Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
stormzynutmeg
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 jul 2019 12:00

Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door stormzynutmeg » 11 jul 2019 12:11

Een aantal jaren geleden zijn we verhuisd naar het buitenland en hebben we ons huis via een beheerbureau verhuurt. Alle ameniteiten werden door de huurder zelf betaald. Onze laatste huurder heeft een contract afgesloten met NUON op ons adres en is vertrokken zonder dit contract op te zeggen. Een paar maanden later hebben we het huis verkocht.

Nu krijgen we een rekening van Intrum Justitia (ze hebben ons dossier van NUON gekocht, dit in hun eigen woorden) voor de periode dat ons huis leeg stond en twee maanden nadat het huis is verkocht. De koper van het huis heeft nooit het huis betrokken door plotselinge ziekte.

Intrum Justitia kan ons geen enkel document overleggen met onze naam erop maar hebben via de beheermaatschappij (bedankt!) ons post adres in Nederland in handen gekregen en sturen daar nu dwingende brieven naartoe. Dit post adres is van mijn 76 jarige vader die een beetje de weg kwijt is na het overlijden van mijn moeder en dus heel erg in paniek raakt wanneer deze brieven komen.
We hebben contact opgenomen met Intrum en gezegd dat we ze graag allerlei documenten willen voorleggen waarin blijkt dat wij hier niets mee te maken hebben als je ze aub geen brieven naar mijn vader willen sturen want hij raakt zo overstuur.

Gisteren kreeg hij weer een brief van ze nadat het 9 maanden stil was geweest nadat we alles eerder hadden uitgelegd. Intrum blijft ons maar vertellen dat de kosten voor ons zijn omdat het ons huis was maar wij hebben nooit een contract getekend (wij gebruikten zelf Eneco toen we er woonden dus NUON heeft onze gegevens niet eens ).

Weet iemand hier wat we in hemelsnaam kunnen ondernemen om dit op te lossen? het gaat om een rekening van 1600 euro en wanneer ik NUON belde om te vragen naar de papieren werd mij verteld dat we niet bij hun in het systeem staan maar dat inmiddels het dossier is verkocht dus dat ze niet kunnen helpen ondanks dat ze ons niet kunnen vinden in hun systeem. Ze adviseerden ons om een advocaat in de hand te nemen maar dan moet ik weer betalen terwijl we hier niets mee te maken hebben.
Help!
Laatst gewijzigd door Radar op 19 jul 2019 12:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast ten behoeve van duidelijkheid / leesbaarheid.

berndv
Berichten: 7454
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door berndv » 11 jul 2019 13:26

stormzynutmeg schreef:
11 jul 2019 12:11
Onze laatste huurder heeft een contract afgesloten met NUON op ons adres en is vertrokken zonder dit contract op te zeggen. Een paar maanden later hebben we het huis verkocht.
de laatste huurder zal dan zijn/haar contract niet hebben opgezegd, maar u heeft dus ook geen energiecontract afgenomen voor de periode dat het huis onbewoond was zonder huurder. Als u dat wel had gedaan, was het oude contract automatisch beeindigd en had u voor de resterende periode de kosten in eigen beheer.

De kosten voor energie tot het vertrek van de huurder zullen voor rekening van de huurder moeten komen. Maar voor de periode die daarna komt, had u toch zelf ook iets moeten regelen.

Als het goed is zult u van de beheermaatschappij ook een overzicht moeten hebben ontvangen van de meterstanden, en een opzegging van de huurovereenkomst, deze documenten zouden naar mijn mening voldoende moeten zijn om in ieder geval onder een deel van de rekening uit te komen.

Het resterende deel wordt dan wel een ander verhaal. Als het goed is heeft u precies voor ogen hoeveel energie er verbruikt is in de periode dat de woning leeg stond, want naast het document dat u zult moeten hebben van de meterstanden bij vertrek van de huurder, zult u ook een soortgelijk document hebben van de makelaar die bij de overdracht ook de meterstanden opneemt. Het verbruik hiertussen is voor uw rekening.

Met deze documenten in de hand kunt u naar mijn idee rustig dit verhaal afwenden, mocht dit bij de rechter komen. Dan mag Nuon de overige kosten gaan proberen te verhalen bij de huurder.

stormzynutmeg
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 jul 2019 12:00

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door stormzynutmeg » 14 jul 2019 21:16

berndv,

Hoi, bedankt voor je snelle reaktie! Ik zie hem nu pas helaas maar dat is super behulpzaam. Wij betaalden het management bureau iedere maand voor de energie rekening wanneer het huis leeg stond maar omdat de huurder vertrok (zonder opzeggen van het huurcontract) moest zijn werkgever hiervoor zorgdragen volgens het contract. Hier is het denk ik fout gegaan. Het gedeelte van de rekening voordat het verkocht was, was dus voor de werkgever en het gedeelte van de rekening toen het huis verkocht was is voor de nieuwe eigenaar. Het is dus een beetje een zooitje en omdat NUON het dossier nu heeft verkocht aan intrum zeggen zij er verder niets mee te maken te hebben en intrum zegt dat voor hun de kous af is en dat wij het gewoon moeten betalen zonder er verder onderzoek in te doen. tja, lijkt me oneerlijk dat wij dat dan moeten betalen?!

kuklos
Berichten: 5268
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door kuklos » 15 jul 2019 07:37

stormzynutmeg schreef:
11 jul 2019 12:11
Nu krijgen we een rekening van Intrum Justitia (ze hebben ons dossier van NUON gekocht, dit in hun eigen woorden) voor de periode dat ons huis leeg stond en twee maanden nadat het huis is verkocht. De koper van het huis heeft nooit het huis betrokken door plotselinge ziekte.
Jullie waren dus geen eigenaar meer over de periode die Intrum probeert te incasseren?

stormzynutmeg
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 jul 2019 12:00

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door stormzynutmeg » 15 jul 2019 08:48

voor 1/3 van de rekening waren wij geen eigenaar meer en we hebben het koop contract overlegd aan intrum maar volgens hun hebben we nooit het contract beeindigd dus moeten we betalen. Ondanks het feit dat we nooit het contract hebben afgesloten in de eerste plaats.

Komkommertijd
Berichten: 3305
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Siberië

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Komkommertijd » 15 jul 2019 14:34

Als na klagen dit incasso bureau niet naar U luisterde en ook geen gevraagde bewijzen leverde gewoon niets doen.
Laat het maar een rechtszaak worden en de brieven bewaren.

Ook Uw brieven moeten ze afhandelen en als geen klant Nuon krijg je ook nooit de gegevens.
De huurder had tijdig moeten opzeggen en dan gaat de netbeheerder naar de eigenaar als er geen gebruiker is.

Nuon is leverancier, netbeheerder is voor leegstand nodig en welke dat is hangt van regio af.
Betalen voor een niet afgesloten contract kan niet, en de huurder is verantwoordelijk voor tijdig stoppen lopende contract.

Gewoon incasso verder negeren als ze niets antwoorden of foute antwoorden gaven en deze zaak lijkt me nu al gewonnen.

Hawk-Eye
Berichten: 674
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Hawk-Eye » 19 jul 2019 14:57

laat hen maar bewijzen dat jullie een kontrakt hebben afges;loten uberhaupt, dat wil zeggen, een waar je handtekening opstaat, een fysieke dus...

of u moet akkoord gegeven hebben via e-mail, heeft u dit niet gedaan kunnen ze schrijven wat ze willen maar hebben ze geen poot om op te staan, meld uw vader in dat geval dat ie de brieven opent en als er niet gerept word over een aangespannen rechtszaak hij deze weg kan gooien, meld incassobureau dit ook en dat u verder niet meer zult reageren...

https://www.consuwijzer.nl/telefonische ... op-energie

Kolibrie
Berichten: 243
Lid geworden op: 02 jun 2015 17:35

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Kolibrie » 24 jul 2019 11:07

Als de woningeigenaar verantwoordelijk is voor een energiecontract zullen de woningbouwverenigingen een hoop aanmaningen krijgen.
U heeft het huis verhuurt, wanneer door huurder een energiecontract is afgesloten en niet door u als eigenaar is huurder verantwoordelijk voor opzegging.
Hoe kunt u als eigenaar weten wie de energieleverancier is?
Het incassobureau wil natuurlijk graag dat u betaald, halen daar argumenten bij om u over te halen te betalen, laat u niet bang maken, niet meer reageren.

AVSGedupeerde
Berichten: 82
Lid geworden op: 27 aug 2019 00:12

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door AVSGedupeerde » 27 aug 2019 00:56

Rechtzaken, vorderignen, enzovoort. Het kan alleen tussen partijen die een verbintenis zijn aangegaan. U bent met NUON geen verbintenis aangegaan, noch kan NUON bewijzen dat u dit wél gedaan heeft. U kunt wél bewijzen dat het huis verhuurd was aan iemand anders.

Ik begrijp dat het voor NUON heel vervelend is dat een wanbetaler met de noorderzon vertrekt, maar dit is niet UW probleem.

Verzoek NUON u een kopie te doen komen van de overeenkomst welke zij met u menen te hebben.

Doen ze dat niet, zou ik bij verder aandringen vanuit NUON, dit verzoek blijven herhalen. Verder NIETS doen, ga geen discussie aan, doe geen toezeggingen, niets. "Specificatie en overeenkomst" is uw enige repliek.

En dan mag NUAN er een rechtzaak voor aanspannen. Ik wens ze heel erg veel sterkte en succes.

Moneyman
Berichten: 14404
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Moneyman » 27 aug 2019 13:27

AVSGedupeerde schreef:
27 aug 2019 00:56
Rechtzaken, vorderignen, enzovoort. Het kan alleen tussen partijen die een verbintenis zijn aangegaan.
Onjuist. Verbintenissen ontstaan níet alleen uit overeenkomsten, maar ook uit de wet.

AVSGedupeerde
Berichten: 82
Lid geworden op: 27 aug 2019 00:12

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door AVSGedupeerde » 29 aug 2019 21:33

En noem eens waar de wet voorschrijft dat een eigenaar, die geen overeenkomst met NUON heeft, gehouden is de rekening te betalen van een huurder, die een overeenkomst had met NUON?

Het is natuurlijk naar dat persoon vertrokken is zonder te betalen. Dat is echter het ondernemersrisico van NUON. Het is hun probleem en ook hun zaak die persoon te achterhalen en in gebreke te stellen.

Ze kunnen daarvoor NIET de eigenaar pakken, die heeft geen enkele overeenkomst met NUON en is ook niet tot betalen verplicht volgens de wet.

Moneyman
Berichten: 14404
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Moneyman » 30 aug 2019 07:49

AVSGedupeerde schreef:
29 aug 2019 21:33
En noem eens waar de wet voorschrijft dat een eigenaar, die geen overeenkomst met NUON heeft, gehouden is de rekening te betalen van een huurder, die een overeenkomst had met NUON?
Dat schreef ik niet :wink: ik corrigeerde slechts je onjuiste stelling. Bij verbintenissen die ontstaan uit de wet kun je bijvoorbeeld denken aan ongerechtvaardigde verrijking, verjaring, onrechtmatige daad, zaakwaarneming, onverschuldigde betaling, enzovoort.

Ivo.w
Berichten: 618
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door Ivo.w » 30 aug 2019 08:06

Aangezien er geen plicht is om energiecontracten aan te gaan wanneer er een aansluiting aanwezig is, zie ik geen reden voor de vordering.

Uw voormalige huurder had een lopend contract. En daar moet NUON / het incassobureau het geld halen. Ook voor de periode dat de huurder niet meer in uw woning woonde, was dat contract tussen hem en NUON gewoon rechtsgeldig.

Wanneer er in de periode dat het huis van u was en leeg stond wél energie is verbruikt, dan heeft de voormalige huurder wel een vordering op u voor de door u gebruikte energie en het vastrecht over die periode.

Stonden de hoofdafsluiters voor energie echter dicht in deze periode en heeft u dus geen energie verbruikt in de leegstaande woning, dan bent u over deze periode zelfs geen vastrecht verschuldigd aan wie dan ook.

alfatrion
Berichten: 16029
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Intrum Justitia en een NUON-rekening die niet van ons is

Ongelezen bericht door alfatrion » 30 aug 2019 08:23

berndv schreef:
11 jul 2019 13:26
De kosten voor energie tot het vertrek van de huurder zullen voor rekening van de huurder moeten komen. Maar voor de periode die daarna komt, had u toch zelf ook iets moeten regelen.
Er kan hooguit de nominale waarde in rekening worden gebracht bij TS. Een rekening op basis van de tarieven van de NUON is niet mogelijk, omdat daar een overeenkomst voor nodig is.

Plaats reactie