LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Nieuwbouw

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 4878
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Radar »

Bijna iedereen die een nieuwbouwwoning koopt wil deze aanpassen naar eigen wens. De kosten daarvan lopen soms extreem hoog op. Zelfs het verplaatsen van een stopcontact kan honderden euro's kosten. Radar zoekt het uit en vraagt aannemers om uitleg.

Uitzending: maandag 20.30 uur
Herhaling: woensdag 15.25 uur

Sailors
Berichten: 73
Lid geworden op: 27 okt 2008 12:10

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Sailors »

Bouwbedrijven hebben in grote stijl het rijk ook opgelicht (en dat doen ze nog) dus waarom zouden ze hun grijpgrage vingers niet naar mensen uitstrekken die blij zijn een eigen woning te kunnen kopen. Dat het nu wat slechter gaat met deze jongens moet niet te betekenen dat een ieder maar medelijden met hun moet hebben.

Yfje
Berichten: 45
Lid geworden op: 03 okt 2005 20:50

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Yfje »

1. Even een correctie. De opmerking in het artikel: "Als je je huis laat bouwen door een aannemer, dan zit er zogenaamde GIW-garantie op." slaat niet automatisch op alle nieuwbouwhuizen! Hier moet overigens fors voor betaald worden en er zijn allerlei beperkingen.Er is ook een ander soort regeling onder aannemers volgens mij. In deze tijden is het wel zaak om je in te dekken tegen evt. faillissement van een aannemer.

2. Tip: zorg dat je vóórdat je het koopcontract tekent de tekening goed bekijkt of je wijzingen wilt. Neem deze wijzigingen mee in de onderhandelingen. Heeft ons heel veel geld bespaart.

3. Onze aannemer (Selekthuis) hanteerde voor het tegelwerk in toilet en badkamer EUR 23,- per m2. In het toilet hebben we standaard zwart/wit genomen wat goedkoper was dan dit bedrag. In de badkamer hebben we wat duurdere vloertegels en deels mozaïektegeltjes genomen. Per saldo hebben we maar een beetje bij hoeven betalen.

Rob_T
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 dec 2008 23:16

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Rob_T »

Mensen zien de kosten niet v/h ogenschijnlijk eenvoudig verplaatsen v/e stopcontact.
Het gaat globaal alsvolgt:
- standaardtekening is gemaakt door architect
- Koper gaat in overleg met aannemer over verplaatsen (al snel 1/2 uur)
- Aannemer moet wensen van koper op papier vertalen naar architect (al snel 1/2 uur)
- Architect moet e.e.a. op tekening zetten (al snel 1 uur incl. communicatie)
- Architect moet tekeningen reproduceren en retourneren naar aannemer (tijd en kosten)
- Aannemer moet kennisgeven aan installateur en uitvoerder

Kortom, er gaat behoorlijk wat tijd en geld in een bouwkundige "optie" zitten, meer dan men op het eerste oog ziet!

aannemer1
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 jul 2008 12:43

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door aannemer1 »

Al met al lijkt het allemaal heel erg veel maar mensen kunnen zelf kijken wat iets kost en wat ze voor minderwerk terugkrijgen. Mocht je de badkamer niet mooi vinden dan zegt het UAV dat de klant 90% van de begrote kosten terug krijgt. Voor meerwerk geld dat de kostprijs plus staartkosten worden gerekend. Wil je niet voor verrassingen komen te staan vraag dan altijd een offerte bij de aannemer die je huis bouwt.
Wat betreft het oplichten van de klant zoals in één van de reacties beweert geld dat de bouwbedrijven slechts 2 á 3% winst maken. Dat is gezien de rest van de vrije markt weinig. En daar moeten ze dan ook nog al hun risico's mee afdekken.

betertelaatdanhelemaalnie
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 dec 2008 09:29

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door betertelaatdanhelemaalnie »

Ik hoorde tijdens de uitzending ook iets over het bureau bouwen in eigen beheer en dat je het hier allemaal zelf mag bepalen. Is hier ook meer informatie over te vinden?

Info Centrum Eigen Bouw
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 dec 2008 11:05

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Info Centrum Eigen Bouw »

In de uitzending kwam het bouwen in eigen beheer aan bod. Groepen kunnen, juist omdat ze zelf als opdrachtgever optreden, wel reële afspraken maken over prijzen van opties.
Meer informatie over collectief bouwen vind je op www.iceb.nl, www.particulieropdrachtgeverschap.nl of www.bouwenineigenbeheer.nl, waarvan de woordvoerder in de uitzending zat.

slakken01
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 dec 2008 14:16

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door slakken01 »

Meer/minderwerk.
Jammer dat Tros Radar geen oplossingen eist voor een al jarenlang doorzeurend probleem. Het koopcontract heb ik zorgvuldig bestudeerd. Toch ben ik onvoorzien duizenden euro's extra kwijt door de verplichte koppeling met de badkamer/keuken-specialist. De meer-/minderwerklijsten zijn summier. Toilet tegels plus zetten laten vervallen. retour € 80,- Alleen het zetten zonder de tegels kost ruim €400,- Tegen deze woekerprijzen heb je geen verweer omdat je gebonden bent aan het koopcontract. Er moet dringend een opta voor de bouw komen. Het publiceren van aannemers die over de schreef gaan, zou ook een probaat middel zijn. In ieder geval zou je het koopcontract pas geldend moeten verklaren als wijzingingen plus meer- en minderwerk akkoord bevonden zijn. Ik hoop dat Tros Radar doorbijt en dit onderwerp niet los laat. Ziggo ging toch ook door de knieen! Succes!

Henri42
Berichten: 2980
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Henri42 »

meer en minderwerk is een noodzakelijk gebeuren, heb je van bouwen geen verstand huur dan een deskundige in:)

roove258
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 dec 2008 16:28

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door roove258 »

Volgens mij is meerwerk dikke business in deze aanbodmarkt. We waren aan het kijken naar een vrijstaande nieuwbouwwoning via het Bouwfonds. Hier weigerde de aannemer prijsindicaties te geven voor meerwerk zolang het contract niet getekend was. Het Bouwfonds vond dat allemaal niet zo'n probleem (we moesten maar vertrouwen hebben dat het allemaal wel goed zou komen). De koop is hierdoor niet doorgegaan ...

mark1999
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 dec 2008 22:54

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door mark1999 »

hallo,wij zijn in zee gegaan met het bedrijf brummelhuis.
deze besteden het werk uit aan aannemer kamphuis.
dat is dus echt een ramp!!!!!ga nooit met deze mensen in zee.ze beloven gouden bergen,maar zodra de handtekening gezet is veranderd dat direct.bij ons wordt nu zelfs werk wat als minderwerk gezien hoort te worden,alsnog extra in rekening gebracht!dit kan toch niet.ook zijn ze totaal niet bereikbaar.telefonisch niet iig.ze willen perse via mail contact,nogal lastig als je aan t werk bent waar geen computer staat.en wanneer je snel iets wilt weten.ook komen ze zelden of nooit opdagen,en proppenze alles in de laatste weken.van de gemiddeld 100 dagen komen ze er in werkelijkheid maar 40 of 50.en maar wachten en wachten.alles moet gecontoleerd niks kan in 1 keer goed.kortom voor ons is het helaas te laat,maar laat je niet verleiden door de lage prijs van de woning,geloof mij,dit bedrag gaat in een mum torenhoog worden.dus ga niet,met dit bedrijf in zee!!!!!!!ook wordt zonder pardon verteld wanneer ze iets doen wat echt lelijk is,tja die hele woning zouden wij nooit gebouwd hebben,we vinden het al lelijk zoals het op tekening staat.leuk is dat om te horen ,wanneer je trots hoort te zijn op je nieuwe aankomende stulpje.wanneer je vraagt of ze misschien iets vaker zouden kunnen komen,krijg je geschreeuw om je oren.ik had gehoopt dat bouwen een leuke tijd zou zijn,helaas,het kost je jaren van je leven.....ik hoop hiermee mensen te behoeden voor heel veel ellende.....

frankjaco
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 mar 2008 14:38

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door frankjaco »

Even reageren op Rob_T. je bent kennelijk een aannemer.Voor het veranderen van 5 of 6 items ,zou dat alles dus 5 of 6x moeten gebeuren.Ben je toch al gouw 2 dagen mee bezig!!!!!!!! Wat een onzin
Laatst gewijzigd door frankjaco op 03 dec 2008 12:43, 1 keer totaal gewijzigd.

vasja
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 dec 2008 12:29

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door vasja »

Het is jammer dat hier nu pas aandacht aan besteed wordt.
Heb in 2003 bij Van Erk in Alblasserdam een huis gekocht waarin een keuken zat t.w. 2.400,--. De bedoeling was dat je bij de reeds voor jou uitgekozen keukenleverancier (Keukenvision in Dordrecht) deze keuken ging vervangen of uitbreiden met je eigen wensen. Dit vergelijkende met andere keukenleverranciers leverde dramatische verschillen op tot in de duizenden euro's waarbij je gewoon geen keus hebt. Ook Eigen Huis heeft zich hier in dit soort zaken niet druk gemaakt alhoewel het probleem werd onderkend.
Maar goed, beter laat dan nooit.

j.ten broeke
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 dec 2008 21:12

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door j.ten broeke »

Bij een nieuwbouwwoning staat in de koopovereenkomst een stelpost voor een woning van € 4000.Nu wil je deze keuken laten vervallen en achteraf , na oplevering, zelf een keuken plaatsen.Heb je vervolgens recht op teruggave van de volledige € 4000? Is zoiets wettelijk geregeld in bouwrecht of iets dergelijks? De GIW garantie wordt dan hierbij buiten beschouwing gelaten.

Henri42
Berichten: 2980
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Henri42 »

E 4000 minus 10 % AK vlg de UAV bepalingen

m.trea
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 dec 2008 02:07

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door m.trea »

Ik wil al jaren als starter een nieuwbouwwoning kopen. Ik schrijf mij dan met nog een paar honderd belangstellenden in voor een project van een tiental woningen die financieel binnen bereik liggen. Tot nu toe ben ik telkens uitgeloot. Maar ooit lukt het mij natuurlijk wel om ingeloot te worden. Ik weet hoe dit gaat: je krijgt dan een gesprek met de makelaar op zijn kantoor. Vervolgens ga je dizzi van geluk en spanning naar huis en krijg je slechts enkele dagen bedenktijd. Immers, er staan nog vele anderen te trappelen om jouw ingelote positie over te nemen.. Nu kom ik to the point: de Vereniging Eigen Huis adviseert om voor het tekenen met de projectontwikkelaar te onderhandelen over meer- en minderwerk!? Beseft de vereniging wel wat ze adviseert?! Je wordt 'weggehoond' door allereerst de makelaar en vervolgens de projectontwikkelaar! VOOR UW NOG HONDERDEN ANDEREN MEVROUWTJE...! TOT ZIENS!
Conclusie: de bouwsector heeft de macht totdat de overheid een keer ingrijpt met adequate wetgeving. De Verening Eigen Huis zou dit in Den Haag onder de aandacht kunnen brengen.
Dat TROS RADAR dit onderwerp onder de aandacht heeft gebracht is de eerste stap van nog vele stappen. Toch ben ik blij met TROS RADAR en de VEH dat ze dit onderwerp hebben gekozen als item. Want dat dit maffia-achtige praktijken zijn bij een aantal projectontwikkelaars/aannemers, daarover zijn we het eens.

Henri42
Berichten: 2980
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Henri42 »

starters met geld zijn overal welkom, starters met een top hypotheek zijn minder welkom, de bouwwereld is niet corrupt hooguit erg zakelijk :(

pascal911
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 apr 2006 17:27

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door pascal911 »

Tijdens de bouw van mijn nieuwe huis werd ik geconfronteerd met meerwerkzaamheden tegelwerk aan de badkamer. Het project had zich verbonden aan RAAB KARCHER TILBURG. Zij brengen toeslagen in rekening voor gecalibreerde en gerectificeerde tegels. Vierkante meterprijs is 45 Euro + 45 Euro toeslag, in totaal zo'n 90 Euro per m2. Zij huren vervolgens derde partijen in voor het tegelzetten voor een prijs onder de 45 Euro. Slim zakendoen of gewoon de boel oplichten?

Henri42
Berichten: 2980
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Henri42 »

Pascal, niet zeuren aangezien jezelf ermee akkoord gaat, niemand verplicht jouw tot wijzigingen

Wim77
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 dec 2008 11:53

Re: Nieuwbouw

Ongelezen bericht door Wim77 »

Er is toch iets dat ik niet kan begrijpen: volwassen mensen kopen een woning, dan mag je toch verwachten dat je voordat je de handtekening zet goed kijkt WAT je standaard krijgt en dus koopt. Je weet dan wat uitgesloten is in de standaard woning.
In de Radar uitzending wordt het gebracht alsof meerwerk zo uit de lucht komt vallen en de koper hiermee overvallen wordt, de koper kan niet terug en moet betalen. Hij wordt bedonderd door de gemene, bouwfrauderende aannemer, want frauderen doen aannemers allemaal, dat weten we toch? (Zo de toon is gezet)
Meerwerk komt niet uit de lucht vallen de koper moet hiervoor schriftelijk opdracht geven nadat de kosten van het meerwerk aan hem inzichtelijk zijn gemaakt. Ook weet de koper bij het ondertekenen precies wat hij krijgt voor hoeveel geld.
Wanneer iemand een dure auto koopt van b.v. E 80.000 en na koop gaat klagen dat hij teveel heeft betaald lacht iedereen hem uit en verklaart hem voor gek: dan had je hem niet moeten kopen en ervoor moeten tekenen.
Wanneer iemand iets koopt van een aannemer geldt deze logica plotseling niet meer: aannemers zijn oplichters en deugen nergens voor, tuurlijk wil je geld terug ook al heb je getekend voor het meerwerkbedrag.
De winstmarges in de aannemerij zijn erg laag, in slechte tijden is 3% een goed rendement! Aannemers verdienen dus geen bakken geld over de rug van kopers.

Gesloten