisartsen schrijven vaak iets voor dat eigenlijk helemaal niet nodig was)
- ze kunnen kiezen voor de goedkoopste specialist

ejwedje
Berichten: 28
Lid geworden op: 30 sep 2004 17:49

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door ejwedje »

Ik maak het zo duur als mogelijk. Ik heb maandelijks voor euro 100,- aan medicijnen nodig dus no claim ho maar. Nu heb ik nog een duurdere premie en ze zullen het weten. Ik ga als me wat dwars zit en wat het kost interessert me geen r...t.

SJZ
Berichten: 4095
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door SJZ »

Ik maak het zo duur als mogelijk.
Maar dan ook nooit meer zeuren dat de kosten van de gezondheidszorg en dus de premies zo stijgen!

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: 'Sloop no claim uit zorgwet'

Ongelezen bericht door sprokkel »

Klachten over torenhoge ziekenhuisnota’s

Gepubliceerd op woensdag 15 februari 2006

Na een bezoekje aan het ziekenhuis kun je je no-claim vaak wel vergeten.
Sinds de patiëntenkoepel NPCF vorig jaar mei het meldpunt ‘last van veranderingen in de zorg’ instelde regent het klachten. Onbegrijpelijke en torenhoge ziekenhuisnota’s staan op nummer een van de klachtenlijst over de gezondheidszorg.

Van de 2900 personen die gebeld, gemaild of geschreven hebben, had ruim eenderde deel klachten over de ziekenhuisrekening. ”Ze snapten niet hoe ziekenhuizen aan het bedrag kwamen op de nota of ze vonden de rekening veel te hoog'', zegt Anita Direcks, woordvoerster van de NPCF in het Nederlands Dagblad.

Meebetalen aan de verwarming
Doordat ziekenhuizen sinds vorig jaar op een nieuwe manier worden gefinancierd -via het zogenaamde Diagnose Behandel Combinaties (dbc) systeem-, wordt de patiënten een rekening gepresenteerd die is gebaseerd op de gemiddelde kosten van zo'n behandeling en niet op de behandeling die zij zelf hebben gehad.

Rekeningen zijn daardoor vaak veel hoger dan mensen hadden verwacht. Direcks: “Het valt aan verzekerden niet uit te leggen dat ze meebetalen aan de behandeling van mensen die een veel ingewikkeldere ingreep hebben ondergaan. En bijvoorbeeld ook aan de onderhouds- en verwarmingskosten van het ziekenhuis.''

Daarnaast worden er ook nog al eens fouten gemaakt door artsen die bijvoorbeeld verkeerde dbc-codes invoeren. Bovendien zijn de tarieven soms heel anders dan voorheen. Zo is het voor gekomen dat een behandeling van vijf minuten in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen waarbij wat oorsmeer werd verwijderd bij een meisje van vier, 1048 euro kostte. Dit moest, zo bleek later, eigenlijk 255 euro zijn, aldus Zibb.nl eerder dit jaar.

Gesloten