LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] curator wat mag je dan?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
laus
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 nov 2007 15:42

curator wat mag je dan?

Ongelezen bericht door laus »

Beste Jurist

Mijn man ik ik zijn curator van mijn man zijn tante,deze tante zit in een begeleid wonen huis en is niet in staat haar financiele dingen zelf te regelen.Zij weet dat ze wat geld heeft en wij hebben de afspraak met het huis dat als ze iets nodig heeft ze contact met ons op kunnen nemen en dan zorgen we daarvoor.Elk jaar moet ik papieren met in en uitgave invullen en naar de rechtbank opsturen als alles dan klopt krijg ik een stempel en is alles oke.Ze doen bij de rechtbank nooit moeilijk als het om iets voor onze tante gaat maar nu komt de vraag:ze heeft geen kinderen en de enige die nog bij haar op visite gaan zijn mijn man en ik maar er is nog veel meer famillie en dat zijn natuurlijk aasgieren als ze ooit komt te overlijden want dan kunnen ze haar vast wel vinden dus nu vragen wij ons af of wij met toestemming van haar een testament kunnen laten maken en of wij dat dan moeten vragen bij de rechtbank en hoe kunnen wij dit het beste aanpakken.Wij willen ook graag een deel van haar centjes naar een goed doel doen in iedergeval komt het hier op neer wij willen graag een testament of iets maken met als belanghebbende een goed doel en wijzelf wat is er op dit gebied mogelijk ? Alvast bedankt


Laus

PS : zou U ons via onze e-mail een antwoord kunnen geven

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: curator wat mag je dan?

Ongelezen bericht door NAK »

Beste laus,

Ik stel voorop dat ik geen jurist van Radar ben, maar wil toch graag even reageren. Mogelijk dat je er toch iets aan hebt.

Het woord curator doet mij altijd denken aan bedrijven die failliet zijn en waar de schuldeisers in dikke rijen voor de deur staan.
Ik noem het zelf liever "bewindvoerder".

Volgens mij is het niet mogelijk om voor jullie tante een testament op te (laten) maken, omdat zij wilsonbekwaam is.
Maar om daar duidelijkheid in te krijgen moet je deze vraag toch bij de rechter/griffier neerleggen die de toestemming heeft verleend voor het bewindvoerderschap.

Wees er dus op voorbereid dat de overige familieleden een evenredig deel zullen krijgen uit haar nalatenschap.
Je kan zelf ongeveer uitrekenen welk deel dat een ieder krijgt.
Voor zover ik het weet wordt de nalatenschap in eerste instantie verdeeld onder het aantal broers en zussen van de tante.
Indien die niet meer leven wordt dat deel opgesplitst onder hun kinderen.
Klein voorbeeld:
Na aftrek van de kosten bedraagt de nalatenschap € 10.000,-
Er zijn 2 broers en 2 zussen. Die hebben dus elk recht op € 2.500,-
Indien 1 broer is overleden wordt het erfdeel waar hij recht op heeft verdeeld onder zijn kinderen. Als dat er toevallig 5 zijn krijgen ze ieder € 500,- Indien 1 van die 5 kinderen is overleden wordt de € 500,- weer verdeeld onder diens kinderen.

Als je precies wil weten hoe alles in elkaar zit moet je even bij de notaris langs gaan en daar de nodige brochures ophalen.

De raad die ik je mee wil geven is doe niets zonder toestemming van de rechter.

Succes

christelvr
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 nov 2007 01:45

Re: curator wat mag je dan?

Ongelezen bericht door christelvr »

Bij onder curatele plaatsing wordt een beschikking opgemaakt. Hierin wordt het tijdstip waarop de onder curatele plaatsing plaatsvindt benoemd, maar ook de bevoegdheden van de bewindvoerder.

De onder curatele gestelde blijft wel bekwaam om zelf familierechtelijke handelingen te verrichten, tenzij anderd bepaalt. Wanneer de bewindvoerder bevoegd is om deze handelingen te verrichten kan deze de onder curatele gestelde ook (schriftelijk) toestemming geven om deze handelingen zelf te verrichten.


De erfenis zal sowieso verdeeld worden zoals de wet voorchrijft. Dus in volgorde:
a. de echtgenoot en de kinderen van erflater
b. de ouders en broers en zussen
c. de grootouders
d. de overgrootouder

de nakomelingen worden wel als plaatsvervanger van hun ouders gezien

FHV
Berichten: 89
Lid geworden op: 22 feb 2008 18:37

Re: curator wat mag je dan?

Ongelezen bericht door FHV »

Even een opmerking tussendoor. Je kan bij het woord curator wel denken aan bedrijven. Maar er zit tussen bewindvoerder en curator toch echt wel een verschil.

Onthou ook dat de curatele bij overlijden van degene die onder curatele staat direct beeindigd is.

Gesloten