Temperatuurschommelingen inductie

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
chantal.caes
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 jan 2020 14:54

Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door chantal.caes »

Ik ben overgestapt van keramisch op inductie. Probleem is dat de temperatuur niet constant blijft. Water gaat 10 seconden koken en dan 10 seconden van de kook af. Vooral bij een stoofschotel is dit zeer onwenselijk.
Van anderen hoor ik dat dit optreedt als ze de 4 zones tegelijk gebruiken. Het zogenaamde pendelen zou bij mij met een 2 fasen aansluiting al minder moeten zijn. Maar bij mij is het ook met 1 pan op het vuur. Niemand van mij vrienden en kennissen herkent dit.
De fabrikant zegt dat dit normaal is en wil geen monteur sturen om ernaar te kijken.
Bij de keukenwinkel zeggen ze dat het niet normaal is. Ik weet het niet meer. Feit is dat ik spijt heb dat ik voor inductie gekozen heb, maar van anderen hoor ik alleen positieve geluiden.

de auditu
Berichten: 299
Lid geworden op: 24 okt 2008 12:27

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door de auditu »

Zijn de pannen geschikt voor inductiekoken?

Arizonakid
Berichten: 602
Lid geworden op: 20 dec 2018 19:11

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Arizonakid »

Goed aangesloten door een installateur?

Kolibrie
Berichten: 434
Lid geworden op: 02 jun 2015 17:35

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Kolibrie »

Ik lees op internet dat een gebruiker hetzelfde probleem had en kwam kennelijk dat de temperatuur met vermogen werd geregeld en niet met temperatuur.
Via temperatuur regelen was dat pendelen een stuk minder.
Geen idee wat er bedoeld wordt maar u waarschijnlijk wel.

16again
Berichten: 11003
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door 16again »

Bij constant vermogen…. begint de pan nooit te koken, of kookt snel droog.

Normaal verminder je het vermogen zodra het spul kookt. Het klassieke "gas lager zetten" zodra het kookt

Erthanax
Berichten: 5400
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Erthanax »

Van kennissen met een inductieplaat hoorde ik dat die een 'lage stand' regelt door steeds even uit te schakelen, vergelijkbaar met een magnetron. Hoe lager de stand, hoe langer de 'uit-periode'. Zij vonden dat nogal wennen en vooral lastig regelen; de temperatuur schommelt dan nogal, vooral bij bv het warm houden van een kleine hoeveelheid en bij stoven/sudderen. Geen idee of dat normaal is.

Obelix1
Berichten: 769
Lid geworden op: 23 apr 2019 17:59
Locatie: Africa

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Obelix1 »

Het is trial en error, je moet er mee leren omgaan. Ik kan er nog geen ei mee bakken laat staan een goed stuk vlees.

Gas, 6 pitten en ik bak er van alles van...ben ook een pannenkoek ( ja toch Rico)

Marktkenner
Berichten: 193
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Marktkenner »

Misschien ff merk en type kookplaat vermelden.

Voor alles van elektrisch koken geldt wat mij betreft dat alle pitten/zones maar even de top van elektra behalen en dan weer wat terugvallen. Dit gaat de hele tijd zo door. Derhalve kook ik ook liever op gas, als ik dat vol open zet, blijft dat gewoon gaan.
Krijg op elektra ook nooit fatsoenlijk een biefstuk goed gebakken door dat euvel.
Kook professioneel op enkele pitten van 3500W per unit, ook daar alleen maar ellende mee.
Het maakt makkelijk schoon, maar daar heb je het ook wel mee gezegd.
Daarnaast kunnen de juiste pannen wel vaak iets van een verschil maken in het gebruik.

mh73
Berichten: 2299
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door mh73 »

Ik kook sinds december op inductie en het bevalt prima. Stoofpeertjes, stoofvlees, geen probleem. Wat kookt, blijft koken. Het kookt heel snel en daarna kun je de stand flink omlaag zetten. Bij mij blijft het dan ook koken.
Alleen voor pannenkoeken heeft gas mijn voorkeur. Op inductie duurt dat een eeuwigheid.

kweenie
Berichten: 15433
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik herken het beeld van TS ook niet. Ik kook al jaren met veel plezier op inductie, zonder schommelingen in vermogen. Dus ik denk dat het toch te maken heeft met merk of type van de inductieplaat.

(Hier trouwens geen problemen met pannenkoeken. In tegendeel, het is juist erg makkelijk als je eenmaal hebt gevonden welke stand je moet hebben. Nooit meer mislukte pannenkoeken. Heb je wel een koekenpan die echt voor inductie geschikt is? Het kan zijn dat sommige 'gewone' niet-inductie koekenpannen ook wel iets op inductie doen, maar dan veel minder warmte genereren.)

berndv
Berichten: 8721
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door berndv »

afgelopen zomer ook de overstap gemaakt naar inductie ivm verhuizing. Herken het wel, deels tenminste. In het nieuwe huis was de kookplaat op een enkele fase aangesloten, waardoor je merkte dat, wanneer je veel vermogen vroeg, die het vermogen ging verdelen, logisch. Vorige maand de aansluiting aangepast naar een krachtgroep en het probleem grotendeels opgelost. Is op zich ook eenvoudig te zien, in een pan met alleen water kan je de wervelingen van de inductie zien, in de oude situatie zag je de wervelingen aan en uit gaan, nu is het gewoon continu.
chantal.caes schreef:
15 jan 2020 15:04
Het zogenaamde pendelen zou bij mij met een 2 fasen aansluiting al minder moeten zijn. Maar bij mij is het ook met 1 pan op het vuur.
maar heb je de plaat wel op 2 fasen aan laten sluiten? Zo niet, dan vind ik dit wel een logische reactie:
chantal.caes schreef:
15 jan 2020 15:04
De fabrikant zegt dat dit normaal is en wil geen monteur sturen om ernaar te kijken.
Bij de keukenwinkel zeggen ze dat het niet normaal is.

Jefdus
Berichten: 900
Lid geworden op: 08 sep 2011 12:00

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Jefdus »

Erthanax schreef:
15 jan 2020 19:02
de temperatuur schommelt dan nogal, vooral bij bv het warm houden van een kleine hoeveelheid en bij stoven/sudderen.
Nou, dat zal erg meevallen hoor. Water heeft een hoge warmtecapaciteit, dus het duurt lang voordat water (of een stoofschotel wat grotendeels uit water bestaat) een graad in temperatuur zakt. Veel langer dan die paar seconden dat de inductieplaat uit is.

Het ziet er misschien 'heftig' uit, dat schakelen tussen wel koken en niet koken, maar als je puur naar de temperatuur kijkt (hetgeen van belang is voor het kookproces), dan is het waarschijnlijk niet meer dan een cycling tussen 100 graden (waarbij het dus kookt) en 99,9 graden (waarbij het dus niet kookt). Kooktechnisch gezien dus totaal geen probleem.

Dit zal vooral optreden als de inductieplaat zo is ingesteld dat de temperatuur op 100 graden wordt gehouden (om heftig koken / droogkoken te voorkomen).

werkbladenspecialist
Berichten: 434
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist »

Uw contract partner is de keukenzaak, als die dus zeggen dat het niet normaal is zullen ze ook ervoor moeten zorgen dat de kookplaat zo werkt zoals hun het voorstellen.

mh73
Berichten: 2299
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door mh73 »

kweenie schreef:
16 jan 2020 07:55
(Hier trouwens geen problemen met pannenkoeken. In tegendeel, het is juist erg makkelijk als je eenmaal hebt gevonden welke stand je moet hebben. Nooit meer mislukte pannenkoeken. Heb je wel een koekenpan die echt voor inductie geschikt is? Het kan zijn dat sommige 'gewone' niet-inductie koekenpannen ook wel iets op inductie doen, maar dan veel minder warmte genereren.)

Juist de koekenpannen hebben we allemaal nieuw en geschikt voor inductie gekocht. De meeste andere pannen die we hadden waren al geschikt voor inductie en die doen het prima. De laatste keer wel gemerkt dat de ene of de andere koekenpan wel scheelt. Ach, het is ook wennen denk ik.

Ivo.w
Berichten: 792
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Ivo.w »

De variatie in temperatuur zal bij een goed gevulde pan minimaal zijn door het pendelen. In die paar seconden koelt een gevulde pan echt niet ver af. Voor het kookresultaat maakt het pendelen tussen 99 en 100 graden geen verschil. Ook bij lagere temperaturen is het al mogelijk om vlees, vis en groenten te garen. Veel producten kun je al 'garen' vanaf een temperatuur van 60 a 70 graden. Dit wordt bij slow cooking ook gedaan.

Dat we meestal producten laten koken, is omdat kokend water altijd een vaste temperatuur heeft van 100 graden en dat bovendien zonder hulpmiddelen het bereiken en handhaven van die temperatuur ook zichtbaar is. Daardoor is het makkelijk om in recepten en kookboeken aan te geven hoelang iets moet koken.

Aangeven hoelang hetzelfde product op 80 graden moet garen kan ook. De tijd wordt dan langer. Alleen is het voor een thuis/hobby kok niet eenvoudig om de temperatuur in de pan continu op 80 graden te houden.

Overigens werd in het verleden de techniek van langzaam garen wél vaak gebruikt, om energie te sparen. Men bracht de pot met aardappelen of groenten aan de kook en zette vervolgens de pan met complete inhoud in een hooikist om het eten verder te garen zonder verder energiegebruik.

Voor een gelijkmatige verdeling van warmte in een (koeken)pan is een dikke bodem gewenst. Heb je een koekenpan met dikke bodem, dan kun je probleemloos elk stukje vlees braden zoals dat ook op gas lukt.

jhogaarts
Berichten: 87
Lid geworden op: 25 aug 2008 16:32

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door jhogaarts »

Wij koken al 15 jaar op inductie en nooit problemen gehad dat het niet wou koken of uit ging na het koken van water. Wij hebben inmiddels de 2e inductieplaat van Siemens omdat er mogelijk bij de eerste te weinig ventilatie was. De ventilator deed het niet meer en dan schakelt de plaat automatisch uit. Repareren was behoorlijk aan de prijs omdat er een heel nieuwe unit in moest en toen besloten om maar een nieuwe te nemen met dezelfde waarden voor de pannen. En pannenkoeken bakken wij met een speciale inductie koekenpan en dat gaat prima.

Hawk-Eye
Berichten: 1011
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Hawk-Eye »

verkoper zegt dat het niet normaal is, deze moet het ook oplossen meld het probleem nogmaals en vraag wanneer deze komt kijken bij uw om dit op te lossen...

Rene82
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 aug 2016 16:39

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Rene82 »

Mijn vriendin heeft een nieuwe Pelgrim inductie kookplaat die we gewoon op 2 fasen hebben aangesloten, hierbij zie je ook dit aan- en uitschakel effect. Je hoort de kookplaat ook schakelen.

Ikzelf heb een Siemens die dit niet doet. Ik denk dus dat het wel normaal is bij sommige merken/types.

Komkommertijd
Berichten: 5847
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Pelgrim? Word ook geleverd als...... ben de tel kwijt geraakt.
Goedkope plaat die ze te duur verkopen.

Een Zweedse winkel verkoopt soms precies dezelfde op merkje na dan!
Bij dikkere pannen vangen die de schommelingen op, dunne pannen is lastiger dus pleur die weg!

davidholland
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jun 2020 13:43

Re: Temperatuurschommelingen inductie

Ongelezen bericht door davidholland »

Heb net een tamelijk duur Smegfornuis (Smeg C9IMAN9) met inductie gekocht. Pan artisjokken in water kookt vanaf stand 8 continu, daaronder gaat-ie aan en uit. Je ziet de belletjes verschijnen en weer geheel verdwijnen. Heel merkwaardig en vervelend. Hoe moet je dan normaal kunnen koken? Dit was mij niet van te voren verteld, door niemand.

Plaats reactie