LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Woekerpensioenen

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 4731
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Radar »

Meer dan 700.000 Nederlanders hebben een zogenaamd woekerpensioen. Wat betekent de kredietcrisis voor hun vooruitzichten? Kunnen zij nog genieten van een onbezorgd pensioen? En hoeveel aandacht is er vanuit de vakbonden en verzekeraars voor deze mensen?

Radar duikt in de grootste blinde vlek van de samenleving. We tonen met concrete voorbeelden de verwoestende uitwerking van de kredietcrisis op
de pensioenen van honderdduizenden Nederlanders.

Uitzending: maandag 23 februari 2009, 20.30 uur, Nederland 1
Herhaling: dinsdag 24 februari 2009, 14.20 uur, Nederland 2

deksel
Berichten: 25
Lid geworden op: 24 feb 2006 14:59

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door deksel »

Het woord MIN is een woord dat je tegenwoordig niet vaak meer hoort. Het werd gebruikt door een generatie die nu een pensioen uitkering krijgt. Een jaar geleden zei men nog genieten. Maar wie hebben het meest genoten en genieten nu nog? Juist het zijn de zakkenvullers.
Bank directeuren hebben ons bedrogen en bestolen.
Nu krijgen de ouderen en arbeidsongeschikten met een pensioen of aanvullend pensioen 5 jaar lang geen verhoging. Zijn de “heren” vergeten dat wij ook dit jaar er niets bij hebben gekregen?
Denk nou niet dat ze niet kunnen rekenen, want dat hebben ze in het verleden wel bewezen.
Jaren hebben ze super winsten gemaakt, hier hebben de ouderen niet van mee mogen genieten.
Nu het slecht gaat moeten zij wel inleveren, kijk en dat is nu MIN.
Met de benzine prijs gaat dit precies hetzelfde in dit democratische Nederland.
Respect weet u nog, ja enkel het woord, maar meer ook niet.
P.V.D.A betekent voor mij Partij Van De Aandeelhouders.

:oops:

wijdeveld
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 mei 2008 14:23

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door wijdeveld »

Als wij met z'n alle bij alle banken ons spaargeld eens twee maanden weghaalden en , sorry, even in een oude sok bewaren zullen en de banken en de daaraan verbonden verzekeringsmaatschappijen echt wel piepen en misschien sneller met een fatsoenlijke oplossing komen voor dit langslepend probleem. Niet zoals in vele brieven dat de afrekening van de woekerpolis in de loop van 2010 gaat geschieden.

Sailors
Berichten: 73
Lid geworden op: 27 okt 2008 12:10

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Sailors »

Banken en Verzekeringen staan in de top 3 wat betreft criminaliteit en daarna pas de Maffia

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door wevera »

Het begrip woekerpensioen is niet geheel duidelijk. Wellicht dat dat morgen in de uitzending wel duidelijk wordt.

Allereerst zijn er de pensioen-uitkeringen die, als gevolg van de kredietcrises, de komende 5 jaar niet verhoogd worden. hierdoor zal er door de inflatie een stevige inkomstendaling op treden. Dit geldt voor iedereen die een pensioen ontvangen of binnenkort gaan ontvangen. Heeft iedereen dan een woekerpensioen?

Maar er zijn er ook veel, waaronder ik, die als aanvulling op hun, te magere, normale pensioen in het verleden zich een zgn. beleggingsverzekering hebben aangeschaft. Dit met als doel pensioenopbouw. Nu blijkt dat door te hoge kostenverrekening en de zeer lage stand van de aandelen op de beurs er van kapitaalsopbouw geen sprake is. De uitkering wordt in veel gebvallen veel lager als de inleg. Dit betekent een verlaging van het pensioen die nog veel erger is dan 5 jaar lang geen inflatiecorrectie.
Is dit dan het echte woekerpensioen of is dit dan een dubbelwoekerpensioen?

Daarbij komt dan nog een keer dat de veroorzakers van de kredietrcrises, veelal, dezelfde bankverzekeraars zijn die ons de verkeerde producten als beleggingsverzekeringen/woekerpolissen hebben aangesmeerd, nu met overheidsgeld overeind moeten worden gehouden. Daaraan betalen pensioenontvangers, via de belasting aan mee. Is dit dan een 3-voudig woekerpensioen?

Toch goed dat Tros-Radar hieraan aandacht besteed.
Groetjes, Arie Wever

van der Wardt
Berichten: 154
Lid geworden op: 23 okt 2007 20:02

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door van der Wardt »

Ik ben in 2000 gepensioneerd op mijn 65 ste verjaardag. In 2001 ontving ik 3% indexatie, toen was de pot leeg vanwege de beursspeculaties die nadien onvoldoende ruimte lieten voor verdere indexering. :cry:
Nu zou je denken of verwachten zoals ik dat dit verlies in 3 a 4 jaar weer zou zijn ingelopen. Niks dus! Sinds 2001 is er geen indexatie meer toegepast en ga ik dus het 8ste jaar in zonder indexatie aanpassing sinds die ene keer in 2001! Ik schat dat mijn pensioen nu 15-20% hoger zou zijn geweest als die indexering gewoon had plaatsgevonden!
Nu hoor ik dat de meeste pensioenfondsen nú pas de indexering stopzetten en vraag mij dus af welke minkukels verantwoordelijk zijn voor de slechte resultaten bij mijn pensioenverstrekker.
Nu vragen de pensioenverzekeraars 5 jaren om de boel weer op peil te brengen terwijl mijn pensioenverzekeraar hiervoor na 8 jaar nog geen kans gezien heeft. Ik kijk met spanning uit naar RADAR vanavond.

sieward
Berichten: 110
Lid geworden op: 02 apr 2006 09:35

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door sieward »

Is dit dan een 3-voudig woekerpensioen?

Toch goed dat Tros-Radar hieraan aandacht besteed.
3-keer woekeren:
a) veel te hoge kosten voor je lijfrente, kost je +/- 40% van je inleg
b) lage koersen door falend beleid banken kost je +/- 40% van de resterende 60% van je inleg
c) je betaald de overheid die moet bijspringen om de banken alsnog overeind te houden. Dat kost je ?? - het zou nog wel eens meer kunnen zijn dan 36% van de inleg die nog overblijven.
En dan hebben wij ook te maken met het feit dat de gulden die toen is ingelegd, waarvan nu weinig van over is, door de inflatie nu de helft minder waard is.

Het is inderdaad goed dat Tros hier aandacht aan besteed, dat mag best wat vaker... Dank voor al uw bijdragen Arie.

Henri42
Berichten: 2980
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Henri42 »

Ik snap nietsd van voorstaande verhaal, mijn pensioenverstrekker heeft dit jaar de pensioen nog verhoogd met 2, 85 %.

vdW met een pensioen vanaf 2001 en geen indexeringen?, kan helemaal niet gezien de dekkingsgraden voor 2009, jouw verzekeraar handelt onjuist, ik zou er een advocaat bijslepen, je praat over zeker 10.000 den Euro,s

[email protected]
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 feb 2009 17:57

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door [email protected] »

ik heb een multifacet plan van reaal sns is dat ook een woekerpolis ??het blijft achter bij de prognoses bij het afsluiten van de polis gouden bergen belooft . ik stort er nog elke maand geld in plusminus 40 euro ik denk aan afkopen die handelWie weet wat het beste is ???

hemep00
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 feb 2008 16:34

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door hemep00 »

Ik wil even ingaan op de woekerpolis van het ABP.
Ik ben thans 40 jaar werkzaam bij de Belastingdienst.
Per jaar bouwde ik 1,75 % pensioen op (nu 2,05% per jaar).
Dat is na 40 jaar minimaal 70%. Het tegendeel is waar.
Door het ABP zijn de laatste jaren meerdere malen kortingen toegepast op het opgebouwde pensioen.
Een belangrijke korting werd toegepast in 1996.
Ambtenaren zouden voor 1986 te weinig pensioenpremie hebben betaald. (Of er werd voor hen te weinig door de werkgever afgedragen). Jaarlijks wordt een pensioenoverzicht verstrekt.
In tegenstelling tot andere jaren was het pensioenoverzicht 1996 gegoten in de vorm van een beschikking. Men kon hiertegen bezwaar maken. Ik denk dat niet een enkele ambtenaar dit in de gaten heeft gehad. Een staaltje van onbehoorlijk bestuur.
Het gevolg is dat hoe meer dienstjaren men heeft vóór 1986 ( Hoe meer jaren men dus te weinig premie heeft betaald), hoe langer men moet werken om 70% te halen.
Persoonlijk moet ik tot 64 jaar ( dan 46 jaar gewerkt) werken om 70 % pensioen te hebben opgebouwd. Ik zou van 1968 tot 1986 = 18 jaar te weinig premie betaald hebben.
Het meest trieste van het verhaal is dat mijn werkgever zelf niet in de gaten heeft dat hij de pensioenen voor zijn langstzittende ambtenaren zo slecht heeft geregeld.

Theo Muller
Berichten: 33
Lid geworden op: 16 mar 2007 17:42

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Theo Muller »

Slechts 1 keer in de vier jaar mogen wij onze mond open doen om zogenaamde "volksvertegenwoordigers" te kiezen om de b.v Nederland voor ons te runnen.
Om hen bij die belangrijke taak te helpen mogen zij zich laten assisteren door ambtenaren die het beleid van de directie/volksvertegenwoordigers uit moeten voeren.
Het is inmiddels zeer de vraag of deze directie wel deugt.
Als je kijkt wat Radar en andere Consumentenorganisaties de laatste jaren aan smerigheid boven tafel gehaald hebben, vraag ik mij af wat die regering nu eigenlijk gepresteerd heeft.
Wat doet die regering eigenlijk om zijn kiezers tegen de misdadige praktijken van bij voorbeeld banken en verzekeraars te beschermen?
Helpt zij de slachtoffers om door die boeven schadeloos gesteld te worden?
Worden de schuldigen voor hun wandaden gestraft?
Niets van dat alles!!!! Helemaal niets!!!!!!
De burger moet het zelf maar uitzoeken en er is bijna geen politicus die er voor zorgt dat onze regering ook maar een poot uit steekt.
Het is overduidelijk dat deze en vorige regeringen veel te weinig deden om hun kiezers te beschermen.
Wat mij betreft wordt deze club, met meneer Balkenende als hoofdverantwoordelijke voorop. op staande voet ontslagen en benoemen wij een nieuwe regering die zich dag en nacht realiseert wat wij van het Landsbestuur verwachten.

B17
Berichten: 959
Lid geworden op: 23 okt 2006 11:22

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door B17 »

Het is ook uitermate bevreemdend dat polissen die ten doel hadden bijspijkering van het pensioen te beogen, enkel praat over een matige vergoeding in het jaar ? van het kostenplaatje.

Echter de waarde is net zoveel geworden als water en dat noemen de belangenbehartigers een goed doortimmerd resultaat.

Want is dit voor een land, mensen moeten daar van leven, vooral de overheid niet achterblijft in haar verhoging van vele kosten

van der Wardt
Berichten: 154
Lid geworden op: 23 okt 2007 20:02

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door van der Wardt »

@Henri42:

Ik heb al vele malen mijn vroegere werkgever hierover een brief gestuurd met vraag om uitleg. Als antwoord kreeg ik ieder jaar dat de dekkingsgraad maar net iets boven de 100% uitkwam. Tussen 102 en 103 %. Er was dus onvoldoende dekking om het indexeringsdepot bij te vullen om te indexeren schreef men mij.
Vandaag heb ik een brief met vragen hierover gezonden aan de betreffende pensioenverzekeraar omdat ik het volkomen onbegrijpelijk vind dat er al 8 jaren geen voldoende dekking kon worden opgebouwd om de indexering door te laten gaan.
Ik vraag mij af wie of wat je tegenwoordig nog kan vertrouwen! Mijn "woekerpolis" (Variabel investerings spaarplan) brengt ook maar 80% op van hetgeen ik in 15 jaren heb ingelegd. Dat is exclusief de eventuele aanpassing die nog moet worden uitgerekend. Maar die zal ook niet goedmaken wat men op de beurzen verknald heeft.
Kortom, ik zit gewoon in shitcreek!

tangojazz
Berichten: 9
Lid geworden op: 20 sep 2005 14:58

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door tangojazz »

Ik heb ook zo een polis. En ben 65 jaar geworden op 15 januari 2009. Mijn pensioen was met 30% gekelderd. Omdat het maar een klein pensioen is maakt gelukkig de huur en zorgtoeslag dit goed. Maar dat is de achterdeur uit natuurlijk

snagtor
Berichten: 5
Lid geworden op: 20 feb 2008 16:30

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door snagtor »

Toen ik in 1999 ging scheiden kreeg ik een prachtig advies van het financieel adviesbureau: ik kon het huis kopen met een gunstige hypotheek (3 mnd euribore) en dat heeft heel lang goed gewerkt. Ik moest een borg storten van fl 100.000,-. Met een gemiddeld rentepercentage van 7 % zou ik op mijn 65 ste ongeveer de helft van mijn hypotheekschuld kunnen aflossen. Omdat ik een behoorlijk pensioengat heb, had men voor mij een 'pensioenverzekering'. Alles bij elkaar opgeteld zou ik mijn leven na mijn 65ste verjaardag op dezelfde wijze kunnen voortzetten. Maar, rond 2000 verdampte een groot deel van het belegd vermogen. Na een aantal jaren kreeg ik door, dat de kosten voor de 'gunstige' pensioenverzekering torenhoog waren. Toen ik mijn adviseur vroeg hoe dat zat, vertelde hij mij, dat dit alleen de eerste paar jaar zo was. Inmiddels betaal ik nog steeds meer dan 15 % (zonder levensverzekering). Ieder jaar krijg ik een mooi overzicht met een rendement van 5-7 %!! Maar dat wordt berekend over het belegde geld en niet over de premie die ik heb betaald(!!) Ik wil mijn premiebetaling stopzetten en het geld dat ik iedere maand 'naar de zee' breng gewoon op een spaarrekening zetten. Ik stel dit echter nog even uit, om te voorkomen dat ik 'buiten de boot val' asl er met mijn verzekeraar (SNS Reaal) een deal wordt gesloten ter compensatie van de te veel betaalde kosten. I cross my fingers!!

Jan Cornelius
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 feb 2009 09:31

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Jan Cornelius »

Heb met belangstelling reportage gisterenavond, 2302, gevolgd. Ben zelf 50+ en al meer dan 20 jaar in het Verzekeringswezen actief en daarvan 10 jaar als Pensioenspecialist. Ken de problematiek als geen ander en heb mij ALTIJD verzet tegen Beleggingen. De markt/verzekeraars/tussenpersonen lieten echter - in de goede tijd - zien dat polissen me winstdeling/garantie minder opbrachten dan Beleggingen. Waarschuwingen werden zowel door werkgevers als werknemers weg gewoven omdat men toch nog een lange horizon had ( bv. van 25 jaar ) en de risico`s dus minimaal vond. Men EISTE dus indertijd polissen:vcollectieve contracten met Beleggingen:risico`s en als je daar nadrukkelijk bij stil stond was je gen "goede" adviseur!!! En nu?????
Ben graag bereid mijn kennis en kunde beschikbaar te stellen op welke wijze dan ook. Dat hoeft niet in een rapportage mar kan ook in een personlijk gesprek. Enige ( kleine vergoeding) zou dan bespreekbaar moeten zijn.

vriendelijke groet, Jn Cornelius

Chilly1024
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 feb 2009 11:11

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Chilly1024 »

Van Centraal Beheer Achmea ontving ik een nieuwe polis van mijn Flexibel Pensioen afgelopen week waarin ze op eigen initiatief de premieverdeelsleutel hebben gewijizgd van garantiefonds naar Beleggingen (Diamandfonds). Na telefonisch contact wees men erop dat dit vanuit de wettelijke zorgplicht is gedaan bij mensen die niet gereageerd hebben op een brief die medio november/oktober verstuurd schijnt te zijn.

Zowel ik als mijn werkgever hebben hier niets van vernomen. En de policy van Achmea is als ze geen reactie krijgen wordt iemand naar de middelste ricico groep geplaatst het Diamant fonds. Hierop gelden geen garantie percentages en het risico is volledig aan de werknemer.

Let op en controleer uw nieuwe polis goed. ingangsdatum van deze ongevraagde wijziging is 1 januari 2009. Op de polis wordt aangegeven dat alle oude polissen vervallen. Telefonisch wordt aangegeven dat gelden ingelegd voor 1 januari 2009 nog op de garantieregeling vallen maar nieuwe gelden niet. Volgens mij is dit juridisch niet afgedekt aangezien duidelijk wordt aangegeven dat de oude polis vervalt en dit later ook als overheveling van pensioen inleg van het ene fonds naar het andere gezien kan worden.

P.M.M.Boymans
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 feb 2009 15:34

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door P.M.M.Boymans »

Ik ben door mijn ex wergever in 1998 verplicht geweest een pensioen af te sluiten bij AXA. Dit is een bedrijven pensioemfonds. Einddatum is 01-08-2010. De beleging is op gedeeld in twee met namen
Actief beheer depot en Verzekerd rendement depot.
Aan deze polis is 02-08-2000 voor het laats betaald. Enerzijds door ontslag en later door bedijfsbeeidiging.
Bij de tussen persoon heb ik herhaaldelijk om informatie gevraagd of over boeking naar mijn eigen assurandeur. Dit is steeds niet geluk.
Onlangs ontdekte ik dat alles nu ondergebrachht is bij REAAL.
Ik ontving van hun een formulier Belleggingsprofiel bij pensioenverzekeringen. Bij navraag kon ik nu ook niet van assurandeur vveranderen in verder kon mij ook geen inlichtingen verstrekken.
Kunt u mij wel verder helpen want naar aanlijding van u uitzending heb ik het vermoeden dat ik straks wel veel betaald heb maar geen pensioen meer ontvang.
In afwachting van u antwoord verblijf ik met vriendelijke groet.

Hans Oostendorp
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 feb 2009 18:57

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door Hans Oostendorp »

Helaas ook wij zijn de klos. In 1995 werd Aegon Flexibel Pensioenplan door mijn toenmalige werkgever 'vrijblijvend' aangeraden als mogelijke aanvulling op je pensioen. Een rondreizend circus van een P&O functionaris en verzekeringsadviseurs trok door Gelderland en menige collega met mij dachten een goed contract te hebben afgesloten. Elk jaar een overzicht hoe je pensioenaanvulling groeide. Na de invoering van de Euro moest je even wennen aan de nieuwe bedragen. Vervolgens ging de aandelenkoers naar beneden. Maar met aandelen moet je niet op korte termijn kijken zij men. Dat komt door de lange termijnwerking weer goed. Nu, sinds februari krijgen we een overzicht met de kosten die door Aegon gemaakt worden. Liefst 25% gaat er van af voor het bijdraagt aan je pensioenopbouw. Alles staat nog niet in het overzicht vermeld dus krijgen we nog meer informatie. Die we eigenlijk in 1995 al hadden moeten hebben. Zijn we dan niet flink bij de neus genomen? Nu in deze malaise verdwijnt het geld als sneeuw onder de zon. We hebben wel een garantiebedrag. Maar volgens mijn simpele berekening dekt dat zelfs niet de netto lading!
Nu lees je veel over stichtingen die de Verzekeringsmij. met Woekerpolissen willen aanpakken en moet je een "Stuitingsbrief" schrijven.
TROS RADAR, wat raden jullie ons aan?

marinus7
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 feb 2009 12:56

Re: Woekerpensioenen

Ongelezen bericht door marinus7 »

Helaas moet ik u melden dat uw berichtgeving over de woekerpolissen (bestaande-premieregeling op basis van beleggingen) niet geheel correct is en zeker zeer eenzijdig. Uiteraard is het zeer jammer dat de koersen nu zo laag zijn en dat de hoogte van het OP (oudedagspensieoen) erg laag dreigt te worden. \Daar ben ik het helemaal mee eens. De schuld wordt vooral gelegd bij de te lage koersen, info van werkgevers, personeelsadviseurs, tussenpersonen etc. Veel en veel te weinig wordt door u de nadruk gelegd op de eigenlijke adder onder het gras; de adder die uiteindelijk de grondreden is van de ellende, namelijk de akkoord-handtekening van de verzekerde werknemer.
Ik ben nu zelf gepensioneerd medewerker van een verzekeringsmaatschappij. Jarenlang maakte en verzond ik offertes, ontving ik aanvraagformulieren en zorgde voor opmaak polis. Ook telefonische info werd door mij verschaft aan werkgevers en werknemers. De laatse jaren was ik opleider voor pensioenmedewerkers. Ik weet dus waar ik over praat (hoe arrogant het ook klinkt). Hoe je het ook wendt of keert, de handtekening van de werknemer staat eronder. Aan voorlichting ontbrak het zeker niet. Wel ontbrak het vaak/altijd aan bewuste belangstelling en interesse en dat wordt in uw uitzending helaas totaal niet belicht. Zeer jammer dus. Waarom haalt u niet een gedupeerde werknemer in beeld die alleen maar kan toegeven dat hij fout zat en zo andere kijkers kan wakkerschudden? Kom svp niet met giegelende wandelaars op een winkelcentrum (dat haalt uw uw programma zo naar benden), terwijl u in de studio juist anderen nl zgn vaklieden aan het woord laat. Jammer weer. De voorbeelden die u liet zien zijn voor de gemiddlede kijker zeer illustrerend maar de cijfers en uw commentaar rammelen aan alle kanten. Helaas weer een minpunt voor uw programma. Ik geef u graag een correct commentaar!
En wat denk u van het volgende: stel dat de koersen niet waren gedaald met 70% maar gestegen met 70%? Had u dan ook een programma gemaakt waarin wordt gemeld dat de offertes van de verzekeraars niet correct en misleidend waren.....? Let voortaan ook eens op de andere zijde van de gulden (werknemersinvloed en - verantwoordelijkheid) en op de zijkant van de gulden (gestegen koersen en de "nare" gevolgen daarvan.
Voorlopig dus, wat mij betreft, een koude douche voor de uitzending. Ik werk graag mee aan een volgende soortgelijke uitzending.

Gesloten