[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?
Pagina 1 van 10

Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 08:52
door Harm.calc
Werd ik vanochtend vroeg (!) wakker met het nieuws dat de verkoop van vuurwerk weer begonnen is. Blijkbaar gaan mensen daar 's nachts al voor op pad. Ach ieder z'n afwijking. Maar ik neem aan dat de overlast voor de jaarwisseling minimaal zal zijn dit jaar. Vuurwerk staat onder druk. Een grote groep mensen wil niet meer dat iedere onbenul hiermee overlast kan veroorzaken en is voor regulering, zoals bv vuurwerkshows door gemeenten.
Uiteraard zijn er ook goedwillende vuurwerk afstekers die netjes wachten tot de afgesproken tijd dat dit mag.
Zoals gezegd verwacht ik een minimale overlast dit jaar. Nu kan men laten zien dat vrije verkoop van vuurwerk wel degelijk mogelijk is. Dus ouders houden hun kinderen in de gaten en volwassenen denken hier ook goed bij na.

En ja, ik geloof dat zelf. Het kan niet zijn dat een kleine groep mensen of een grote groep mensen het eindejaarsvuurwerk verziekt voor de rest van Nederland.

Ach, als ik het zo teruglees . . . :lol:

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 09:31
door GJvdZ
Ik neem aan dat Geert Wilders en Halbe Zijlstra hier vol tegen in gaan. Vuurwerk is wel een Hollandse traditie.....

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 09:44
door berndv
zo lang de politie niet ingrijpt bij het huidige illegale afsteken van vuurwerk vrees ik dat een volledig verkoopverbod de overlast wellicht iets zal beperken, maar de echte overlast van de harde knallen zal hiermee niet oplossen. Het scheelt wel weer vegen op 1 januari

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 09:55
door breien
Deze discussie komt ieder jaar weer terug zo rond deze tijd van het jaar. Ik zie het niet snel gebeuren daar de discussie ieder jaar weer zo kort duurt. Men moet een voorbeeld nemen aan Zwarte Piet. Die discussie begint echt heel ruim voor Sinterklaas.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 10:07
door BL2
Na Zwarte Piet, het Kerstfeest, nu ook maar het vuurwerk afschaffen.
Benieuwd wat 2017 ons qua "afschaffen" gaat brengen !

Enkele ideeen:
- kabinet Rutte afschaffen
- het Koningshuis
- Verhuurmakelaars
- Valys taxivervoer
- pensioen 67 afschaffen
- asielzoekers afschaffen
- Woekerpolissen afschaffen
- Pasen en Pinksteren afschaffen
- Euro afschaffen
- vul maar aan :D

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 10:44
door olaf79
Tsja, Zwarte Piet is niet gevaarlijk. Vuurwerk wel. De overlast is veel te groot om dit nog langer toe te staan. Naast overlast voor mens en dier is er ook de vervuiling en natuurlijk de medische schade waarbij sommige mensen hun levenlang verminkt raken. Vuurwerk is in feite gewoon een wapen en als de rest van het jaar wapenbezit verboden is, waarom dan niet ook op 29 december?

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 11:22
door puma73
BL2 schreef: Benieuwd wat 2017 ons qua "afschaffen" gaat brengen !

Enkele ideeen:

- Valys taxivervoer

- vul maar aan :D
Waarom zou dit moeten worden afgeschaft???

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 12:20
door breien
olaf79 schreef:Tsja, Zwarte Piet is niet gevaarlijk. Vuurwerk wel. De overlast is veel te groot om dit nog langer toe te staan. Naast overlast voor mens en dier is er ook de vervuiling en natuurlijk de medische schade waarbij sommige mensen hun levenlang verminkt raken. Vuurwerk is in feite gewoon een wapen en als de rest van het jaar wapenbezit verboden is, waarom dan niet ook op 29 december?
Ik kan niet ontkennen dat u gelijk hebt. Het probleem is toch echt dat het overlast van vuurwerk rond acht januari al weer vergeten is. Als het kabinet en de Tweede Kamer kerstvakantie vieren wordt de discussie over vuurwerk gevoerd. De regering zal toch echt een beslissing moeten nemen over vuurwerk, maar als de regering aan het werk is is vuurwerk vergeten.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 12:59
door witte angora
Inhoudelijk over vuurwerk:

Inmiddels heb ik zo'n 50 keer oud en nieuw bewust mee mogen/moeten maken. Inmiddels weet ik het wel. Steeds weer dagenlang hetzelfde geknal, steeds weer hetzelfde siervuurwerk: ik ben er wel een beetje klaar mee.

Ik kan me indenken dat mensen er van kunnen genieten, net als ik er vroeger zelf van kon genieten. Ooit ben ik met een groepje bij vrienden geweest die ergens op een 10e verdieping woonden. Machtig mooi uitzicht!

Inmiddels hoeft het van mij niet meer zo. Vind ik het vervelend worden. Je gaat ook geen 50 keer naar dezelfde James Herriot kijken, of 50 keer naar dezelfde Miss Marple. Misschien is het wel de leeftijd dat ik me er meer aan ga storen, wie zal het zeggen?

Misschien is het helemaal geen verkeerd idee om vuurwerk meer te reguleren via de gemeenten, degenen die willen kunnen er dan van genieten, en degenen die het niet willen zien, draaien zich nog eens lekker om in bed of nemen nog een oliebol. Dan kun je ook de volgende dag weer normaal over straat. En de dagen ervoor.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 12:59
door snuffel1
Geef de mens brood en spelen dan blijven ze tevreden, zo was het gezegde toch!!. Nu anno 2016 mag helemaal niets meer want tradities dienen doorbroken te moeten worden. Zwarte piet is slachtoffer van discriminatie maar is zwarte piet daar zelf eens om gevraagd hoe hij/zij zich zelf voelde in de discussie. Nu moet een andere traditie op de schop en wel het afschieten van vuurwerk in de week rond oud en nieuw. Als klein kind was het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk een belevenis maar naarmate we ouder worden zien we het nut er niet meer van in en alles wat niet nuttig is voor ons maar wel enige mate van overlast bezorgd moet dan ook maar verboden worden. Vuurwerk afsteken heeft ook een bijna sociaal aspect want tijdens het afsteken van het vuurwerk spreken de buren elkaar weer en dat schept in ieder geval voor die nacht wat verbondenheid. Ik ben tegen een algeheel vuurwerk verbod maar pak illegaal vuurwerk wel aan want 9 van de 10 keer is dat het vuurwerk dat letsel veroorzaakt.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 13:04
door witte angora
Ach, tradities... die zijn ooit bedacht door mensen die al lang en breed overleden zijn. Moeten mensen zich anno 2016/7 nu echt laten leiden door ideeën van mensen die er al lang niet meer zijn?

Schei toch uit met die tradities en leef je eigen leven.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 14:07
door Shine
[Bericht aangepast door Moderator: Verwijderde quote]

Ook ik ben een fel tegenstander dat vuurwerk overal maar te pas en onpas gekocht kan worden en dat er ondanks het verbod je al wekenlang overal heftig geknal hebt. Dier en mens hebben hier last van. Dieren raken ontregeld. Zeg je er voorzichtig en netjes wat van, dan krijg je een brutale mond terug... " wat zeur ik nou toch" tot " mot mijn bek houden en waar ik me mee bemoei."

Vuurwerk en jaarwisseling gaan absoluut hand in hand samen. Maar ik ben en blijf een fel voorstander om dit op 1 plek centraal te doen en het liefst door georganiseerd door de gemeente eventueel samen met de middenstand.
Als ik lees dat te veel legaal verkocht vuurwerk niet voldoet aan de gestelde eisen dan is er toch echt iets grondig mis. De veiligheid van iedereen wordt zonder pardon gewoon op het spel gezet. En dat moet je niet willen.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 14:14
door snuffel1
Het heeft wel iets om alle tradities over boord te gooien want verplicht op draven voor een huwelijk of een begrafenis hoeft dan ook niet meer. Verjaardagen vieren is puur egoïsme want de visite kunnen we wel schieten maar die cadeautjes willen dan weer wel. Als alle tradities over boord gegooid worden blijft er niets over dat ons nog aan de medemens bindt. Ik vind het diep triest dat de tolerantie tegenover elkaar tot een dieptepunt is gedaald.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 16:03
door witte angora
Als dat 'sociaal binden' bestaat uit verplichte nummers, en dan slechts een paar keer per jaar met Sinterklaas en vuurwerk, dan hoeft het van mij niet nee. Sociale binding moet juist geen verplichting zijn. Een verplichting verbindt niet.

Zeker met vuurwerk: ik zie geen enkele sociale binding in het feit dat je op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag niet over straat kun zonder het risico een paar rotjes naar je schenen geslingerd te krijgen. Integendeel, aankomende zaterdag zullen veel mensen ofwel heel vroeg naar de winkel moeten voor de laatste boodschappen, of helemaal niet. Omdat ze het op de dag zelf niet aandurven.

Noodgedwongen je huis niet uit kunnen vanwege een of andere vage traditie heeft niets met sociale binding te maken. Kap dan maar met die traditie, en gauw ook.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 16:13
door Klaas Jan
Een miljoen of 13 schade, 482 mensen naar de spoedeisende hulp, waarvan 39 mensen met blijvend letsel aan handen, vingers en aan de ogen, waaronder 10 kinderen en ga zo maar door. Hoog tijd om het eens anders te organiseren.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 16:17
door GJvdZ
Jullie snappen hopelijk wel dat mijn opmerking over traditie ironisch bedoeld is. Er wordt nl. nogal met 2 maten gemeten tegenwoordig. Tradities worden uit de kast gehaald als het goed uitkomt, maar als het minder uitkomt (lees: het levert geen stemmen op voor politici) dan wordt er over gezwegen. En dat terwijl vuurwerk met oud&nieuw uiteindelijk net zoiets Nederlands is als Sinterklaas. En oliebollen.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 16:40
door mh73
Het vuurwerk rondom oud en nieuw, daar heb ik geen moeite mee. Dat mijn hond al vanaf oktober 's avonds de straat niet meer op durft vanwege die achterlijk harde knallen, dat vind ik wel erg. Maar ik ben bang dat dat gewoon niet controleerbaar is.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 17:01
door olaf79
mh73 schreef:Het vuurwerk rondom oud en nieuw, daar heb ik geen moeite mee. Dat mijn hond al vanaf oktober 's avonds de straat niet meer op durft vanwege die achterlijk harde knallen, dat vind ik wel erg. Maar ik ben bang dat dat gewoon niet controleerbaar is.
Niet controleerbaar is en mag nooit een argument zijn. 99% van de door rood rijders krijgt nooit een boete, zullen we dat maar afschaffen dan?

Wat helpt:
- Pakkans verhogen
- Straffen zeer sterk omhoog. Zowel, handel als bezit een gevangenisstraf op zetten en of boetes van 10 duizenden euro's. Verder in geval van minderjarigen, ouders aanspreken en mede straffen. Veel plegers rond de jaarwisseling opsluiten.
- Gemeente vuurwerkshows laten organiseren waar veilig, met een minimum aan overlast en vakbekwaam vuurwerk wordt afgeschoten...

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 17:12
door olaf79
Hier is het knallen al weer begonnen sinds het donker is. ZO hinderlijk.

Re: Laatste jaar vrije verkoop vuurwerk?

Geplaatst: 29 dec 2016 18:04
door mh73
olaf79 schreef:
mh73 schreef:Het vuurwerk rondom oud en nieuw, daar heb ik geen moeite mee. Dat mijn hond al vanaf oktober 's avonds de straat niet meer op durft vanwege die achterlijk harde knallen, dat vind ik wel erg. Maar ik ben bang dat dat gewoon niet controleerbaar is.
Niet controleerbaar is en mag nooit een argument zijn. 99% van de door rood rijders krijgt nooit een boete, zullen we dat maar afschaffen dan?

Wat helpt:
- Pakkans verhogen
- Straffen zeer sterk omhoog. Zowel, handel als bezit een gevangenisstraf op zetten en of boetes van 10 duizenden euro's. Verder in geval van minderjarigen, ouders aanspreken en mede straffen. Veel plegers rond de jaarwisseling opsluiten.
- Gemeente vuurwerkshows laten organiseren waar veilig, met een minimum aan overlast en vakbekwaam vuurwerk wordt afgeschoten...
Helemaal met je eens, maar ik zie het niet zo 1 2 3 gebeuren.