LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Vervelend probleem

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
niwesa
Berichten: 5
Lid geworden op: 03 apr 2008 12:31

Vervelend probleem

Ongelezen bericht door niwesa »

Ik zit met een vervelend probleem. Als ik mijn naam intik op google is de eerste hit www.curatoren.nl. Daar wordt een persoon genoemd die dezelfde naam heeft als ik en toevallig ook in dezelfde regio woont. Deze persoon valt onder een schuldsanering.

Ik werk als zelfstandig ondernemer en solliciteer ook nog wel eens op leuke banen. In beide gevallen vind ik het erg vervelend als een klant of een toekomstige wergever googled op mijn naam en op deze site uitkomt.

Ik ben er van overtuigd dat het mij schade toebrengt omdat mensen dan al snel hun conclusie trekken zonder dat ik in de gelegenheid ben om e.a. uit te leggen.

Ik heb hierover de webmaster benaderd van de betrokken website maar deze stelt onderstaand;

Geachte heer/mevrouw,

De wetgever heeft een afweging gemaakt om bepaalde informatie over insolventies (faillissementen, schuldsaneringen en surseances van betaling) openbaar te maken. Zij heeft daarbij de belangen van de direct betrokkenen (de 'saniet' of 'failliet'), schuldeisers en het algemeen belang afgewogen. Onze website voldoet aan deze wettelijke uitgangspunten (onder meer de wet bescherming persoonsgegevens).

Wel kan het zo zijn dat de nieuwe mogelijkheden van het internet, met name de mogelijkheden van zoekmachines, onevenredig zwaar voor de direct betrokkene uitwerken. Wij hebben daarom als beleid geformuleerd dat wij op verzoek van de behandelend bewindvoerder/curator de doorzoekbaarheid van bepaalde pagina's van onze website door zoekmachines kunnen beperken. Een dergelijk verzoek komt in principe alleen de betrokkene zelf toe. Het feit dat iemand een identieke naam, of vrijwel identieke naam met een saniet/failliet heeft, kwalificeert niet als 'belanghebbende' in de zin van de wet bescherming persoonsgegevens. Het meest vervelende is nog dat wij u uit hoofde van deze zelfde wet ook niet nader mogen informeren over de identiteit van de betrokkene, of diens curator/bewindvoerder.

Wat wij voor u kunnen doen is een verklaring afgeven waarin wij aangeven dat u niet de betrokken persoon in kwestie bent. Ook kunnen we een mededeling toevoegen aan de website waaruit blijkt dat uw onderneming niet de betrokken onderneming in kwestie is. Vermeld u tevens uw volledige geboortenaam, geboorteplaats en geboortedatum en de correcte gegevens uit het handelsregister.
Vertrouwend u hiermee van dienst te zijn geweest.
Hoogachtend,
Curatoren.nl


Ik kan mij hier echter niet in vinden. Het is toch raar dat ik moet gaan uitleggen dat ik niet de betrokken persoon ben?

Weet iemand hier of dit zomaar kan?

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: Vervelend probleem

Ongelezen bericht door Bor Komorovski »

Ik denk dat je daar in principe niks tegen kan doen. Vergelijk maar eens de personen die de achternaam Dutroux hebben. Gewoon een vervelende samenloop van omstandigheden.

Wel is het zo dat curatoren.nl geen publiek maar een privaat initiatief is, en dat het Nederlandse insolventieregister zich al op rechtspraak.nl bevindt.

Resultaten van dat insolventieregister poppen niet zomaar op in google, en bovendien kan je ook niet zomaar lukraak naar personen zoeken. Ik denk dat curatoren.nl hiermee op zijn minst onzorgvuldig te werk gaat.

Aan de andere kant ben jij het weer niet met wiens persoonsgegevens onzorgvuldig wordt omgegaan....

Gesloten