LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
billy3086
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2009 20:40

Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door billy3086 »

Mag mijn teamleider naar mijn medicatie gebruik vragen?

Mijn teamleider heeft mij overbelast verklaard zonder een bedrijfsarts in te schakelen.

Daarna heeft hij mij verplicht vakantie gegeven, daar was ik het niet mee eens omdat ik niet overbelast ben.

Vervolgens stuurt hij een teammail dat hij mij naar huis heb gestuurd en dat niemand contact met mij mag opnemen en andersom. Ook mogen ze niet speculeren wat er aan de hand is.

In het teamoverleg waar ik niet bij mocht zijn heeft hij gezegd dat ik overspannen ben, weer zonder bedrijfsarts, dat hij met de directie aan het bespreken is wat ze met mij gaan doen. Als er vragen zouden zijn vanuit mijn team mogen ze aan hem gesteld worden en hij beantwoord ze in bepaalde mate. Ook hier moet mijn team niet in speculeren en naar buiten brengen.

Het gaat hier over mijn gezondheid achter mijn rug om.

nicolesw1981
Berichten: 95
Lid geworden op: 10 nov 2018 15:27

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door nicolesw1981 »

Hoi, wat een nare situatie!
En dit mag zeker niet. Je kunt je HR afdeling inschakelen en evt zelf een afspraak bij de bedrijfsarts aanvragen zodat er een eerlijk en duidelijk rapport komt.

Het lijkt er overigens wel of er misschien iets anders speelt als uw teamleider zo doet (vanuit de kant van uw teamleider). Misschien kunt u samen met HR eens in gesprek met uw teamleider?

Heel veel succes gewenst!
En nog een tip: teken niet zomaar iets als je dit gevraagd wordt. En houd een goede administratie bij van wat er voor valt en laat uw teamleider dingen op papier of via de email bevestigen. Mocht het uitlopen op een arbeidsconflict o.i.d. dan kunt u daar altijd op terugvallen.

billy3086
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2009 20:40

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door billy3086 »

Bedankt voor uw reactie. HR weet een deel, alleen nog niet het deel overspannen. Dit omdat ik wacht op een gesprek met HR, teamleider en directrice. En ook omdat ik 2 weken niks met werken te maken mag hebben. Collega's heb ik gewoon nog contact mee gehad in deze 2 weken.

Ik heb zelf de bedrijfsarts gebeld en hij wist van niks. Ik ben niet ziek gemeld terwijl mijn rooster anders zegt, daar sta ik op ziek. De bedrijfsarts geeft mij geadviseerd om een vertrouwenpersoon in te schakelen, dat heb ik gedaan. Op dit moment kunnen we nog niets omdat ik moet wachten tot ze contact met mij opnemen voor een gesprek. A.s woensdag mag ik weer werken volgens mijn rooster.

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door crazyme »

Een open deur wellicht : iemand die op weg is richting een burn-out zal pas zien dat het zover is wanneer het te laat is. Houdt u de optie open dat uw werkgever u misschien wil behoeden voor deze situatie ?

Misschien kunt u met uw huisarts objectief kijken of er mogelijk symptomen zijn die toch op teveel spanning wijzen ?

Dat hoeft niet werk gerelateerd te zijn.

Let op uzelf wanneer u woensdag weer aan het werk gaat.

witte angora
Berichten: 30784
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door witte angora »

billy3086 schreef:
10 mei 2020 17:23
Daarna heeft hij mij verplicht vakantie gegeven,
billy3086 schreef:
10 mei 2020 19:06
Ik heb zelf de bedrijfsarts gebeld en hij wist van niks. Ik ben niet ziek gemeld terwijl mijn rooster anders zegt, daar sta ik op ziek.
Rare gang van zaken. Maar ik vind dit een beetje bijzonder. Je bent verplicht op vakantie, en op je werk sta je als ziek geregistreerd, terwijl niemand er naar mag vragen of er over mag praten.

Door wie wordt je loon betaald? Uit je vakantiedagen, of hoe zit dat? Kun je via je collega's een printje krijgen van het rooster waarop staat dat je ziek bent?

Een vraag voor jezelf: is er een aanleiding geweest waardoor er geconcludeerd is dat je overspannen bent?

Wel apart trouwens dat je team op het hart is gedrukt geen contact met je op te nemen, terwijl je gewoon contact met ze hebt. Kennelijk wordt die teamleider niet zo heel hoog aangeslagen in de groep? Heeft hij/zij een reden om je weg te willen werken, arbeidsconflict of iets dergelijks?

Overigens: het komt wel vaker voor dat er wel over, maar niet met mensen gesproken wordt, en dan kun je inderdaad hele vreemde dingen krijgen. Je verhaal komt me niet onbekend voor.

billy3086
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2009 20:40

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door billy3086 »

Bedankt voor de reacties.

Zelf heb ik 4 jaar geleden in een depressie gezeten en weet ik wat het lichamelijk en geestelijk met je doet. Daar heb ik nu absoluut geen last van, laat staan overspannen. Mijn vriend heeft daarom ook een brief gemaakt voor mijn werk om dit te bevestigen. Niet dat hij een arts is, alleen heeft hij mij meegemaakt in mijn depressieve periode.

Mijn teamleider heeft een aantal dingen gedaan die niet door de beugel kunnen. Hierover mag ik mij niet uitlaten op een forum. Vele collega's praten hierover en ik heb uiteindelijk de Raad van bestuur ingelicht. Hierdoor moest hij zich 2 keer verantwoorden en dat is niet in goede aarde gevallen bij hem.

Wat mij het meeste steekt is dat hij over mijn gezondheid praat achter mijn rug om. En dit moet vooral tussen hem en mijn collega's blijven. Niet gaan speculeren etc en geen contact met mij hebben.

Ik heb zelf foto's gemaakt van mijn digitale rooster, ook omdat je je uren moet aftekenen per week.

witte angora
Berichten: 30784
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door witte angora »

Kijk, dan is er blijkbaar sprake van een arbeidsconflict en wil hij je uit de weg hebben. De reden die aangevoerd gaat worden is: 'verstoorde arbeidsverhoudingen'. Dat maakt het bij een rechter erg lastig.

Ik vermoed zo dat het bedrijf zal moeten kiezen tussen jou en hem. Even afgaand op wat je nu schrijft.

Of je dit nog kunt redden met een vertrouwenspersoon betwijfel ik, daarvoor is het waarschijnlijk al te ver uit de hand gelopen.

Dat collega's geen contact met je mogen opnemen snap ik nu ook: hij wil rust in de tent, geen praatjes, geen gedoe.

Moneyman
Berichten: 30076
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door Moneyman »

Ik sluit me aan bij Witte Angora. Ik zou hier snel hulp bij zoeken, hier kom je zelf niet uit. Iemand die je kan adviseren op zowel sociaal/ psychisch gebied als arbeidsrechtelijk is geen overbodige luxe.

billy3086
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2009 20:40

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door billy3086 »

Uiteindelijk weet ik dat ik aan het kortste eind ga trekken, als er een keus gemaakt gaat worden dan zullen ze voor hem kiezen. Er lopen meerdere klachten tegen hem, niet alleen van mij, dit heeft HR ook bevestigd. Ik ben lid van de vakbond, deze helpen mij ook.

Dat collega's wel contact met mij hebben is deels te danken juist aan hem. Hij heeft er een teammail over mij uit gestuurd en een week later mondeling mij overspannen verklaard. Daardoor zijn er ook vragen richting mij gekomen, onder andere met beterschap wensen... Gepraat wordt er sws, is het niet over mij dan wel over een ander. Is ook niet de eerste keer dat het gebeurd.

Ivo.w
Berichten: 1754
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Zomaar een werknemer verplichten om 'vakantie' te nemen kan niet. Maar er zijn ook zaken die wel mogen en soms zelfs moeten.

- je werkgever mag bepalen wanneer je eventuele ATV uren en opgebouwde overuren opneemt.
- je vakantiedagen hebben een beperkte houdbaarheid. Voor wettelijke vakantiedagen is die termijn tot een half jaar na afloop van het jaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd. De vakantiedagen van 2019 moeten dus voor 1 juli 2020 worden opgemaakt. Wanneer de werknemer dit niet vrijwillig doet, dan mag de werkgever zijn werknemer verplichten om kort voor de vervaldatum deze wettelijke vakantiedagen op te nemen.

In bovenstaande gevallen gaan de vrije dagen af van het opgebouwde saldo.

Voorts heeft de werkgever altijd het recht om je doorbetaald thuis te laten zitten. Gewoon zonder dat dit verlofdagen kost. De werkgever heeft de plicht om je voor het contractueel aantal uren uit te betalen, niet om je ook daadwerkelijk die uren te laten werken!

Tot slot moet iedereen er op bedacht zijn dat de werkgever ook een zorgplicht heeft naar de werknemer, en zijn best moet doen om langdurig ziekteverlof te voorkomen.

In deze kwestie specifiek is het wel zeer discutabel dat er geen bedrijfsarts bij de kwestie betrokken is. Het lijkt mij dan ook aan te raden om contact te zoeken met iemand die boven de manager staat en daarmee de situatie eens te bespreken.

sake1987

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door sake1987 »

Die mail dat ze geen contact met je mogen opnemen veilig stellen. Ik lees dat je de vakbond hebt ingeschakeld, dan krijg je waarschijnlijk een advocaat toegewezen. Zorg dat de vakbond alle bewijs materialen krijgt en voer gesprekken alleen nog maar met een afgevaardigde van de bond erbij. Alle vormen van communicatie alleen in overleg met de bond.
Maar jammer genoeg horen we het verhaal natuurlijk eenzijdig.
En we weten niet wat er in uw dossier van de werkgever staat.

billy3086
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2009 20:40

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door billy3086 »

Ik heb vandaag de HR gebeld ivm een afspraak voor een gesprek met mijn teamleider. HR heeft hem gemaild met mij in de CC, nog geen antwoord. A.s woensdag mocht ik weer werken omdat dan mijn 2 weken "verplicht verlof " erop zitten. Alleen zag ik vanmiddag dat ik deze week opeens ook op ziek sta zonder dat ik er wat vanaf weet.

Het verhaal kan ook maar eenzijdig zijn omdat er anders privacy gevoelige informatie op internet komt wat geen persoonlijke betrekking op mij heeft, alleen wel omdat ik erbij was. Mijn teamleider heeft zich voor dit moeten verantwoorden bij de Raad van bestuur omdat dit in strijd is met de wet.

Ook heb ik vandaag mijn dossier opgevraagd bij HR, en heb ik deze gekregen. Er zit alleen een schriftelijke waarschuwing in voor een foto op Facebook die ik niet geplaatst heb. Hiervoor heb ik toen ook, samen met de bond, een reactie brief op gestuurd. Deze willen ze ook z.s.m. uit mijn dossier weer halen omdat ik hiervoor geen enkele klacht of waarschuwing heb gekregen en zij deze te snel gegeven vonden.
En mijn oude teamleider heeft een stukje gezet wat positief is. Verder staat er niets in mijn dossier.

Alle mails etc liggen al bij de bond, is wachten op een gesprek.

ElleFlowers
Berichten: 563
Lid geworden op: 03 dec 2018 05:21

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door ElleFlowers »

billy3086 schreef:
10 mei 2020 17:23
Mag mijn teamleider naar mijn medicatie gebruik vragen?

Mijn teamleider heeft mij overbelast verklaard zonder een bedrijfsarts in te schakelen.

Daarna heeft hij mij verplicht vakantie gegeven, daar was ik het niet mee eens omdat ik niet overbelast ben.

Vervolgens stuurt hij een teammail dat hij mij naar huis heb gestuurd en dat niemand contact met mij mag opnemen en andersom. Ook mogen ze niet speculeren wat er aan de hand is.

In het teamoverleg waar ik niet bij mocht zijn heeft hij gezegd dat ik overspannen ben, weer zonder bedrijfsarts, dat hij met de directie aan het bespreken is wat ze met mij gaan doen. Als er vragen zouden zijn vanuit mijn team mogen ze aan hem gesteld worden en hij beantwoord ze in bepaalde mate. Ook hier moet mijn team niet in speculeren en naar buiten brengen.

Het gaat hier over mijn gezondheid achter mijn rug om.
Jouw werkgever speelt blijkbaar voor arts en deelt dat met collega's. Daarmee roept hij dus maar wat en schaadt hij je in je reputatie en of geschiktheid voor de functie. Dat is geen fatsoenlijk handelen wat een werkgever zomaar even kan doen. In de praktijk gebeurt het vaak.

Verplichte vakantie kan hij niet doen. Hij vind je ziek en zou je dan maar ziekmelden als ik jou was en dan gesprek aangaan samen met een arts dat je niet ziek bent. Indien je nu zomaar niet komt is dat vreemd en kan indien je niets schriftelijks hebt gestuurd gezien worden alsof je niet op kwam dagen. Alhoewel hij de werknemers heeft geinformeerd staat hij niet sterk, maar hij is je aan het manipuleren. Hij weet echter niet wat hem te wachten kan staan indien je echt ziek zou melden en burn out zou hebben. Dat kan dure grap zijn voor hem. Je mag je gewoon beter melden indien je niet ziek bent trouwens en je hebt recht op je werk te verrichten. Indien je er door ziekte een boel van maakt kan hij wel iets uiteraard en je op verlof zetten denk ik maar met salarisbehoud.

witte angora
Berichten: 30784
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door witte angora »

Vergeet dat ziekteverhaal nu maar. Je bent niet ziek of overspannen, dat is enkel een manier om aan je team te verbloemen waarom je niet aanwezig bent. Of er sprake is van laster of 'onbevoegd medisch handelen' weet ik niet, in dat geval zou je aangifte kunnen doen. Maar of dat je zaak goed zou doen? Dat weet ik niet. Het is in ieder geval niet de hoofdzaak. Eerst maar eens het gesprek met de HR afwachten denk ik.

Over het stellen van diagnoses en het opzetten van behandelplannen (maar nogmaals, dat is niet de hoofdzaak, het lijkt er op dat hij je uit de weg wil hebben:

https://www.spectrum.nu/home/dsm
Laatst gewijzigd door witte angora op 12 mei 2020 07:17, 1 keer totaal gewijzigd.

sake1987

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door sake1987 »

witte angora schreef:
12 mei 2020 06:31
Vergeet dat ziekteverhaal nu maar. Je bent niet ziek of overspannen, dat is enkel een manier om aan je team te verbloemen waarom je niet aanwezig bent. Of er sprake is van laster of 'onbevoegd medisch handelen' weet ik niet, in dat geval zou je aangifte kunnen doen. Maar of dat je zaak goed zou doen? Dat weet ik niet. Het is in ieder geval niet de hoofdzaak. Eerst maar eens het gesprek met de HR afwachten denk ik.
En in dit stadium het gesprek niet alleen aangaan.

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door sjohie »

Niet meer hier posten, maar juridische hulp zoeken!!!!!!!!!!!!!

1e telefonisch consult bij het juridisch loket is gratis meen ik. Dit is te ver heen, en er zijn teveel nuances, om hier nuttige info te krijgen, dus wat je hier allemaal leest, vertroebelt alleen maar.

sake1987

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door sake1987 »

sjohie schreef:
12 mei 2020 09:06
Niet meer hier posten, maar juridische hulp zoeken!!!!!!!!!!!!!

1e telefonisch consult bij het juridisch loket is gratis meen ik. Dit is te ver heen, en er zijn teveel nuances, om hier nuttige info te krijgen, dus wat je hier allemaal leest, vertroebelt alleen maar.
Niet nodig de vakbond is al ingeschakeld die zorgt voor juridische hulp.

Jablan
Berichten: 6184
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door Jablan »

Hallo Billy,

Als HRM'er zit ik met verbazing naar de ziekmelding te kijken. ik geef je een paar vragen of steekwoorden. De bedoeling is, dat jij hier geen antwoord geeft, maar ze meeneemt.

- Hoe gaat een normale ziekmelding? Zelf bellen of meld je je direct in het systeem ziek? Wordt het systeem gelogd, dat wil zeggen, dat je kunt zien wie wanneer iets heeft gewijzigd? Dit zijn vragen in aanloop naar een andere vraag: als je teamleider je ziek in het systeem heeft gezet, ruim voor de eerste ziektedag, hoe kan dat? (Bewijzen tegen je teamleider verzamelen)

- Voel jij je geïntimideerd door deze teamleider? Zo ja, dan is dat ongepast gedrag van een leidinggevende, reden voor minimaal een waarschuwing, maximaal ontslag met onmiddellijke ingang. Meest gangbare ingreep is overplaatsing, indien mogelijk, zodat er geen gezagsverhouding meer is.

- Hoe lang geleden is het laatste incident met de teamleider? Als dat vrij recent is, gooi bij HR of vertrouwenspersoon of vakbond de vraag 'handeling uit rancune?' op. Doel: jij moet uit de slachtofferrol, je teamleider moet in de verdediging, zijn handelen verklaren.

- Stuur je teamleider een mail met de vraag waarom hij je ziek heeft gemeld en op basis waarvan. Dit lijkt overbodig. De bedoeling is, dat je hem hiermee uit de tent lokt, zodat jij zwart op wit bewijs hebt hoe hij jou ziet. (Laat de man zijn eigen graf graven)

En nog een keer een eerder advies herhalen: maak een dossier aan. Mail aan je afdeling/collega's daarin, vraag of je collega's eventuele mondelinge afspraken op papier willen zetten, minimaal door drie personen ondertekend of aan elkaar doorgemaild en bevestigd.

- Als jij in een of ander opzicht een minderheid bent, probeer dan de suggestie 'hij heeft iets tegen ...' op tafel te leggen als vraag van HR aan teamleider. Hij zal het altijd ontkennen, maar een goede HRM'er prikt daar doorheen. Zoiets is lastig te bewijzen, helpt je teamleider wel sneller naar de uitgang.

Succes.

Moneyman
Berichten: 30076
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door Moneyman »

Zeer goede tips van Jablan!

witte angora
Berichten: 30784
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Teamleider uit zich over mijn gezondheid

Ongelezen bericht door witte angora »

Jablan schreef:
12 mei 2020 20:52
- Voel jij je geïntimideerd door deze teamleider? Zo ja, dan is dat ongepast gedrag van een leidinggevende, reden voor minimaal een waarschuwing, maximaal ontslag met onmiddellijke ingang.
Meest gangbare ingreep is overplaatsing
, indien mogelijk, zodat er geen gezagsverhouding meer is.
Inderdaad, ik heb op deze manier een baan kunnen 'redden'. Een onmogelijke collega en een voorman (plantsoenmedewerker gemeente), de laatste stond op het punt me zonder enige reden weg te sturen. Toen heb ik hem gevraagd of het dan niet beter was om me over te plaatsen naar een andere groep bij dezelfde gemeente. Dat gebeurde, en daar zat ik heerlijk.

Daar zou je, afhankelijk van hoe het gesprek gaat, misschien op aan kunnen sturen, dat een van jullie een andere plek in het bedrijf krijgt om voor het moment rust in de tent te krijgen.

Gesloten